StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMalo juga i kiše

Neobično toplo vrijeme traje... A evo kakvo nas vrijeme očekuje za blagdan Svih svetih

Piše Šibenski.hr
29. listopada 2023. - 21:21

"Iznadprosječno toplo vrijeme prati nas još od sredine kolovoza, izuzev dva, tri vrlo kratka razdoblja, od svega nekoliko dana kad je bilo hladnije", rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja, a bilježi dnevnik.hr.

"Ovakav niz topline, ne samo kod nas, nego i u većini zapadne Europe i Sredozemlja u konačnici će znatno doprinijeti i cijeloj godini. Stoga se već procjenjuje da bi i 2023. lako mogla biti jedna od najtoplijih od kad postoje mjerenja", dodao je.

"Stariji tvrde kako nikad u listopadu nije bilo ovako toplo, no ako pogledamo prikaz srednjih mjesečnih temperatura za listopad, možemo vidjeti da je u proteklih 40-ak godina bilo i toplijih i hladnijih otprilike podjednako, a primjećuje se tek blagi trend zatopljenja", objasnio je meteorolog.

"U skladu je to s klimatskim projekcijama prema kojima će nam se topli dio godine u budućnosti s ljeta proširiti na proljeće i jesen", istaknuo je Brzoja.

"Tako da na sam blagdan Svih Svetih ove godine očekujemo najviše suha i sunčana vremena. Nakon prolaznog pogoršanja u utorak, kad se lokalno očekuju i pljuskovi s grmljavinom, u srijedu će biti barem djelomice, često i pretežno sunčano, a zadržat će se ugodno toplo. Iza kiše ipak mrvicu svježije nego u utorak", rekao je.

Za posjet grobljima, dakle, najbolje ili na sam blagdan, ili već u ponedjeljak ako želite izbjeći i kišu i gužve. U utorak računajte da vam kišobran treba pri ruci, mada neće padati cijeli dan, ali i kad kiši dio dana, to se svaki put odrazi i na gužve u prometu, osobito ovdje u metropoli, pa eto, utorak možda i nije baš najbolje vrijeme za obilazak groblja ili putovanje", zaključio je Brzoja, piše dnevnik.hr.

01. lipanj 2024 17:26