stdClass Object ( [id] => 1206479 [title] => Iz barke i s obale, na palamide! Agresivna je, halapljiva i nimalo probirljiva, što ide u prilog ribolovcima pa izbor varalice za nju nije osobit problem [alias] => palamida-je-agresivna-halapljiva-i-nimalo-probirljiva-sto-ide-u-prilog-ribolovcima [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Polako, ali sve očitije, vremenske prilike i sve vezano uz njih na Jadranu se značajno mijenjaju. Tako se četiri godišnja doba sve više pretvaraju u dva, jer su prijelazi iz zime u ljeto i obrnuto sve brži i kraći.

Jedna od posljedica toga je i nestajanje riba, najčešće u drugoj polovini svibnja, s pozicija na kojima su se lovile prethodnih mjesec, mjesec i pol dana.

Posljedica je to brzog porasta temperature mora u priobalju sa 16-17 na 20-ak stupnjeva. To naglo zatopljenje životnog okruženja izazvalo je žurne i velike migracije morskih organizama, uglavnom iz većih dubina prema manjima.

Toplinska migracija

Kad temperatura površinskog sloja mora dosegne 20-ak stupnjeva, obalama se primiču i velika jata palamida. To se u većem dijelu našeg Jadrana događa tijekom lipnja: na južnoj polovini, od početka do sredine mjeseca oko Kornata, pa sve do Raba, a do kraja lipnja u vodama oko Rijeke, dok se oko Senja i u Velebitskom kanalu to dogodi tek početkom srpnja.

Do kolovoza će biti u vodama dubokim od 20 do 50 metara, a potkraj njega i početkom rujna u manjim će jatima ulaziti u pliće vode, u kopnene kanale i uvale.

Tu će se zadržati barem mjesec dana, ponegdje i do početka zime, a onda će se ona spustiti u duboke vode. Znači, pred ribolovcima je dosta dug period u kojem će blizu obale moći loviti te brojne i za udičarenje ne osobito zahtjevne ribe.

Poput ostalih modrih grabljivica, skuše, plavice i šaruna, koje su obali prišle ranije, palamida je agresivna, halapljiva i nimalo probirljiva, što ide na ruku udičarima. Kad je gladna, a rijetko kada nije, juriša doslovno na sve što se kreće kroz vodu. Ponekad progutaju i golu udicu.

Zato izbor mamca za njezin lov nije osobit problem, a zbog istog se razloga prirodni mamci u lovu palamide sve rjeđe koriste. Manje su praktični od umjetnih, jer ih treba uloviti, pripremiti, montirati, mijenjati tijekom ribolova…

---

image

I male napadaju velike varalice

---

Umjetnim mamcima može se loviti samo njihovim povlačenjem, kako horizontalnim, tako i vertikalnim, s plovila ili s obale. No, tijekom većeg dijela ljeta palamide nisu dohvatljive s obale, pa se love s plovila, a kod nas najčešće panulom. Najbolje po lijepom vremenu, na mirnom ili malo valovitom moru od ranih jutarnjih sati pa do sumraka.

Razne varalice

Za panulavanje se najviše koriste raznorazna pera, slamčice, potezanke (strimeri) i jiggovi, koji oblikom, bojom i ponašanjem u vodi asociraju na riblju mlađ. Dužina im treba biti 50-100 mm, čak i svih 140 mm, ovisno od veličini palamida u plovu, ali i o vrsti i dimenzijama ribica koje ona trenutačno progoni. Takvih vralica ima i s jigg olovnom glavom.

---

image

Shad je vrlo učinkovit

---

Prednost treba dati onima dužine od 60 do 120 mm. Preporučuje se bijela boja, s nekoliko crvenih ili svjetlucavih detalja, premda i druge boje dobro love. Odlično su se pokazale i varalice od mekane plastike, od shada i twistera, do imitacije glavonožaca, posebno tipa oktopus te kona head. Njihova dužina može se kretati od 75 do 140 mm.

Iznimno su učinkoviti teturavci, wobleri vitke forme i sitne vibracije; ponajprije plitkoroneći, ali i dubokoroneći, ovisno o tome na kojoj se dubini palamide traže. Iako će odrasli napasti one od 50, a najkrupnije i od 180 mm, palamide je najbolje loviti teturavcima dugima od 70 do 110 mm.

