StoryEditorOCM
SplitMOJ SINKO

Šta će njemu ko govorit di smi vozit? Splitski šerifi jure autom tamo gdje ne bi smjeli pristupit: ‘Mi držimo katance‘

Piše Božidar Lončar
20. studenog 2023. - 19:25

Imamo li novi trend đir među Splićankama i Splićanima? Nakon što se Žnjan pretvorio u gradilište, mnogi koriste priliku i nemar gradskih službi za opasnu vožnju po pješačkoj zoni.

Video vožnje automobila šetalištem i biciklističkom zonom, objavljen na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode", potvrđuje ono što smo i sami vidjeli prije nekoliko dana, ali i ovoga ljeta, kad je rampa na ulazu na plažu Trstenik bila podignuta, odnosno slomljena, što su učinili vandali, kako nam je rekao Marijan Ciprijan, direktor "Splitske obale" koja održava plažu Trstenik.

Iako je rampa odgovornost gradskih komunalaca, nju je tri puta ove godine popravljala "Splitska obala", posljednji put ljetos, objašnjava direktor. Kako se popravi, tako je ubrzo i razbiju. A onda u večernjim satima dolaze pametnjakovići i ugrožavaju sigurnost i život ljudi u šetnji, obitelji, građana s kućnim ljubimcima, biciklista, romobilista i mnogih drugih. Bace đir, naprave krug, možda se i snime za društvene mreže kako bi bili "face" i idemo dalje.

– Ljetos smo zadnji put popravljali rampu. Mi držimo katance, rampu "komunalno". Vandali su znali slomiti katance, ruše ih, dižu. To nam je konstantna borba. Do sada nije bilo ovakvih slučajeva vandalizma – kazao nam je Ciprijan.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, pješačkom zonom nije dozvoljeno kretanje motornim vozilima, osim vozilima s dozvolom. Kazna je i premala s obzirom na razmjere nesreća koje se mogu izazvati divljanjem u pješačkoj zoni – svega 500 kuna za nepoštovanje prometnog znaka. Ovog su ljeta još bili i dobri pa bi se iza rampe polukružno okrenuli, možda i svjesni naše prisutnosti. No nakon nekoliko mjeseci neki su se okuražili. 

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

– Neće njemu nitko govorit gdje će on vozit.

Očito. Samo da se nekome ne dogodi zlo zbog nemara i vandala. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 13:39