StoryEditorOCM

Adriatic offshoreBig game u Rogoznici: nisku od 33 posade iz 14 zemalja predvodi 13-godišnja Marijeta Svalina

Piše Sandra Barčot/SD
8. kolovoza 2024. - 15:02

Potvrđeno je kako tune ima u izobilju, kako je stok ovih morskih ljepotica iz dubina oporavljen te su sudionici prvog međunarodnog nadmetanja u big game ribolovu, “Adriatic offshore tuna championship Rogoznica 2024.”, prvi ribolovni dan imali čak 61 ribolovnu aktivnost.

Odmah nakon označenog starta u 9 sati, već je prva tuna „zagrizla” te je prijavljena „riba na štapu” u 9,04 sata. Niti četiri minute od početka trodnevnog ribolova na velike trofeje, tunu je imala posada „Fortis” kapetana Roberta Blaževića.

I u ritmu da svako malo netko prijavljuje ulov glavnom sucu Tonći Luketi, okončan je prvi od tri ribolovna dana ovog natjecanja koje se u režiji Pomorskog-sportskog društva „Giričić” iz Kaštel Gomilice, održava sve do subote (10. kolovoza) u akvatoriju Rogoznice, kao prvo prvenstvo Jadrana u tunolovu.

A brojke kazuju ovo – 61 ribolovna aktivnost, bodovano i pušteno 43 ribe po sistemu „ulovi i pusti”, dok je osam ulova doneseno na kopno i vaganje, od toga 5 lampuga i tri tune, od kojih je najteži ulovljeni primjerak od 47,69 kilograma ekipe „Palmon strike” kapetana Denisa Mandića, inače reprezentativaca Crne Gore, koji su prija dva tjedna pobijedili i na 11-tom izlučnom nadmetanju u big game ribolovu u Komiži!

Što se pak poretka nakon prvog dana na moru tiče, „nisku” od 33 posade iz 14 zemalja: Italije, Švicarske, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije, Senegala, Francuske, Monaca, Kazahstana, Češke, Slovačke, Njemačke, Poljske i naravno Hrvatske, predvodi jedna djevojčica!

Radi se o 13-godišnjoj Marijeti Svalini u ekipi „Corto”, njenog oca Gordona Svaline, inače aktualnog svjetskog prvaka, vlasnika zlatne medalje osvojene u studenom u Senegalu.

Tim kaštelanskog kluba sa 2132,2 boda zasjeo je na prvu poziciju, dok je druga posada „Fortis” kapetana Blaževića, a treće mjesto drži „Mandić i njegova ekipa „Palmon strike” sa 1053,83 bodova.

Još jedna posada ima mladog kapetana i to 14-godišnjeg Boška Gruicu, tim „Capo” koji su sakupili prvog ribolovnog dana 1052,22 bodova što im osigurava trenutni četvrti plasman, dok su peti gosti Kazahstana, koji u svom timu imaju i pola posade iz Švicarske, ekipa „Litro” kapetana Timura Azimova sa 960 bodova.

  Šestu poziciju  "drži" "Samo avans" kapetana Zorana Spasića, ispred sedmeroplasiranih Talijana  "Mati" sa kapetanom Marcom Giordanijem koji imaju 720 poena. Slijedi pet posada sa 480 bodova - "Nikad dosta" Duje Ostoića, te "Mala Mirca" našeg proslavljenog košarkaša Nikole Vujčića, pa "Tajna veza" Gordana Pintara, kao i reprezentacije Senegala tim "CPSD Senegal" Crhristiana Raka, i "Mahi mahi" Drago Jernej.

Trinaesto mjesto sa 405,6 poena ima "Fortuna" Mladena Vučića, pa slijede tri ekipe sa 240 poena - "Plimma" Mario Županović,  "Jiggerica" Igora Jajca i "Carla" Daniela Lukeša.  

17. rujan 2024 03:48