StoryEditorOCM

BIG GAME ludiloReportaža iz Komiže: što radi pobjednička ekipa kad tuna ne grize? Uzme mistriju s rupama!

Piše Sandra Barčot
25. srpnja 2022. - 10:56

Slavlje, šampanjac, gromoglasan pljesak okupljene publike, uz pjesmu “Mi smo šampioni”, čestitke na sve strane i želje za još boljim ulovom dogodine na svjetskom prvenstvu – završna je slika devetog međunarodnog izlučnog nadmetanja u ribolovu na velike trofeje “Big game Komiža 2022.”.

A ti šampioni, kojima je trideset posada iz deset zemalja srdačno stisnulo ruku čestitajući novi trijumf, jest posada “Ponta o’ takujina”, s kapetanom Matom Violićem iz kluba “Peliška jedra”, u sastavu Ivica Perusa, Josip Brkić, Lukas Bobek i Luka Putanec.

Njihovo ime se piše na prijelaznom pokalu s imenima pobjednika koji su nakon tri ribolovna dana u komiškom akvatoriju u lovu na tune, iglune, iglane, lampuge, luce... prikupili 2214,27 bodova, što im je osiguralo i pozivnicu za Kostariku 2023., svjetsku smotru najboljih ribolovaca, te brojne vrijedne nagrade sponzora i organizatora.

Kolajne i pokali

Pa su Pelješčani pozornicu ispod komiške Komune, gdje je održano svečano proglašenje, napustili sa zlatnim kolajnama oko vrata, pokalima jednim stalnim i drugim prijelaznim, vizom za Kostariku, te hrpom ribolovne i nautičke opreme Garmin, koje su im uručili Tonči Božanić, predsjednik Sportskog ribolovnog kluba Komiža, Bogoljub Mitraković, direktor Turističke zajednice Komiže, te Neven Čolić iz Garmina.

No moramo priznati, uza sve ovo ipak su Violiću bile najdraže tek dvije obične male plave majice, dar organizatora, s natpisom “Big game Komiža 2022.”.

– Hvala svima, no ove majice diraju u srce budući da uvijek pobjedu posvećujemo svojoj obitelji, supruzi Ivani, i sada četverogodišnjem sinu imena Mato kao i ja, u tradiciji obitelji je to ime – oduševljeno nam kazuje 33-godišnjak koji dolazi iz poznate pelješke obitelji vinara, pa su ostale posade redom njegov uspjeh čestitale uz pjesmu: “Kad pijem vino, ja pijem rose, najbolje vino od najbolje loze!”

– A sada smo u očekivanju druge prinove, isto nam stiže muško! – podvukao je Mato, sretan zbog skorog rođenja još jednog sina, ali i zbog osvojene ribolovne nagrade.

image

Tri pobjedničke posade, ona kapetana Mate Violića te posade Bepa Svaline i Nikole Franjića

Božidar Vukičević/Cropix

Otkriva nam kako je super loviti u komiškom akvatoriju jer stoka tune ima u izobilju, no sve je teže nadmudriti ribu, lukava je ona, pa ribolovac treba biti strpljiv, uporan, imati vrhunske ribolovne alate, ali i znati izdržati u ribolovu od 8 do 17 sati svaki dan, biti na moru cijeli dan na suncu po ovoj paklenoj vrućini. Stoga su oni patentirali izum za pauzu kada i tune idu na odmor, kada spavaju, kada ne grizu na udicu. To vam je od 13 do 15 sati!

Kostarika zove

– Vidite ovu napravu građevinsku, to vam je mistrija, za beton mišat kod nas Dalmatinaca. A rupe smo mi dodali taman za šest “mićih” čašica za našu domaću pelješku rakiju, ili za one kvalitetne likere sve s našeg poluotoka. I kada to napunimo, zvrcnemo zvoncem i stižu degustatori – smije su Ivan Brkić, i sam vlasnik pozivnice za odlazak na svjetsko prvenstvo u Kostariki, pa će, eto, Pelješčani imati čak dva predstavika među vrhunskim biggejmašima.

A što se tiče ovoga domicilnog komiškog nadmetanja, srebrni su momci iz Kaštela, posada “Corto”. Oni su osvajači medalja i u međunarodnim vodama, a sada je ekipa kapetana Bepa Svaline, u sastavu: Gordon Svalina, Zoran Spasić, Nikša Jureškin i Bruno Luetić, zauzela drugu poziciju s 1711,77 bodova. Uz odličja uručena im je i vrijedna slika, naravno s morskim motivom, svjetski poznatog slikara Zvonimira Mihanovića, koji je i sam sudjelovao na “Big gameu”, knjiživši i ulove tuna.

