StoryEditorOCM
SplitSplit nije sajmište

Puljak više ne prkosi Vladi?! Povukao je odluku da sve nedjelje i blagdani budu sajamski dani! Ipak, bit će i iznimki

Piše Sandi Vidulić
13. rujna 2024. - 13:21

U listopadu i studenom Split će imati veći broj neradnih nedjelja nego što je bilo najavljeno za ovu godinu. Naime, Ivica Puljak izmijenio je “Zaključak o proglašenju sajamskih dana na području Grada Splita u 2024. godini” kojim je proglasio nedjelje i blagdane za sajamske dane do kraja godine. Ovom izmjenom se “dani 13., 20. i 27. listopada te 3. i 10. studenoga 2024. godine ne proglašavaju sajamskim danima.“ 

Ukratko, u iduća dva mjeseca će ipak biti pet neradnih pet nedjelja.

Podsjetimo, Puljak je početkom godine donio Zaključak kojim je nastojao doskočiti odluci Vlade da se nedjelje i blagdani proglase neradnim danima.

Ovo nitko nije očekivao: Puljak ukinuo neradne nedjelje u Splitu! Sada će radnici moći raditi svaki dan, cijelu godinu

Naime,  Zaključkom od 05. siječnja gradonačelnik je proglasio na području Splita sve blagdane i nedjelje u 2024. kao sajamske dane.

- Ovom odlukom omogućuje se rad obrtnicima u vrijeme kada mnoge djelatnosti generiraju većinu svog prometa, a što im Zakonom o trgovini nije dopušteno - objavljeno je na  Facebook stranici Grada Splita početkom siječnja ove godine.

- Prigodna prodaja na kioscima i štandovima, kao dio sajamskih događanja, u proglašene dane može se odvijati od 8 do 24 sata - pisalo je u Puljkovom Zaključku iz siječnja.

image

Sajam Sudamje na Rivi

Vojko Basic/Cropix

Ali, odluku kojom je prkosio Vladi oko neradnih nedjelja i blagdana Puljak je promijenio ovih dana. Upitali smo Banovinu zašto je došlo do izmjene.

- Isto je učinjeno kako bismo se uskladili s uputom ministarstva nadležnog za trgovinu o maksimalnom broju sajamskih dana u jednoj kalendarskoj godini (60). Grad Split, baš kao i brojni drugi gradovi, naročito oni na obali, želi pružiti mogućnost (ne i obvezu) prodaje na malo obrtnicima i poduzetnicima koji udovoljavaju kriterijima sajamske prodaje i to u svrhu obogaćivanja ponude grada i turističke sezone, kao i uspostave cjelogodišnjeg turizma.  - stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Odsjeka za protokol i odnose s javnošću.

Vlada je Zakonom o trgovini iz 2023. zabranila rad nedjeljom i blagdanima, ali je omogućila da trgovac može samostalno proglasiti 16 radnih nedjelja zbog intenzivne turističke sezone u Hrvatskoj. No, Vlada je tom prilikom izdala i upozorenje: “Napominjemo da nisu dozvoljene zlouporabe i kršenje Zakona o trgovini na način da se mimo predviđenih iznimki prisiljava radnike da rade nedjeljom”.

Udruga Glas poduzetnika bila je protiv toga pa su upozorili gradonačelnike da postoji rupa u Zakonu za prodaju na otvorenom kojom gradovi mogu proglasiti sajamske dane ili javne manifestacije za nedjelje i blagdane.

 

Stroge kazne za kršenje Zakona 

HDZ je dočekao na nož odluku Puljka da u Spllitu proglasi sajamske dane kroz čitavu 2024. Prozvan je da ne poštuje osjećaje vjernika. Prvo je reagirao Andrej Plenković, a šefa stranke podržao je i Ante Sanader. U polemici koja je uslijedila kao argumenti su se citirale Božje zapovjedi, a Puljak je Sanadera nazvao "teologom s vrećom novca u gepeku". 

