StoryEditorOCM
Splitponos i odgovornost

Znate li tko su hrvatske heroine? Neke od njih ‘prošetale‘ su splitskom školom i s djecom ‘podijelile‘ zanimljive priče

Piše Split SD
29. svibnja 2024. - 09:37

Tko su bile i tko su i danas žene koje pokreću? Pokreću sebe, svijet, sve oko sebe, dokazuju svakodnevno da je biti žena ponos, ali i velika odgovornost.

Splitskom osnovnom školom Brda jučer su "prošetale" neke od silnih žena, svaka se na neki način "obratila" nazočnima, pjesmom, stihom, slikom i riječima.

Učenici su proučavajući njihove živote i stvaralaštvo, zasluge i uspjehe, udahnuli život onima koje više nisu s nama, a podsjetili nas na važnost onih koje i dalje nižu životne uspjehe.

Na početku su se djeci i roditeljima obratile Ivana Brlić Mažuranić i Marija Jurić Zagorka, hrvatske spisateljice koje su zadužile našu književnost brojnim svojim djelima te ostavile trajni pečat svojim životom i stvaralaštvom. U naš su svijet nakratko uplovili i likovi iz Priča iz davnine, a Marija je ispričala sve o svojoj borbi za pravo na pisanje u tadašnjem muškom svijetu, o svojim početcima novinarstva koje je tada za ženu bilo neoprostivo te o teškom životnom putu do onoga po čemu je mi danas pamtimo. 

image
OŠ Brda

Svoje su mjesto potom ustupile drugim heroinama. Dora Pejačević, hrvatska skladateljica, upoznala je djecu sa svojim glazbenim opusom i životom, dok su svi s Vesnom Parun proživjeli ponovno ljubavne trenutke koji su je vodili životom. Srce su svima napunile i pjesme Tereze Kesovije, kao i hrabrost Mile Gojsalić o čijem pothvatu slušamo od malih nogu.

image
OŠ Brda

Djecu, koja se uglavnom bave raznoraznim sportovima i teže uspjesima i prepoznatljivosti, još su dodatno motivirale uspješne žene koje su sportu dale velik dio svojega života. Prisutni su "trčali" s Nikolinom Šustić Stanković, borili se bok uz bok s Barbarom Matić, Petrom Goleš i Anom Zaninović, bacali diskove sa Sandrom Perković, u mislima preplivali prostranstva s Dinom Levačić, a dosegnuli visine s Blankom Vlašić. U carstvo knjiga uvele su ih Anka Petričević i Eva Verona, dok je Nada Klaić odškrinula vrata naše bogate povijesti.

image
OŠ Brda

Dika Marjanović Radica dala je pokoji savjet za dobru spizu i otkrila poneki skriveni recept, a sve je "začinila" i Zlata Bart ispričavši detalje o nastanku Vegete koja će nam ta jela učiniti vrhunskima.

image
OŠ Brda

Koordinatorice ovog projekta u OŠ Brda su Ivana Akrap Tocigl, Branka Dujilović Čapalija i Davora Radić.

image
OŠ Brda

Tko su bile hrvatske heroine?

Ivana Brlić Mažuranić – bila je hrvatska književnica koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Njezinim krunskim djelom kritičari smatraju zbirku pripovijedaka Priče iz davnine objavljenu 1916. godine. 

Marija Jurić Zagorka - bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica.  Jedno je vrijeme uređivala novine Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, te časopis Hrvaticu. Pisala je povijesne romane, romane i drame.

Dora Pejačević – hrvatska skladateljica i violinistica, rodom iz slavonske grofovske obitelji Pejačević. Opus Dore Pejačević sastoji se od 57 registriranih djela koja su uglavnom sačuvana u njezinoj ostavštini pohranjenoj u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu. 

Vesna Parun – hrvatska pjesnikinja i prevoditeljica. Vrlo opsežan pjesnički opus V. Parun, najprevođenije hrvatske pjesnikinje, jedno je od najznačajnijih poglavlja suvremenoga hrvatskog pjesništva. Njezina je prva pjesnička zbirka Zore i vihori (1947.)

Anka Petričević – poznata i kao Sestra Marija od Presvetoga Srca, hrvatska katolička redovnica klarisa, književnica i prevoditeljica. Napisala je oko 80 knjiga, a urednica je oko 140 naslova.

