stdClass Object ( [id] => 1170454 [title] => Mali plov za uspješan ribolov: deep fluking zahtijeva više varalica i najbolje ‘radi‘ završnjakom izrađenim na dva načina [alias] => ribolovna-tehnika-deep-fluking-mali-plov-za-uspjesan-ribolov [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Riba je sve manje, posebice blizu obale, a i opreznije su nego prije, neki tvrde i pametnije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te pronalaziti nove, učinkovitije vrste mamaca, varalica i načina ribolova. Tako su posljednjih godina malo po malo osmislili novu tehniku ribolova na moru poznatu pod engleskim imenom deep fluking. O čemu je riječ?

Iz prvog dijela imena jasno je da je riječ o dubinskom ribolovu. Praksa je pokazala da je nova tehnika primjerena lovu nad dnima koja su između 10 i 150 metara pod površinom.

Drugi dio imena dolazi od varalice kojom se ribolov obavlja, a koja se naziva fluke. Riječ je o jednoj od brojnih vrsta varalica od mekane plastike, koje više ili manje vjerno oponašaju oblik ribice. Od ostalih silikonaca razlikuju se po tome što su plivajuće (floating) ili barem sporotonuće (slow sinking).

Zbog toga, postavljene na pribor te varalice u vodi stoje barem približno horizontalno. Mamče se na odmaknute udice (off set, stand out), odnosno one koje u odnosu na strunu što ih drži stoje pod kutom od oko 90 stupnjeva. Prvobitno su varalice fluke bile namijenjene slatkovodnom ribolovu drop shot i carolina montažom.

Provociranje napada

Deep fluking i drop shot povezuje i to što se za oba načina ribolova pribor opterećuje olovnicom postavljenom na kraju završnjaka. Na završnjak za deep fluking ne postavlja se jedna, nego više varalica, kao na sabiki sistem, pa izgleda kao mali plov ribica.

Dvostruki je učinak takve montaže. Prvo, izgleda kao omiljena meta palamida, skuša, mola i ostalih riba koje se love deep fluking tehnikom, a drugo, jato privlači veću pozornost, pa ga sve grabljivce napadaju žešće nego jednu ribicu.

---

image
Arbun ulovljen deep fluking tehnikom
---

Za ribolov u našem dijelu Jadrana na završnjaku smiju biti najviše tri varalice, jer naš zakon ne dopušta istodobnu upotrebu više od tri udice. Zbog tolikog broja varalica, poput onog za sabiki, završnjak za deep fluking mora biti nešto duži nego za drop shot, što je dobro jer je duži i vodeni stup u kojem su varalice.

Kolika će biti dužina završnjaka, najviše ovisi o dužini štapa kojim se lovi. U pravilu, završnjak ne smije biti duži od štapa, a ako i jest, ne više od pedalj ili dva. Najveći dio dužine završnjaka otpada na privez koji drži uteg na njegovu kraju. Privez dug jedan metar pokazao se kao optimalno rješenje za većinu situacija.

---

image
Privez s plutačom
---

Bez obzira na dubinu i vrstu dna na kojem se lovi te veličinu i vrstu ribe koja se očekuje, deep fluking ribolov je najbolje obavljati završnjakom izrađenim na dva načina. Zajedničko im je to da na oba udice u odnosu na predvez stoje pod kutom od oko 90 stupnjeva kako bi što lakše držale varalice u horizontalnom položaju. Na završnjaku jednostavnije konstrukcije (crtež br. 1) udice se direktno spajaju na predvez. Način spajanja ovisi o vrsti udice koja se koristi.

---

image
---

Poboljšani palomar

Poboljšani palomar čvor najbolje je rješenje za spajanje circle, beak, i ostalih udica za vertical jigging, ali i onih tipa worm (na crtežima), koje su također dobre za lov tehnikom deep fluking. Osim tih udica, obvezno s prstenastim vezištem, za kompletiranje jednostavnog završnjaka mogu se koristiti i specijalne drop shot udice.

