stdClass Object ( [id] => 1160566 [title] => Kako loviti ebingom? Ova varijacija vertical jigginga fizički je znatno manje zahtjevna [alias] => ebing-fizicki-manje-zahtjevna-varijacija-vertical-jigginga [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vertical jigging, odnosno ribolov skosavanjem varalice, stječe sve više pristaša među rekreativnim udičarima na moru, ali i doživljava brojne promjene. Kao rezultat tih promjena nastalo je nekoliko varijanti te tehnike udičarenja. Nakon deep flukinga,  sada je tu ebing.

Ebing je nastao kao rješenje problema velikog broja zapinjanja varalica u lovu na stjenovitom i škrapastom dnu, te na lokacijama na kojima su olupine, nad kojima se u pravilu obavlja ribolov skosavanjem.

Osim ometanja, ponegdje čak i onemogućavanja ribolova, posljedica zapinjanja je i veliki postotak gubljenja ne samo varalica koje su se zakačile, nego i ostalih dijelova pribora. To je, pak, s obzirom na cijenu specijalne opreme za skosavanje, poprilično zamjetan financijski gubitak.

Imitacija škampa

Kao i svi ostali načini jigginga, i ebing je izum japanskih ribara, i to profesionalnih tunolovaca s otoka Okinave, koji ne love mrežama nego samo udicama kako bi postigli što bolju kvalitetu mesa tuna.

Seikai Murakoshi, poznati sportski ribolovac i inovator, usavršio je i prilagodio sportskom ribolovu tu tehniku lova, te joj dao ime. Stvorio je novu riječ od ebi, japanskog imena za škampa kojeg su ribari najčešće koristili kao mamac u novoj tehnici, a čija se imitacija od mekane plastike pokazala još učinkovitijom od originala.

Problem zapinjanja skupih varalica ribari su riješili skidanjem udica s njih i postavljanjem na škampe, kozice ili ribice, a gospodin Murakoshi na jeftine mlitavce, varalice od mekane plastike. Tako jigging varalica u ovom načinu ribolova služi samo kao provokator i otežanje pribora.

Da bi spriječili moguće zapinjanje udice, Japanci su je postavili na dugački privez (pjok) bez otežanja, kako bi uz pomoć mamca lebdjela. Problem vrlo izvjesnog petljanja udice i priveza s osnovnom strunom pri spuštanju pribora, kao što se vidi na crtežu br. 1, riješili su postavljanjem komada žice između kraja osnovne strune i početka priveza, koji ih drži međusobno udaljenim.

---

image
Crtež br. 1 - Žica uvijek mora biti u horizontalnom položaju
---

Uloga te žice, koju Japanci nazivaju hune tenbin, jest i držanje utega, odnosno jigg varalice. Time se postiže nestabilnost cijeloga sistema, što olakšava pokrete, ljuljanje varalica, posljedica čega je njihova veća privlačnost ribama.

​Važni balans

Kako bi strune držala razmaknutima, hune tenbin mora tonuti u horizontalnom ili njemu što približnijem položaju. To znači da ona mora biti takvih proporcija da u balansu drži težinu metalne varalice koja poteže naniže i otpor mekane varalice koji se tome opire svojom silom uzgona. Balans se postiže odabirom težine jigga i uzgona lovne varalice, te dimenzijama i proporcijama žice.

Hune tenbin je ravna ili blago savijena žica s tri spoja, dva na krajevima i jedan u pravilu na trećini dužine žice, radi lakšeg postizanja balansa. Na srednji spoj se postavlja jigg varalica, na njemu bližem spoju osnovna struna, a na daljem spoju privez s udicom. Spojevi moraju biti što labaviji, osobito onaj za jigg varalicu kako ne bi sputavali njezine pokrete u svim smjerovima.

Kao što se vidi na crtežima br. 2 i 3, spojevi mogu imati razne oblike, ali dobri obvezno imaju vrtilice, a srednji i kopču za brzu zamjenu jigga.

---

image
Crtež br. 2 - Spoj pomoću vrtilice na ušici
---

---

image
Crtež br. 3 - Spoj pomoću vrtilice između perlica
---

Dužina žice ovisi o vrsti lovine i dubini lova, odnosno dimenziji jigga. U pravilu kraći krak žice mora biti duži od jigga kako on ne bi eventualno zapinjao za osnovnu strunu. U tablici br. 1 navedene su preporučene dimenzije hune tenbina. Praksa je pokazala da je bolji hune tenbin izrađen od savitljive opružne nego od krute žice.

---

image
---

Što se tiče izbora provokatora, odnosno utega, najbolje rješenje je knife, varalica oblika sječiva. Također, najbolje je imati varalice raznih težina, dužina i dekora kako bi se mogla odabrati najprikladnija s obzirom na očekivanu vrstu lovine, dubinu i ostale uvjete ribolova.

Upadljivi dekor

Težina varalice odabire se tako da za svaki metar dubine na kojoj se lovi ona mora biti jedan do dva grama, a kada se lovi po vjetru i u struji mora, nužno je i više. Nakon odabira težine, bira se vitka ili zdepasta varalica dužine prema ciljanoj ili očekivanoj vrsti lovine, što je navedeno u tablici br. 2.

---

image
---

Dekor ove varalice je važniji nego u drugim načinima ribolova skosavanjem. Treba biti upadljivo obojena, sjajna i mora bljeskati. Dobre su one barem djelomično prekrivene holografskom folijom, posebno za lov po sunčanom danu, dok su za lov na terenima preko 50 metara najbolje fluoroscentne. Lovna varalica mora biti manja od jigg varalice, a najbolje su one od mekog PVC-a ili silikona.

Osim varalica koje više ili manje oponašaju izgled škampa i kozice, ali i crva, mogu se koristiti i varalice apstraktnog oblika, poznate kao shad i twister.

