StoryEditorOCM

neizbježno jePodizanje mora prijeti brojnim gradovima na obali, Trogir je među najugroženijima!

Piše Dalmacija SD
24. rujna 2024. - 08:00

U sklopu višednevne međunarodne radionice u Trogiru je održan okrugli stol o ublažavanju rizika od poplava za povijesne gradove. Klimatske promjene i podizanje razine mora ugrozit će našu baštinu, ali i život na obalama brojnih gradova na Jadranu. Trogir je, kažu, trenutačno i najugroženiji na obali.

Trogirska povijesna jezgra doslovno je maleni otok između kopna i Čiova. Cijeli taj prostor koji je pod zaštitom UNESCO-a posebno je ugrožen podizanjem razine mora. Ante Bilić, gradonačelnik Trogira, poručuje da oni već žive s tim problemom i da to nije nešto što će se tek dogoditi za pet, 10 ili 15 godina, piše HRT.

U Starom Gradu na Hvaru gdje se spajaju more i veliko antičko polje, također su svjesni da su ovi problemi sve izraženiji. Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada, smatra da je već krajnje vrijeme da se pokrenu neki konkretni infrastrukturni radovi. Zadnjih godina, kaže, problem obala se intenzivirao i trajanje samih plavljenja je duže nego što je to bilo prijašnjih godina.

Problem je naravno globalan, ali za njega nema nekog univerzalnog rješenja osim umanjivanja emisije stakleničkih plinova čemu se izgleda uzalud nadamo. U zaštiti naših povijesnih obalnih gradova nužna je suradnja niza državnih institucija.

image
Duje Klarić/Cropix

- Svjesni smo činjenice da su povijesne obale, rive tih gradova niske. I sami gradovi su relativno nisko položeni, tako da će trebati pronaći najbolja moguća rješenja da se spriječi štetno djelovanje podizanja mora, izjavio je Tomislav Petrinec, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture i medija.

Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru istaknula je da se rade neki projekti rekonstrukcije parkova i obale, da se završava prva faza zamjene vodovodne i kanalizacijske mreže u jezgri te da će to svakako riješiti problem oborinske odvodnje.

Iako suvremeno graditeljstvo danas može izvoditi nekad nezamislive stvari, kod ovakvih problema mogućnosti su ipak ograničene.

- Otok Trogir mora naučiti živjeti s poplavama. Nećemo nikada uspjeti uzdignuti taj otok na neku kotu gdje će on opet biti siguran od poplave. On je uvijek kroz povijest živio s poplavama, upozorio je Ivo Andrić s Fakulteta graditeljstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Poplava je uvijek bilo i bit će ih, no stalno podizanje razine mora poseban je problem i svi se zajedno možemo nadati da neće doći do njegova ubrzavanja.

24. rujan 2024 10:01