Što se tiče dekora, kao i kod ostalih varalica, on nije osobito važan, ali ipak je najsigurnije rabiti bijeli s crvenom glavom (red head), te one dekora gavuna, srdele i skuše.

---

image

Žlice su provjereno učinkovite te vrlo trajne

---

Palamida vrlo brzo brojnim i oštrim zubima uništava teturavce od balze, iako manje nego one od mekane plastike, pa je bolje koristiti plastične ili one od tvrdog drva. Konačno, mogu se koristiti i evergreen varalice za palamide – srebrne žlice izdužene forme s dodatkom bijelog ili crvenog pera, ili bez njega.

Vrhovi rtova

Ako izbor varalica i dopušta improviziranje, o ostalim čimbenicima uspješnog lova palamide panulom mora se itekako voditi računa. O njima ovisi u kolikoj će se mjeri iskoristiti mogućnosti koje pruža lov palamide – hoće li se uloviti jedna, dvije ribe ili će se napuniti kanta.

Prvi je korak pokušaj lociranja jata, umjesto besciljnog potezanja mamca naokolo i trošenja vremena i goriva u očekivanju da se nešto slučajno zakači za udicu. Najsigurniji je znak nazočnosti palamida ili drugih predatora jato galebova koji se obrušavaju ka morskoj površini. Oni imaju lak posao, da dočekuju i ugrabe sitnu ribu koja, napadnuta odozdo, iskače na površinu. Ako se lovi u blizini obale, dobra mjesta su oko vrhova lukobrana i rtova.

U tehničkom pogledu, posebnu pozornost valja pokloniti brzini potezanja. Palamida je jedna od najbržih riba u Jadranu, pa je logično i da joj se ponuđeni mamac povlači brzo ili vrlo brzo, čak do osam čvorova.

Kojom brzinom točno, najviše ovisi o tome koja se varalica koristi. Žlice i teške metalne varalice treba potezati brzinom od dva do četiri čvora, a teturavce malo brže. Varalice od perja i slamčica te jiggove i imitacije glavonoža i brzinom od šest čvorova.

---

image

Olovnica sa zakačkom

---

Drugi važan čimbenik uspješnosti lova jest dubina panulavanja. Palamida se tijekom ljeta uglavnom kreće pri površini, ali zna sići i nešto dublje, ovisno o temperaturi mora, nazočnosti plijena itd.

Pribor za površinsku panulu može biti posve jednostavan. Dovoljna je udica na kraju stotinjak metara dugog najlona. Međutim, puno ga je bolje kompletirati na malo kompliciraniji način, sa završnjakom. U oba slučaja osnovna struna može biti debela od 0,35 do 0,40 mm, odnosno 0,50 mm kad se lovi preko prsta.

Završnjak treba praviti od tanjeg najlona, od 0,10 do 0,15 mm. Dužina mu ovisi o vrsti varalice, između jednog metra kad se lovi teškometalcem i teturavcem, do deset metara kad se lovi varalicom od perja. S osnovnom strunom završnjak treba spajati pomoću vrtilice bez kopče ili, još bolje, s njom.

Rastezljivi najlon

Kada se lovi laganim varalicama, poput onih od perja ili mekane plastike, pribor treba opteretiti. Da bi ta varalica plovila pod površinom, dovoljno je opterećenje od 20 do 50 grama. Ponekad, najčešće zbog jakoga vjetra, sitne plave ribe kojima se palamida hrani nisu pri površini, nego nešto dublje. Tada je i mamac potrebno potezati dalje od površine. Najčešće je dovoljno do dva-tri metra dubine.

U tom slučaju panulu je potrebno opteretiti olovnicom od 200 do 300 grama, ovisno o vrsti varalice. Uteg se mora postaviti ispred spoja osnovne strune i završnjaka. Najprikladnije su spiralna olovnica te olovnica sa zakačkom ili štipaljkom jer se lako i brzo montiraju.

Barem podjednako dobro rješenje je planer, hidrodinamična ronilica. Osobito ako ima tri rupice za kačenje osnovne strune, čime se može regulirati dubina zaranjanja, kao i nekoliko rupica za montiranje završnjaka, pa funkcionira i kao širilica.

Od pribora za lov palamida, još je dobro imati i štap s rolom. To mogu biti klasična rola veličine barem 50, najbolje 80 do 100, i štap dužine do 270 cm i težine bacanja 100-150 ili 100-200 grama, brze akcije.