Te dvije vrste varalica imaju savršeno jake ali mekane vibracije pri skosavanju, što ih čini posebno privlačnima. Što se tiče twistera, od klasično oblikovanog neusporedivo je bolji onaj kojemu srpoliki rep izgleda kao da je odrezan, nedovršen.

Vrlo jeftino a dobro rješenje je varalica od staniol folije, najbolje holografska. Odlično rješenje su specijalne varalice za deep fluking, koje više ili manje vjerno oponašaju oblik ribice. Od ostalih mrdavaca razlikuje se po tome što u tijelu imaju zračnu komoru ili lagani umetak, pa su plivajuće (floating) ili sporo tonuće (slow sinking).

Zbog toga udicu drže daleko od hune tenbina. Izrađuju se tehnikom laminiranja iz više slojeva. Površina svakoga sloja je obojena, sjajna i reflektira svjetlost. U praksi, kad se pod bilo kojim kutom gleda pri skosavanju, takva varalica izgleda i bljeska kao prirodna sitna plava riba.

---

image
I najjednostavnija varalica od holografske folije je učinkovita
---

Vrh udice

Mrdavci namijenjeni ebing ribolovu u pravilu su prozirni. Znatnije obojeni su učinkoviti na dubinama većim od 30 metara, pliće samo u slabijim uvjetima vidljivosti. Do dubine od 50-ak metara učinkovite su sjajne plave i zelene varalice, a na dubinama većim od 100 metara crne i ljubičaste te prozirne crvene koje podsjećaju na škampe.

Bez obzira koji se koristio, mrdavac se u paru ili pojedinačno treba nadijevati kroz glavu tako da vrh udice obvezno bude izvan varalice. Najprikladnije su assist i cyrcle udice (što lakše, to bolje), veličine prema jačini pribora, odnosno očekivanoj ili ciljanoj lovini.

Ovisno o jačini pribora, udica se postavlja na dva do tri metra dugačak privez, najbolje od fluorougljične strune. Od iste strune dobro je izraditi i metar duži predvez koji se postavlja između hune tenbina i osnovne strune, najbolje izrađene od PE višenitke. Primjenom FC strune cijeli sistem se čini manje vidljiv.

Spojeve FC strune s udicom u hune tenbinom najbolje je izvesti krimpanjem uz pomoću steznih cjevčica, dok spoj FC i PE strune treba izvesti nekim od specijalnih vertical jigging čvorova. Naime, kako dužina završnjaka iznosi barem pet metara, što je više od dužine štapa, spoj predveza, odnosno završnjaka s osnovnom strunom pomoću kopče i vrtilice je neprikladan, jer bi one štetile provodnike strune na štapu pri prolazu kroz njih.

---

image
Vrh udice mora biti izvan varalice
---

Što se tiče štapova i rola, za ebing se koristi isti pribor kao i za klasični vertical jigging, ovisno o dubini lova te jačini i težini očekivane i ciljane lovine.

S obzirom da je za ovaj način lova najprikladniji način skosavanje poznato long jerking, dakle dugim potezanjem mamca, najprimjereniji su duži štapovi, od 7 do 8 stopa, u pravilu brže akcije. Njih, pak, treba naoružati rolom većeg prijenosnog odnosa, preko 5,0:1.

Pri odabiru njihove jačine, ali i jačine ostalih dijelova pribora, treba imati na umu da od početka ove godine samo uz dodatnu dozvolu za BGF ribolov sportski ribolovci smiju koristiti pribor jači od 30 libri. Ako je kupe, smiju loviti priborom kompletiranim za lov najkrupnijih riba koji je prikazan crtežom br. 4.

---

image
Crtež br. 4 - Spoj FC strune je najbolje izvesti steznom cjevčicom (crimping)
---

Kao i klasično skosavanje, ebing je prikladan za lov riba u svim slojevima mora. No, za razliku od klasičnog vertical jigginga, ebing je fizički znatno manje zahtjevna tehnika. Najprikladniji način skosavanja u ovoj tehnici je dugim potezanjem mamca (long jerking).

Okret ručice

Podsjetimo, takav ribolov najlakše je obavljati štapom čija je drška oslonjena na preponu. Štap se drži poviše role, za gornji kraj ručke. Nakon što pribor dosegne željenu dubinu, tako uhvaćeni štap podigne se odlučnim pokretom u položaj 11 sati.

Tako se jigg podigne za 1-1,5 metara, ovisno o dužini štapa, a mrdavac s udicom kratko zapliva ili se tek zavodljivo protrese. Podizanje štapa mogu pratiti jedan ili dva okreta ručice role, što ubrzava i produžava podizanje jigga.

Povremeno je dobro načiniti pauzu i dopustiti da jigg počne tonuti i za sobom potezati mrdavca. Što se varalice više približavaju površini, skosavanje treba biti sve kraće i učestalije.

Za razliku od klasičnog vertical jigginga, u kojem su varalice u direktnoj on line, pravocrtnoj vezi sa štapom, kod ebinga zbog spoja pod kutovima hune tenbina sa strunama, dolazi do kašnjenja reakcije varalica na podizanje štapa. S malim zakašnjenjem i manje silovito od osnovne strune skosava jigg, pritom rotirajući, njišući se i bljeskajući.

Lovna varalica puno više kasni i ponaša se posve drukčije. Pokreti su joj znatno sporiji i kraći od pokreta jigga. Tako izgledaju poput ošamućene, ranjene ili dezorijentirane ribice ili račića, odnosno poput zalogaja kojem ne može odoljeti ni jedna grabljivica, ali ni mnoge krupnije mirne ribe.