Takvih je dvije vrste (crtež br. 2). Jednostavnija (stand out) izrađena je iz jednog komada žice. Ima prsten na kraju kroz koji prolazi struna koja se palomar čvorom (bez faze e) vezuje na ušicu.

---

image
---

Zato što smanjuju mogućnost upletanja i uvrtanja pribora, za lov krupnih i borbenih riba te na velikim dubinama prikladnije su pokretne udice koje se mogu okretati za puni krug oko žice koja ih drži. Takva udica naziva se stand out twist ili stand out swivel ako ima perlice ili vrtilice koje joj olakšavaju kretnje.

Završnjak s direktno vezanim, pa čak i pokretnim udicama, dosta sputava kretnje varalica i tako ih čini manje provlačnima. To se izbjegava izradom završnjaka tipa očenaš (paternoster) – s bočnim privezima, pjokima (crtež br. 3).

---

image
---

Optimalna dužina priveza je 10 do 20 cm, a najbolje ih je izraditi pomoću droper loopčvora (crtež br. 4).

---

image
---

Prvo, zato što ih drži pod pravim kutom u odnosu na predvez, a drugo, zato što se udice na njegovu omču lako montiraju (crtež br. 5).

---

image
---

Neželjeno savijanje priveza pod teretom udice i varalice može se spriječiti tako da se privez, također droper loop čvorom, izradi uplitanjem strune ili da se na njega postavi plutača.

---

image
Izrada palomar čvora - faza a
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza b
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza c
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza d
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza e
---

Širi luk

Bez obzira koje vrste i oblika udica bila, važno je da joj vrh bude odmaknut od namamčene varalice kako bi se plijen lakše kačio, a teže spadao. Kako bi dobro držala mekanu varalicu, udica treba imati što širi luk. Ovisno o veličini varalice, ali i očekivanoj veličini plijena, koriste se udice širine luka 10-15, najviše do 20 mm.

Kraj osnovne strune pribora, te gornje krajeve predveza završnjaka i njegova priveza koji nosi uteg, najbolje je izraditi u obliku omče. Dok je na donje krajeve predveza i priveza utega najbolje vezati kopče s vrtilicom. Osnovnu strunu je najbolje izraditi od višenitke, a završnjak od fluorokarbona.

Kako bi se osigurala elastičnost cijeloga pribora, posebice za lov na većim dubinama, između njih je dobro postaviti 5 do 7 m dugi shock leader, ublaživač udara od najlona ili FC-a. Debljine, odnosno jačine tih struna, ovise o tome na kojoj se dubini lovi te koje ribe se očekuju. No, kao univerzalan pokazao se pribor jačine 10 do 20 libri.

---

image
Stand out twist udica
---

---

image
Montaža na stand out udici
---

Brzi vrh

U deep fluking ribolovu, osobito na većim dubinama, važno je da varalica lako i što brže dođe do dna, gdje se nalazi većina plijena. Za to je presudna težina utega. U pravilu, za svaki metar dubine na kojoj se lovi, uteg mora imati gram težine. Kada se lovi po vjetru te u struji mora, a tako je najčešće, nužna su dva grama za svaki metar, kao i za lov na velikim dubinama.

Međutim, ni to ponekad nije dovoljno, pa je dobro imati više utega raznih težina. Oblik im nije osobito važan, ali su najprimjereniji izduženi valjkasti i kapljasti utezi.

Štap prikladan za deep fluking ribolov mora imati brzi vrh kako bi lakše na mamce prenosio skosavanje. Treba imati i progresivnu akciju da se izbjegne kidanje tanke višenitke i gubitak ulova, posebice kad se zakače ribe s nježnim usnama, poput kirnje, lubina ili šaruna.

---

image
Čvrsti spoj
---

Snaga mu ovisi o dubini lova i očekivanoj težini i vrsti plijena, ali se onaj snage 20 do 25 libri pokazao najboljim rješenjem za većinu slučajeva. Vrsta štapa nije osobito bitna, pa se osim onih posebno pravljenih za vertical jigging mogu koristiti i spinning te casting štapovi.

