StoryEditorOCM
ŽupanijaU Skradinu radno

Gradonačelnici i načelnici prkose Vladi, blagdan Velike Gospe proglašavaju sajmenim danom, među njima su i HDZ-ovci...

Piše Dalmacija SD
15. kolovoza 2024. - 19:35

Gradonačelnik Grada Skradina Antonijo Brajković (HDZ), u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti, donio je Zaključak o proglašenju sajamskog dana na području Grada Skradina na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 2024. godine.

To znači da se prigodna prodaja dozvoljava na kioscima, štandovima, zatim ambulantna prodaja (prodaja preko putujućih prodavača) i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio sajamskih događanja.

Ovaj Zaključak objavljen je na Oglasnoj ploči Grada Skradina.

Proglašenje sajamskog dana jedna je od zakonskih mogućnosti, odnosno prije "rupa u zakonu", koja je ostala na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave.

image

Skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković

Nikša Stipaničev/Cropix

Priča je počela još prošle godine kada je Udruga Glas poduzetnika, koja se od samog početka protivi odredbi Zakona o radu kojom se zabranjuje rad nedjeljom, pozvala gradonačelnike i načelnike da na blagdane koji su neradni proglase sajamski dan.

Odredbom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja prošle godine, zabranjuje se rad nedjeljom i blagdanom. Svaka trgovina ipak ima mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, ali blagdanima takve opcije nema. Velikim dijelom trgovine na obali su odlučile iskoristiti ovih 16 nedjelja u ljetnim mjesecima, ali 5. kolovoza nije smjela raditi nijedna, a isto bi trebalo biti i 15. kolovoza.

Brojni gradovi i općine su poslušali preporuku UGP-a pa su proglasili nadolazeći blagdan sajamskim danom. Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja. Takve prodaje mogu započeti u 8 sati i završiti do 24 sata.

Premijer Andrej Plenković čija je Vlada donijela ovaj Zakon nije bio zadovoljan ovim trikom, ali Vlada mu nije doskočila. Zanimljivo je, naime, da su se na ovaj potez, odlučili i HDZ-ovi gradonačelnici poput skradinskog gradonačelnika Antonija Brajkovića, i načelnici općina, izrazivši time nezadovoljstvo odlukom Vlade.

19. rujan 2024 11:50