StoryEditorOCM

DAN BRGANJEKad žene uzmu veslo u ruke...: Betina spremna za veliku feštu i veslačku regatu Dlan i veslo

Piše M. I.
1. kolovoza 2024. - 10:19

Betina se priprema za svoju najveću feštu -  4. kolovoza, na Dan brganje, održat će se ženska veslačka regata Dlan i veslo.

Dan Brganje u mjestu Betina na otoku Murteru je jedna od najstarijih fešta na Jadrana, bez premca najstarija u Šibenskoj regiji s tradicijom dugom preko četrdeset godina. Ispočetka su se održavala natjecanja u izlovljavanju  školjke kunjke u betinskom kanalu s alatkom zvanom brganja po kojoj i fešta nosi ime. Kako je u novije vrijeme je lov na školjke zabranjen, fešta se danas odražava u čast  tih ukusnih školjaka i pripremi istih

Inače, brganja je tradicionalni alat kojeg su vukli za brodom i s dna mora vadili gomile školjki, danas muzejski eksponat. 

Dan Brganja se uvijek održava prve nedjelje u osmom mjesecu uz prezentaciju alatki i pripreme školjaka, s gosti imaju mogućnost prisustvovati  koncertu nekog od popularnih hrvatskih izvođača i vatrometu u ponoć. U poslijepodnevnim satima na isti dan već nekoliko godina, održava se obnovljena ženska regata  „Dlan i veslo“.

image
Luka Gerlanc/Cropix
18. rujan 2024 18:50