StoryEditorOCM
ZagoraSVE SMO TO PLATILI

Imoćani dobili vrhunski medicinski uređaj, ne bez problema: ‘Sve se malo odužilo, ali barem će Splićani moći odahnuti‘

Piše Braco Ćosić
3. srpnja 2024. - 13:18

Preventivna zdravstvena zaštita stanovnika Imotske krajine, okolnih dijelova Dalmatinske zagore, te zapadne Hercegovine od danas bi trebala biti podignuta višu razinu.

U Domu zdravlja u Imotskom svečano je pušten u rad novi CT uređaj, koji je nakon Splita i Hvara, treći takav u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Riječ je o dijagnostičkom uređaju vrijednom oko pola milijuna eura koji su financirali građani posredstvom državnog i županijskog proračuna.

Svima onima kojima će pretrage na CT-u biti potrebne, ubrzat će se dijagnostički postupci, ali bi se, nakon ove akvizicije u Imotskom, trebali rasteretiti djelatnici KBC-a Split gdje su do sada svi pacijenti iz tog dijela dalmatinskog zaleđa morali ići na pregled koji su, kao i svi ostali, čekali mjesecima.

image

Županijski (medicinski i HDZ-ovi) čelnici na okupu u novom zdravstvenom prostoru

Braco Ćosić

- Definitivno da je Imotski dobio odličan dijagnostički uređaj, jer su ultrazvuk, CT i "magnet" prava stvar. Moram istaknuti da se sve malo odužilo zbog zahtjevnih građevinskih radova u prostorima gdje je smješten CT.

Već sutra poslijepodne naručeno je 10 pacijenata za preglede. Od idućeg tjedna primat ćemo građane utorkom i srijedom kada će ovdje biti liječnica, tehničar i ostali dio tima koji će raditi na pregledima - kazao je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

- Mi iz Županije osigurali smo 110 tisuća eura za uređenje prostora gdje je smješten CT, ali i ostalih popratnih prostora, kako bismo sve doveli u funkciju. Naša namjera je približiti pacijentima zdravstvenu zaštitu pred njihova vrata.

Time štedimo na putnim troškovima, a rasterećujemo i KBC kojem gravitira gotovo milijun ljudi. Ovdje smo i zbog dogovora s gradonačelnikom, kako bismo uredili prilaz Domu zdravlja za osobe s invaliditetom - naglasio je župan Blaženko Boban (HDZ).

Svečanosti u Imotskom nazočili su i dožupan Ante Šošić (HDZ), županijska pročelnica za zdravstvo Diana Luetić, prvi čovjek grada Ivan Budalić (HDZ), te osoblje Radiološkog odjela Doma zdravlja s dr. Nikolinom Grabovac. U prigodnom programu sudjelovale su glazbena umjetnica Rahela Ujević i Ivana Nikolić, a novi uređaj i prostor blagoslovio fra Zoran Kutleša, imotski župnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 13:19