---

image

Spiralne olovnice

---

Ako se želi koristiti trolling, panulaški štap s multiplikatorom, dovoljan je onaj klase od 6 do 12 libri. No, bez obzira na to koji se štapovi i role koristile, na kaleme treba namotati rastezljiv najlon kako bi ublažio iznenadne i žestoke udarce koje brzi štap nije u stanju amortizirati.

Tri pribora

S obzirom na borbenost palamide i mogućnost kačenja krupnih primjeraka, ma koliko udičara bilo u plovilu, najbolje je loviti s tri pribora. Po jedan treba postaviti sa svake strane broda i jedan po sredini krme, ali svaki s različitom dužinom ispuštene osnove strune.

Nakon što se pronađe plov palamida, treba što više iskoristiti vrijeme do trenutka kada će otploviti za hranom ili, tko zna zašto, iznenada prestati s gozbom. Plov treba zaobići u širokom luku jer bi se plovidbom kroz njega grabljivice upozorile na opasnost.

Osim toga, da bi palamida uopće napala mamac, njega treba potezati vrlo daleko iza plovila, barem 40, čak i do 60 metara. Kada, pak, nema vidljivih znakova nazočnosti palamida, najbolje je sustavno pretraživati lovno područje.

Napad palamide je žestok, pa je kontra suvišna. Kad zagrize, palamida najčešće krene u dubinu. Ako je krupnija, najbolje je pustiti da bez velikog otpora potege dosta strune, osobito ako su na priboru Cyrcle udice, koje se same kače.

Kad prvi put zastane, pravi je trenutak za kontru i izvlačenje, najbolje pumpanjem. Tijekom izvlačenja će nekoliko puta bježati, najčešće u stranu, a kad se nađe na dohvat ribolovcu, učinit će posljednji, vrlo žestok, pokušaj bijega, u čemu često uspijeva.

---

image

Olovnica treba biti na kraju osnovne strune

---

Provociranje napada

Kad unatoč očitoj nazočnosti palamida u lovnoj zoni izostane njezin napad, treba pokušati s promjenom brzine povlačenja, cik-cak plovidbom, naglim prelaženjem s jedne na drugu stranu, ali i povećavanjem ili smanjivanjem dubine na kojoj se vode mamci, sve dok se ribe ne isprovociraju na napad. Ulovljenu palamidu obvezno treba izmjeriti i, ako je kraća od 45 cm, vratiti je u more, jer tako nalaže zakon.

Osim panulavanjem, palamida se iz plovila može loviti i ostalim tehnikama varaličarenja. Štoviše, umjesto kruženja i trošenja vremena i goriva, uz opasnost od plašenja riba bukom motora, puno je bolje prići jatu, ugasiti motor i loviti boat ili vertical jigging, tehnikama horizontalnog i okomitog varaličarenja. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljetni gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ljetni gušti 2 0 9310 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-05-15 12:49:55 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-07 12:45:26 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-07 12:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8359169.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8719196.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8719195.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8719194.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8719193.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8719189.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/15\/8719188.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Palamida je istinska grabljivica<\/p>","

I male napadaju velike varalice<\/p>","

\u017dlice su provjereno u\u010dinkovite te vrlo trajne<\/p>","

Shad <\/em>je vrlo u\u010dinkovit<\/p>","

Olovnica sa zaka\u010dkom<\/p>","

Spiralne olovnice<\/p>","