Rola mora biti snažna koliko i štap, ali i u stanju brzo povući varalice, znači velikog prijenosnog odnosa. Može biti stacionarna ili multiplikator, svejedno. Također, može biti tipa spinning ili casting, kojoj mnogi daju prednost.

Rola ne mora biti vrhunske kvalitete, ali svi joj dijelovi moraju biti pouzdani, posebno za lov na većim dubinama. Za lov na dubinama do 50 metara stacionarna rola mora biti veličine barem 30, dok je za veće dubine neophodna ona veličina barem 40 ili 50.

Kao što je spomenuto, za deep fluking ribolov najprikladnije su varalice tipa fluke. Osim već navedenih, krasi ih još jedna osobina – izrađene su tehnikom laminiranja, iz više slojeva. Površina svakog sloja je obojena, sjajna i reflektira svjetlost. U praksi, kad se pod bilo kojim kutom gleda, takva varalica pri skosavanju izgleda i bljeska kao najučinkovitiji prirodni mamac – sitna plava riba.

Još jedna važna osobina ovih varalica je mala težina. To, ali i plovnost omogućuje im zračna komora ili, rjeđe, kakav lagani umetak u tijelu. Zato su sposobne plesati na mjestu, ali i otpuštati mjehuriće iz komore koji privlače pozornost znatiželjnih grabljivica, primjerice lubina.

Osim varalica ovog tipa, kao alternativno rješenje mogu se koristiti i mnoge druge od mekane plastike – crvolike s repom oblika vesla, srpolike (twister), čak i one oblika račića.

Boje i uvjeti

Veličina im treba biti od 2 do 4, odnosno od 5 do 10, najviše 15 cm, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Najčešće se mamče poprijeko i kroz prednji dio.

Što se tiče boje, općenito je pravilo da se prozirne, bijele i svjetlije varalice rabe za ribolov u plitkom i srednje dubokom moru, kada je ono bistro i po dobroj vidljivosti. Tamnije i fosforescentne varalice prikladnije su za ribolov na dubinama većim od 30 metara, uz malo vanjskoga svjetla i u slabo prozirnom moru.

U dubokom su učinkovite sjajne plave i zelene varalice, na dubinama od 100 do 150 m crne i ljubičaste, ali i crveno-prozirne koje podsjećaju na škampa i lignju. Kako bi se ribe brže i s veće daljine privukle, varalice se mogu premazati ekstraktom skuše, srdele ili neke druge ribe.

Ribolov deep fluking opremom obavlja se podizanjem i spuštanjem pribora, ali ta u osnovi jednostavna tehnika može se prakticirati na veliki broj načina. Zbog urođene pokretljivosti fluke varalica ne treba ih naglo i učestalo podizati i spuštati, trzati…

Nakon što varalica dospije na dno, najbolje je štapom tri-četiri puta zaskosati, pa nakon pauze nastaviti s namotavanjem dva-tri metra strune. Zatim treba stati i ponovno nekoliko puta lagano podignuti i spustiti vrh štapa.

Mogućnosti kombiniranja su neograničene. Koju tehniku i kada odabrati, svaki ribolovac treba sam otkriti, prema vlastitim afinitetima, vrsti ribe i konkretnoj situaciji.

Lov je najbolje započeti, barem dok se ne otkrije plov riba, prepuštanjem plovila struji mora. Kada se ostvari prvi ulov, može se sidriti. Loviti se može s dva pribora, čak i oba postavljena u držače štapova.

Izdašno dno

Povremeno ih treba naizmjenično uzimati i skosavati, što je nepotrebno ako se plovilo ljulja na valovima, odnosno kada olovnica nošena kurentom poskakuje po dnu.

