StoryEditorOCM

tradicijaJubilarni 60. Novogodišnji kup: Danas u lošinjskom akvatoriju love najbolji podvodni ribolovci

Piše M.I.
Foto: Sandro Tariba i Ivan Brčić
10. prosinca 2022. - 14:00

Slijedeći jednu od najdužih tradicija otoka Lošinja – podvodnom ribolovu, ove subote, 10. prosinca u Malom Lošinju održat će se jubilarni 60. Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu.

Dok je većina Europe prekrivena snijegom, u Malom Lošinju je sasvim ugodno pa su vođeni tom idejom entuzijasti SRD "Udice", organizatori natjecanja u podvodnom ribolovu, upravo uoči Nove godine odlučili organizirati ovakvo događanje. Na taj način skrenuli su pažnju gostima na blagu lošinjsku klimu.

Samo natjecanje održava se u akvatoriju otoka Lošinja. Nakon završetka lova, ulov se predaje na matičnom brodu te slijedi vaganje i proglašenje pobjednika na glavnom malološinjskom trgu s početkom u 18 sati.

Velikom događanju svih ljubitelja podvodnog ribolova ovom prilikom prisustovat će brojni domaći te vanjski natjecatelji i posjetitelji poput Daniela Gospića, Radoslava Jakupovića, Sandia Imbrišića, Stjepka Kesića, Antonia Buratovića, Branka Ikića, Daria Babića, Slavena Čubrića, Frane Zankija i drugih sadašnjih i bivših reprezentativaca.

Inače, ideja je realizirana 1959. godine a tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu održala se do danas. Prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju daleke 1957. godine, a prvi Kup gradova 1960. godine. Na tom Kupu sudjelovale su prvotno samo četiri ekipe. Pobjednici su bili Dubravko Balenović i Jerko Domančić, a drugo mjesto zauzeli su Ivan Lovrić i Renato Toić (Mali Lošinj). Antonio Corsano i Dinko Pocrnja (Veli Lošinj) svrstali su se na treće mjesto

image

S natjecanja u Lošinju/arhiva

- Obzirom da se radi o jubileju, ovogodišnje natjecanje potaknulo je veliki odaziv natjecatelja. Tako će ovom prilikom posjetiti Dubravko Balenović, jedan od prvih sudionika Kupa gradova 1960. godine. Također, svi koji nešto znače u hrvatskom podvodnom ribolovu, čiji su rezultati zapaženi, ali i ostali, dolaze ove godine.

Među njima je i proslavljeni podvodni ribolovac, Lošinjan Daniel Gospić, Radoslav Jakupović, trenutni prvi ribolovac Hrvatske Stjepko Kesić, zatim Buratović, bivši izbornik Branko Ikić, a šlag na torti je i legenda podvodnog ribolova Frane Zanki s dugogdišnjim partnerom Franom Halbertom - najavio je predsjednik SRD Udice Dragan Jambrošić te zahvalio svim članovima SRD Udice i podvodnim ribolovcima diljem svijeta koji su dolazili natjecati se na Lošinj.

Ovo značajno događanje, osim što promovira cjelogodišnji turizam, pozicionira Lošinj na svjetsku kartu podvodnog ribolova. Inače, Lošinj jedini ima spomenik podvodnom ribolovcu u svijetu što dokazuje koliko držimo i do tog dijela tradicije, objašnjava direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

image

Lošinj dočekuje podvodne ribolovc

03. svibanj 2024 16:36