---

URADI SAM


Hune tenbin se mogu nabaviti i u našim specijaliziranim trgovinama ribolovne opreme. No, lako ih je i izraditi, najbolje od inoks žice promjera 1,5-2,0 mm (dužine 25 do 40 cm), odnosno 2,5 - 3,0 mm (dužine 50 do 100 cm). Umjesto jednostavnim uvijanjem žice, alke za spajanje bolje je izraditi varenjem. Tako se na najmanju mjeru svodi mogućnost zapinjanja vrtilica za alke, što sputava pokretljivost sistema, pa time i smanjuje njegovu privlačnost.

---

---

image
Od svih vertical jigging varalica najbolje su knife
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zavodljivi ples [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Zavodljivi ples 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-01-16 10:02:14 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-20 06:51:26 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-20 06:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452735.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452716.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452717.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452718.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452719.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452724.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452731.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452732.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452733.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452734.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452737.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452738.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/9452739.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/20618288.jpg","\/images\/slike\/2018\/01\/16\/20618292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gladna usta nisu odoljela","Crte\u017e br. 1 - \u017dica uvijek mora biti u horizontalnom polo\u017eaju","Crte\u017e br. 2 - Spoj pomo\u0107u vrtilice na u\u0161ici","Crte\u017e br. 3 - Spoj pomo\u0107u vrtilice izme\u0111u perlica","Crte\u017e br. 4 - Spoj FC<\/em> strune je najbolje izvesti steznom cjev\u010dicom (crimping)<\/em>","Pribor za lov tuna i ostale visoke divlja\u010di<\/em>","I najjednostavnija varalica od holografske folije je u\u010dinkovita","Vrh udice mora biti izvan varalice","Mala plasti\u010dna varalica za lov velike tune","Boju treba birati prema uvjetima vidljivosti","Kirnja","Od svih vertical jigging<\/em> varalica najbolje su knife<\/em>","Najvi\u0161e se koriste varalice oblika ra\u010di\u0107a","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1536","hd_9452735_1920.jpg":"1920x1080","k_9452735_1280.jpg":"1280x1280","k_9452735_1024.jpg":"1024x1024","k_9452735_640.jpg":"640x640","k_9452735_480.jpg":"480x480","k_9452735_340.jpg":"340x340","k_9452735_220.jpg":"220x220","o_9452735_1280.jpg":"1280x1024","o_9452735_1024.jpg":"1024x819","o_9452735_640.jpg":"640x512","o_9452735_480.jpg":"480x384","o_9452735_340.jpg":"340x272","o_9452735_220.jpg":"220x176","h_9452735_1280.jpg":"1280x854","h_9452735_1024.jpg":"1024x683","h_9452735_640.jpg":"640x427","h_9452735_480.jpg":"480x320","h_9452735_340.jpg":"340x227","h_9452735_220.jpg":"220x147","pp_9452735_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452735_1024.jpg":"805x1024","pp_9452735_640.jpg":"503x640","pp_9452735_480.jpg":"377x480","pp_9452735_340.jpg":"267x340","pp_9452735_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2277","hd_9452716_1920.jpg":"1920x1080","k_9452716_1280.jpg":"1280x1280","k_9452716_1024.jpg":"1024x1024","k_9452716_640.jpg":"640x640","k_9452716_480.jpg":"480x480","k_9452716_340.jpg":"340x340","k_9452716_220.jpg":"220x220","o_9452716_1280.jpg":"1280x1518","o_9452716_1024.jpg":"1024x1214","o_9452716_640.jpg":"640x759","o_9452716_480.jpg":"480x569","o_9452716_340.jpg":"340x403","o_9452716_220.jpg":"220x260","h_9452716_1280.jpg":"1280x854","h_9452716_1024.jpg":"1024x683","h_9452716_640.jpg":"640x427","h_9452716_480.jpg":"480x320","h_9452716_340.jpg":"340x227","h_9452716_220.jpg":"220x147","pp_9452716_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452716_1024.jpg":"805x1024","pp_9452716_640.jpg":"503x640","pp_9452716_480.jpg":"377x480","pp_9452716_340.jpg":"267x340","pp_9452716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1168","hd_9452717_1920.jpg":"1920x1080","k_9452717_1280.jpg":"1280x1280","k_9452717_1024.jpg":"1024x1024","k_9452717_640.jpg":"640x640","k_9452717_480.jpg":"480x480","k_9452717_340.jpg":"340x340","k_9452717_220.jpg":"220x220","o_9452717_1280.jpg":"1280x778","o_9452717_1024.jpg":"1024x622","o_9452717_640.jpg":"640x389","o_9452717_480.jpg":"480x292","o_9452717_340.jpg":"340x206","o_9452717_220.jpg":"220x133","h_9452717_1280.jpg":"1280x854","h_9452717_1024.jpg":"1024x683","h_9452717_640.jpg":"640x427","h_9452717_480.jpg":"480x320","h_9452717_340.jpg":"340x227","h_9452717_220.jpg":"220x147","pp_9452717_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452717_1024.jpg":"805x1024","pp_9452717_640.jpg":"503x640","pp_9452717_480.jpg":"377x480","pp_9452717_340.jpg":"267x340","pp_9452717_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1299","hd_9452718_1920.jpg":"1920x1080","k_9452718_1280.jpg":"1280x1280","k_9452718_1024.jpg":"1024x1024","k_9452718_640.jpg":"640x640","k_9452718_480.jpg":"480x480","k_9452718_340.jpg":"340x340","k_9452718_220.jpg":"220x220","o_9452718_1280.jpg":"1280x866","o_9452718_1024.jpg":"1024x692","o_9452718_640.jpg":"640x433","o_9452718_480.jpg":"480x324","o_9452718_340.jpg":"340x230","o_9452718_220.jpg":"220x148","h_9452718_1280.jpg":"1280x854","h_9452718_1024.jpg":"1024x683","h_9452718_640.jpg":"640x427","h_9452718_480.jpg":"480x320","h_9452718_340.jpg":"340x227","h_9452718_220.jpg":"220x147","pp_9452718_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452718_1024.jpg":"805x1024","pp_9452718_640.jpg":"503x640","pp_9452718_480.jpg":"377x480","pp_9452718_340.jpg":"267x340","pp_9452718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x563","hd_9452719_1920.jpg":"1920x1080","k_9452719_1280.jpg":"1280x1280","k_9452719_1024.jpg":"1024x1024","k_9452719_640.jpg":"640x640","k_9452719_480.jpg":"480x480","k_9452719_340.jpg":"340x340","k_9452719_220.jpg":"220x220","o_9452719_1280.jpg":"1280x375","o_9452719_1024.jpg":"1024x300","o_9452719_640.jpg":"640x187","o_9452719_480.jpg":"480x140","o_9452719_340.jpg":"340x99","o_9452719_220.jpg":"220x64