StoryEditorOCM
SplitU OŠ Dobri

Preko 100 učenika sudjelovalo na Danima tehničke kulture 2023. Uživali su u svijetu robotike, raketnog modelarstva...

Piše Lucija Vujnović
28. listopada 2023. - 11:20

Oni najmlađi proveli su vrijeme učili su i razvijali maštu upoznavajući zanimljivih svjetova modelarstva, raketnog modelarstva, 3D-a i još mnogo toga. 

Zajednica tehničke kulture grada Splita organizirala je dvodnevna manifestacija "Dani tehničke kulture 2023." održanoj u Osnovnoj školi Dobri 26. i 27. listopada. U sklopu manifestacije održano je nekoliko zanimljivih i poučnih radionica – modelarstva, raketnog modelarstva, modeliranja 3D olovkama, robotike i „Arduino“ radionica na kojima je sudjelovalo više od 100 učenika škole domaćina.

image

Svašta su djeca naučila

Ztk Grada Splita/

Prvoga dana održane su tri radionice - radionice modelarstva, raketnog modelarstva i modeliranja 3D olovkama. Radionicu modelarstva održao je predsjednik ZTK grada Splita i član DPTK Split, Martin Olujić. Učenici su uz pomoć Unimata i raznih alata ispilili i obradili dijelove šperploče, kako bi dobili funkcionalne držače za ubruse, koje su po završetku radionice nosili sa sobom kućama.

Martin Olujić održao je i radionicu raketnog modelarstva. Izrada modela raketa započela je upoznavanjem učenika s pravilnom izradom te koracima pri izradi rakete s trakom (strimerom). U konačnici su učenici izradili vlastite funkcionalne rakete sa strimerima.

Radionicu modeliranja 3D olovkama održala je stručna suradnica ZTK grada Splita, Lucija Andrea Skočić na kojoj su učenili savladali primjenu 3D tehnologije u području 3D modeliranja pomoću 3D olovaka te su na 2D predlošcima oblikovali 3D modele, razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije.

Drugoga dana manifestacije, prva je po rasporedu održana „Arduino“ radionica, koju je vodio Ante Vlah, nastavnik računarstva u Elektrotehničkoj školi Split i član KMT Elektrotehničar. Na radionici su sudjelovali učenici viših razreda škole domaćina, u sklopu koje su se učenici upoznali s prednostima Arduina kao mikroupravljačkog sučelja, potencijalima i mogućnostima izrade različitih automatiziranih tehničkih tvorevina.

image
Ztk Grada Splita/

Učenici su teorijska znanja primijenili prilikom praktičnog dijela izrade semafora za vozila uz pomoć Arduino Starter Kit-a (sučelja, elektroničkih elemenata, eksperimentalnih pločica...) te programiranjem u Arduino IDE softveru.

Posljednju radionicu Dana tehničke kulture, radionicu robotike, održala je Lucija Andrea Skočić. Učenici su programirali u programu mBlock te su slaganjem blokova izradili kodove, kojima su pokretali mBot i mBot2 robote. Ova radionica potaknula je učenike na osmišljavanje i isprobavanje različitih programa (osim zadanih) te su razumjeli interakciju između programskih naredbi i robotskog izvršavanja tih naredbi.

- Ova manifestacija samo je jedna u nizu planiranih za 2023. godinu. Dani tehničke kulture manifestacija je koja se održava s ciljem upoznavanja djece i mladih s tehničkim djelatnostima, isticanja važnosti tehničke kulture te poticanja učenika da se uključe u rad, samostalno izrade tehničke tvorevine, a pri tom se i dobro zabave - istaknuo je Tomislav Nikolić, tajnik ZTK Grada Splita.

image
Ztk Grada Splita/
image
Ztk Grada Splita/
image
Ztk Grada Splita/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 16:35