StoryEditorOCM

gorući problemHrvatski europarlamentarac Valter Flego pozvao EK da se što prije i ozbiljnije pozabavi problemom zaštite Jadranskoga mora

7. srpnja 2022. - 13:12

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego pozvao je u srijedu Europsku komisiju da se što prije i ozbiljnije pozabavi problemom zaštite Jadranskoga mora jer, istaknuo je, taj gorući problem nije dovoljno u fokusu.

"Kada se raspravlja o bioraznolikosti uglavnom se spominju tlo, šume, zrak, a o moru se u tom kontekstu gotovo niti ne govori", upozorio je u srijedu na plenrnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS/Renew).

“Uz zrak i zemlju, za nas koji živimo na Mediteranu, tu je svakako ključno i more, a imam dojam da smo na to more manje koncentrirani”, istaknuo je Flego u raspravi o ambicijama EU-a u pogledu zaštite bioraznolikosti.

Hrvatski je europarlamentarac stoga poručio europskom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu da se EU mora više i ozbiljnije pozabaviti pitanjem bioraznolikosti u Jadranskom moru.

Posebno bi to pitanje trebalo biti u fokusu na predstojećem summitu COP 15, odnosno UN-ovoj konferenciji o bioraznolikosti koja se održava krajem godine u Kanadi.

“Vidimo da se mijenja bioraznolikost u moru, posebice u Jadranskom, te se zbog zagrijavanja mora pojavljuju nove vrste riba, kojima naše more ne bi trebalo biti dom, i to je opasno”, istaknuo je Flego.

Pitanje zaštite mora u fokusu je u Strasbourgu dan nakon što je su u blizini plaže u Stobreču isplivale veće količine uginulih riba (cipala). 

Komisijin povjerenik složio se s Flegom i najavio da će oceani i mora ove godine biti “što više ugurani u dokumente s COP-a 15”.

“Velik je pritisak klimatskih promjena na naše oceane, a bez apsorpcije CO2 koje nam daju oceani i more nećemo se moći boriti protiv klimatskih promjena. Zato moramo bolje štititi morske resurse”, poručio je Sinkevičius.

Istaknuo je da “znamo datum i mjesto COP-a 15” te da “za ostvarenje ambicioznih ciljeva moramo biti ujedinjeni”.

19. travanj 2024 11:03