StoryEditorOCM

sudar gliseraPomorska nesreća kod Hvara: muškarac teško ozlijeđen, morali mu amputirati dio noge

Piše OM
17. srpnja 2024. - 14:04

U akvatoriju Hvara, u uvali Soline, u utorak se dogodila pomordka nesreća u kojoj je teško ozlijeđen muškarac. 

Pomorska je policija utvrdila da je član posade broda upravljao gliserom kojim je na kolutu za zabavu vukao dvije osobe. Nakon udarca u val i upada čovjeka koji je upravljao gliserom u more, gliser se nekontrolirano kretao, a zatim udario u drugo plovilo, s kojeg je u more pao 71-godišnji član posade. Dok se nalazio u moru, njemu je preko noge prešao gliser i teško ga ozlijedio.

Kako javlja Dalmacija Danas, skiperu koji je teško ozlijeđen djelomično je amputirano stopalo.

Na mjestu nesreće je obavljen očevid, obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i u tijeku je istraživanje.

Inače, s obzirom na velik promet plovila tijekom turističke sezone i česta glisiranja, pomorska policija neprekidno kontrolira akvatorij kako bi se pomorska plovidba odvijala sigurno. Tako su u protekla dva dana u akvatoriju otoka Čiova i Brača, potom Trogira, Kaštela i Splita sankcionirali devet osoba zbog glisiranja, od kojih troje hrvatskih državljana, a šest stranih. Sukladno zakonu su prekršajno sankcionirani i naplaćene su im novčane kazne. 

U policiji podsjećaju da je Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe normirano da motorne brodice i brodice na mlazni pogon, kao što su skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično, mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale, i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

Iz policije su apelirali na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi bilo što manje negativnih događaja na moru.

06. rujan 2024 08:50