","h_9452719_1280.jpg":"1280x854","h_9452719_1024.jpg":"1024x683","h_9452719_640.jpg":"640x427","h_9452719_480.jpg":"480x320","h_9452719_340.jpg":"340x227","h_9452719_220.jpg":"220x147","pp_9452719_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452719_1024.jpg":"805x1024","pp_9452719_640.jpg":"503x640","pp_9452719_480.jpg":"377x480","pp_9452719_340.jpg":"267x340","pp_9452719_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2322","hd_9452724_1920.jpg":"1920x1080","k_9452724_1280.jpg":"1280x1280","k_9452724_1024.jpg":"1024x1024","k_9452724_640.jpg":"640x640","k_9452724_480.jpg":"480x480","k_9452724_340.jpg":"340x340","k_9452724_220.jpg":"220x220","o_9452724_1280.jpg":"1280x1548","o_9452724_1024.jpg":"1024x1238","o_9452724_640.jpg":"640x774","o_9452724_480.jpg":"480x580","o_9452724_340.jpg":"340x411","o_9452724_220.jpg":"220x266","h_9452724_1280.jpg":"1280x854","h_9452724_1024.jpg":"1024x683","h_9452724_640.jpg":"640x427","h_9452724_480.jpg":"480x320","h_9452724_340.jpg":"340x227","h_9452724_220.jpg":"220x147","pp_9452724_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452724_1024.jpg":"805x1024","pp_9452724_640.jpg":"503x640","pp_9452724_480.jpg":"377x480","pp_9452724_340.jpg":"267x340","pp_9452724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1536","hd_9452731_1920.jpg":"1920x1080","k_9452731_1280.jpg":"1280x1280","k_9452731_1024.jpg":"1024x1024","k_9452731_640.jpg":"640x640","k_9452731_480.jpg":"480x480","k_9452731_340.jpg":"340x340","k_9452731_220.jpg":"220x220","o_9452731_1280.jpg":"1280x1024","o_9452731_1024.jpg":"1024x819","o_9452731_640.jpg":"640x512","o_9452731_480.jpg":"480x384","o_9452731_340.jpg":"340x272","o_9452731_220.jpg":"220x176","h_9452731_1280.jpg":"1280x854","h_9452731_1024.jpg":"1024x683","h_9452731_640.jpg":"640x427","h_9452731_480.jpg":"480x320","h_9452731_340.jpg":"340x227","h_9452731_220.jpg":"220x147","pp_9452731_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452731_1024.jpg":"805x1024","pp_9452731_640.jpg":"503x640","pp_9452731_480.jpg":"377x480","pp_9452731_340.jpg":"267x340","pp_9452731_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1536","hd_9452732_1920.jpg":"1920x1080","k_9452732_1280.jpg":"1280x1280","k_9452732_1024.jpg":"1024x1024","k_9452732_640.jpg":"640x640","k_9452732_480.jpg":"480x480","k_9452732_340.jpg":"340x340","k_9452732_220.jpg":"220x220","o_9452732_1280.jpg":"1280x1024","o_9452732_1024.jpg":"1024x819","o_9452732_640.jpg":"640x512","o_9452732_480.jpg":"480x384","o_9452732_340.jpg":"340x272","o_9452732_220.jpg":"220x176","h_9452732_1280.jpg":"1280x854","h_9452732_1024.jpg":"1024x683","h_9452732_640.jpg":"640x427","h_9452732_480.jpg":"480x320","h_9452732_340.jpg":"340x227","h_9452732_220.jpg":"220x147","pp_9452732_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452732_1024.jpg":"805x1024","pp_9452732_640.jpg":"503x640","pp_9452732_480.jpg":"377x480","pp_9452732_340.jpg":"267x340","pp_9452732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1728","hd_9452733_1920.jpg":"1920x1080","k_9452733_1280.jpg":"1280x1280","k_9452733_1024.jpg":"1024x1024","k_9452733_640.jpg":"640x640","k_9452733_480.jpg":"480x480","k_9452733_340.jpg":"340x340","k_9452733_220.jpg":"220x220","o_9452733_1280.jpg":"1280x1152","o_9452733_1024.jpg":"1024x921","o_9452733_640.jpg":"640x576","o_9452733_480.jpg":"480x432","o_9452733_340.jpg":"340x306","o_9452733_220.jpg":"220x198","h_9452733_1280.jpg":"1280x854","h_9452733_1024.jpg":"1024x683","h_9452733_640.jpg":"640x427","h_9452733_480.jpg":"480x320","h_9452733_340.jpg":"340x227","h_9452733_220.jpg":"220x147","pp_9452733_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452733_1024.jpg":"805x1024","pp_9452733_640.jpg":"503x640","pp_9452733_480.jpg":"377x480","pp_9452733_340.jpg":"267x340","pp_9452733_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1536","hd_9452734_1920.jpg":"1920x1080","k_9452734_1280.jpg":"1280x1280","k_9452734_1024.jpg":"1024x1024","k_9452734_640.jpg":"640x640","k_9452734_480.jpg":"480x480","k_9452734_340.jpg":"340x340","k_9452734_220.jpg":"220x220","o_9452734_1280.jpg":"1280x1024","o_9452734_1024.jpg":"1024x819","o_9452734_640.jpg":"640x512","o_9452734_480.jpg":"480x384","o_9452734_340.jpg":"340x272","o_9452734_220.jpg":"220x176","h_9452734_1280.jpg":"1280x854","h_9452734_1024.jpg":"1024x683","h_9452734_640.jpg":"640x427","h_9452734_480.jpg":"480x320","h_9452734_340.jpg":"340x227","h_9452734_220.jpg":"220x147","pp_9452734_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452734_1024.jpg":"805x1024","pp_9452734_640.jpg":"503x640","pp_9452734_480.jpg":"377x480","pp_9452734_340.jpg":"267x340","pp_9452734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x859","hd_9452737_1920.jpg":"1920x1080","k_9452737_1280.jpg":"1280x1280","k_9452737_1024.jpg":"1024x1024","k_9452737_640.jpg":"640x640","k_9452737_480.jpg":"480x480","k_9452737_340.jpg":"340x340","k_9452737_220.jpg":"220x220","o_9452737_1280.jpg":"1280x916","o_9452737_1024.jpg":"1024x733","o_9452737_640.jpg":"640x458","o_9452737_480.jpg":"480x343","o_9452737_340.jpg":"340x243","o_9452737_220.jpg":"220x157","h_9452737_1280.jpg":"1280x854","h_9452737_1024.jpg":"1024x683","h_9452737_640.jpg":"640x427","h_9452737_480.jpg":"480x320","h_9452737_340.jpg":"340x227","h_9452737_220.jpg":"220x147","pp_9452737_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452737_1024.jpg":"805x1024","pp_9452737_640.jpg":"503x640","pp_9452737_480.jpg":"377x480","pp_9452737_340.jpg":"267x340","pp_9452737_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1536","hd_9452738_1920.jpg":"1920x1080","k_9452738_1280.jpg":"1280x1280","k_9452738_1024.jpg":"1024x1024","k_9452738_640.jpg":"640x640","k_9452738_480.jpg":"480x480","k_9452738_340.jpg":"340x340","k_9452738_220.jpg":"220x220","o_9452738_1280.jpg":"1280x1024","o_9452738_1024.jpg":"1024x819","o_9452738_640.jpg":"640x512","o_9452738_480.jpg":"480x384","o_9452738_340.jpg":"340x272","o_9452738_220.jpg":"220x176","h_9452738_1280.jpg":"1280x854","h_9452738_1024.jpg":"1024x683","h_9452738_640.jpg":"640x427","h_9452738_480.jpg":"480x320","h_9452738_340.jpg":"340x227","h_9452738_220.jpg":"220x147","pp_9452738_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452738_1024.jpg":"805x1024","pp_9452738_640.jpg":"503x640","pp_9452738_480.jpg":"377x480","pp_9452738_340.jpg":"267x340","pp_9452738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_9452739_1920.jpg":"1920x1080