Plenković prozvao Puljka zbog sajamskih dana, ovaj mu uzvratio:‘Znate li koja je sedma Božja zapovijed?‘

No, onaj koji se ne pridržava Zakona o trgovini može biti strogo kažnjen. Predviđena je novčana kazna do 39.810 eura za pravnu osobu koja ne poštuje odredbu o neradnoj nedjelji. Istom kaznom, od skoro 40 tisuća eura, može se oderati i onaj koji se ne pridržava odredbe o neradnim blagdanima.

U Zakonu o trgovini se objašnjava koliko smije biti sajamskih dana. "Prigodna prodaja je prodaja organizirana u sklopu održavanja sajmova, organizacija i izložbi. Prigodnom prodajom dopuštena je prodaja samo proizvoda i robe koji su predmet i svrha organiziranja spomenutih manifestacija i može trajati najduže do 60 dana u tijeku jedne kalendarske godine, neovisno o vremenu održavanja manifestacije." 

Puljak je povukao radikalan potez sa proglašenjem sajamskih dana u Splitu, ali reklo bi se da su se u Banovini preračunali. Odnosno, krivo su procijenili da postoji rupa u Zakonu koja omogućuje da sve baš nedjelje i blagdane u 2024. godini proglase za sajamske dane. Na kraju se Grad morao uskladiti s naputkom Ministarstva, pa je Puljak proglasio pet neradnih nedjelja, ali nakon što završi turistička sezona.

image
Vojko Basic/Cropix

Još prošle godine Puljak se pobunio protiv Vladine odluke, proglasio je nedjelje u kolovozu i rujnu za sajamske dane radi promidžbeno-turističke aktivnosti. Unatoč zabrani da se radi za blagdane omogućio je sajamsku prodaju i za Veliku Gospu. Splitski gradonačelnik nije bio usamljen, jer su još neki gradonačelnici, među njima i HDZ-ovci, odlučili tako postupiti na ovaj blagdan. 

Puljak je objašnjavao da je odluku o proglašenju “sajamskih dana” donio kako bi zaštitio egzistenciju malih obrtnika i trgovina, ali pokazalo se da ne postoji mogućnost da sve nedjelje i blagdani budu radni dani.

Zanimljivo da je ovo druga odluka u kratkom periodu koju je Puljak prisiljen suspendirati vezano za radno vrijeme. Naime, Grad je u srpnju pokušao ograničiti radno vrijeme noćnim klubovima koji se nalaze u A zoni pod zaštitom UNESCO-a.  Ali je Ministarstvo turizma i sporta pobilo tu odluka koju je donijelo Gradsko vijeće s objašnjenjem da nije u skladu sa Zakonom i da noćni barovi mogu raditi od 21 do 6 sati, a da im “tijela lokalne samouprave ne mogu mijenjati propisano radno vrijeme.”

Splitska vlast želi ograničiti radno vrijeme klubova, ali i zabraniti prodaju alkohola u trgovinama pića u kasne sate

Štoviše, iz Ministarstva su naglasili da Grad Split ograničava pravo na rad ugostiteljskim objektima koji su zadovoljili sve važeće propise za noćne klubove, te da odluka o skraćenju radnog vremena predstavlja pravnu nesigurnost za turističke i ugostiteljske tvrtke i njihove zaposlenike. Puljak i Bojan Ivošević su uzvratili da u tom slučaju odgovornost za sav nered u gradskoj jezgri pada na ministra turizma Tonča Glavinu i državu.

- Budući da je Ministarstvo turizma i sporta ovu odluku proglasilo nezakonitom, ona će biti stavljena izvan snage. - rekao je početkom kolovoza Puljak. Samo mjesec dana kasnije po uputi Ministarstva gospodarstva povukao je i odluku kojom je proglasio Split za cjelogodišnje sajmište.

image

Najpoznatiji splitski sajam je onaj na Dračevcu. Nedjeljom se na sajmu prodaju automobili, najraznovrsnija roba i prehrambeni proizvodi OTP-a.

Josko Supic/Cropix
image

Sajam na Dračevcu pun je raznovrsne robe koja se prodaje nedjeljom. 

Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 13:21