stdClass Object ( [id] => 1253960 [title] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba [alias] => objasnjavamo-kako-najbolje-loviti-brzog-predatora-i-jednu-od-najukusnijih-plavih-riba-evo-na-sto-sve-morate-pripaziti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Palamida je brz predator i vrlo atraktivan za lov radi svoje snage i brzine. Kad se riba zakači, tek je pola posla napravljeno, dok je druga polovica izvući je van, a da ništa ne pođe zlu.

U tom poslu puno toga može zakazati, zbog čega se s ovom iznimno pametnom i opreznom ribom stalno nadmudrujemo.

Palamide se kreću u većim jatima po otvorenom moru, a u periodu kad prilaze obali, kreću se uobičajenim brakovima, kanalima i uvalama u potrazi za sitnom plavom ribom kojom se hrane, tako da se zadržavaju sve dok hrane ima.

Prije dvije godine su bile aktivne početkom ljeta, a prošle ih godine praktički nije ni bilo. Snimio sam ih u velikom jatu, ali se nisu dugo zadržale niti sam primijetio da ih netko lovi.

No ove su sezone u Kvarner došle pri kraju ljeta i već su dugo aktivne. Tako smo mi iz Kvarner fishing grupe imali dosta uspjeha pa smo odlučili podijeliti neka zapažanja.

Područja gdje se love palamide obično su spomenuti brakovi, ulasci u luke gdje ribarice pristaju, kanali gdje riba prolazi i gdje dolaze u jatima, ali na mahove.

---

image

Ovo je trebalo ovjekovječiti

Privatni album
---

Obično se ne zadržavaju dugo i često znaju imati istu uru griza. Meni se obično pokazalo u zoru i sumrak najbolje, mada one mogu gristi i proći u bilo koje doba dana.

Na moje pozicije volim doći pola sata prije zore kada krećem pomalo sa brumanjem koje je jako važno za ovaj način ribolova. Obično lovim kanavacom na dnu i ostavim jedan sistem za palamide dok palamide ne krenu grist.

Kada krenu ili kada primijetim da su tu, diže se kanavaca da riba ne zapetlja sisteme i love se samo palamide na dva sistema na različitim dubinama.

Obično u zoru držim na 15 i 20 metara, a kasnije na 20 i 30 metara. Primijetio sam da na mojoj ‘tajnoj poziciji‘ palamide vole gristi na prijelazima gdje iz dubine naglo ide prema pličini.

Kod sidrenja se zato gleda kako nosi kurenat, i sidro kad se baci, zaveže se mala bova ili kanta i otpusti još cca 5 metara konopca. Na takav je način barku podalje od sidrenog konopa, a usto je to i način koji bolje drži barku i po lošijem vremenu. Važno je sidro baciti tako da barka stane u dubljem dijelu, taman prije prelaska na pliće.

Brumanje je jako bitno, idealno bi bilo imati sardomatik koji stvara oblak bruma koji ribe izluđuje, ali ne hrani. Povremeno se pali i pali se kad se primijeti prvi trag sitne ribe ili palamide. Prvi znakovi su obično galebovi i bacanje ribe u blizini.

Kad se uoči trag sitne ribe ispod broda, moguće je da je i palamida u blizini. Bruma se tako da se riba što duže zadrži pri čemu je važno da nam ješka prati brum. Za one koji nemaju sardomatik, najbolje je u kanti pripremiti brum. Mogu se koristiti friške srdele, stare srdele, kruh, kao i iznutrice od riba koje vam ostanu nakon čišćenja, a koje zaledite i u brum. Srdele je najbolje razrezati na male komade i rukama gnječiti i napraviti masnu i krvavu smjesu koja se povremeno baca u more.

Često morate računati na to da na površini znaju jesti iglice, ispod njih ušate i bobe, pa ispod plavice i šaruni tako da dobar dio bude pojeden, ali puno važnija je krv i masnoća koju brum ispušta. Dobro je povremeno baciti i cijelu srdelu kao i onu na pola narezanu.

Od opreme je po meni najbolje koristiti spinn štap, ne prekruti, dužine 2,4 do 2,7 metara i rolu sa slobodnim hodom kalema. Važno je da je vrh štapa mekan, a tijelo tvrđe tako da bolje amortizira udarce glavom i nagla ubrzanja koja palamida postiže.

Jako je važno izmoriti je i po mogućnosti izvući glavu iz mora da se ‘nadiše‘ zraka, onda se ona umiri. Ne treba žuriti, ali važno je i što prije je izvući jer ‘ura od griza‘ zna kratko trajati. Koliko će izvlačenje trajati i koliko sistem na kojem štapu može izdržati je nešto što svaki ribolovac mora sam otkrivati.

Dosta ribolovaca lovi s dugim bolognese štapovima od 3 - 4 metra što najbolje amortizira ribu ali je jako zamorno namatati i nezgrapno prihvatiti podmetačem ribu, pogotovo ako ste sami. Ja osobno koristim kratki boat štap, Casted Clipper Pro i mašinu Okuma Azorres ZXP 6000 i XZoga Black Mamba 15-60 uz Shimano Biomaster 5000 SW, a što i nije najbolja varijanta za ovaj način ribolova.