","k_9452739_1280.jpg":"1280x1280","k_9452739_1024.jpg":"1024x1024","k_9452739_640.jpg":"640x640","k_9452739_480.jpg":"480x480","k_9452739_340.jpg":"340x340","k_9452739_220.jpg":"220x220","o_9452739_1280.jpg":"1280x720","o_9452739_1024.jpg":"1024x576","o_9452739_640.jpg":"640x360","o_9452739_480.jpg":"480x270","o_9452739_340.jpg":"340x191","o_9452739_220.jpg":"220x123","h_9452739_1280.jpg":"1280x854","h_9452739_1024.jpg":"1024x683","h_9452739_640.jpg":"640x427","h_9452739_480.jpg":"480x320","h_9452739_340.jpg":"340x227","h_9452739_220.jpg":"220x147","pp_9452739_1280.jpg":"1006x1280","pp_9452739_1024.jpg":"805x1024","pp_9452739_640.jpg":"503x640","pp_9452739_480.jpg":"377x480","pp_9452739_340.jpg":"267x340","pp_9452739_220.jpg":"173x220"},{"size0":"570x268","hd_20618288_1920.jpg":"1920x1080","k_20618288_1280.jpg":"1280x1280","k_20618288_1024.jpg":"1024x1024","k_20618288_640.jpg":"640x640","k_20618288_480.jpg":"480x480","k_20618288_340.jpg":"340x340","k_20618288_220.jpg":"220x220","o_20618288_1280.jpg":"1280x601","o_20618288_1024.jpg":"1024x481","o_20618288_640.jpg":"640x300","o_20618288_480.jpg":"480x225","o_20618288_340.jpg":"340x159","o_20618288_220.jpg":"220x103","h_20618288_1280.jpg":"1280x854","h_20618288_1024.jpg":"1024x683","h_20618288_640.jpg":"640x427","h_20618288_480.jpg":"480x320","h_20618288_340.jpg":"340x227","h_20618288_220.jpg":"220x147","pp_20618288_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618288_1024.jpg":"805x1024","pp_20618288_640.jpg":"503x640","pp_20618288_480.jpg":"377x480","pp_20618288_340.jpg":"267x340","pp_20618288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"575x241","hd_20618292_1920.jpg":"1920x1080","k_20618292_1280.jpg":"1280x1280","k_20618292_1024.jpg":"1024x1024","k_20618292_640.jpg":"640x640","k_20618292_480.jpg":"480x480","k_20618292_340.jpg":"340x340","k_20618292_220.jpg":"220x220","o_20618292_1280.jpg":"1280x536","o_20618292_1024.jpg":"1024x429","o_20618292_640.jpg":"640x268","o_20618292_480.jpg":"480x201","o_20618292_340.jpg":"340x142","o_20618292_220.jpg":"220x92","h_20618292_1280.jpg":"1280x854","h_20618292_1024.jpg":"1024x683","h_20618292_640.jpg":"640x427","h_20618292_480.jpg":"480x320","h_20618292_340.jpg":"340x227","h_20618292_220.jpg":"220x147","pp_20618292_1280.jpg":"1006x1280","pp_20618292_1024.jpg":"805x1024","pp_20618292_640.jpg":"503x640","pp_20618292_480.jpg":"377x480","pp_20618292_340.jpg":"267x340","pp_20618292_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7671350 Threads: 3 Questions: 1623583530 Slow queries: 4822855 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111087753 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ebing-fizicki-manje-zahtjevna-varijacija-vertical-jigginga-1160566 [printLink] => /om/ribolov/ebing-fizicki-manje-zahtjevna-varijacija-vertical-jigginga-1160566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663717 [name] => što je ebing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-ebing [link] => /tag/sto-je-ebing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663718 [name] => ribolov ebing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-ebing [link] => /tag/ribolov-ebing ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663719 [name] => ebing vertical jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => ebing-vertical-jigging [link] => /tag/ebing-vertical-jigging ) [3] => stdClass Object ( [id] => 654556 [name] => kako loviti vertical jiggingom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-29 14:55:26 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-vertical-jiggingom [link] => /tag/kako-loviti-vertical-jiggingom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 663720 [name] => kako loviti ebingom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ebingom [link] => /tag/kako-loviti-ebingom ) [5] => stdClass Object ( [id] => 663721 [name] => vertical jigging varijacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => vertical-jigging-varijacije [link] => /tag/vertical-jigging-varijacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zavodljivi ples [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako loviti ebingom? Ova varijacija vertical jigginga fizički je znatno manje zahtjevna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452735.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Gladna usta nisu odoljela [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452735.jpg [title] => Gladna usta nisu odoljela Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452716.jpg [title] => Crtež br. 1 - Žica uvijek mora biti u horizontalnom položaju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452717.jpg [title] => Crtež br. 2 - Spoj pomoću vrtilice na ušici ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452718.jpg [title] => Crtež br. 3 - Spoj pomoću vrtilice između perlica ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452719.jpg [title] => Crtež br. 4 - Spoj FC strune je najbolje izvesti steznom cjevčicom (crimping) ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452724.jpg [title] => Pribor za lov tuna i ostale visoke divljači ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452731.jpg [title] => I najjednostavnija varalica od holografske folije je učinkovita ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452732.jpg [title] => Vrh udice mora biti izvan varalice ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452733.jpg [title] => Mala plastična varalica za lov velike tune ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452734.jpg [title] => Boju treba birati prema uvjetima vidljivosti ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452737.jpg [title] => Kirnja ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452738.jpg [title] => Od svih vertical jigging varalica najbolje su knife ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/9452739.jpg [title] => Najviše se koriste varalice oblika račića ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/20618288.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/01/16/20618292.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vertical jigging, odnosno ribolov skosavanjem varalice, stječe sve više pristaša među rekreativnim udičarima na moru, ali i doživljava brojne promjene. Kao rezultat tih promjena nastalo je nekoliko varijanti te tehnike udičarenja. Nakon deep flukinga,  sada je tu ebing.

