StoryEditorOCM

na karibimaDramatični prizori spašavanja glisera nasred pučine, splitski kapetan bio u glavnoj ulozi: ‘Ne znam bi li izdržali...‘

Piše Mia Uzinić/SD
14. kolovoza 2024. - 15:15

Posada broda "Torm Voyager" pod vodstvom splitskog kapetana Edija Župe spasila je šest ljudskih života na Karibima. Osim herojskog kapetana, posadu čine još dva hrabra Hrvata: prvi časnik stroja Dražen Pavletić i treća časnica palube Elena Beg. Gliseru na kojem je bilo šestero ljudi pokvario se motor između otočića Martinika i Svete Lucije u karipskom otočju. Srećom, kapetan Župa ih je uočio na vrijeme. 

image

Kapetan Edi Župa

Privatni Album/

- Bio je 4. kolovoza navečer, malo prije 19 sati. Bilo smo na putu za Svetu Luciju, došao sam na most i ugledao crveno svjetlo u daljini, trajalo je svega pet sekundi i nestalo. Bilo mi je jako sumnjivo, odmah smo okrenuli kurs u tom smjeru. Pokušali smo ih kontaktirati preko VHF-a, ali odgovora nije bilo, jer se ispostavilo kasnije da na gliseru nisu imali radiostanicu. Vozili smo 10-ak minuta kada smo uočili jedno maleno, bijelo svjetlo.

image

Spašeni gliser

Privatni Album/

Približavali smo mu se, oni su na gliseru upalili ručnu baklju. Bilo je jako puno mora i vjetra, što nam je otežavalo spašavanje. Uspjeli smo doći do njih, bacili smo im konop, privukli ih s desne strane i vezali uz bok broda. Spustili smo im skale i konačno su bili s nama na brodu, na sigurnom. Smjestili smo ih u brodsku kabinu i dali im vode i hrane. A što da vam kažem, bili su pod dojmom, žene su plakale, zahvaljivali su nam do neba - prepričava kapetan Župa.  

image

Spašeni gliser

Privatni Album/

Vremenski uvjeti bili su iznimno nepovoljni. Struja i valovi su gliser nosili brzinom od dvije milje prema otvorenom moru, a kapetan Župa ih je pronašao oko 35 milja daleko od kraja. Na gliseru su bila četiri muškarca i dvije žene. 

image

Spašene osobe

Privatni Album/

- Što ih je potaknulo da plove po takvom vremenu, ne znam. U pitanju je maleni gliser, ima otprilike šest metara. Kada smo stigli do njih, već se počeo puniti morem, valovi su bili ogromni i dodatno ga zapljuskivali.

Ne znam iskreno koliko bi izdržali i bi li ih itko uočio na vrijeme. Pokušali smo njihov gliser vući za sobom, međutim to nije bilo moguće. Nekako smo ga uspjeli dignuti na brod tako da je i to, u konačnici, imalo pozitivan ishod. Taj zadatak nije bio nimalo lagan - govori Župa.

Doveli su spašene osobe na otok Svetu Luciju, gdje su ih preuzele tamošnje vlasti i odvele njihovim kućama. Kapetana Župu će njegova firma predložiti za plavu vrpcu koju itekako zaslužuje. Župa nam je tijekom razgovora stalno ponavljao da se radi "o pukoj slučajnosti", što samo dodatno svjedoči o hrabrosti ovog čovjeka kojeg krasi i danas rijetka vrlina: skromnost. Kapetanu Župi želimo mirno more i da što prije stigne na zasluženi odmor u svoj Split! 

18. rujan 2024 19:16