Naime, uz ovaj pribor treba biti puno oprezniji i rolu mekanije podesiti što znači duže izvlačenje. Oba štapa su pretvrda pa koristim 5 do 10 metara Varivas Shock Leadera da dodatno ublaži udarce.

Kad se čeka griz, rola se uvijek podesi na mekano da riba može neopterećeno povući ješku, no čim se griz primijeti, u roku par sekundi se mora reagirati i dati jaku kontru.

Problemi s podešavanjem kočnice se s baitrunner rolom mogu elegantno izbjeći. Nakon što se riba zakačila treba zategnuti rolu tako da na početku dok ima puno snage može lagano izvlačiti, na otprilike pol od loma sistema.

Potom se još malo zategne, ali toliko da isto može izvlačiti u bjegovima i pri vrhu ponovno otpustiti kočnicu jer je tu najkritičnije, kada riba zadnje atome snage koristi za bjegove.

Ako primijeti otpor i ako se dugo čeka s kontrom, riba zna ispljunuti ješku i ako ješka nije dobro naješkana i ako nije dobra udica, zna se ne zakačiti.

Dobro je znati da štap kad se digne u zrak, kočnica jače drži nego štap koji je spušten prema dolje, tako da kad riba krene u bijeg, štap treba spustiti dolje da se struna izvlači bez većeg opterećenja.

---

image

Grublja upredenica se manje kliže s čvora, a Seaguar FXR 0,26 mi se pokazao optimalne snage i debljine

Privatni album
---

Za ješku je najbolje koristiti frišku srdelu, što veću, što ravniju i sjajniju. Može se ješkati cijela ili bez glave. Udica mora biti što veća, a da se može sakriti u srdelu. Najbolje su kratke, zakrivljene s okom, i to takve je oko u ravnini tijela udice da ne uništi previše srdelu tijekom ješkanja.

Idealna veličina udica je od 2/0 do 4/0, ovisno o veličini srdele. Bilo bi dobro da je udica tamna i da se naješka kroz hrbat tako da vrh viri vani, Ako je udica svjetla, tada se ješka na donju stranu. Udica se može i skroz sakriti u trbuh, ali to smanjuje postotak uspješnog kačenja. Zato je uvijek bolje da vrh malo viri van.

---

image

Montaža koja ne prašta

Privatni album
---

Može se napraviti i lažni čvor na repu da bolje drži, ali to isto nije potrebno, pogotovo kad je srdela friška i tvrda. Srdela bez glave mi se pokazalo privlačnija ribi, ali je se češće mora preješkavati da bi konstantno bila krvava. Kad je sitna riba aktivna puno je bolje staviti cijele komade.

Za predvez koristim cca 1,5 metara fluorokarbona debljine od 0,23 do 0,26 milimetara, što isto ovisi o dužini štapa. Što je duži štap, može i predvez biti duži. Što je tanji fluorokarbon, više je kačenja, ali i više gubljenja ribe. Obično koristim Seaguar FXR koji ima veliku nosivost, no mana mu je što je prekrut.

---

image

Dupla omča je najslabija karika i poželjno ju je napraviti u ustima uz konstanto navlaživanje i polako da bi se izbjeglo bilo kakvo paljenje i oštećivanje fluorocarbona

Privatni album
---

Između udice i fluorokarbona koristi se komad upredenice, otprilike malo manje od dvije dužine srdele. To onemogućuje palamidu da oštrim zubima precvika tanki fluorocarbon. Upredenica treba biti što deblja i, što je jako važno, gruba iz razloga što skuplje glatke upredenice znaju skliznuti sa čvora.

Obično vežem uni to uni čvor po pet puta sa strane najlona i minimalno šest puta sa strane upredenice, s tim da još jedan čvor iglom privučem do čvora što dodatno onemogućuje da čvor sklizne.

Obično taj uni to uni čvor je, kad se iglom naješka kroz rep i sakrije sva upredenica, dovoljno debeo da drži srdelu bez potrebe da se radi omča oko repa.

---

image

Falši čvor omogućuje da se upredenica sakrije u srdelu i da se odmota kad se riba zakači

Privatni album
---

Dosta bitna stvar je obrisati fluorocarbon kod svakog ješkanja jer srdela ostavlja masan i krvav trag koji bliješti u moru. Najveća mana kod ovako tankih predveza i najčešći razlog pucanja je dupla omča na vrhu predveza koja treba da bi se srdela provukla iglom.

Mali trik je da se ta omča radi u ustima s puno sline i polako se zateže da se izbjegne paljenje i mikro oštećenja koje taj vez zna imati.

---

image

Otežani zogulin je dobar izbor

Privatni album
------
image

Malo duža dupla omča može se lako namontirati na zogulin-olovo

Privatni album
---

Na mojim pozicijama riba u zoru radi na 15 metara, a potom se spušta dublje i zna gristi i na 35 metara dubine. Veća dubina pruža veću šansu da riba ne vidi sisteme, pa se mogu koristiti i deblji fluorocarboni, a do te dubine, ako ima kurenta, ponekad je teško doći pa se može koristiti od 3 do 10 grama olova.