Olovnica treba biti na kraju osnovne strune<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8359169_1920.jpg":"1920x1080","k_8359169_1280.jpg":"1280x1280","k_8359169_1024.jpg":"1024x1024","k_8359169_640.jpg":"640x640","k_8359169_480.jpg":"480x480","k_8359169_340.jpg":"340x340","k_8359169_220.jpg":"220x220","o_8359169_1280.jpg":"1280x960","o_8359169_1024.jpg":"1024x768","o_8359169_640.jpg":"640x480","o_8359169_480.jpg":"480x360","o_8359169_340.jpg":"340x255","o_8359169_220.jpg":"220x165","h_8359169_1280.jpg":"1280x854","h_8359169_1024.jpg":"1024x683","h_8359169_640.jpg":"640x427","h_8359169_480.jpg":"480x320","h_8359169_340.jpg":"340x227","h_8359169_220.jpg":"220x147","pp_8359169_1280.jpg":"1280x1628","pp_8359169_1024.jpg":"1024x1303","pp_8359169_640.jpg":"640x814","pp_8359169_480.jpg":"480x611","pp_8359169_340.jpg":"340x432","pp_8359169_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1099","hd_8719196_1920.jpg":"1920x1080","k_8719196_1280.jpg":"1280x1280","k_8719196_1024.jpg":"1024x1024","k_8719196_640.jpg":"640x640","k_8719196_480.jpg":"480x480","k_8719196_340.jpg":"340x340","k_8719196_220.jpg":"220x220","o_8719196_1280.jpg":"1280x937","o_8719196_1024.jpg":"1024x750","o_8719196_640.jpg":"640x468","o_8719196_480.jpg":"480x351","o_8719196_340.jpg":"340x249","o_8719196_220.jpg":"220x161","h_8719196_1280.jpg":"1280x854","h_8719196_1024.jpg":"1024x683","h_8719196_640.jpg":"640x427","h_8719196_480.jpg":"480x320","h_8719196_340.jpg":"340x227","h_8719196_220.jpg":"220x147","pp_8719196_1280.jpg":"1280x1628","pp_8719196_1024.jpg":"1024x1303","pp_8719196_640.jpg":"640x814","pp_8719196_480.jpg":"480x611","pp_8719196_340.jpg":"340x432","pp_8719196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1581x1144","hd_8719195_1920.jpg":"1920x1080","k_8719195_1280.jpg":"1280x1280","k_8719195_1024.jpg":"1024x1024","k_8719195_640.jpg":"640x640","k_8719195_480.jpg":"480x480","k_8719195_340.jpg":"340x340","k_8719195_220.jpg":"220x220","o_8719195_1280.jpg":"1280x926","o_8719195_1024.jpg":"1024x740","o_8719195_640.jpg":"640x463","o_8719195_480.jpg":"480x347","o_8719195_340.jpg":"340x246","o_8719195_220.jpg":"220x159","h_8719195_1280.jpg":"1280x854","h_8719195_1024.jpg":"1024x683","h_8719195_640.jpg":"640x427","h_8719195_480.jpg":"480x320","h_8719195_340.jpg":"340x227","h_8719195_220.jpg":"220x147","pp_8719195_1280.jpg":"1280x1628","pp_8719195_1024.jpg":"1024x1303","pp_8719195_640.jpg":"640x814","pp_8719195_480.jpg":"480x611","pp_8719195_340.jpg":"340x432","pp_8719195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8719194_1920.jpg":"1920x1080","k_8719194_1280.jpg":"1280x1280","k_8719194_1024.jpg":"1024x1024","k_8719194_640.jpg":"640x640","k_8719194_480.jpg":"480x480","k_8719194_340.jpg":"340x340","k_8719194_220.jpg":"220x220","o_8719194_1280.jpg":"1280x960","o_8719194_1024.jpg":"1024x768","o_8719194_640.jpg":"640x480","o_8719194_480.jpg":"480x360","o_8719194_340.jpg":"340x255","o_8719194_220.jpg":"220x165","h_8719194_1280.jpg":"1280x854","h_8719194_1024.jpg":"1024x683","h_8719194_640.jpg":"640x427","h_8719194_480.jpg":"480x320","h_8719194_340.jpg":"340x227","h_8719194_220.jpg":"220x147","pp_8719194_1280.jpg":"1280x1628","pp_8719194_1024.jpg":"1024x1303","pp_8719194_640.jpg":"640x814","pp_8719194_480.jpg":"480x611","pp_8719194_340.jpg":"340x432","pp_8719194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8719193_1920.jpg":"1920x1080","k_8719193_1280.jpg":"1280x1280","k_8719193_1024.jpg":"1024x1024","k_8719193_640.jpg":"640x640","k_8719193_480.jpg":"480x480","k_8719193_340.jpg":"340x340","k_8719193_220.jpg":"220x220","o_8719193_1280.jpg":"1280x960","o_8719193_1024.jpg":"1024x768","o_8719193_640.jpg":"640x480","o_8719193_480.jpg":"480x360","o_8719193_340.jpg":"340x255","o_8719193_220.jpg":"220x165","h_8719193_