StoryEditorOCM

Ivana DGreenpeace: Ina ne želi ukloniti plinsku platformu koja je potonula na dno Jadranskog mora

Piše Hina
4. rujna 2023. - 08:18

Aktivisti Greenpeacea još jednom su prosvjedovali ispred sjedišta INA-e u Zagrebu, ovoga puta ukazujući na, kako kažu, sramotnu činjenicu da je nakon 1000 dana i 1001 noći od potonuća plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadranskog mora.

"Po svemu sudeći, u slučaju potonule plinske platforme Ivana D čini se da INA igra na kartu prolaska vremena i zaborava. INA je u lipnju ove godine objavila da je bušotina trajno sanirana, bez komentara o sudbini stotina tona starog željeza koje već gotovo tri godine skuplja hrđu na dnu Jadrana.

Istovremeno INA se hvali financijskim uspjesima te najavljuje planove za nova bušenja i ulaganja u fosilnu infrastrukturu, kako na moru tako i na kopnu", izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj. 

Nedavni Greenpeaceov izvještaj pod naslovom The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies (hrv. Prljava dvanaestorica: klimatske floskule 12 europskih naftnih kompanija) konstatirao je da je INA u 2022. godini povećala neto dobit čak za 95% u odnosu na prethodnu godinu.

Greenpeace navodi da, unatoč zaradi koju gomila profitirajući na fosilnim gorivima u vrijeme galopirajuće energetske i klimatske krize, INA izbjegava ukloniti stotine tona vlastitog otpada s dna Jadrana.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da čak 74% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora. 

"U cijeloj situaciji resorno ministarstvo zaduženo za zaštitu okoliša uglavnom šuti, ponašaju se kao da je riječ o nekoj manjoj pogrešci koja će se birokratski riješiti, a ne prvoklasnom skandalu. Povjerenstvo za istragu velike nesreće ne komunicira otvoreno i transparentno s javnošću, informacije dolaze preko medija na kapaljku.

Na taj način, umjesto da brinu o očuvanju okoliša i javnom interesu, nadležno ministarstvo i njegova tijela idu niz dlaku zagađivaču Jadrana koji ne želi ukloniti svoj otpad", zaključuje Andrić.

INA: Na toj lokaciji više ne postoji nikakva opasnost, niti za ljude, niti za okoliš

Nakon što je Greenpeace Hrvatska ponovno prosvjedovao zbog olupine platforme Ivana D, stigao je i odgovor iz INA-e kojeg prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na tvrdnje koje je danas iznijela hrvatska podružnica organizacije Greenpeace, želimo istaknuti da INA kao odgovorna kompanija kontinuirano i transparentno izvještava javnost o svim koracima koje poduzima vezano uz potonuće platforme Ivana D.

Najvažnije je istaknuti da na ovoj lokaciji više ne postoji nikakva opasnost, niti za ljude, niti za okoliš. U tom smislu naglašavamo da su s mjesta potonuća platforme Ivana D uklonjene sve potencijalno onečišćujuće tvari, a krajem lipnja ove godine bušotina je začepljena i stavljena u trajno sigurno stanje u skladu s najvišim standardima struke.

Prilikom redovitog nadzora stanja objekta, a s ciljem projektiranja sanacije uočen je razvijeni podvodni ekosustav koji je ovisan o konstrukciji platforme i koji se formirao i razvijao godinama prije no što je došlo do nesreće.

Video snimke s lokacije koje su nastale tijekom redovitih nadzora mjesta havarije, a koje su također dostavljene javnosti, dokazuju bujanje biljnog i životinjskog svijeta na i oko konstrukcije platforme. Jedina opasnost koja u ovom trenutku prijeti na ovoj lokaciji je opasnost od štete koja može nastati izvlačenjem olupine platforme iz mora prije nego što je proveden postupak procjene utjecaja takvog zahvata na okoliš.

Kompanija je tako više puta naglasila da je u okviru istrage uzroka potonuća izrađena i Inicijalna studija opravdanosti i izvedivosti djelomične dekomisije potonule plinske platforme Ivana D. U njoj je tim znanstvenika iz instituta Ruđer Bošković analizirao utjecaj potonule platforme na morski sustav, te je zaključio da bi potonulu platformu bilo tehnički relativno jednostavno, a znanstveno i stručno opravdano, pretvoriti u umjetni greben koji doprinosi razvoju bioraznolikosti lokaliteta jer sama olupina ne predstavlja opasnost za ljude, okoliš i imovinu. Slični slučajevi već postoje u svijetu te tako i na talijanskoj strani Jadrana. INA je otvorena za provedbu ideje stvaranja umjetnog grebena.

Vezano uz ovu problematiku, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 7. travnja 2023. donijelo Rješenje u kojem se traži provođenja daljnjeg postupka procjene utjecaja na okoliš. Tako se u iduće dvije godine ima izraditi nova sveobuhvatna studija utjecaja na okoliš, a koja će ponuditi varijantna rješenja vezano za uklanjanje metalne konstrukcije platforme (varijantna rješenja obradit će

mogućnost vađenja olupine sa biološkim obraštajem na kopno ili njenu prenamjenu u umjetni greben na morskom dnu). Bilo kakvo postupanje suprotno navedenom, potencijalno bi imalo za ishod nenadoknadivu štetu podmorju Jadrana na ovom području te bi u srži bilo protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša, članak 10. koji govori o obustavi djelovanja odnosno zahvata, koji imaju znanstveno dokazanu ili pretpostavljenu vjerojatnost štetnog i trajno štetnog utjecaja na okoliš, a osobito na sastavnice okoliša – bioraznolikost i krajobraz. Zahvat izvlačenja konstrukcije platforme je takav slučaj.

Kao što je to bio slučaj i do sada, INA će djelovati u skladu sa zakonskim okvirom te će postupiti u skladu s Rješenjem o procjeni utjecaja na okoliš u ovom predmetu", stoji u njihovom priopćenju.

26. travanj 2024 01:37