A momci “Corta” zaslužili su i epitet broda s najtežom ulovljenom tunom – njihova krasotica iz morskih dubina težila je 73,11 kilograma, što je nagrađeno dodatnom ribolovnom opremom za lov na velike ribe Jerka Alujevića i njegove “Barke”.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Što se pak trećeg mjesta tiče, za odluku kome će oko vrata bronca, a kome ona svima mrska drvena medalja, vodila se prava bitka, odlučivalo je tek 1,8 kilograma čija će tuna biti teža – ekipe “Početnici”, kapetana Ivana Horžića, ili “Ko to more platit Bargujac”, kapetana Nikole Franjića s posadom: Julius Lee, Domagoj Mimica i Igor Zdenjak.

Na kraju je vaga presudila i potonja ekipa “Ko to more platit Bargujac” osvojila je 1324,98 bodova, time i broncu, ali i izvanbrodski motor Honda marine, koji im je uručio Fred Bobek, pa su imali i mali problem kako motor spustiti s bine, komentirajući da je ipak malo teži od njihovih tuna koje su vadili iz mora!

Ženska posada

No zato žene nisu imale problem s nagradama! Naime, prvi put na big game nadmetanju lovila je kompletno ženska posada, i to tim “Tuna bar Pelješac”, mentora Jakova Begovića. Educirao je on mlade ribolovke za lov i na velike trofeje, i to kapetanicu Lauru Butirić, koja dolazi iz pelješke ribarske obitelji, te Marijetu Markotu, Renatu Jelavić, Anu Franić, kao i gošću iz Njemačke Theresu Dieter.

image

Ženska posada broda ‘Ivna’ iz Trpnja

Božidar Vukičević/Cropix

Nažalost, na premijernom nastupu na nadmetanju nisu imali sreće s ulovom, ostale su bez tune, no dobile su vrijedan poklon za sudjelovanje koji im je uručio Edo Bogdanović, predsjednik Gradskog vijeća Komiže, i to Frigo marina jaceru od 115 litara. Poveliki brodski frižider damama su, naravno, muškarci pomogli spustiti s bine...

I za kraj “fešta” u “najribarskijem mistu na svitu” nastavila se uz koncert benda Kopito, dok su organizatori sve pozvali i dogodine u Komižu, na desetu, jubilarnu sportsko-turističku manifestaciju ribolova na velike trofeje “Big game Komiža 2023.”.

Bogat ulov

Inače na ovom nadmetanju, nakon tri ribolovna dana, ulovljene su ukupno 43 tune. Njih 28 pušteno je natrag u more, po sistemu “ulovi i pusti”, dok ih je 15 doneseno na kopno na vaganje, i na kraju je ukupna težina ulova iznosila 765,72 kilograma.

Na udicu su ukačena i dva morska psa, koja su, naravno, vraćena u more, dok statistika kaže i ovo – od 30 ekipa “Big game Komiža 2022.” njih 18 imalo je prijavljeni ulov tijekom nadmetanja koje organizira domicilni Sportsko-ribolovni klub Komiža, uz Grad Komižu, Turističku zajednicu Komiže te Nautički centar Komiža, a sve je vodio sudac Tonči Luketa te Boris Skorić.

Konačni poredak

1. Ekipa “Ponta o’ takujina”, kapetan Mato Violić Matuško, 2214,27 bodova

2. “Corto”, Bepo Svalina, 1711,77 bodova

3. “KTMP Bargujac”, Nikola Franjić, 1324,98 bodova

4. “Početnici”, Ivan Horžić, 1274,92 boda

5. “Fishing mania”, Mihovil Buljan, 600,29 bodova

6. “Jaglun”, Dino Božanić, 392,28 bodova

7. “Lako ćemo”, Ivo Peculo, 385,21 bod

8. “Capo”, Boris Gruica, 339,29 bodova

9. “Svetac”, Petar Kalinić, 331,38 bodova

10. “Limini”, Dario Marjan, 324,66 bodova

11. “Fishmania”, Sven Šegavčić, 281,54 boda

12. “Barka team”, Jerko Aljinović, 240 bodova

13. “Modruj”, Zvonimir Mihanović, 240 bodova

14. “Game on”, Luka Colnago, 240 bodova

15. “Amateri”, Tonči Bresković, 240 bodova

16. “Tenda dot com”, Ilija Ivanda, 240 bodova

17. “Team Tragos”, Ante Karačić, 240 bodova

18. “Adria”, Dragan Čoro, 240 bodova

26. travanj 2024 00:47