StoryEditorOCM
OtociČA-KAJ-ŠTO

Smotra hrvatske riječi u srcu Brača, na spomendan fašističkog paljenja Selaca, evo tko će se sve predstaviti publici

Piše Split SD
9. kolovoza 2024. - 15:24

U Selcima na otoku Braču večeras će se, s početkom u 21 sati, održati 34. jezično-pjesnička smotra "Croatia rediviva ča-kaj-što".

Obilježavajući 81. godišnjicu paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske "Croatia rediviva" dogodit će se na sam kataklizmički spomendan. Osim Selaca koja su najviše stradala i pretvorena su u ruševine, spaljeno je i pet bračkih mjesta - Novo Selo, Gornji Humac, Pražnica, Pučišća i Bol.

Prelijepi kameni gradić, usprkos herojskim naporima Ivana Štambuka, tadašnjeg domoljubnog načelnika Općine, da spriječi fašističko paljenje, uništen je u potpunosti i postade obilježen zauvijek. Od spomenutog barbarskog čina nije se nikada potpuno oporavio i još uvijek je gradić s ruševnim kućama i palačama, biserima kamenoklesarske tradicije.

Manifestaciju "Croatia rediviva" utemeljio je dr. Drago Štambuk 1991. godine (uoči Krvavog Uskrsa, 30. ožujka) gradeći je na ideji trojednosti hrvatskoga jezika i Zlatnoj formuli ča-kaj-što koja je uz dugogodišnje promicanje na njegov prijedlog, a uz podršku svih relevantnih hrvatskih institucija, proglašena 29. studenoga 2019. kulturnim dobrom.

Smotru podržavaju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a njezini organizatori su Udruga "Croatia rediviva" i Općina Selca. Jednog od nastupajućih pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča-kaj-što) ovjenčava se Maslinovim vijencem pa dotični/a postaje poeta oliveatus.

Večerašnji program će se održati na Trgu Stjepana Radića, popularnoj Pijaci, počinje pozdravnim govorom Drage Štambuka i čitanjem pjesme "Maslina", autora Vladimira Nazora, te obraćanjima općinskog načelnika Ivana Marijančevića i visokih gostiju.

Slijedi otkrivanje ploče prošlogodišnjeg oliveata Dražena Katunarića, s osvrtom Sanje Knežević na njegovo djelo i autorovo govorenje vlastitih stihova, te nastup pjesničkih sudionika. U pauzi vijećanja i izbora ovjenčanika – kraći je glazbeni program (iranski lirski tenor Reza Fekri Kenazeh), nakon čega utemeljitelj ovjenčava Maslinovim vijencem 34. omaslinjenika/cu čija će se ploča naknadno podići na Zid od poezije.

- Sredinom događanja spomenut ćemo se nedavno preminulog kolege i prijatelja, nezboravnog pjesnika i ovjenčanika Luka Paljetka koji je 20 puta sudjelovao na smotri i uvelike doprinio njezinu ugledu. Također ćemo obilježiti i 100. godišnjicu rođenja našeg čakavskog barda, Selčanina Zlatana Jakšića.

O njemu će zboriti njegova bivša studentica i profesorica Sveučilišta u Zadru Sanja Knežević, a najavit će i knjigu Sabranih Zlatanovih pjesama koja izlazi na jesen kao i njen sadržaj, uz recitiranje nekoliko Zlatanovih pjesama (Knežević, Štambuk).

Nastupaju: Dražen Katunarić, Sibila Petlevski, Davor Grgurić, Acija Alfirević, Tomislav Marijan Bilosnić, Sanda Hržić, Darko Rundek, Silvija Buvinić, Sanja Mošić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Drago Štambuk, Ante Žderić, Sanja Knežević, Hrvojka Mihanović Salopek, Reza Fekri Kenazeh i Stanko Jerčić - naglašavaju organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 13:56