1280.jpg":"1280x854","h_8719193_1024.jpg":"1024x683","h_8719193_640.jpg":"640x427","h_8719193_480.jpg":"480x320","h_8719193_340.jpg":"340x227","h_8719193_220.jpg":"220x147","pp_8719193_1280.jpg":"1280x1628","pp_8719193_1024.jpg":"1024x1303","pp_8719193_640.jpg":"640x814","pp_8719193_480.jpg":"480x611","pp_8719193_340.jpg":"340x432","pp_8719193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1835x2222","hd_8719189_1920.jpg":"1920x1080","k_8719189_1280.jpg":"1280x1280","k_8719189_1024.jpg":"1024x1024","k_8719189_640.jpg":"640x640","k_8719189_480.jpg":"480x480","k_8719189_340.jpg":"340x340","k_8719189_220.jpg":"220x220","o_8719189_1280.jpg":"1280x1549","o_8719189_1024.jpg":"1024x1239","o_8719189_640.jpg":"640x774","o_8719189_480.jpg":"480x581","o_8719189_340.jpg":"340x411","o_8719189_220.jpg":"220x266","h_8719189_1280.jpg":"1280x854","h_8719189_1024.jpg":"1024x683","h_8719189_640.jpg":"640x427","h_8719189_480.jpg":"480x320","h_8719189_340.jpg":"340x227","h_8719189_220.jpg":"220x147","pp_8719189_1280.jpg":"1280x1628","pp_8719189_1024.jpg":"1024x1303","pp_8719189_640.jpg":"640x814","pp_8719189_480.jpg":"480x611","pp_8719189_340.jpg":"340x432","pp_8719189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"968x726","hd_8719188_1920.jpg":"1920x1080","k_8719188_1280.jpg":"1280x1280","k_8719188_1024.jpg":"1024x1024","k_8719188_640.jpg":"640x640","k_8719188_480.jpg":"480x480","k_8719188_340.jpg":"340x340","k_8719188_220.jpg":"220x220","o_8719188_1280.jpg":"1280x960","o_8719188_1024.jpg":"1024x768","o_8719188_640.jpg":"640x480","o_8719188_480.jpg":"480x360","o_8719188_340.jpg":"340x255","o_8719188_220.jpg":"220x165","h_8719188_1280.jpg":"1280x854","h_8719188_1024.jpg":"1024x683","h_8719188_640.jpg":"640x427","h_8719188_480.jpg":"480x320","h_8719188_340.jpg":"340x227","h_8719188_220.jpg":"220x147","pp_8719188_1280.jpg":"1280x1628","pp_8719188_1024.jpg":"1024x1303","pp_8719188_640.jpg":"640x814","pp_8719188_480.jpg":"480x611","pp_8719188_340.jpg":"340x432","pp_8719188_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7796692 Threads: 6 Questions: 1636937083 Slow queries: 4864412 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111421903 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/palamida-je-agresivna-halapljiva-i-nimalo-probirljiva-sto-ide-u-prilog-ribolovcima-1206479 [printLink] => /om/ribolov/palamida-je-agresivna-halapljiva-i-nimalo-probirljiva-sto-ide-u-prilog-ribolovcima-1206479?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633865 [name] => palamida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 09:19:04 [main_article_id] => 0 [alias] => palamida [link] => /tag/palamida ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683639 [name] => palamide [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-07 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => palamide [link] => /tag/palamide ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683640 [name] => palamida ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-07 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => palamida-ribolov [link] => /tag/palamida-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650672 [name] => kako loviti palamide [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:29:39 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-palamide [link] => /tag/kako-loviti-palamide ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljetni gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz barke i s obale, na palamide! Agresivna je, halapljiva i nimalo probirljiva, što ide u prilog ribolovcima pa izbor varalice za nju nije osobit problem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8359169.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Palamida je istinska grabljivica