Također, najbolje je ribolov početi nad dnom gdje je većina riba, a to je najčešće na prijelazu između mekanog i tvrdog dna. Ovisno o dubini, tu se mogu očekivati pauci, arbun, okan, šarag, škarpina, ugor, ali i zubatac te lubin…

Na blatnom dnu najčešći plijen će biti moli i kokotići. Po njemu i pjeskovitom dnu može se lupkati utegom da se stvori oblačić mulja i tako usmjeri pozornost okolnih riba na varalice poviše oblačića. Vrlo često će se dogoditi da pribor ne stigne do dna, a varalice napadnu ribe koje obitavaju u gornjim slojevima mora, poput šaruna, lokarde, palamide, strijelke...

Kada se očekuje i krupnija lovina, ali i u lovu na velikim dubinama, dobro je umjesto olovnice na kraj pribora postaviti neku težu varalicu, ne nužno onu specijalno pravljenu za vertical jigging. Ipak, takve su najbolje rješenje, posebno tipa tenya, kabura i yabai, jer su, kao i varalice fluke, pogodne za lov sporim skosavanjem.

---

Fluke s obale


Pribor za lov tehnikom deep fluke pogodan je i za lov s morske obale, kako u uzburkanom, tako i posve mirnom moru. Čekanjem kada je more valovito s jačim kurentom paralelnim s obalom, odnosno spinningom kada je mirno. Tada je najbolje štapom za spinning i olovnicom težine do 10 grama pretraživati priobalje, posebice oko grebena.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => foto-vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => foto-vodič 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-24 14:01:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-25 06:40:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-25 06:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856464.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856465.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856468.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856467.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856459.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856457.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856454.png","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856453.png","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856452.png","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856451.png","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/3856450.png","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/21051348.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/21051350.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/21051352.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/21051354.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/24\/21051356.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lubin je \u010desta i po\u017eeljna meta","Arbun ulovljen deep fluking tehnikom","Stand out twist udica","Privez s pluta\u010dom","Monta\u017ea na stand out udici","\u010cvrsti spoj","Izrada palomar \u010dvora - faza d<\/em>","Izrada palomar \u010dvora - faza c<\/em>","Izrada palomar \u010dvora - faza b<\/em>","Izrada palomar \u010dvora - faza a<\/em>","Izrada palomar \u010dvora - faza