StoryEditorOCM

JADRANSKI TUNOLOVTrinaestogodišnja Marijeta trijumfirala na ‘Adriatic offshore tuna championship 2024.‘

Piše Sandra Barčot
11. kolovoza 2024. - 10:59

Trinaestogodišnja Marijeta Svalina i njena posada “Corto” pobjednici su prvog međunarodno nadmetanje u big game ribolovu, “Adriatic offshore tuna championship 2024., prvog prvenstva Jadrana u tunolovu, koje se održalo u akvatoriju Rogoznice.

Nakon tri ribolovna dana, gdje je izuzetno bilo mnogo ulova, “Corto” je sakupio čak 6288,7 bodova i u konkurenciji 33 posade iz 14 zemalja, među kojima su bile i reprezentacije Monaca, Italije, Francuske, Crne Gore i naravno Hrvatske, uvjerljivo slavio.

Što baš i nije bilo neočekivalo budući je Marijeta bila “kapetanica” broda, tima ekipe gdje su svi odreda svjetski prvaci.

I to aktualni, u studenom mjesecu osvojena je ta titula u Senegalu, koju je uzeo njen otac Gordon, te 24-godišnji brat Bepo i Ante Karačić. A sada im se u timu za nadmetanje u Rogoznici, pridružio i dvojac Vinko Marušić te Toni Cvijanović.

- Zadovoljni smo, prvo jer je tune bilo u izobilju, pa je ribolov baš bio pravi natjecateljski, adrenalinski, svaka tuna je odlučivala o poretku - zbori nam Gordon Svalina, vidno umoran ali prvenstveno sretan što je prvo prvenstvo Jadrana u tunulovu, u organizaciji njegovog kluba Sportskog ribolovnog društva Giričić iz Kaštel Gomilice, prošlo odlično.

Naime, 33 posada sa 14 zastava zemalja: Italije, Švicarske, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije, Senegala, Francuske, Monaca, Kazastana, Češke, Slovačke, Njemačke, Poljske i Hrvatske, oduševljeni su izlovom tuna. Bilo samo “kačenjem” na udici po sistemu “ulovi i pusti”, odnosno “catch and release”, bilo vađanjem ulova na palubu i vaganja na kopnu.

No vratimo se na poredak – i drugo mjesto je zaslužio mladi kapetan, 14-godišnji Boško Gruica, mladić koji je sa svojom ekipom “Capo” uknjižio 5372,22 boda. Tim u sastavu Boško, koji je “friški” učenik prvog razreda srednje škole, smjer meteorologija, pa će prvi znati vrijeme na moru i na pučini, da li je za isplovljavanje i ribolov, uz Ivana Ledenka i njegovog sina Jana, te Davora Bečića i Peru Šaru, na kraju su bili srebrni!

Bronca i sve one vrijedne nagrade koje su pripremili organizatori uz podršku sponzora, pripala je posadi “Fortis” kapetana Roberta Blaževića, koji su na svom kontu nakon tri ribolovna dana imali 3988,52 boda, u sastavu Nikša Jureškin, braća Ivan i Mirko Jakšić, uz Borislava Taraša koji isto ima zlatnu medalju svjetskog prvaka u big game kao član “Corta”.

Što se pak trofejne tune tiče, ovdje ipak nisu dominirale domaće posade!

Najteži ulov na palubi broda na kraju su imali Talijani, ribolovci iz Ravene kapetana Daniela Tarronija. Ekipa “Hook up” imala je tunu tešku 49,61 kilogram što im je donijelo epitet posade koja ima trofejni lov, a uz kapetana Tarronia, lovili su još: Bernard Kulundžić, Diego Bondi i Vittorio Impelizzieri.

Medalje, pokala i nagrade, na pozornici na rogozničkoj rivi najboljima, uručili su načelnica Općine Rogoznica Anita Živković te direktor Turističke zajednice Ivan Ramljak.

Što se pak ribolovnih ulova tiče – aktivnosti na moru su bile fantastične, pa je glavni sudac Tonći Luketa, inače i big game izbornik Hrvatske, imao pune ruke posla. Prvi dan je naime bilo 62 aktivnosti, drugi dan 102 a treći čak 149 aktivnosti.

Na vaganje je doneseno 32 ulova, što lampuga to tuna, uz uzorkovanje tkiva ribe od strane znanstvenika sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split Leona Grubišića i Petre Jakelić.

 

19. rujan 2024 10:25