StoryEditorOCM

bliski susretU Crnoj Gori viđena sredozemna medvjedica: ‘Izronila je ispred mene. Bila je duga oko dva metra!‘

Piše JL
20. listopada 2023. - 10:52

Divna vijest stigla je iz Crne Gore. Kako izvještava Radio Tivat, Slaviša Đorđević, veliki zaljubljenik u more i poznavatelj stvorenja koja žive u njemu, prije nekoliko dana je 15 metara od obale vidio sredozemnu medvjedicu. Susreli su se u Lepetanima nedaleko od Tivta, kada je Đorđević lovio ribu, prenosi Jutarnji list.

- Oko 18 sati je iz vode nešto izronilo. U prvi mah sam pomislio da je ronioci u odijelu, jer je imalo široka leđa. No, nakon par sekundi je iz vode izronila glava morske medvjedice veličine nogometne lopte. Ispustila je zrak, što se jasno čulo. Glavu sam vidio detaljno - oči, usta, brkove - rekao je Đorđević koji procjenjuje kako je životinja koju je susreo bila duga oko dva metra.

Sredozemna je medvjedica prije tri mjeseca viđena u akvatoriju Ulcinja, kada je prvi put nakon 50 godina snimljena u vodama susjedne zemlje.

- Posljednjih dvadesetak godina, mnogo novca i truda je uloženo u oporavak populacije. Ovo što sada vidimo možemo najvjerojatnije zahvaliti činjenici da je ta populacija sada dosegla oko 700 jedinki. Iz prostora u kojem su do sada živjele, a to je uglavnom bilo u vodama Grčke i Turske, neke od njih se odvajaju, pa osvajaju staništa na kojima su nekada živjele. U ovom dijelu Sredozemlja je ona nekada bila uobičajen prizor - kaže Dušan Varda, predsjednik Mediteranskog centra za ekološki monitoring.

Premda je populacija sve veća, ove su životinje i dalje ugrožene, pa stručnjaci upozoravaju sve one koji ih vide da ih ne uznemiravaju. Najbolje je snimiti ih iz daljine i dojaviti stručnjacima gdje je viđena.

27. travanj 2024 08:44