e<\/em>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_3856464_1920.jpg":"1920x1080","k_3856464_1280.jpg":"1280x1280","k_3856464_1024.jpg":"1024x1024","k_3856464_640.jpg":"640x640","k_3856464_480.jpg":"480x480","k_3856464_340.jpg":"340x340","k_3856464_220.jpg":"220x220","o_3856464_1280.jpg":"1280x960","o_3856464_1024.jpg":"1024x768","o_3856464_640.jpg":"640x480","o_3856464_480.jpg":"480x360","o_3856464_340.jpg":"340x255","o_3856464_220.jpg":"220x165","h_3856464_1280.jpg":"1280x854","h_3856464_1024.jpg":"1024x683","h_3856464_640.jpg":"640x427","h_3856464_480.jpg":"480x320","h_3856464_340.jpg":"340x227","h_3856464_220.jpg":"220x147","pp_3856464_1280.jpg":"1006x1280","pp_3856464_1024.jpg":"805x1024","pp_3856464_640.jpg":"503x640","pp_3856464_480.jpg":"377x480","pp_3856464_340.jpg":"267x340","pp_3856464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3856465_1920.jpg":"1920x1080","k_3856465_1280.jpg":"1280x1280","k_3856465_1024.jpg":"1024x1024","k_3856465_640.jpg":"640x640","k_3856465_480.jpg":"480x480","k_3856465_340.jpg":"340x340","k_3856465_220.jpg":"220x220","o_3856465_1280.jpg":"1280x960","o_3856465_1024.jpg":"1024x768","o_3856465_640.jpg":"640x480","o_3856465_480.jpg":"480x360","o_3856465_340.jpg":"340x255","o_3856465_220.jpg":"220x165","h_3856465_1280.jpg":"1280x854","h_3856465_1024.jpg":"1024x683","h_3856465_640.jpg":"640x427","h_3856465_480.jpg":"480x320","h_3856465_340.jpg":"340x227","h_3856465_220.jpg":"220x147","pp_3856465_1280.jpg":"1006x1280","pp_3856465_1024.jpg":"805x1024","pp_3856465_640.jpg":"503x640","pp_3856465_480.jpg":"377x480","pp_3856465_340.jpg":"267x340","pp_3856465_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1040x694","hd_3856468_1920.jpg":"1920x1080","k_3856468_1280.jpg":"1280x1280","k_3856468_1024.jpg":"1024x1024","k_3856468_640.jpg":"640x640","k_3856468_480.jpg":"480x480","k_3856468_340.jpg":"340x340","k_3856468_220.jpg":"220x220","o_3856468_1280.jpg":"1280x854","o_3856468_1024.jpg":"1024x683","o_3856468_640.jpg":"640x427","o_3856468_480.jpg":"480x320","o_3856468_340.jpg":"340x226","o_3856468_220.jpg":"220x146","h_3856468_1280.jpg":"1280x854","h_3856468_1024.jpg":"1024x683","h_3856468_640.jpg":"640x427","h_3856468_480.jpg":"480x320","h_3856468_340.jpg":"340x227","h_3856468_220.jpg":"220x147","pp_3856468_1280.jpg":"1006x1280","pp_3856468_1024.jpg":"805x1024","pp_3856468_640.jpg":"503x640","pp_3856468_480.jpg":"377x480","pp_3856468_340.jpg":"267x340","pp_3856468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1452x1017","hd_3856467_1920.jpg":"1920x1080","k_3856467_1280.jpg":"1280x1280","k_3856467_1024.jpg":"1024x1024","k_3856467_640.jpg":"640x640","k_3856467_480.jpg":"480x480","k_3856467_340.jpg":"340x340","k_3856467_220.jpg":"220x220","o_3856467_1280.jpg":"1280x896","o_3856467_1024.jpg":"1024x717","o_3856467_640.jpg":"640x448","o_3856467_480.jpg":"480x336","o_3856467_340.jpg":"340x238","o_3856467_220.jpg":"220x154","h_3856467_1280.jpg":"1280x854","h_3856467_1024.jpg":"1024x683","h_3856467_640.jpg":"640x427","h_3856467_480.jpg":"480x320","h_3856467_340.jpg":"340x227","h_3856467_220.jpg":"220x147","pp_3856467_1280.jpg":"1006x1280","pp_3856467_1024.jpg":"805x1024","pp_3856467_640.jpg":"503x640","pp_3856467_480.jpg":"377x480","pp_3856467_340.jpg":"267x340","pp_3856467_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1569x1540","hd_3856459_1920.jpg":"1920x1080","k_3856459_1280.jpg":"1280x1280","k_3856459_1024.jpg":"1024x1024","k_3856459_640.jpg":"640x640","k_3856459_480.jpg":"480x480","k_3856459_340.jpg":"340x340","k_3856459_220.jpg":"220x220","o_3856459_1280.jpg":"1280x1256","o_3856459_1024.jpg":"1024x1005","o_3856459_640.jpg":"640x628","o_3856459_480.jpg":"480x471","o_3856459_340.jpg":"340x333","o_3856459_220.jpg":"220x215","h_3856459_1280.jpg":"1280x854","h_3856459_1024.jpg":"1024x683","h_3856459_640.jpg":"640x427","h_3856459_480.jpg":"480