StoryEditorOCM
Šibeniksustav videonadzora

Šibenski ’Veliki brat’ u dva mjeseca ispisao gotovo 17 tisuća kazni: ‘Svi imaju pravo na žalbu, ali kamere bilježe sve‘

Piše Ana Petrić
Snimio Nikša Stipaničev/Cropix
8. listopada 2023. - 19:15

Oči "Velikog brata" već nešto više od dva mjeseca na 60 lokacija na području grada Šibenika budno prate i bilježe sve što se u gradu i na njegovim prometnicama događa 24 sata na dan. Riječ je, dakako, o gradskom sustavu tehničke zaštite, odnosno o 200-tinjak kamera postavljenih na širem gradskom području, povezanih s 20 kilometara optičke mreže, a koje služe u svrhu očuvanja visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost građana, djece te javne i privatne imovine.

Podsjetimo, kamere funkcioniraju na način da umjetna inteligencija nadzire i prepoznaje prometne prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, arhivira snimljene podatke, odnosno registarske oznake i druge potrebne parametre, potom digitalno stvara prijedloge prekršajnih naloga koji čekaju prometnog redara da ih u kontrolnoj sobi, u koju, dodajmo, bez dozvole ne mogu ući ni gradski oci, provjeri i potvrdi, a nakon čega nalog odlazi u svoju standardnu proceduru, također elektronički i stiže na adresu počinitelja.

image

Dogradonačelnik Danijel Mileta u kontrolnoj sobi

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Kontrola prometnica

Nakon prvotno postavljenih 200-tinjak kamera, prošloga tjedna instalirano ih je još nekoliko na području grada, a plan je da do kraja godine bude postavljeno sveukupno 240 kamera na preko 70 lokacija. Nakon vrtića, škola i dječjih igrališta, najveći broj lokacija na kojima se obavlja videonadzor su prometnice, križanja i ulazi u grad. Koliko je kazni ispisano, odnosno prekršaja zabilježeno u kolovozu i rujnu, žale li se građani na dobivene kazne te je li i turiste koštalo pokoje kratko zaustavljanje ili nepropisno parkiranje, upitali smo Danijela Miletu, zamjenika šibenskoga gradonačelnika.

- Tako je, prošloga tjedna postavljeno je još kamera na kružnim tokovima na Meterizama i na ulazima u grad, na Šubićevcu te na glavnoj prometnici, u Ulici kralja Zvonimira. U kolovozu su ispisane 9192 kazne, a u rujnu nešto manje, 7728. Od ukupnog broja ispisanih kazni u kolovozu, čak 15,5 posto dobili su stranci, odnosno turisti.

image

Šibenske ‘oči’ na sve strane

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Dakle, ispisano je 1425 kazni za inozemne goste, i to zbog ugrožavanja prometa, nepoštovanja prometnih znakova, parkiranja na nogostupu, na mjestima za invalide i slično. Svi, naravno, imaju pravo na žalbu, ali mogu reći da se jako malo građana žali jer znaju da nisu u pravu s obzirom na to da su snimljeni, da postoji slika, odnosno dokaz da su počinili određeni prometni prekršaj - kazuje nam dogradonačelnik.

Mišljenja građana su podijeljena. Neki u sustavu videonadzora ne vide ništa loše jer "ko je pošten, nema šta skrivat", dok se drugi pitaju narušava li im se tako privatnost i sloboda kretanja, iako, kako je ranije kazao dogradonačelnik, kamerama se ne zadire ni u spavaće sobe ni u "pijat" građana, već je cilj smanjenje prometnih prekršaja i uvođenje reda u promet. Problem su, sjetit ćete se, na glavnoj šibenskoj prometnici od Poljane do Vatrogasnog doma, stvarala i dostavna vozila koja nemaju adekvatna ugibališta za istovar, a zbog čega bi se u žili kucavici grada stvarali zastoji i prometne gužve. Sada je taj problem, dodaje Mileta, riješen na način da su svi vozači dostavnih vozila upućeni kada, kako i gdje se mogu zaustavljati kako bi istovar pošiljki i robe prošao bez problema.

- Osigurana su im četiri parkirna mjesta na prvoj etaži u Poljani, dva na rivi ispod sata i kod restorana "Bronzin". Osim toga, veća se dostavna vozila mogu od 6 do 8 ujutro zaustaviti na autobusnim ugibalištima i obaviti svoj posao, a svako zaustavljanje koje nije u skladu s propisanim se kažnjava - pojašnjava Mileta.

Brojke će pasti

- Što se tiče brojki, kamere su u probnom razdoblju u travnju, koji i nije nešto prometan mjesec, a računajte da je tada bilo postavljeno oko 150 kamera, dnevno bilježile 600 do 700 prekršaja. U najprometnijem mjesecu, kolovozu, 200 kamera bilježilo je 300 prekršaja dnevno. Mislim da ti podaci dovoljno govore sami za sebe. Siguran sam da će se sada u studenom i prosincu te brojke prepoloviti, a kamere će, odnosno sustav videonadzora, u dugoročnijem planu za 4 do 5 puta smanjiti broj prekršaja i povećati protočnost i sigurnost prometa - uvjeren je dogradonačelnik Mileta.

Grad Šibenik je za ovaj suvremeni sustav videonadzora izdvojio nešto više od 14 milijuna kuna, a Krešimirov je grad time postao jedan od vodećih gradova prema kriteriju tehničke zaštite u zemlji. Pa, kome pravo - kome krivo.

26. travanj 2024 15:52