StoryEditorOCM
SplitBITKA ZA BANOVINU

Kako je Puljak postao splitski Kalimero: Oni bi napravili čuda, ali im, eto, ne daju! I tako već treću godinu...

Piše Ivo Bonković
11. kolovoza 2024. - 23:38

Spava splitska politika. Ili se kupa. Još se nisu zagrijali, niti ova vanjska temperatura nije im u tome pomogla, iako je do izbora ostalo malo, čim se odredi nova osoba koja će raspakirati kufere na Pantovčaku, kreće borba do posljednje kapi krvi, do posljednjeg birača. A glavne scene bit će Zagreb i, dakako, Split.

Jedini kome sunce ne smeta je splitski gradonačelnik koji u društvu dvojice pobočnika poziva novinare kako bi im pričao o svojim genijalnim planovima, ali i mrskim neprijateljima iz Vlade.

image
Nikola Vilić/Cropix

Eto njega s pričom o radnom vremenu noćnih klubova. Stvar je vrlo jednostavna i poprilično neugodna po Puljka i pobočnike. Ne možeš vlasniku kluba kojem si odredio jedna pravila usred sezone reći kako je to bila šala i imaju se iz noćnog pretvoriti u dnevni klub, zatvoriti se u ponoć. Izvolite, gospodo, pa za sljedeću godinu odredite pravila kakva želite. Nema klubova u staroj jezgri i Marmontovoj, ok, to i odredite, i tako će i biti, što s time ima hrvatska Vlada, ministar Glavina...

Odredite da će klubovi biti na Žnjanu i Karepovcu, i to je to, ako to niste sami u stanju napraviti, kog se vraga bavite tim poslom. I tako privremeni stanari Banovine i dalje inzistiraju na svom položaju žrtve, oni bi napravili čuda ali im, eto, ne daju, i tako već tri godine. Pretvorio se Puljak u splitskog Kalimera, nekad popularnog junaka crtića koji stalno upada u nevolje, samo što je poručio kako je to sve jedna velika nepravda.

image
/Slobodna Dalmacija

Jesu li Puljak i njegovi dosadili Bogu i Vragu? Vrlo vjerojatno, ali to će se vidjeti na sljedećim izborima. Hoće li oporba iskoristiti neznanje i nerad trenutnih stanara Banovine? Vidjet ćemo, nastave li dosadašnjim oporbenim (ne)tempom, teško.

Ipak je za očekivati da će cijela splitska politička scena konačno živnuti nakon novog toplinskog vala, ali i da će se raščistiti situacija kod oporbenjaka pa ćemo znati tko će se upustiti na megdan kontra Puljka. Glavno je pitanje – tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Hoće li to biti Šuta? I je li on dovoljno jak kandidat da u drugom krugu pobijedi Puljka?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 02:05