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8359169.jpg [title] =>

Palamida je istinska grabljivica

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8719196.jpg [title] =>

I male napadaju velike varalice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8719195.jpg [title] =>

Žlice su provjereno učinkovite te vrlo trajne

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8719194.jpg [title] =>

Shad je vrlo učinkovit

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8719193.jpg [title] =>

Olovnica sa zakačkom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8719189.jpg [title] =>

Spiralne olovnice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/15/8719188.jpg [title] =>

Olovnica treba biti na kraju osnovne strune

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Polako, ali sve očitije, vremenske prilike i sve vezano uz njih na Jadranu se značajno mijenjaju. Tako se četiri godišnja doba sve više pretvaraju u dva, jer su prijelazi iz zime u ljeto i obrnuto sve brži i kraći.

Jedna od posljedica toga je i nestajanje riba, najčešće u drugoj polovini svibnja, s pozicija na kojima su se lovile prethodnih mjesec, mjesec i pol dana.

Posljedica je to brzog porasta temperature mora u priobalju sa 16-17 na 20-ak stupnjeva. To naglo zatopljenje životnog okruženja izazvalo je žurne i velike migracije morskih organizama, uglavnom iz većih dubina prema manjima.

Toplinska migracija

Kad temperatura površinskog sloja mora dosegne 20-ak stupnjeva, obalama se primiču i velika jata palamida. To se u većem dijelu našeg Jadrana događa tijekom lipnja: na južnoj polovini, od početka do sredine mjeseca oko Kornata, pa sve do Raba, a do kraja lipnja u vodama oko Rijeke, dok se oko Senja i u Velebitskom kanalu to dogodi tek početkom srpnja.

Do kolovoza će biti u vodama dubokim od 20 do 50 metara, a potkraj njega i početkom rujna u manjim će jatima ulaziti u pliće vode, u kopnene kanale i uvale.

Tu će se zadržati barem mjesec dana, ponegdje i do početka zime, a onda će se ona spustiti u duboke vode. Znači, pred ribolovcima je dosta dug period u kojem će blizu obale moći loviti te brojne i za udičarenje ne osobito zahtjevne ribe.

Poput ostalih modrih grabljivica, skuše, plavice i šaruna, koje su obali prišle ranije, palamida je agresivna, halapljiva i nimalo probirljiva, što ide na ruku udičarima. Kad je gladna, a rijetko kada nije, juriša doslovno na sve što se kreće kroz vodu. Ponekad progutaju i golu udicu.

Zato izbor mamca za njezin lov nije osobit problem, a zbog istog se razloga prirodni mamci u lovu palamide sve rjeđe koriste. Manje su praktični od umjetnih, jer ih treba uloviti, pripremiti, montirati, mijenjati tijekom ribolova…

---

image

I male napadaju velike varalice

---

Umjetnim mamcima može se loviti samo njihovim povlačenjem, kako horizontalnim, tako i vertikalnim, s plovila ili s obale. No, tijekom većeg dijela ljeta palamide nisu dohvatljive s obale, pa se love s plovila, a kod nas najčešće panulom. Najbolje po lijepom vremenu, na mirnom ili malo valovitom moru od ranih jutarnjih sati pa do sumraka.

Razne varalice

Za panulavanje se najviše koriste raznorazna pera, slamčice, potezanke (strimeri) i jiggovi, koji oblikom, bojom i ponašanjem u vodi asociraju na riblju mlađ. Dužina im treba biti 50-100 mm, čak i svih 140 mm, ovisno od veličini palamida u plovu, ali i o vrsti i dimenzijama ribica koje ona trenutačno progoni. Takvih vralica ima i s jigg olovnom glavom.

---

image

Shad je vrlo učinkovit

---

Prednost treba dati onima dužine od 60 do 120 mm. Preporučuje se bijela boja, s nekoliko crvenih ili svjetlucavih detalja, premda i druge boje dobro love. Odlično su se pokazale i varalice od mekane plastike, od shada i twistera, do imitacije glavonožaca, posebno tipa oktopus te kona head. Njihova dužina može se kretati od 75 do 140 mm.

Iznimno su učinkoviti teturavci, wobleri vitke forme i sitne vibracije; ponajprije plitkoroneći, ali i dubokoroneći, ovisno o tome na kojoj se dubini palamide traže. Iako će odrasli napasti one od 50, a najkrupnije i od 180 mm, palamide je najbolje loviti teturavcima dugima od 70 do 110 mm.

Što se tiče dekora, kao i kod ostalih varalica, on nije osobito važan, ali ipak je najsigurnije rabiti bijeli s crvenom glavom (red head), te one dekora gavuna, srdele i skuše.

---

image

Žlice su provjereno učinkovite te vrlo trajne

---

Palamida vrlo brzo brojnim i oštrim zubima uništava teturavce od balze, iako manje nego one od mekane plastike, pa je bolje koristiti plastične ili one od tvrdog drva. Konačno, mogu se koristiti i evergreen varalice za palamide – srebrne žlice izdužene forme s dodatkom bijelog ili crvenog pera, ili bez njega.