Može se koristiti suza, ali treba biti oprezan kod daljih zabačaja da se ne zapetlja fluorokarbon oko osnove. Može se koristiti i sačma-olovo, ali treba biti isto oprezan da se ne ošteti sistem i da se ne stavi previsoko da se ne može privući riba. Rješenje može biti zogulin-olovo koje se, s malo dužom omčom, lako namontira.

Palamidu je najbolje odmah otkrviti. To je svakako jedna je od ukusnijih plavih riba. A od načina na koje je možete pripraviti, definitivno bih preporučio tartar od palamide, pogotovo ako je riba friško ulovljena.

---

image

Trud se isplatio

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba, evo na što sve morate pripaziti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA PALAMIDE Á VOLO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba, evo na što sve morate pripaziti NA PALAMIDE Á VOLO 2 0 8594 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-04 07:13:47 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Vladimir Šimac/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-06 07:14:52 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-01-04 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba, evo na što sve morate pripaziti [metadata] => robots= author= title=Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba, evo na što sve morate pripaziti [metakey] => á volo, palamide, KAKAO LOVITI PALAMIDE, KAKVA JEŠKA ZA PALAMIDU, NAJBOLJA JEŠKA ZA PALAMIDU [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/04\/24085660.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958034.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958023.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958024.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958025.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958026.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958027.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958028.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958029.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958030.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958031.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/04\/23958032.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Dupla om\u010da je najslabija karika i po\u017eeljno ju je napraviti u ustima uz konstanto navla\u017eivanje i polako da bi se izbjeglo bilo kakvo paljenje i o\u0161te\u0107ivanje fluorocarbona<\/p>","

Fal\u0161i \u010dvor omogu\u0107uje da se upredenica sakrije u srdelu i da se odmota kad se riba zaka\u010di<\/p>","

Grublja upredenica se manje kli\u017ee s \u010dvora, a Seaguar FXR 0,26 mi se pokazao optimalne snage i debljine<\/p>","

Gradele \u0107e biti pune...<\/p>","

Trud se isplatio<\/p>","

Ote\u017eani zogulin je dobar izbor<\/p>","

Monta\u017ea koja ne pra\u0161ta<\/p>","

Ovo je trebalo ovjekovje\u010diti<\/p>","

Kratka zakrivljena s okom koje nije zakrivljeno u stranu tako da manje o\u0161teti srdelu pri je\u0161kanju<\/p>","

