StoryEditorOCM
Splitpitali smo nadležne

Ovi poslovni prostori u Splitu prazni su 14 godina. I propadaju! A dio su arhitektonskog remek-djela. Tko je odgovoran?

Piše Sandi Vidulić
1. rujna 2024. - 22:00
Poslovni prostori u pješačkom nathodniku koji vezuje Boškovićevu ulicu sa sveučilišnim Kampusom već 14 godina stoje prazni. Nekretnine propadaju, štoviše, fasada je zapuštena i išarana...Sandi Vidulić

Boškovićeva ulica središnji je dio Splita 3. Iako nije na sredini ovog iznimnog splitskog naselja, nego na početku, u njoj se sažima ideja tog urbanističkog remek-djela. Ona predstavlja spoj suvremenosti i tradicije. Zgrade su moderne, ali smjer ulice prati liniju carda u Dioklecijanovoj palači, i zbog toga je ulica drugačije položena, stoji "ukoso" u odnosu na ostale ulice (Poljičku i Matice hrvatske, koje prate linije rimske centurijacije).

Arhitekt koji je projektirao Boškovićevu i Primu 3, i koji se poslije trudio sačuvati izvorni koncept od devastacija, bio je preminuli Ante Svarčić, jedan od najvažnijih poslijeratnih splitskih arhitekata. Po njegovim projektima izgrađena su u Boškovićevoj 724 stana, 1000 parkirnih mjesta u garažama i 40.000 četvornih metara poslovnih prostora u prizemlju i na katovima.

Obnovljena originalna maketa Ulice Ruđera Boškovića, ulice koja je ne samo hrvatski već i svjetski arhitektonski biser

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 09:40