StoryEditorOCM

akvatorij ViraOdržano županijsko natjecanje u podvodnom ribolovu: Goran Grgić ponovno osvojio titulu, lovila se riba ‘od rupe‘

Piše OM
21. svibnja 2023. - 13:27

U akvatoriju otoka Vira ovog vikenda održalo se županijsko natjecanje u podvodnom ribolovu u organizaciji Sportskog ribolovnog društva Harpun iz Zadra. Natjecanju je pristupilo ukupno 16 ribolovaca iz SRD Sipa-Benkovac, SRD Zubatac-Zadar i SRD Harpun Zadar.

Start natjecanja označen je u 9 sati s glavnog mula u centru Vira, a 15-tak brzih gumenjaka krenulo je u petosatni lov od Virskog mosta pa do kraja Virskog braka na sjeveru otoka gdje se ronilo od plićaka pa sve i do 30 metara dubine. Riba se uglavnom tražila ‘u kraju‘ budući da je otok Vir, uglavnom plitak teren poznat kao dobro lovište brancina, orade, cipala ili ovčice.

Oni lovci koji bolje poznaju teren odlučili su se mahom za dublji lov po rupama. Ovakvih terena je na otoku vrlo malo, a u natjecateljskom su smislu cijenjeniji jer daju ‘sigurnu‘ ribu koja ne migrira. Ovo se na kraju pokazalo i efikasnijom tehnikom lova što se moglo vidjeti po prva tri osvojena mijesta čiji ulov se gotovo u cijelosti sastojao od vrana, šaraga, škarpine i ugora, tj ribe ‘od rupe‘.

Riba u kraju taj dan očito nije "radila" pa su još samo tri lovca uspjela ostvariti ulov. Posebno je iznenađujuće da su uhvaćena samo tri brancina, jedan validni cipal, i niti jedna podlanica, inače česta riblja vrsta u ovom akvatoriju.

Lošem ulovu doprinijelo je oblačno vrijeme te bura na sjevernoj strani otoka. Posebno otegotna okolnost bila je mutno more vjerojatno uzrokovano jakim kišama posljednjih dana. Također, na većim dubinama jak kurenat je dodatno otežao ionako komplicirane uvjete tako da se na vaganje donijelo manje ribe nego što su i sami lovci koji poznaju ovaj teren očekivali.

U 14 sati natjecatelji su, jedan po jedan, započeli sa predajom svojih ulova na mulu u centru mjesta. S obzirom na mali broj žica sa ulovom, vrlo brzo su i okupljeni strani i domaći radoznalci na mulu mogli odrediti plasman pa je tako treće mijesto u županiji pripalo Martinu Čulini iz ŠRD Zubatac Zadar sa osvojenih 2133 bodova, drugo mijesto osvojio je Luka Ćoza iz SRD Harpun Zadar sa 4933 bodova. Novi/stari županijski prvak sa 13290 bodova postao je Goran Grgić također iz SRD Harpun Zadar kojem je ovo domaći teren budući je I sam odrastao upravo na Viru na kojem je i učio o ovom sportu.

image

Konačni poredak natjecatelja

26. travanj 2024 19:26