Malo du\u017ea dupla om\u010da mo\u017ee se lako namontirati na zogulin-olovo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","61:69","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_24085660_1920.jpg":"1920x1080","k_24085660_1280.jpg":"1280x1280","k_24085660_1024.jpg":"1024x1024","k_24085660_640.jpg":"640x640","k_24085660_480.jpg":"480x480","k_24085660_340.jpg":"340x340","k_24085660_220.jpg":"220x220","o_24085660_1280.jpg":"1280x720","o_24085660_1024.jpg":"1024x576","o_24085660_640.jpg":"640x360","o_24085660_480.jpg":"480x270","o_24085660_340.jpg":"340x191","o_24085660_220.jpg":"220x123","h_24085660_1280.jpg":"1280x854","h_24085660_1024.jpg":"1024x683","h_24085660_640.jpg":"640x427","h_24085660_480.jpg":"480x320","h_24085660_340.jpg":"340x227","h_24085660_220.jpg":"220x147","pp_24085660_1280.jpg":"1280x1628","pp_24085660_1024.jpg":"1024x1303","pp_24085660_640.jpg":"640x814","pp_24085660_480.jpg":"480x611","pp_24085660_340.jpg":"340x432","pp_24085660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x900","hd_23958034_1920.jpg":"1920x1080","k_23958034_1280.jpg":"1280x1280","k_23958034_1024.jpg":"1024x1024","k_23958034_640.jpg":"640x640","k_23958034_480.jpg":"480x480","k_23958034_340.jpg":"340x340","k_23958034_220.jpg":"220x220","o_23958034_1280.jpg":"1280x720","o_23958034_1024.jpg":"1024x576","o_23958034_640.jpg":"640x360","o_23958034_480.jpg":"480x270","o_23958034_340.jpg":"340x191","o_23958034_220.jpg":"220x123","h_23958034_1280.jpg":"1280x854","h_23958034_1024.jpg":"1024x683","h_23958034_640.jpg":"640x427","h_23958034_480.jpg":"480x320","h_23958034_340.jpg":"340x227","h_23958034_220.jpg":"220x147","pp_23958034_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958034_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958034_640.jpg":"640x814","pp_23958034_480.jpg":"480x611","pp_23958034_340.jpg":"340x432","pp_23958034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958023_1920.jpg":"1920x1080","k_23958023_1280.jpg":"1280x1280","k_23958023_1024.jpg":"1024x1024","k_23958023_640.jpg":"640x640","k_23958023_480.jpg":"480x480","k_23958023_340.jpg":"340x340","k_23958023_220.jpg":"220x220","o_23958023_1280.jpg":"1280x1706","o_23958023_1024.jpg":"1024x1365","o_23958023_640.jpg":"640x853","o_23958023_480.jpg":"480x640","o_23958023_340.jpg":"340x453","o_23958023_220.jpg":"220x293","h_23958023_1280.jpg":"1280x854","h_23958023_1024.jpg":"1024x683","h_23958023_640.jpg":"640x427","h_23958023_480.jpg":"480x320","h_23958023_340.jpg":"340x227","h_23958023_220.jpg":"220x147","pp_23958023_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958023_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958023_640.jpg":"640x814","pp_23958023_480.jpg":"480x611","pp_23958023_340.jpg":"340x432","pp_23958023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958024_1920.jpg":"1920x1080","k_23958024_1280.jpg":"1280x1280","k_23958024_1024.jpg":"1024x1024","k_23958024_640.jpg":"640x640","k_23958024_480.jpg":"480x480","k_23958024_340.jpg":"340x340","k_23958024_220.jpg":"220x220","o_23958024_1280.jpg":"1280x1706","o_23958024_1024.jpg":"1024x1365","o_23958024_640.jpg":"640x853","o_23958024_480.jpg":"480x640","o_23958024_340.jpg":"340x453","o_23958024_220.jpg":"220x293","h_23958024_1280.jpg":"1280x854","h_23958024_1024.jpg":"1024x683","h_23958024_640.jpg":"640x427","h_23958024_480.jpg":"480x320","h_23958024_340.jpg":"340x227","h_23958024_220.jpg":"220x147","pp_23958024_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958024_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958024_640.jpg":"640x814","pp_23958024_480.jpg":"480x611","pp_23958024_340.jpg":"340x432","pp_23958024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958025_1920.jpg":"1920x1080","k_23958025_1280.jpg":"1280x1280","k_23958025_1024.jpg":"1024x1024","k_23958025_640.jpg":"640x640","k_23958025_480.jpg":"480x480","k_23958025_340.jpg":"340x340","k_23958025_220.jpg":"220x220","o_23958025_1280.jpg":"1280x1706","o_23958025_1024.jpg":"1024x1365","o_23958025_640.jpg":"640x853","o_23958025_480.jpg":"480x640","o_23958025_340.jpg":"340x453","o_23958025_220.jpg":"220x293","h_23958025_1280.jpg":"1280x854","h_23958025_1024.jpg":"1024x683","h_23958025_640.jpg":"640x427","h_23958025_480.jpg":"480x320","h_23958025_340.jpg":"340x227","h_23958025_220.jpg":"220x147","pp_23958025_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958025_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958025_640.jpg":"640x814","pp_23958025_480.jpg":"480x611","pp_23958025_340.jpg":"340x432","pp_23958025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958026_1920.jpg":"1920x1080","k_23958026_1280.jpg":"1280x1280","k_23958026_1024.jpg":"1024x1024","k_23958026_640.jpg":"640x640","k_23958026_480.jpg":"480x480","k_23958026_340.jpg":"340x340","k_23958026_220.jpg":"220x220","o_23958026_1280.jpg":"1280x1706","o_23958026_1024.jpg":"1024x1365","o_23958026_640.jpg":"640x853","o_23958026_480.jpg":"480x640","o_23958026_340.jpg":"340x453","o_23958026_220.jpg":"220x293","h_23958026_1280.jpg":"1280x854","h_23958026_1024.jpg":"1024x683","h_23958026_640.jpg":"640x427","h_23958026_480.jpg":"480x320","h_23958026_340.jpg":"340x227","h_23958026_220.jpg":"220x147","pp_23958026_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958026_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958026_640.jpg":"640x814","pp_23958026_480.jpg":"480x611","pp_23958026_340.jpg":"340x432","pp_23958026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958027_1920.jpg":"1920x1080","k_23958027_1280.jpg":"1280x1280","k_23958027_1024.jpg":"1024x1024","k_23958027_640.jpg":"640x640","k_23958027_480.jpg":"480x480","k_23958027_340.jpg":"340x340","k_23958027_220.jpg":"220x220","o_23958027_1280.jpg":"1280x1706","o_23958027_1024.jpg":"1024x1365","o_23958027_640.jpg":"640x853","o_23958027_480.jpg":"480x640","o_23958027_340.jpg":"340x453","o_23958027_220.jpg":"220x293","h_23958027_1280.jpg":"1280x854","h_23958027_1024.jpg":"1024x683","h_23958027_640.jpg":"640x427","h_23958027_480.jpg":"480x320","h_23958027_340.jpg":"340x227","h_23958027_220.jpg":"220x147","pp_23958027_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958027_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958027_640.jpg":"640x814","pp_23958027_480.jpg":"480x611","pp_23958027_340.jpg":"340x432","pp_23958027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958028_1920.jpg":"1920x1080","k_23958028_1280.jpg":"1280x1280","k_23958028_1024.jpg":"1024x1024","k_23958028_640.jpg":"640x640","k_23958028_480.jpg":"480x480","k_23958028_340.jpg":"340x340","k_23958028_220.jpg":"220x220","o_23958028_1280.jpg":"1280x1706","o_23958028_1024.jpg":"1024x1365","o_23958028_640.jpg":"640x853","o_23958028_480.jpg":"480x640","o_23958028_340.jpg":"340x453","o_23958028_220.jpg":"220x293","h_23958028_1280.jpg":"1280x854","h_23958028_1024.jpg":"1024x683","h_23958028_640.jpg":"640x427","h_23958028_480.jpg":"480x320","h_23958028_340.jpg":"340x227","h_23958028_220.jpg":"220x147","pp_23958028_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958028_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958028_640.jpg":"640x814","pp_23958028_480.jpg":"480x611","pp_23958028_340.jpg":"340x432","pp_23958028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958029_1920.jpg":"1920x1080","k_23958029_1280.jpg":"1280x1280","k_23958029_1024.jpg":"1024x1024","k_23958029_640.jpg":"640x640","k_23958029_480.jpg":"480x480","k_23958029_340.jpg":"340x340","k_23958029_220.jpg":"220x220","o_23958029_1280.jpg":"1280x1706","o_23958029_1024.jpg":"1024x1365","o_23958029_640.jpg":"640x853","o_23958029_480.jpg":"480x640","o_23958029_340.jpg":"340x453","o_23958029_220.jpg":"220x293","h_23958029_1280.jpg":"1280x854","h_23958029_1024.jpg":"1024x683","h_23958029_640.jpg":"640x427","h_23958029_480.jpg":"480x320","h_23958029_340.jpg":"340x227","h_23958029_220.jpg":"220x147","pp_23958029_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958029_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958029_640.jpg":"640x814","pp_23958029_480.jpg":"480x611","pp_23958029_340.jpg":"340x432","pp_23958029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23958030_1920.jpg":"1920x1080","k_23958030_1280.jpg":"1280x1280","k_23958030_1024.jpg":"1024x1024","k_23958030_640.jpg":"640x640","k_23958030_480.jpg":"480x480","k_23958030_340.jpg":"340x340","k_23958030_220.jpg":"220x220","o_23958030_1280.jpg":"1280x960","o_23958030_1024.jpg":"1024x768","o_23958030_640.jpg":"640x480","o_23958030_480.jpg":"480x360","o_23958030_340.jpg":"340x255","o_23958030_220.jpg":"220x165","h_23958030_1280.jpg":"1280x854","h_23958030_1024.jpg":"1024x683","h_23958030_640.jpg":"640x427","h_23958030_480.jpg":"480x320","h_23958030_340.jpg":"340x227","h_23958030_220.jpg":"220x147","pp_23958030_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958030_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958030_640.jpg":"640x814","pp_23958030_480.jpg":"480x611","pp_23958030_340.jpg":"340x432","pp_23958030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958031_1920.jpg":"1920x1080","k_23958031_1280.jpg":"1280x1280","k_23958031_1024.jpg":"1024x1024","k_23958031_640.jpg":"640x640","k_23958031_480.jpg":"480x480","k_23958031_340.jpg":"340x340","k_23958031_220.jpg":"220x220","o_23958031_1280.jpg":"1280x1706","o_23958031_1024.jpg":"1024x1365","o_23958031_640.jpg":"640x853","o_23958031_480.jpg":"480x640","o_23958031_340.jpg":"340x453","o_23958031_220.jpg":"220x293","h_23958031_1280.jpg":"1280x854","h_23958031_1024.jpg":"1024x683","h_23958031_640.jpg":"640x427","h_23958031_480.jpg":"480x320","h_23958031_340.jpg":"340x227","h_23958031_220.jpg":"220x147","pp_23958031_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958031_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958031_640.jpg":"640x814","pp_23958031_480.jpg":"480x611","pp_23958031_340.jpg":"340x432","pp_23958031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23958032_1920.jpg":"1920x1080","k_23958032_1280.jpg":"1280x1280","k_23958032_1024.jpg":"1024x1024","k_23958032_640.jpg":"640x640","k_23958032_480.jpg":"480x480","k_23958032_340.jpg":"340x340","k_23958032_220.jpg":"220x220","o_23958032_1280.jpg":"1280x1706","o_23958032_1024.jpg":"1024x1365","o_23958032_640.jpg":"640x853","o_23958032_480.jpg":"480x640","o_23958032_340.jpg":"340x453","o_23958032_220.jpg":"220x293","h_23958032_1280.jpg":"1280x854","h_23958032_1024.jpg":"1024x683","h_23958032_640.jpg":"640x427","h_23958032_480.jpg":"480x320","h_23958032_340.jpg":"340x227","h_23958032_220.jpg":"220x147","pp_23958032_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958032_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958032_640.jpg":"640x814","pp_23958032_480.jpg":"480x611","pp_23958032_340.jpg":"340x432","pp_23958032_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7445430 Threads: 2 Questions: 1533463180 Slow queries: 4662749 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110728608 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/objasnjavamo-kako-najbolje-loviti-brzog-predatora-i-jednu-od-najukusnijih-plavih-riba-evo-na-sto-sve-morate-pripaziti-1253960 [printLink] => /om/ribolov/objasnjavamo-kako-najbolje-loviti-brzog-predatora-i-jednu-od-najukusnijih-plavih-riba-evo-na-sto-sve-morate-pripaziti-1253960?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 673925 [name] => á volo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 16:01:05 [main_article_id] => 0 [alias] => a-volo [link] => /tag/a-volo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683639 [name] => palamide [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-07 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => palamide [link] => /tag/palamide ) [2] => stdClass Object ( [id] => 701808 [name] => KAKAO LOVITI PALAMIDE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-04 08:31:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kakao-loviti-palamide [link] => /tag/kakao-loviti-palamide ) [3] => stdClass Object ( [id] => 701809 [name] => KAKVA JEŠKA ZA PALAMIDU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-04 08:31:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kakva-jeska-za-palamidu [link] => /tag/kakva-jeska-za-palamidu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 701810 [name] => NAJBOLJA JEŠKA ZA PALAMIDU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-04 08:31:32 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolja-jeska-za-palamidu [link] => /tag/najbolja-jeska-za-palamidu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba, evo na što sve morate pripaziti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA PALAMIDE Á VOLO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-11-26-04-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24085660.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/24085660.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958034.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958023.jpg [title] =>