Ebing je nastao kao rješenje problema velikog broja zapinjanja varalica u lovu na stjenovitom i škrapastom dnu, te na lokacijama na kojima su olupine, nad kojima se u pravilu obavlja ribolov skosavanjem.

Osim ometanja, ponegdje čak i onemogućavanja ribolova, posljedica zapinjanja je i veliki postotak gubljenja ne samo varalica koje su se zakačile, nego i ostalih dijelova pribora. To je, pak, s obzirom na cijenu specijalne opreme za skosavanje, poprilično zamjetan financijski gubitak.

Imitacija škampa

Kao i svi ostali načini jigginga, i ebing je izum japanskih ribara, i to profesionalnih tunolovaca s otoka Okinave, koji ne love mrežama nego samo udicama kako bi postigli što bolju kvalitetu mesa tuna.

Seikai Murakoshi, poznati sportski ribolovac i inovator, usavršio je i prilagodio sportskom ribolovu tu tehniku lova, te joj dao ime. Stvorio je novu riječ od ebi, japanskog imena za škampa kojeg su ribari najčešće koristili kao mamac u novoj tehnici, a čija se imitacija od mekane plastike pokazala još učinkovitijom od originala.

Problem zapinjanja skupih varalica ribari su riješili skidanjem udica s njih i postavljanjem na škampe, kozice ili ribice, a gospodin Murakoshi na jeftine mlitavce, varalice od mekane plastike. Tako jigging varalica u ovom načinu ribolova služi samo kao provokator i otežanje pribora.

Da bi spriječili moguće zapinjanje udice, Japanci su je postavili na dugački privez (pjok) bez otežanja, kako bi uz pomoć mamca lebdjela. Problem vrlo izvjesnog petljanja udice i priveza s osnovnom strunom pri spuštanju pribora, kao što se vidi na crtežu br. 1, riješili su postavljanjem komada žice između kraja osnovne strune i početka priveza, koji ih drži međusobno udaljenim.

---

image
Crtež br. 1 - Žica uvijek mora biti u horizontalnom položaju
---

Uloga te žice, koju Japanci nazivaju hune tenbin, jest i držanje utega, odnosno jigg varalice. Time se postiže nestabilnost cijeloga sistema, što olakšava pokrete, ljuljanje varalica, posljedica čega je njihova veća privlačnost ribama.

