StoryEditorOCM

za dušu i tiloSvi u Betinu! Na rasporedu je jedriličarska regata tradicijskih brodova, bit će i dobre glazbe

Piše Šibenski.hr
18. kolovoza 2024. - 10:44

Jedriličarska regata tradicijskih brodova "Regata za dušu i tilo" bit će održana danas s početkom u 14 sati u Betini na otoku Murteru.

Sam start regate je planiran u 15 sati, no moguće su manje izmjene u satnici ovisno o vremenskim uvjetima.

Na regati se očekuje sudjelovanje 50-ak tradicijskih drvenih brodova – gajeta, leuta, kaića – koji će se na regatnom polju, u svojim kategorijama, boriti za što bolji plasman.

Nakon završetka regate i proglašenja pobjednika, na Trgu na moru predviđen je i večernji koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Prva betinska "Regata za dušu i tilo“ održana je 2003. godine i održavana je svakog ljeta bez iznimke pa je ovogodišnja regata 22. po redu.

Betina je pionir očuvanja tradicijske drvene brodogradnje te je, između ostaloga, upravo zahvaljujući održavanju ovakvih regata, postala poznata i širom Europe po svojoj jedinstvenoj floti od osamdesetak drvenih brodova. Nastojanja udruge "Betinska gajeta“ za očuvanje tradicije gradnje drvenih brodova rezultirala su, između ostaloga i otvaranjem Muzeja drvene brodogradnje u Betini, a Ministarstvo kulture je 2015. godine zaštitilo "umijeće gradnje betinske gajete” kao nematerijalno kulturno dobro i upisalo ga u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

16. rujan 2024 21:17