Dupla omča je najslabija karika i poželjno ju je napraviti u ustima uz konstanto navlaživanje i polako da bi se izbjeglo bilo kakvo paljenje i oštećivanje fluorocarbona

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958024.jpg [title] =>

Falši čvor omogućuje da se upredenica sakrije u srdelu i da se odmota kad se riba zakači

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958025.jpg [title] =>

Grublja upredenica se manje kliže s čvora, a Seaguar FXR 0,26 mi se pokazao optimalne snage i debljine

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958026.jpg [title] =>

Gradele će biti pune...

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958027.jpg [title] =>

Trud se isplatio

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958028.jpg [title] =>

Otežani zogulin je dobar izbor

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958029.jpg [title] =>

Montaža koja ne prašta

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958030.jpg [title] =>

Ovo je trebalo ovjekovječiti

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958031.jpg [title] =>

Kratka zakrivljena s okom koje nije zakrivljeno u stranu tako da manje ošteti srdelu pri ješkanju

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/04/23958032.jpg [title] =>

Malo duža dupla omča može se lako namontirati na zogulin-olovo

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Palamida je brz predator i vrlo atraktivan za lov radi svoje snage i brzine. Kad se riba zakači, tek je pola posla napravljeno, dok je druga polovica izvući je van, a da ništa ne pođe zlu.

U tom poslu puno toga može zakazati, zbog čega se s ovom iznimno pametnom i opreznom ribom stalno nadmudrujemo.

Palamide se kreću u većim jatima po otvorenom moru, a u periodu kad prilaze obali, kreću se uobičajenim brakovima, kanalima i uvalama u potrazi za sitnom plavom ribom kojom se hrane, tako da se zadržavaju sve dok hrane ima.

Prije dvije godine su bile aktivne početkom ljeta, a prošle ih godine praktički nije ni bilo. Snimio sam ih u velikom jatu, ali se nisu dugo zadržale niti sam primijetio da ih netko lovi.

No ove su sezone u Kvarner došle pri kraju ljeta i već su dugo aktivne. Tako smo mi iz Kvarner fishing grupe imali dosta uspjeha pa smo odlučili podijeliti neka zapažanja.

Područja gdje se love palamide obično su spomenuti brakovi, ulasci u luke gdje ribarice pristaju, kanali gdje riba prolazi i gdje dolaze u jatima, ali na mahove.

---

image

Ovo je trebalo ovjekovječiti

Privatni album
---

Obično se ne zadržavaju dugo i često znaju imati istu uru griza. Meni se obično pokazalo u zoru i sumrak najbolje, mada one mogu gristi i proći u bilo koje doba dana.

Na moje pozicije volim doći pola sata prije zore kada krećem pomalo sa brumanjem koje je jako važno za ovaj način ribolova. Obično lovim kanavacom na dnu i ostavim jedan sistem za palamide dok palamide ne krenu grist.

Kada krenu ili kada primijetim da su tu, diže se kanavaca da riba ne zapetlja sisteme i love se samo palamide na dva sistema na različitim dubinama.

Obično u zoru držim na 15 i 20 metara, a kasnije na 20 i 30 metara. Primijetio sam da na mojoj ‘tajnoj poziciji‘ palamide vole gristi na prijelazima gdje iz dubine naglo ide prema pličini.

Kod sidrenja se zato gleda kako nosi kurenat, i sidro kad se baci, zaveže se mala bova ili kanta i otpusti još cca 5 metara konopca. Na takav je način barku podalje od sidrenog konopa, a usto je to i način koji bolje drži barku i po lošijem vremenu. Važno je sidro baciti tako da barka stane u dubljem dijelu, taman prije prelaska na pliće.

Brumanje je jako bitno, idealno bi bilo imati sardomatik koji stvara oblak bruma koji ribe izluđuje, ali ne hrani. Povremeno se pali i pali se kad se primijeti prvi trag sitne ribe ili palamide. Prvi znakovi su obično galebovi i bacanje ribe u blizini.

Kad se uoči trag sitne ribe ispod broda, moguće je da je i palamida u blizini. Bruma se tako da se riba što duže zadrži pri čemu je važno da nam ješka prati brum. Za one koji nemaju sardomatik, najbolje je u kanti pripremiti brum. Mogu se koristiti friške srdele, stare srdele, kruh, kao i iznutrice od riba koje vam ostanu nakon čišćenja, a koje zaledite i u brum. Srdele je najbolje razrezati na male komade i rukama gnječiti i napraviti masnu i krvavu smjesu koja se povremeno baca u more.

