StoryEditorOCM
Split‘amateri‘

Bizarno! Dva dana se zasjedalo o Čistoći, a splitska oporba nije postavila ključna pitanja. Prkić: ‘Neshvatljivo je...‘

Piše Mario Matana
27. rujna 2024. - 22:25

Neobičnim, gotovo bizarnim nam se učinila činjenica da u dva dana početkom ovog tjedna, dok se održavala prvo redovna sjednica Gradskog vijeća s točkom dnevnog reda o godišnjem izvješću o poslovanju Čistoće, a onda dan kasnije i tematska sjednica na praktički istu temu, nitko nije postavio dva ključna pitanja!

Barem dva, ako ne i tri, doslovno nitko to nije pitao. Pa čak ni vijećnici stranke na vlasti, valjda bi i njih kao građane Splita trebali zanimati odgovori.

image

Direktor Čistoće Ivica Karoglan i gradonačelnik Ivica Puljak

Vladimir Dugandžić/Cropix

A pitanja su logična i jednostavna. Do kada Karepovac može izdržati ovim tempom punjenja otpadom? Što ćemo napraviti kad jednom dosegne svoje maksimalne kapacitete? I koliko će odvoz otpada na neku drugu lokaciju koštati, koliko će (barem procjena) narasti računi komunalne tvrtke "Čistoća"?

Eto, ta tri važna pitanja nitko nije postavio, a ni vladajući se nisu sjetili ponuditi odgovor, odnosno sami prezentirati projekcije po tom pitanju. Ne, direktor "Čistoće" Ivica Karoglan koji uživa, kako se dalo zaključiti, maksimalno povjerenje gradske uprave, uglavnom je pričao o detaljima, ulazio u opise tehnoloških procesa, ali o ovim strateškim pitanjima nismo čuli ni A ni B.

image

Jakov Prkić, županijski vijećnik stranke Direkt

Ante Čizmić/Cropix

- Neshvatljivo je kako je oporba propustila postaviti ključna pitanja. Ako već ne na redovnoj sjednici, onda obavezno na tematskoj, morali su postaviti ta ključna pitanja od značaja za naše sugrađane. Koliko još Karepovac može primati otpada, gdje ćemo s otpadom kad jednom Karepovac zatvori vrata i koliko će to koštati, koliko će se odraziti na računima Čistoće?

No, nitko to nije pitao, oporba se baš amaterski postavila, nisu se niti malo pripremili za sjednicu, razočaran sam njihovim postupcima, pogotovo napuštanjem tematske sjednice od dijela vijećnika. Vladajućima je to došlo kao pravo poklon! - komentira nam događaje Jakov Prkić, županijski vijećnik stranke Direkt, ali i nekadašnji predsjednik Gradskog vijeća te gradski vijećnik s respektabilnim stažem koji je izrazito zainteresiran za problematiku otpada.

Pokušao nam je on odgovoriti na ta pitanja, makar nema najsvježije informacije.

- Posljednja geodetska izmjera iz ožujka 2023. godine sugerirala je kako je na novoj plohi, koja je otvorena prije nekoliko godina tijekom sanacije Karepovca, slobodno još oko trećina originalnog prostora. U brojkama, oko 300 tisuća kubičnih metara. A to bi značilo nešto manje do 300 tisuća tona otpada.

Analizom tih brojki, dolazimo do poraznog rezultata da je Karepovac u tom trenutku imao slobodnog prostora za još dvije godine. Dakle, do proljeća ili ljeta 2025. godine, nekom ludom srećom možda i do jeseni 2025. godine. A to je iduće godine, za manje od godinu dana Karepovac je pun! I morat će se zatvorit, a do tada Lećevica neće biti gotova, sasvim sam siguran. I u tom trenutku smo svi u golemom problemu! - šokiran je manjkom vizije odgovornih naš sugovornik.

image

Djelatnici ‘Čistoće‘ u akciji

Saša Burić/Cropix

Dodaje kako prilagodba na odvoz otpada na neku drugu lokaciju zahtjeva vremena, potrebno je nabaviti kamione, a to traje i košta. Također, Čistoća u tom trenutku gubi prihode od svih drugih gradova i općina koji trenutno šalju svoj otpad na Karepovac, a istovremeno raste trošak, stvaraju se novi rashodi zbog prijevoza i odlaganja otpada negdje drugdje...

Slaže se Prkić da su neki pomaci napravljeni, da se više otpada razvrstava, ali naglašava kako je konačna brojka koja završi na Karepovcu opet ista. Kaže i kako bez dodatne infrastrukture, sortirnice i kompostane, ne možemo očekivati smanjenje ukupne ‘tonaže‘ otpada kad se zna da je cca dvije trećine ukupnog otpada – biootpad!

Nije optimist po ovom pitanju, za razliku od zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića.

Pokušali smo od njega dobiti odgovore na ova tri pitanja, ali nam se nije javio do zaključenja teksta, kao uostalom ni direktor Karoglan, kojem smo poslali ista pitanja.

image

Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević

Nikola Vilić/Cropix

Zato ćemo samo podsjetiti na neke brojke koje je Ivošević istaknuo prije tematske sjednice o Čistoći. ‘Suhe brojke pokazuju koliko se prije loše radilo, 2023. godine u usporedbi s 2021. godinom imamo 53 posto više sakupljenog i odvojenog papira, plastike 40 posto, staklo 67 posto, s biorazgradivog otpada 213 posto više tona! Za to vrijeme miješani komunalni otpad ima smanjenje od 1,56 posto. Gospodari se odgovorno, rezultati Čistoće su višestruko bolji nego 2021. godine - kazao je Ivošević.

Smatra da je grad čist unatoč određenim kritičnim točkama te foto-kritikama pojedinih lokacija, sličnih problema imaju i drugi gradovi, poput nedostatka radne snage. Fokus je zamjenik gradonačelnika prebacio na nekadašnje ‘protuzakonito ponašanje‘, kada se ‘trpala plastika, papir, u miješani komunalni otpad pa su kamioni prolazili jednom, a ne tri puta, tako su lažno prikazivali da imaju sve pod kontrolom‘, konstatirao je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 22:26