StoryEditorOCM
Šibenikpokrenut projekt

Spas za Mandalinu: evo kako šibenska vlast planira riješiti prometni čep u toj gradskoj četvrti

Piše Ana Petrić
31. siječnja 2024. - 14:49

Grad Šibenik polako, ali sigurno rekonstruira problematične cestovne i pješačke koridore te uređuje parkirališne zone po gusto naseljenim gradskim četvrtima. Tako će u narednih godinu i pol dana, infrastrukturno i financijski manje zahtjevnim projektima, olakšati prometovanje gradskim četvrtima Mandalina, Šubićevac, Krvavice i Baldekin.

Šibenska gradska uprava na Šubićevcu planira, podsjetimo, izgradnju kružnog toka na prometnom raskrižju ulica Bana Josipa Jelačića i Đure Đakovića pored nadvožnjaka Jadranske magistrale. Osim izgradnje kružnog toka, a koji će riješiti problem trenutno prilično nepreglednog, pomalo i opasnog prometnog križanja, u njegovoj se neposrednoj blizini planira urediti i parkirališna zona te proširiti područje postojećeg nogostupa. Izgradnja rotora omogućit će i gradskim autobsnim linijama ulazak ‘dublje‘ u Šubićevac, odnosno, ukrcaj i iskrcaj putnika na već postojećoj autobusnoj stanici ispred Puba 022.

Slično prometno rješenje planira se izvesti i u Mandalini, šibenskoj gradskoj četvrti specifičnoj po tome što praktički ima jedan ulaz i izlaz, a problematične su i prilično uske ulice koje dodatno sužavaju i gusto parkirani automobili. Prema riječima šibenskog dogradonačelnika Danijela Milete, u dogovoru s vijećem gradske četvrti Mandalina, pokrenuto je projektiranje i ishodovanje lokacijske dozvole za izgradnju prometnice koja bi spojila Obalu Jerka Šižgorića s Ulicom Milice i Turka, odnosno centralnom ulicom kroz Mandalinu, a koja je trenutno neprohodni, bijeli put koji prolazi preko zone kojom upravlja hotel D-Resort.

- Izgradnjom ove nove prometnice bi se sve ulice kroz centar mogle pretvoriti u jednosmjerne. Postojeći ulaz, a istovremeno i izlaz, bi postao samo ulaz, a izlazilo bi se na stražnjem kraju naseljenog dijela, preko nove prometnice. Nova prometnica bi u svom sklopu imala kružni tok i autobusno ugibalište tako da autobusi javnog gradskog prijevoza mogu prometovati duž cijelog poluotoka, što sad nije slučaj. U gradskom proračunu je za ovu namjenu u 2024. i 2025. godini planirano ukupno 405 tisuća eura - otkriva dogradonačelnik.

image

Mandalina

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 12:47