Često morate računati na to da na površini znaju jesti iglice, ispod njih ušate i bobe, pa ispod plavice i šaruni tako da dobar dio bude pojeden, ali puno važnija je krv i masnoća koju brum ispušta. Dobro je povremeno baciti i cijelu srdelu kao i onu na pola narezanu.

Od opreme je po meni najbolje koristiti spinn štap, ne prekruti, dužine 2,4 do 2,7 metara i rolu sa slobodnim hodom kalema. Važno je da je vrh štapa mekan, a tijelo tvrđe tako da bolje amortizira udarce glavom i nagla ubrzanja koja palamida postiže.

Jako je važno izmoriti je i po mogućnosti izvući glavu iz mora da se ‘nadiše‘ zraka, onda se ona umiri. Ne treba žuriti, ali važno je i što prije je izvući jer ‘ura od griza‘ zna kratko trajati. Koliko će izvlačenje trajati i koliko sistem na kojem štapu može izdržati je nešto što svaki ribolovac mora sam otkrivati.

Dosta ribolovaca lovi s dugim bolognese štapovima od 3 - 4 metra što najbolje amortizira ribu ali je jako zamorno namatati i nezgrapno prihvatiti podmetačem ribu, pogotovo ako ste sami. Ja osobno koristim kratki boat štap, Casted Clipper Pro i mašinu Okuma Azorres ZXP 6000 i XZoga Black Mamba 15-60 uz Shimano Biomaster 5000 SW, a što i nije najbolja varijanta za ovaj način ribolova.

Naime, uz ovaj pribor treba biti puno oprezniji i rolu mekanije podesiti što znači duže izvlačenje. Oba štapa su pretvrda pa koristim 5 do 10 metara Varivas Shock Leadera da dodatno ublaži udarce.

Kad se čeka griz, rola se uvijek podesi na mekano da riba može neopterećeno povući ješku, no čim se griz primijeti, u roku par sekundi se mora reagirati i dati jaku kontru.

Problemi s podešavanjem kočnice se s baitrunner rolom mogu elegantno izbjeći. Nakon što se riba zakačila treba zategnuti rolu tako da na početku dok ima puno snage može lagano izvlačiti, na otprilike pol od loma sistema.

Potom se još malo zategne, ali toliko da isto može izvlačiti u bjegovima i pri vrhu ponovno otpustiti kočnicu jer je tu najkritičnije, kada riba zadnje atome snage koristi za bjegove.

Ako primijeti otpor i ako se dugo čeka s kontrom, riba zna ispljunuti ješku i ako ješka nije dobro naješkana i ako nije dobra udica, zna se ne zakačiti.

Dobro je znati da štap kad se digne u zrak, kočnica jače drži nego štap koji je spušten prema dolje, tako da kad riba krene u bijeg, štap treba spustiti dolje da se struna izvlači bez većeg opterećenja.

---

image

Grublja upredenica se manje kliže s čvora, a Seaguar FXR 0,26 mi se pokazao optimalne snage i debljine

Privatni album
---

Za ješku je najbolje koristiti frišku srdelu, što veću, što ravniju i sjajniju. Može se ješkati cijela ili bez glave. Udica mora biti što veća, a da se može sakriti u srdelu. Najbolje su kratke, zakrivljene s okom, i to takve je oko u ravnini tijela udice da ne uništi previše srdelu tijekom ješkanja.

Idealna veličina udica je od 2/0 do 4/0, ovisno o veličini srdele. Bilo bi dobro da je udica tamna i da se naješka kroz hrbat tako da vrh viri vani, Ako je udica svjetla, tada se ješka na donju stranu. Udica se može i skroz sakriti u trbuh, ali to smanjuje postotak uspješnog kačenja. Zato je uvijek bolje da vrh malo viri van.

---

image

Montaža koja ne prašta

Privatni album
---

Može se napraviti i lažni čvor na repu da bolje drži, ali to isto nije potrebno, pogotovo kad je srdela friška i tvrda. Srdela bez glave mi se pokazalo privlačnija ribi, ali je se češće mora preješkavati da bi konstantno bila krvava. Kad je sitna riba aktivna puno je bolje staviti cijele komade.

Za predvez koristim cca 1,5 metara fluorokarbona debljine od 0,23 do 0,26 milimetara, što isto ovisi o dužini štapa. Što je duži štap, može i predvez biti duži. Što je tanji fluorokarbon, više je kačenja, ali i više gubljenja ribe. Obično koristim Seaguar FXR koji ima veliku nosivost, no mana mu je što je prekrut.

---

image

Dupla omča je najslabija karika i poželjno ju je napraviti u ustima uz konstanto navlaživanje i polako da bi se izbjeglo bilo kakvo paljenje i oštećivanje fluorocarbona

Privatni album
---

Između udice i fluorokarbona koristi se komad upredenice, otprilike malo manje od dvije dužine srdele. To onemogućuje palamidu da oštrim zubima precvika tanki fluorocarbon. Upredenica treba biti što deblja i, što je jako važno, gruba iz razloga što skuplje glatke upredenice znaju skliznuti sa čvora.

