StoryEditorOCM

Aquarium PulaČiko, Maya i Alen vraćaju se kući! Organiziran povratak oporavljenih kornjača u more

Piše M. I.
6. listopada 2024. - 10:45

Povodom Svjetskog dana životinja Aquarium Pula poziva sve zainteresirane da se u ponedjeljak, 7. listopada, pridruže vraćanju morskih kornjača u more, u 11 sati na plaži kod svjetionika (ispod restorana Bonaca).

U more se vraćaju tri rehabilitirane jedinke - Čiko, Maya i Alen.

- Čiko - pronađen je 23. studenog 2023. kako pluta u uvali Sali na Dugom otoku. U naš Centar došao je 28. studenog u visokom stupnju neuhranjenosti, s ozljedama glave i oklopa te problemom s plovnošću. Nakon višemjesečnog oporavka, postignuta je normalna plovnost te je Čiko uspješno zaronio na dno bazena. Ljetnu rehabilitaciju proveo je u NP Brijuni gdje je stekao kondiciju za povratak u prirodu. Čiko je star oko 20 godina, ima duljinu oklopa 64 cm i težak je 28 kg.

Maya - pronađena je 4. lipnja 2024. kako pluta na površini mora uz otočić Banjol kod Rovinja, a uočila ju je posada broda Mayan Queen IV. Jedinka je progutala udicu, a iz ustiju je virio ribarski najlon duljine 30-ak cm. Po dolasku u Centar, odmah je pregledana i napravljen je RTG kako si se utvrdila točna pozicija udice. Budući da se udica nalazila visoko u jednjaku, izvadili smo je kroz usta. Maya je stara oko 7 godina, teška 8 kg i ima duljinu oklopa 40 cm.

Alen - pronađen je 3. kolovoza 2024. kako pluta na površini mora kod Rovinja. Po dolasku u Centar, Alen je pregledan i očišćen te je ustanovljen blagi poremećaj plovnosti i neuhranjenost. Star je oko 7 godina, težak 7.5 kg i ima duljinu oklopa 43 cm - javljaju iz Aquariuma.

image
Goran šebelić/Cropix
06. listopad 2024 10:45