StoryEditorOCM
ŽupanijaBiraju se nova vodstva

Počinje unutarstranačka utakmica u HDZ-u: Dujića više nitko ni ne spominje kao mogućeg šefa, hoće li ga zamijeniti sadašnja ravnateljica bolnice?

Piše Davorka Blažević
30. kolovoza 2021. - 11:43

Ljetno zatišje je prošlo, i, prema HDZ-ovom itineraru unutarstranačkih izbora, od 1. rujna kreće utakmica za vodeće pozicije u lokalnim stranačkim organizacijama, od temeljnih ogranaka do županijskog odbora HDZ-a. Sve bi trebalo biti završeno do 5. prosinca, a tko će preuzeti palicu od sadašnjih čelnika, napose u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, zasad je samo na razini spekulacija. Ono što se čini izvjesnim jest da bi trebalo doći do promjene, neki kažu osvježenja, i na vrhu županijske i gradske (šibenske) organizacije. Dakle, očekuje se da će s dužnosti otići i Dujić i Burić...

Nediljko Dujić, kako se govori u stranačkim kuloarima, treba otići jer je tijekom njegovog mandata, HDZ nakon 28 godina po prvi put izgubio vlast u Šibensko-kninskoj županiji (sada vladajuću većinu čini šarena koalicija predvođena nezavisnim listama Stipe Petrine i Marka Jelića). Ali, izgubio je i poziciju župana (HDZ-ovog Gorana Pauka je pobijedio nezavisni Marko Jelić), naposljetku i grad Knin (HDZ-ovog Nikolu Blaževića potukao je nezavisni Marijo Ćaćić), gdje su bili neprikosnoveni.

image
 Nediljko Dujić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iako je Dujić nakon izbora poraz HDZ-a u županiji, pogotovo gubitak mjesta župana, komentirao tvrdnjom da nije problem u HDZ-u nego u Pauku kojim su ljudi zasićeni, pa su dobili i loš izborni rezultat. Ali, što je u tom slučaju s Kninon, sa županijom...? Bit će teško izbjeći političku odgovornost za HDZ-ovo poskliznuće u županiji koja je godinama figurirala kao neosvojiva tvrđava "zajedničara", ma koliko Dujić mislio da još u njegovoj svići ulja ima...

Navodno, šef HDZ-a Andrej Plenković bi rado na funkciji predsjednika ŽO HDZ-a vidio aktualnog šefa šibenske organizacije, gradonačelnika Šibenika Željka Burića. No, Burić je odavno najavio da se više neće kandidirati ni za gradskog ni županijskog čelnika stranke, i u tome je, čini se, neumoljiv.

Iako, nikad se ne zna, jer sve su to stranački vojnici koji baš i nemaju luksuz neposluha. Mada, u slučaju Burića stvari stoje ponešto drugačije, jer za razliku od većine svojih stranačkih kolega nije materijalno ovisan o stranci, a svoju najveću ambiciju- da vodi grad- već je ispunio i iza sebe ostavio traga...

Kao jedna od glavnih kandidatkinja za buduću predsjednicu šibensko-kninskog HDZ-a trenutno kotira ravnateljica Opće bolnice u Šibeniku, Sanja Jakelić, no, ona je zasad oko te kandidature prilično suzdržana. Svojevremeno nam je, komentirajući odluku svoje sestre Sandre, bivše načelnice općine Rogozica, kazala kako se preporodila kad je izašla iz politike I posvetila se obiteljskom poslu (ugostiteljsko-turističkom). A i da je politika izazov kad je čovjek mlad... No, ovog trenutka moglo bi se reći da HDZ u županiji boljeg kandidata za vodeću poziciju – nema.

Doduše, spominjao se i šibenski kadar u Vladi, ministar uprave i pravosuđa, Ivan Malenica, koji je sve spekulacije sam prekinuo izjavom da se za čelne pozicije u stranci neće kandidirati.

Tu je još i Branko Peran, kojem je stranka skinula suspenziju (obustavljen je stegovni postupak protiv njega) a sma je najavio kandidaturu ili za šefa ŽO ili GO HDZ-a Šibenika, još nije odlučio.

Kako bilo, uglavnom se spominju novi kandidati, a s Dujićem, kao eventualnim izborom za još jedan mandat, kao da se i ne računa...

image
 Paško Rakić
Nikša Stipaničev/Cropix

U Šibeniku, kako rekosmo, aktulani šef HDZ-a Željko Burić nema u planu novu kandidaturu na čelo stranke. Sve glansije se spominje da bi nesuđeni šibensko-kninski dožupan Paško Rakić, u prošlom mandatu Burićev zamjenik u Gradu Šibeniku, trebao biti jedini kandidat za predsjednika GO HDZ-a.

Spominjalo se njegovo ime i u kontekstu izbora za čelnika ŽO HDZ-a, pogotovo dok se još vjerovalo da bi HDZ mogao dobiti izbore u županiji, a Rakić biti izabran za dožupana, i pripremati se za budućeg HDZ-ovog župana, kako je i najavljivan. Ali kako je Grad deficitaran u pogledu zainteresiranih kandidata, a za županijsku organizaciju se optimalnim kandidatom drži Sanju Jakelić, čini se da je kocka pala na Rakićevu šibensku kandidaturu.

Zanimljivo je da među potencijalnim kandidatima nema šibenskog dogradonačelnika Danijela Milete, koji, kako se u stranci već dugo govori, naprosto nije zainteresiran za stranačke dužnosti. U HDZ-u neki tvrde da je to posljedica neispunjenih obećanja stranke prema njemu. Navodno mu je još Ante Kulušić dok je bio neprikosnoveni šef HDZ-a u županiji, obećao kandidaturu za župana, ali se stranka naposljetku ipak odlučila za Gorana Pauka. Pa mu je obećana pozicija gradonačelnika Šibenika, a onda je došao Burić... No, bilo kako bilo, Mileta, tvrde u HDZ-u, za unutarstranačke izbore nije zagrijan.

Jasno, zasad su sve to samo spekulacije i takve će ostati sve dok stranka službeno ne istakne kandidature. Ali, kako stvari zasad stoje, Pakovčani bi mogli, zaključuju dobro upućeni u stranačke stvari, potpuno preuzeti HDZ u Šibensko-kninskoj županiji. Jer, i Sanja Jakelić je, po ocu, porijeklom iz Pakova sela, a i Paško Rakić, također. Što, naravno, ne mora biti nimalo relevantno u unutarstranačkoj izbornoj utakmici, ali za neke, možda i može. Pogotovo za one koji sebe ne vide u toj križaljci...

26. travanj 2024 14:00