StoryEditorOCM

BROJNI SUDIONICINa Sveučilištu u Zadru otvorena EMSEA konferencija posvećena oceanskoj pismenosti i znanju o moru

Piše A. V. Š./Zadarski.hr
24. rujna 2024. - 08:20

Na Sveučilištu u Zadru je otvorena 11. konferencija EMSEA  - European Marine Science Educators Association, koje će se održavati do četvrtka, kada je predviđen obilazak Nina.  Konferenciju u suradnji s EMSEA organizacijom i Društvom istraživača mora – 20000 milja organiziraju Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja te Odjel za pedagogiju Sveučilišta u Zadru.

EMSEA konferencija posvećena je oceanskoj pismenosti tj. znanju o moru („ocean literacy“). Hrvatska i Zadar odabrani su za domaćina ove značajne međunarodne konferencije kako bi zajedničkom suradnjom, prezentacijama rezultata znanstvenih istraživanja i razmjenom iskustava doprinijeli daljnjem istraživanju mora, obrazovanju te podizanju svijesti javnosti u ulozi i važnosti mora za cjelokupnu prirodu, čovjeka i društvo te  na taj način svi zajedno doprinijeli očuvanju mora i njegovih resursa.

 - Okupljeni su znanstvenici, nastavnici, istraživači, edukatori koji rade za muzeje, akvarije, nevladine udruge. Nije dovoljno educirati samo mlade, nego i odrasle, jer ne možemo čekati toliko dugo da mladi odrastu i rješavaju naše probleme. Jako je bitno, ako pogledamo iz naše perspektive koliko je Hrvatska povezana s morem i ovisna o njemu, kao i gospodarske aktivnosti, kultura i tradicija, što više pričati o moru, jer je ono u velikom problemu. Moramo se osvijestiti o problemima i načinima kako svi možemo doprinijeti zaštiti i očuvanju mora, uvodno je istaknula doc. dr. sc. Melita Mokos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Prigodni pozdrav sudionicima uputila je prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Lena Mirošević, koja je poželjela plodnu raspravu o najvažnijem resursu koju naša zemlja ima te im zaželjela da se u vrijeme održavanja konferencije i sami uvjere u njegove ljepote.

Među brojnim temama koje će izlagači obraditi bit će oceanska utrka, oceanska pismenost i plava ekonomija, plodovi mora u plavoj ekonomiji, zaštita i upravljanje podvodnim kulturnim lokalitetima, upravljanje morem…

Za vrijeme konferencije bit će održano nekoliko plenarnih predavanja te više od 90 usmenih i poster priopćenja. U sklopu HORIZON Europe projekta BlueLightS - EnLIGHTening future Schools to deliver BLUE Sustainability in Europete, u srijedu će biti održana prva nacionalna panel rasprava  o stanju plavog obrazovanja u Hrvatskoj "Implementacija plavog obrazovanju u obrazovni sustav Republike Hrvatske – prilike i izazovi".

image

konrefencija u Zadru

/Slobodna Dalmacija
image

konrefencija u Zadru

/Slobodna Dalmacija
image

konrefencija u Zadru

/Slobodna Dalmacija
image

konrefencija u Zadru

/Slobodna Dalmacija

 

 

24. rujan 2024 10:04