StoryEditorOCM

ŠKVER U CRVENOMPulski Uljanik u problemima: novi gubitak brodogradilišta je preko tri milijuna eura!

Piše OM
27. kolovoza 2024. - 08:15

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) dao je zeleno svjetlo za zajam od 10 milijuna eura Uljanik Brodogradnji 1856, prema Vladinoj odluci iz ožujka. No, prema izvješću koje je predstavio direktor Samir Hadžić, ovo neće biti dovoljno za dovršetak svih projekata ni pokrivanje ključnih dugova brodogradilišta.

Do kraja lipnja, Uljanik je zabilježio gubitak od 3,08 milijuna eura, a razlog tome su dugotrajni problemi s nelikvidnošću i neuspješni pokušaji pronalaska privatnog partnera. Podsjetimo, Vlada je u proljeće zadužila CERP da otkupi većinski udio u Uljaniku 1856, čime je državni udio narastao na skoro 97%. Također, odobrena je pozajmica za deblokadu računa i stabilizaciju poslovanja. Iako su imali 3,8 milijuna eura na raspolaganju do kraja lipnja, kratkoročne obveze do kraja godine iznose ogromnih 34,5 milijuna eura.

Trenutni prihodi od usluga priveza i servisiranja brodova jednostavno nisu dovoljni za pokrivanje svih troškova poslovanja, osim onih vezanih za novogradnje 535 i 537. Uprava polaže nade u završetak novogradnje 526, broda za prijevoz žive stoke, za koji su u srpnju potpisali pismo namjere s potencijalnim turskim kupcem.

Nadzorni odbor je otkrio da su svibanjske plaće radnicima isplaćene tek krajem lipnja, i to sredstvima namijenjenim novogradnji 535. Do kraja lipnja brodogradilište je imalo 202 zaposlenih, što je značajan pad u odnosu na prošlu godinu.

Uljanik 1856 je završio prošlu poslovnu godinu s gubitkom od 5,4 milijuna eura, što je kumulirani gubitak povećalo na skoro 15 milijuna eura. Ipak, jučer su Uprava i članovi Nadzornog odbora dobili razrješnice, uz odluku da će se gubitak pokriti iz budućeg poslovanja. Predložene su i izmjene Društvenog ugovora, pa direktor društva sada može samostalno donositi odluke do 3 milijuna eura, što je veliko povećanje u odnosu na prijašnjih 265.445 eura, piše Novi List.

19. rujan 2024 11:49