StoryEditorOCM

konačno snimljeni!Zadivljujući prizor iz Crne Gore: ‘Prvi put smo pronašli gnijezda i mladunce glavatih želvi‘

Piše Z.K./Jutarnji.hr
20. kolovoza 2024. - 14:29

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dobio je niz dojava o tome da su se na plaži u Ulcinju izlegle morske kornjače. Stručnjaci koji su snimke vidjeli smatraju kako se radi o mladuncima glavate želve (Caretta caretta).

- Znanstvenici već neko vrijeme nagađaju kako je moguće da želve koriste to područje za polaganje jaja, no ovo je prvi puta da je takvo što snimljeno. Mi smo prije deset godina upravo na Velikoj plaži, na tom lokalitetu, istraživali ima li gnijezda, ali nismo ih našli - objavili su iz Instituta za biologiju mora i dodali kako je zadnjih nekoliko godina zabilježeno širenje područja gniježđenja glavatih želvi, pa su tako pronađena njihova jaja i na obalama Jadrana na sjeveru Italije.

Zamolili su sve one koji vide malene kornjače na putu do mora da ih ne uznemiravaju. Najbolje je da s njima nemaju nikakav kontakt, a jedini moment kad bi se trebali uplesti u njihov put do mora je ako vide da im je na putu neka prepreka. No, ni u tim situacijama ih ne bi trebalo uzimati u ruke, nego im samo osloboditi put.

- Veoma je važno da mlade kornjače put od gnijezda do mora prođu same! Pretpostavlja se da na tom putu pamte sve o lokaciji gnijezda (prema položaju sunca, zvijezda...), što im omogućava da se kasnije vrate na mjesto na kojem su se same izlegle. Prenošenjem kornjača do mora im se, zapravo, uopće ne pomaže - objavili su s Instituta.

13. rujan 2024 17:24