Vrhovi rtova

Ako izbor varalica i dopušta improviziranje, o ostalim čimbenicima uspješnog lova palamide panulom mora se itekako voditi računa. O njima ovisi u kolikoj će se mjeri iskoristiti mogućnosti koje pruža lov palamide – hoće li se uloviti jedna, dvije ribe ili će se napuniti kanta.

Prvi je korak pokušaj lociranja jata, umjesto besciljnog potezanja mamca naokolo i trošenja vremena i goriva u očekivanju da se nešto slučajno zakači za udicu. Najsigurniji je znak nazočnosti palamida ili drugih predatora jato galebova koji se obrušavaju ka morskoj površini. Oni imaju lak posao, da dočekuju i ugrabe sitnu ribu koja, napadnuta odozdo, iskače na površinu. Ako se lovi u blizini obale, dobra mjesta su oko vrhova lukobrana i rtova.

U tehničkom pogledu, posebnu pozornost valja pokloniti brzini potezanja. Palamida je jedna od najbržih riba u Jadranu, pa je logično i da joj se ponuđeni mamac povlači brzo ili vrlo brzo, čak do osam čvorova.

Kojom brzinom točno, najviše ovisi o tome koja se varalica koristi. Žlice i teške metalne varalice treba potezati brzinom od dva do četiri čvora, a teturavce malo brže. Varalice od perja i slamčica te jiggove i imitacije glavonoža i brzinom od šest čvorova.

---

image

Olovnica sa zakačkom

---

Drugi važan čimbenik uspješnosti lova jest dubina panulavanja. Palamida se tijekom ljeta uglavnom kreće pri površini, ali zna sići i nešto dublje, ovisno o temperaturi mora, nazočnosti plijena itd.

Pribor za površinsku panulu može biti posve jednostavan. Dovoljna je udica na kraju stotinjak metara dugog najlona. Međutim, puno ga je bolje kompletirati na malo kompliciraniji način, sa završnjakom. U oba slučaja osnovna struna može biti debela od 0,35 do 0,40 mm, odnosno 0,50 mm kad se lovi preko prsta.

Završnjak treba praviti od tanjeg najlona, od 0,10 do 0,15 mm. Dužina mu ovisi o vrsti varalice, između jednog metra kad se lovi teškometalcem i teturavcem, do deset metara kad se lovi varalicom od perja. S osnovnom strunom završnjak treba spajati pomoću vrtilice bez kopče ili, još bolje, s njom.

Rastezljivi najlon

Kada se lovi laganim varalicama, poput onih od perja ili mekane plastike, pribor treba opteretiti. Da bi ta varalica plovila pod površinom, dovoljno je opterećenje od 20 do 50 grama. Ponekad, najčešće zbog jakoga vjetra, sitne plave ribe kojima se palamida hrani nisu pri površini, nego nešto dublje. Tada je i mamac potrebno potezati dalje od površine. Najčešće je dovoljno do dva-tri metra dubine.

U tom slučaju panulu je potrebno opteretiti olovnicom od 200 do 300 grama, ovisno o vrsti varalice. Uteg se mora postaviti ispred spoja osnovne strune i završnjaka. Najprikladnije su spiralna olovnica te olovnica sa zakačkom ili štipaljkom jer se lako i brzo montiraju.

Barem podjednako dobro rješenje je planer, hidrodinamična ronilica. Osobito ako ima tri rupice za kačenje osnovne strune, čime se može regulirati dubina zaranjanja, kao i nekoliko rupica za montiranje završnjaka, pa funkcionira i kao širilica.

Od pribora za lov palamida, još je dobro imati i štap s rolom. To mogu biti klasična rola veličine barem 50, najbolje 80 do 100, i štap dužine do 270 cm i težine bacanja 100-150 ili 100-200 grama, brze akcije.

---

image

Spiralne olovnice

---

Ako se želi koristiti trolling, panulaški štap s multiplikatorom, dovoljan je onaj klase od 6 do 12 libri. No, bez obzira na to koji se štapovi i role koristile, na kaleme treba namotati rastezljiv najlon kako bi ublažio iznenadne i žestoke udarce koje brzi štap nije u stanju amortizirati.

Tri pribora

S obzirom na borbenost palamide i mogućnost kačenja krupnih primjeraka, ma koliko udičara bilo u plovilu, najbolje je loviti s tri pribora. Po jedan treba postaviti sa svake strane broda i jedan po sredini krme, ali svaki s različitom dužinom ispuštene osnove strune.