​Važni balans

Kako bi strune držala razmaknutima, hune tenbin mora tonuti u horizontalnom ili njemu što približnijem položaju. To znači da ona mora biti takvih proporcija da u balansu drži težinu metalne varalice koja poteže naniže i otpor mekane varalice koji se tome opire svojom silom uzgona. Balans se postiže odabirom težine jigga i uzgona lovne varalice, te dimenzijama i proporcijama žice.

Hune tenbin je ravna ili blago savijena žica s tri spoja, dva na krajevima i jedan u pravilu na trećini dužine žice, radi lakšeg postizanja balansa. Na srednji spoj se postavlja jigg varalica, na njemu bližem spoju osnovna struna, a na daljem spoju privez s udicom. Spojevi moraju biti što labaviji, osobito onaj za jigg varalicu kako ne bi sputavali njezine pokrete u svim smjerovima.

Kao što se vidi na crtežima br. 2 i 3, spojevi mogu imati razne oblike, ali dobri obvezno imaju vrtilice, a srednji i kopču za brzu zamjenu jigga.

---

image
Crtež br. 2 - Spoj pomoću vrtilice na ušici
---

---

image
Crtež br. 3 - Spoj pomoću vrtilice između perlica
---

Dužina žice ovisi o vrsti lovine i dubini lova, odnosno dimenziji jigga. U pravilu kraći krak žice mora biti duži od jigga kako on ne bi eventualno zapinjao za osnovnu strunu. U tablici br. 1 navedene su preporučene dimenzije hune tenbina. Praksa je pokazala da je bolji hune tenbin izrađen od savitljive opružne nego od krute žice.

---

---

Što se tiče izbora provokatora, odnosno utega, najbolje rješenje je knife, varalica oblika sječiva. Također, najbolje je imati varalice raznih težina, dužina i dekora kako bi se mogla odabrati najprikladnija s obzirom na očekivanu vrstu lovine, dubinu i ostale uvjete ribolova.

Upadljivi dekor

Težina varalice odabire se tako da za svaki metar dubine na kojoj se lovi ona mora biti jedan do dva grama, a kada se lovi po vjetru i u struji mora, nužno je i više. Nakon odabira težine, bira se vitka ili zdepasta varalica dužine prema ciljanoj ili očekivanoj vrsti lovine, što je navedeno u tablici br. 2.

---

---

Dekor ove varalice je važniji nego u drugim načinima ribolova skosavanjem. Treba biti upadljivo obojena, sjajna i mora bljeskati. Dobre su one barem djelomično prekrivene holografskom folijom, posebno za lov po sunčanom danu, dok su za lov na terenima preko 50 metara najbolje fluoroscentne. Lovna varalica mora biti manja od jigg varalice, a najbolje su one od mekog PVC-a ili silikona.

Osim varalica koje više ili manje oponašaju izgled škampa i kozice, ali i crva, mogu se koristiti i varalice apstraktnog oblika, poznate kao shad i twister.

Te dvije vrste varalica imaju savršeno jake ali mekane vibracije pri skosavanju, što ih čini posebno privlačnima. Što se tiče twistera, od klasično oblikovanog neusporedivo je bolji onaj kojemu srpoliki rep izgleda kao da je odrezan, nedovršen.

Vrlo jeftino a dobro rješenje je varalica od staniol folije, najbolje holografska. Odlično rješenje su specijalne varalice za deep fluking, koje više ili manje vjerno oponašaju oblik ribice. Od ostalih mrdavaca razlikuje se po tome što u tijelu imaju zračnu komoru ili lagani umetak, pa su plivajuće (floating) ili sporo tonuće (slow sinking).

Zbog toga udicu drže daleko od hune tenbina. Izrađuju se tehnikom laminiranja iz više slojeva. Površina svakoga sloja je obojena, sjajna i reflektira svjetlost. U praksi, kad se pod bilo kojim kutom gleda pri skosavanju, takva varalica izgleda i bljeska kao prirodna sitna plava riba.

---

image
I najjednostavnija varalica od holografske folije je učinkovita
---

Vrh udice

Mrdavci namijenjeni ebing ribolovu u pravilu su prozirni. Znatnije obojeni su učinkoviti na dubinama većim od 30 metara, pliće samo u slabijim uvjetima vidljivosti. Do dubine od 50-ak metara učinkovite su sjajne plave i zelene varalice, a na dubinama većim od 100 metara crne i ljubičaste te prozirne crvene koje podsjećaju na škampe.

Bez obzira koji se koristio, mrdavac se u paru ili pojedinačno treba nadijevati kroz glavu tako da vrh udice obvezno bude izvan varalice. Najprikladnije su assist i cyrcle udice (što lakše, to bolje), veličine prema jačini pribora, odnosno očekivanoj ili ciljanoj lovini.

Ovisno o jačini pribora, udica se postavlja na dva do tri metra dugačak privez, najbolje od fluorougljične strune. Od iste strune dobro je izraditi i metar duži predvez koji se postavlja između hune tenbina i osnovne strune, najbolje izrađene od PE višenitke. Primjenom FC strune cijeli sistem se čini manje vidljiv.

Spojeve FC strune s udicom u hune tenbinom najbolje je izvesti krimpanjem uz pomoću steznih cjevčica, dok spoj FC i PE strune treba izvesti nekim od specijalnih vertical jigging čvorova. Naime, kako dužina završnjaka iznosi barem pet metara, što je više od dužine štapa, spoj predveza, odnosno završnjaka s osnovnom strunom pomoću kopče i vrtilice je neprikladan, jer bi one štetile provodnike strune na štapu pri prolazu kroz njih.

---

image
Vrh udice mora biti izvan varalice
---

Što se tiče štapova i rola, za ebing se koristi isti pribor kao i za klasični vertical jigging, ovisno o dubini lova te jačini i težini očekivane i ciljane lovine.