Obično vežem uni to uni čvor po pet puta sa strane najlona i minimalno šest puta sa strane upredenice, s tim da još jedan čvor iglom privučem do čvora što dodatno onemogućuje da čvor sklizne.

Obično taj uni to uni čvor je, kad se iglom naješka kroz rep i sakrije sva upredenica, dovoljno debeo da drži srdelu bez potrebe da se radi omča oko repa.

---

image

Falši čvor omogućuje da se upredenica sakrije u srdelu i da se odmota kad se riba zakači

Privatni album
---

Dosta bitna stvar je obrisati fluorocarbon kod svakog ješkanja jer srdela ostavlja masan i krvav trag koji bliješti u moru. Najveća mana kod ovako tankih predveza i najčešći razlog pucanja je dupla omča na vrhu predveza koja treba da bi se srdela provukla iglom.

Mali trik je da se ta omča radi u ustima s puno sline i polako se zateže da se izbjegne paljenje i mikro oštećenja koje taj vez zna imati.

---

image

Otežani zogulin je dobar izbor

Privatni album
------
image

Malo duža dupla omča može se lako namontirati na zogulin-olovo

Privatni album
---

Na mojim pozicijama riba u zoru radi na 15 metara, a potom se spušta dublje i zna gristi i na 35 metara dubine. Veća dubina pruža veću šansu da riba ne vidi sisteme, pa se mogu koristiti i deblji fluorocarboni, a do te dubine, ako ima kurenta, ponekad je teško doći pa se može koristiti od 3 do 10 grama olova.

Može se koristiti suza, ali treba biti oprezan kod daljih zabačaja da se ne zapetlja fluorokarbon oko osnove. Može se koristiti i sačma-olovo, ali treba biti isto oprezan da se ne ošteti sistem i da se ne stavi previsoko da se ne može privući riba. Rješenje može biti zogulin-olovo koje se, s malo dužom omčom, lako namontira.

Palamidu je najbolje odmah otkrviti. To je svakako jedna je od ukusnijih plavih riba. A od načina na koje je možete pripraviti, definitivno bih preporučio tartar od palamide, pogotovo ako je riba friško ulovljena.

---

image

Trud se isplatio

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Dupla omča je najslabija karika i poželjno ju je napraviti u ustima uz konstanto navlaživanje i polako da bi se izbjeglo bilo kakvo paljenje i oštećivanje fluorocarbona

Privatni album

Falši čvor omogućuje da se upredenica sakrije u srdelu i da se odmota kad se riba zakači

Privatni album

Grublja upredenica se manje kliže s čvora, a Seaguar FXR 0,26 mi se pokazao optimalne snage i debljine

Privatni album

Gradele će biti pune...

Privatni album

Trud se isplatio

Privatni album

Otežani zogulin je dobar izbor

Privatni album

Montaža koja ne prašta

Privatni album

Ovo je trebalo ovjekovječiti

Privatni album

Kratka zakrivljena s okom koje nije zakrivljeno u stranu tako da manje ošteti srdelu pri ješkanju

Privatni album

Malo duža dupla omča može se lako namontirati na zogulin-olovo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/objasnjavamo-kako-najbolje-loviti-brzog-predatora-i-jednu-od-najukusnijih-plavih-riba-evo-na-sto-sve-morate-pripaziti-1253960 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa26d9189f9a7c5f327f76821c38fc229a10a698 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obja%C5%A1njavamo+kako+najbolje+loviti+brzog+predatora+i+jednu+od+najukusnijih+plavih+riba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fobjasnjavamo-kako-najbolje-loviti-brzog-predatora-i-jednu-od-najukusnijih-plavih-riba-evo-na-sto-sve-morate-pripaziti-1253960 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fobjasnjavamo-kako-najbolje-loviti-brzog-predatora-i-jednu-od-najukusnijih-plavih-riba-evo-na-sto-sve-morate-pripaziti-1253960 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Objašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba, evo na što sve morate pripaziti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA PALAMIDE Á VOLO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NA PALAMIDE Á VOLOObjašnjavamo kako najbolje loviti brzog predatora i jednu od najukusnijih plavih riba

Piše Vladimir Šimac/MAX FISHING
4. siječnja 2023. - 08:30

Palamida je brz predator i vrlo atraktivan za lov radi svoje snage i brzine. Kad se riba zakači, tek je pola posla napravljeno, dok je druga polovica izvući je van, a da ništa ne pođe zlu.

U tom poslu puno toga može zakazati, zbog čega se s ovom iznimno pametnom i opreznom ribom stalno nadmudrujemo.

Palamide se kreću u većim jatima po otvorenom moru, a u periodu kad prilaze obali, kreću se uobičajenim brakovima, kanalima i uvalama u potrazi za sitnom plavom ribom kojom se hrane, tako da se zadržavaju sve dok hrane ima.

Prije dvije godine su bile aktivne početkom ljeta, a prošle ih godine praktički nije ni bilo. Snimio sam ih u velikom jatu, ali se nisu dugo zadržale niti sam primijetio da ih netko lovi.

No ove su sezone u Kvarner došle pri kraju ljeta i već su dugo aktivne. T...

12. svibanj 2024 13:26