StoryEditorOCM

GORI I PLUTAU Crvenom moru napadnut grčki tanker s naftom, na njemu se nalazi 25 pomoraca

Piše OM
22. kolovoza 2024. - 09:02

Tanker koji prevozi u naftu u grčkom vlasništvu gori i pluta u Crvenom moru nakon niza napada, obznanile su britanske i grčke vlasti. Tanker Sounion prvo je pogođen rafalnom paljbom s dva mala broda koja su mu se približila rano jučer oko 143 km zapadno od jemenske luke Hudaydah, a kasnije su brod pogodila tri neidentificirana projektila, izazvavši požar na brodu i ostavivši ga bez pogona, objavio je Ured pomorskih trgovačkih operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO).

Na brodu se nalazi 25 članova posade, a zasad nema vijesti o ozlijeđenima.

Niti jedna skupina još nije preuzela odgovornost za napade, a grčki ministar pomorstva ga je osudio kao flagrantno kršenje međunarodnog prava.

No, treba napomenuti da su hutisti, koje podržava Iran, opetovano napadali komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od studenog. Hutisti tvrde da djeluju kao podrška Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a također su tvrdili su (često lažno) i da ciljaju brodove samo povezane s Izraelom, SAD-om ili Velikom Britanijom.

Nije ih spriječilo raspoređivanje zapadnih ratnih brodova u Crveno more, kao ni američki i britanski zračni udari na teritorij koji kontroliraju u sjeverozapadnom Jemenu. Izraelci su također bombardirali luku Hudaydah prošlog mjeseca u znak odmazde za smrtonosni napad dronom na Tel Aviv.

Sounion, 274 m dugačak i 50 m širok tanker, prevozio je sirovu naftu iz iračke luke Basra kada je napadnut, a iz grčkog operatera broda, Delta Tankers, rekli su da je brod pretrpio "manju" štetu i da njegova posada procjenjuje situaciju prije nego što nastavi dalje putovanje.

Jučer je i teretni brod SW North Wind I, koji plovi pod zastavom Paname, izvijestio o tri eksplozije u blizini dok je plovio Adenskim zaljevom, priopćio je UKMTO.

16. rujan 2024 20:52