S obzirom da je za ovaj način lova najprikladniji način skosavanje poznato long jerking, dakle dugim potezanjem mamca, najprimjereniji su duži štapovi, od 7 do 8 stopa, u pravilu brže akcije. Njih, pak, treba naoružati rolom većeg prijenosnog odnosa, preko 5,0:1.

Pri odabiru njihove jačine, ali i jačine ostalih dijelova pribora, treba imati na umu da od početka ove godine samo uz dodatnu dozvolu za BGF ribolov sportski ribolovci smiju koristiti pribor jači od 30 libri. Ako je kupe, smiju loviti priborom kompletiranim za lov najkrupnijih riba koji je prikazan crtežom br. 4.

---

image
Crtež br. 4 - Spoj FC strune je najbolje izvesti steznom cjevčicom (crimping)
---

Kao i klasično skosavanje, ebing je prikladan za lov riba u svim slojevima mora. No, za razliku od klasičnog vertical jigginga, ebing je fizički znatno manje zahtjevna tehnika. Najprikladniji način skosavanja u ovoj tehnici je dugim potezanjem mamca (long jerking).

Okret ručice

Podsjetimo, takav ribolov najlakše je obavljati štapom čija je drška oslonjena na preponu. Štap se drži poviše role, za gornji kraj ručke. Nakon što pribor dosegne željenu dubinu, tako uhvaćeni štap podigne se odlučnim pokretom u položaj 11 sati.

Tako se jigg podigne za 1-1,5 metara, ovisno o dužini štapa, a mrdavac s udicom kratko zapliva ili se tek zavodljivo protrese. Podizanje štapa mogu pratiti jedan ili dva okreta ručice role, što ubrzava i produžava podizanje jigga.

Povremeno je dobro načiniti pauzu i dopustiti da jigg počne tonuti i za sobom potezati mrdavca. Što se varalice više približavaju površini, skosavanje treba biti sve kraće i učestalije.

Za razliku od klasičnog vertical jigginga, u kojem su varalice u direktnoj on line, pravocrtnoj vezi sa štapom, kod ebinga zbog spoja pod kutovima hune tenbina sa strunama, dolazi do kašnjenja reakcije varalica na podizanje štapa. S malim zakašnjenjem i manje silovito od osnovne strune skosava jigg, pritom rotirajući, njišući se i bljeskajući.

Lovna varalica puno više kasni i ponaša se posve drukčije. Pokreti su joj znatno sporiji i kraći od pokreta jigga. Tako izgledaju poput ošamućene, ranjene ili dezorijentirane ribice ili račića, odnosno poput zalogaja kojem ne može odoljeti ni jedna grabljivica, ali ni mnoge krupnije mirne ribe.

---

URADI SAM


Hune tenbin se mogu nabaviti i u našim specijaliziranim trgovinama ribolovne opreme. No, lako ih je i izraditi, najbolje od inoks žice promjera 1,5-2,0 mm (dužine 25 do 40 cm), odnosno 2,5 - 3,0 mm (dužine 50 do 100 cm). Umjesto jednostavnim uvijanjem žice, alke za spajanje bolje je izraditi varenjem. Tako se na najmanju mjeru svodi mogućnost zapinjanja vrtilica za alke, što sputava pokretljivost sistema, pa time i smanjuje njegovu privlačnost.

---

---

image
Od svih vertical jigging varalica najbolje su knife
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Gladna usta nisu odoljela

Crtež br. 1 - Žica uvijek mora biti u horizontalnom položaju

Crtež br. 2 - Spoj pomoću vrtilice na ušici

Crtež br. 3 - Spoj pomoću vrtilice između perlica

Crtež br. 4 - Spoj FC strune je najbolje izvesti steznom cjevčicom (crimping)

Pribor za lov tuna i ostale visoke divljači

I najjednostavnija varalica od holografske folije je učinkovita

Vrh udice mora biti izvan varalice

Mala plastična varalica za lov velike tune

Boju treba birati prema uvjetima vidljivosti

Kirnja

Od svih vertical jigging varalica najbolje su knife

Najviše se koriste varalice oblika račića


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ebing-fizicki-manje-zahtjevna-varijacija-vertical-jigginga-1160566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eab12c867439eca8c271a3d10bb6fd8764f56c25 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+loviti+ebingom%3F+Ova+varijacija+vertical+jigginga+fizi%C4%8Dki+je+znatno+manje+zahtjevna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Febing-fizicki-manje-zahtjevna-varijacija-vertical-jigginga-1160566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Febing-fizicki-manje-zahtjevna-varijacija-vertical-jigginga-1160566 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zavodljivi ples [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Zavodljivi plesKako loviti ebingom? Ova varijacija vertical jigginga fizički je znatno manje zahtjevna

Piše Šime Duvančić
20. siječnja 2022. - 07:47

Vertical jigging, odnosno ribolov skosavanjem varalice, stječe sve više pristaša među rekreativnim udičarima na moru, ali i doživljava brojne promjene. Kao rezultat tih promjena nastalo je nekoliko varijanti te tehnike udičarenja. Nakon deep flukinga,  sada je tu ebing.

Ebing je nastao kao rješenje problema velikog broja zapinjanja varalica u lovu na stjenovitom i škrapastom dnu, te na lokacijama na kojima su olupine, nad kojima se u pravilu obavlja ribolov skosavanjem.

Osim ometanja, ponegdje čak i onemogućavanja ribolova, posljedica zapinjanja je i veliki postotak gubljenja ne samo varalica koje su se zakačile, nego i ostalih dijelova pribora. To je, pak, s obzirom na cijenu specijalne opreme za skosavanje, poprilično zamjetan financijski gubitak.

Imitacija škampa

Kao i sv...

14. svibanj 2024 04:46