StoryEditorOCM

bogat programVatrometom i pjesmom započeo jubilarni deseti "Big game Komiža" s trideset posada iz pet zemalja

Piše Sandra Barčot
Foto: Nikola Vilić/CROPIX
20. srpnja 2023. - 11:00

Veličanstvenim vatrometom i pjesmom "Do pobjede", svečano je otvoreno deseto jubilarno izdanje "Big game Komiža 2023.", međunarodno nadmetanje u ribolovu na velike trofeje, na tune, iglune, iglane i luce.

Posade trideset ekipa iz pet zemalja: Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske pozdravili su svi Komižani, ali i brojni uzvanici koji podržavaju ovu sportsko-turističku manifestaciju koja nanovo "najribarskije misto na svitu", stavlja u centar zbivanja ribarske svite.

- Izuzetno zadovoljstvo mi je pozdraviti sve vas, ribolovne timove posebno, ali i sve drage Komižane i vaše goste. Njegujući vašu ribarsku tradiciju, s posebnim zadovoljstvom najavljujem i pocetak realizacije gradnje ribarske luke u Komiži, što mene kao župana izuzetno veseli – prije službenog otvorenja samog nadmetanja, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

U istom tonu zborila je i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, zadovoljna što ovaj događaj iz godine u godinu prima samo komplimente što se organizacije tiče, a posebno je raduje:

- Sudjelovanje djece, naših ribarskih nada na Little game ribolovu. Love mališani iz tri falkuše gajete, brodova naših predaka, i to me baš veseli. Imamo buduće vrhunske ribolovce – pohvalila je prva dana otočnog grada, 30 djece koji će imati svoje natjecanja, doduše njihova "meta" su manji komadi ribe – pirke, kanjci,… no ne i manje izazovni…

- Veseli me što imate sportski klub ribolovaca, što je garancija razvoja ovog sporta – pohvalio je organizatore i Đuro Marinović, predsjednik Sportskog saveza ribolova na moru RH, dok je sve pozdravila i poželjela im ugodan boravak u Komiži nova direktorica Turističke zajednice Tena Gorjanović Rajevski.

Što se pak ribolovaca tiče, opaka je konkurencija vrhunskih ‘big gejmera‘ koji će u tri ribolovna dana u stokom tune bogatom akvatoriju, tražiti najteži ulov, te titulu najbolje ekipe, čime sebi osiguravaju i vizu za odlazak na svjetsku smotru najboljih big game ribolovaca 2024. u Kostarici.

- Ribe ima, konkurencija je jaka, sad samo treba uživati u borbi, morskim okršajima sa ribolovnim kapitalcima. A prevečer kada se ribolovci vrate na kopno, pridružite nam se i na vaganju ulovljenih tuna, gdje ćte svi imati priliku i slikati se sa ulovom, kao vrhunsku uspomenu sa ljetovanja – pozvao je sve Tonči Božanić, predsjednik SRK Komiža, kluba organizatora ovog nadmetanja, koje cijelo desetljeće dovodi u Komižu, na Vis, u ribolov najbolje timove big game posada sa ovog područja Jadrana.

Osim sportskog dijela "Big game Komiža 2023.", pripremili su domaćini i zabavu u večernjim satima, pa se nakon svečanog otvorenja, uz glazbu Nene Belana i njegovih Fiumensa zabavljalo do dugo u noć. Što je sve bila odlična i najava za nove koncerte – u četvrtak Luke Nižetića, petak grupe Ljetno kino te u subotu, nakon svečanog proglašenja pobjednika, uz nastup Šajeta, istarskog slavuja.

S tim kako će u petak svi posjetitelji, domaći i gosti, imati priliku uživati u besplatnim delicijama koje će za njih pripremiti organizatori: SRK Komiža, Grad Komiža, TZ Komiža, Nautički centar Komiža, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i ministrice Marije Vučković, te Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije… uz brojne sponzore koji podržavaju ribolovnu manifestaciju u mjestu kolijevki ribarstva na Jadranu.

08. svibanj 2024 09:10