Nakon što se pronađe plov palamida, treba što više iskoristiti vrijeme do trenutka kada će otploviti za hranom ili, tko zna zašto, iznenada prestati s gozbom. Plov treba zaobići u širokom luku jer bi se plovidbom kroz njega grabljivice upozorile na opasnost.

Osim toga, da bi palamida uopće napala mamac, njega treba potezati vrlo daleko iza plovila, barem 40, čak i do 60 metara. Kada, pak, nema vidljivih znakova nazočnosti palamida, najbolje je sustavno pretraživati lovno područje.

Napad palamide je žestok, pa je kontra suvišna. Kad zagrize, palamida najčešće krene u dubinu. Ako je krupnija, najbolje je pustiti da bez velikog otpora potege dosta strune, osobito ako su na priboru Cyrcle udice, koje se same kače.

Kad prvi put zastane, pravi je trenutak za kontru i izvlačenje, najbolje pumpanjem. Tijekom izvlačenja će nekoliko puta bježati, najčešće u stranu, a kad se nađe na dohvat ribolovcu, učinit će posljednji, vrlo žestok, pokušaj bijega, u čemu često uspijeva.

---

image

Olovnica treba biti na kraju osnovne strune

---

Provociranje napada

Kad unatoč očitoj nazočnosti palamida u lovnoj zoni izostane njezin napad, treba pokušati s promjenom brzine povlačenja, cik-cak plovidbom, naglim prelaženjem s jedne na drugu stranu, ali i povećavanjem ili smanjivanjem dubine na kojoj se vode mamci, sve dok se ribe ne isprovociraju na napad. Ulovljenu palamidu obvezno treba izmjeriti i, ako je kraća od 45 cm, vratiti je u more, jer tako nalaže zakon.

Osim panulavanjem, palamida se iz plovila može loviti i ostalim tehnikama varaličarenja. Štoviše, umjesto kruženja i trošenja vremena i goriva, uz opasnost od plašenja riba bukom motora, puno je bolje prići jatu, ugasiti motor i loviti boat ili vertical jigging, tehnikama horizontalnog i okomitog varaličarenja. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Palamida je istinska grabljivica


I male napadaju velike varalice


Žlice su provjereno učinkovite te vrlo trajne


Shad je vrlo učinkovit


Olovnica sa zakačkom


Spiralne olovnice


Olovnica treba biti na kraju osnovne strune

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/palamida-je-agresivna-halapljiva-i-nimalo-probirljiva-sto-ide-u-prilog-ribolovcima-1206479 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a01edf5c95810fb77d67d41373b629483d78108 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+barke+i+s+obale%2C+na+palamide%21+Agresivna+je%2C+halapljiva+i+nimalo+probirljiva%2C+%C5%A1to+ide+u+prilog+ribolovcima+pa+izbor+varalice+za+nju+nije+osobit+problem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpalamida-je-agresivna-halapljiva-i-nimalo-probirljiva-sto-ide-u-prilog-ribolovcima-1206479 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpalamida-je-agresivna-halapljiva-i-nimalo-probirljiva-sto-ide-u-prilog-ribolovcima-1206479 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljetni gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ljetni guštiIz barke i s obale, na palamide! Agresivna je, halapljiva i nimalo probirljiva, što ide u prilog ribolovcima pa izbor varalice za nju nije osobit problem

Piše Šime Duvančić
7. srpnja 2022. - 14:42

Polako, ali sve očitije, vremenske prilike i sve vezano uz njih na Jadranu se značajno mijenjaju. Tako se četiri godišnja doba sve više pretvaraju u dva, jer su prijelazi iz zime u ljeto i obrnuto sve brži i kraći.

Jedna od posljedica toga je i nestajanje riba, najčešće u drugoj polovini svibnja, s pozicija na kojima su se lovile prethodnih mjesec, mjesec i pol dana.

Posljedica je to brzog porasta temperature mora u priobalju sa 16-17 na 20-ak stupnjeva. To naglo zatopljenje životnog okruženja izazvalo je žurne i velike migracije morskih organizama, uglavnom iz većih dubina prema manjima.

Toplinska migracija

Kad temperatura površinskog sloja mora dosegne 20-ak stupnjeva, obalama se primiču i velika jata palamida. To se u većem dijelu našeg Jadrana događa tijekom lipnja: na juž...

15. svibanj 2024 15:35