StoryEditorOCM
ŠibenikU gotovo tri tjedna

Nakon uvođenja sustava videonadzora gradski proračun puni se brzinom munje. Broj ispisanih kazni je – nestvaran!

Piše Toni Veljača
9. kolovoza 2023. - 13:23

Gotovo tri tjedna traje suživot Šibenčana s najmodernijim sustavom videonadzora u Hrvatskoj za koji su gradske vlasti uvjerene da će uvesti reda na šibenskim prometnicama, povećati sigurnost građana te spriječiti oštećenja javnih površina, objekata, imovine ali i nemara prema okolišu.

Čak 200 kamera na 60 lokacija u funkciji je od 0 do 24. Promjene ponašanja u prometu, kazuje nam u telefonskom razgovoru Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, su već  itekako vidljive.

- Od uvođenja sustava bilježimo u prosjeku 400 kazna dnevno. Naravno, voljeli bi da je ta brojka što manja. Još uvijek traje ova faza prilagodbe, mišljenja sam da će ljudi postati svjesniji videonadzora kada im stigne kazna na adresu – kazuje Mileta.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

A te kazne nisu zanemarive, baš naprotiv. Za nepropisno parkiranje, na primjerice prometnom traku, platit ćete 30 eura. Ako automobil ostavite na mjestu predviđenom za osobe s invaliditetom poštar će vam donijeti uplatnicu s 90 eura globe.

- Ako kaznu podmirite unutar tri dana platit ćete pola iznosa – dodaje Mileta.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Dakle u 17 dana koliko je videonadzor u funkciji, sustav bilježi manje-više 400 kazni dnevno. To nas dovodi do nevjerojatne brojke od 6800 ispisanih kazni u manje od tri tjedna! Gradska blagajna ovim tempom bome će dobro napuniti.

- Kada bi prije svega nekoliko godina, u špici sezone, kada se stvaraju prometni čepovi i velike su gužve, krenuli automobilom od Kronjina magazina do Poljane, trebalo vam je 20 minuta. Sada, nakon izgradnje Poljane, nakon uređenja autobusnih ugibališta, optimizacije semafora te posljednje, uvođenja videonadzora – treba vam sedam minuta. To je samo jedan od pokazatelja koliki doprinos su ovi projekti dali u kontekstu prometne protočnosti – zaključuje Mileta.

29. travanj 2024 06:52