Eva Verona – bila je hrvatska knjižničarka koja je preuredila smjernice za katalogizaciju i napisala pravilnik za abecedni katalog. Njezin pravilnik koristio se u cijeloj Jugoslaviji, a i danas se koristi u hrvatskim knjižnicama.

Tereza Kesovija – poznata hrvatska pjevačica. Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. godine. Tijekom karijere, koja traje više od 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana.

Nada Klaić –  hrvatska povjesničarka, medievalistica. Većinu svoje karijere je posvetila analizi starih izvora i modernizaciji samog pristupa povijesti.  Bavila se razdobljem od doseljenja Slavena do XIX. stoljeća.

Zlata Bart –  hrvatska stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, tvorac začina Vegeta koji proizvodi Podravka iz Koprivnice. Profesorica Zlata Bartl vodila je Podravkin tim koji je davne 1958. godine stvorio Vegetu.

Dika Marjanović Radica – rođena Splićanka, najdraža gastronomska diva svakodnevnog kužinavanja, izvor i autoritet svake dalmatinske kužine. Prvo izdanje kuharice objavila je u 47. godini, nakon što je dva desetljeća putovala Dalmacijom i skupljala građu. Kultnu knjigu objavila je u vlastitoj nakladi, i to u Sinju. Zanimljivo, prva Dika imala je samo 274 recepta!

Dina Levačić – hrvatska daljinska plivačica i prva Hrvatica koja je preplivala La Manche. Ujedno je tek šesta osoba i druga žena u povijesti daljinskog plivanja koja je za 90 dana isplivala trostruku krunu daljinskog plivanja: mostove Manhattana u New York Cityju, Kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra te La Manche. Levačić je preplivala svih velikih sedam plivačkih maratona Oceanovih sedam.

Blanka Vlašić – hrvatska atletičarka, hrvatska rekorderka na otvorenom (208 cm – drugi rezultat svih vremena) i u dvorani (206 cm) i dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis. Privukla je pozornost svjetske atletske javnosti već sa 16 godina kad je počela ostvarivati zapažene rezultate. S nepunih 17 godina nastupala je na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine.

Barbara Matić – poznata hrvatska judašica. Dva puta je bila svjetska juniorska prvakinja u ženskoj konkurenciji do 70 kg. Matić je osvojila broncu na Europskom judo prvenstvu u Montpellieru 2014. godine i prvo mjesto na Europskom judo prvenstvu u Zagrebu 2024. godine. 

Ana Zaninović – hrvatska je taekwondašica i aktualna europska i svjetska prvakinja. Najveći joj je uspjeh u karijeri osvajanje naslova svjetske prvakinje 2011. godine u južnokorejskom Gyeongjuu. Osvojila je i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2007. godine.

Petra Goleš – članica splitskog taekwondo kluba Marjan, svjetska prvakinja u taekwondou na svjetskom prvenstvu za gluhe koje se održalo u Biskeku u Kirgistanu. Petra je na putu do zlata upisala četiri velike pobjede.

Nikolina Šustić Stanković – svjetska prvakinja u trčanju na 100 km te višestruka pobjednica na Wings for Life World Run utrkama.

Sandra Perković – hrvatska je atletičarka, hrvatska rekorderka u bacanju diska i bivša državna rekorderka u bacanju kugle, dvostruka olimpijska, dvostruka svjetska te šesterostruka europska prvakinja u bacanju diska. Sa šest uzastopnih osvojenih naslova Dijamantne lige postala je najuspješnija atletičarka toga atletskoga natjecanja. Prvi je hrvatski natjecatelj u bacanju diska koji je disk bacio preko 70 metara.

Mila Gojsalić – hrvatska mučenica i junakinja. Mila Gojsalić bila je djevojka iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori. Paša ju je oteo i u svojem taboru silovao. Da bi se osvetila, ona je 27. ožujka zapalila skladište baruta u osmanskom taboru. Poginuli su i ona i paša i mnogi njegovi časnici. Ostatak osmanske vojske bio je tako zbunjen da su ih Poljičani iznenada napali i uspjeli poraziti, a svoju Republiku uspjeli su sačuvati do 1807. kad je njihov otpor slomio francuski maršal Marmont.

image
OŠ Brda
image
OŠ Brda
image
OŠ Brda
image
OŠ Brda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 02:17