x320","h_3856459_340.jpg":"340x227","h_3856459_220.jpg":"220x147","pp_3856459_1280.jpg":"1006x1280","pp_3856459_1024.jpg":"805x1024","pp_3856459_640.jpg":"503x640","pp_3856459_480.jpg":"377x480","pp_3856459_340.jpg":"267x340","pp_3856459_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_3856457_1920.jpg":"1920x1080","k_3856457_1280.jpg":"1280x1280","k_3856457_1024.jpg":"1024x1024","k_3856457_640.jpg":"640x640","k_3856457_480.jpg":"480x480","k_3856457_340.jpg":"340x340","k_3856457_220.jpg":"220x220","o_3856457_1280.jpg":"1280x960","o_3856457_1024.jpg":"1024x768","o_3856457_640.jpg":"640x480","o_3856457_480.jpg":"480x360","o_3856457_340.jpg":"340x255","o_3856457_220.jpg":"220x165","h_3856457_1280.jpg":"1280x854","h_3856457_1024.jpg":"1024x683","h_3856457_640.jpg":"640x427","h_3856457_480.jpg":"480x320","h_3856457_340.jpg":"340x227","h_3856457_220.jpg":"220x147","pp_3856457_1280.jpg":"1006x1280","pp_3856457_1024.jpg":"805x1024","pp_3856457_640.jpg":"503x640","pp_3856457_480.jpg":"377x480","pp_3856457_340.jpg":"267x340","pp_3856457_220.jpg":"173x220"},{"size0":"2580x1254","hd_3856454_1920.png":"1920x1080","k_3856454_1280.png":"1280x1280","k_3856454_1024.png":"1024x1024","k_3856454_640.png":"640x640","k_3856454_480.png":"480x480","k_3856454_340.png":"340x340","k_3856454_220.png":"220x220","o_3856454_1280.png":"1280x622","o_3856454_1024.png":"1024x497","o_3856454_640.png":"640x311","o_3856454_480.png":"480x233","o_3856454_340.png":"340x165","o_3856454_220.png":"220x106","h_3856454_1280.png":"1280x854","h_3856454_1024.png":"1024x683","h_3856454_640.png":"640x427","h_3856454_480.png":"480x320","h_3856454_340.png":"340x227","h_3856454_220.png":"220x147","pp_3856454_1280.png":"1006x1280","pp_3856454_1024.png":"805x1024","pp_3856454_640.png":"503x640","pp_3856454_480.png":"377x480","pp_3856454_340.png":"267x340","pp_3856454_220.png":"173x220"},{"size0":"2499x1440","hd_3856453_1920.png":"1920x1080","k_3856453_1280.png":"1280x1280","k_3856453_1024.png":"1024x1024","k_3856453_640.png":"640x640","k_3856453_480.png":"480x480","k_3856453_340.png":"340x340","k_3856453_220.png":"220x220","o_3856453_1280.png":"1280x737","o_3856453_1024.png":"1024x590","o_3856453_640.png":"640x368","o_3856453_480.png":"480x276","o_3856453_340.png":"340x195","o_3856453_220.png":"220x126","h_3856453_1280.png":"1280x854","h_3856453_1024.png":"1024x683","h_3856453_640.png":"640x427","h_3856453_480.png":"480x320","h_3856453_340.png":"340x227","h_3856453_220.png":"220x147","pp_3856453_1280.png":"1006x1280","pp_3856453_1024.png":"805x1024","pp_3856453_640.png":"503x640","pp_3856453_480.png":"377x480","pp_3856453_340.png":"267x340","pp_3856453_220.png":"173x220"},{"size0":"2655x1263","hd_3856452_1920.png":"1920x1080","k_3856452_1280.png":"1280x1280","k_3856452_1024.png":"1024x1024","k_3856452_640.png":"640x640","k_3856452_480.png":"480x480","k_3856452_340.png":"340x340","k_3856452_220.png":"220x220","o_3856452_1280.png":"1280x608","o_3856452_1024.png":"1024x487","o_3856452_640.png":"640x304","o_3856452_480.png":"480x228","o_3856452_340.png":"340x161","o_3856452_220.png":"220x104","h_3856452_1280.png":"1280x854","h_3856452_1024.png":"1024x683","h_3856452_640.png":"640x427","h_3856452_480.png":"480x320","h_3856452_340.png":"340x227","h_3856452_220.png":"220x147","pp_3856452_1280.png":"1006x1280","pp_3856452_1024.png":"805x1024","pp_3856452_640.png":"503x640","pp_3856452_480.png":"377x480","pp_3856452_340.png":"267x340","pp_3856452_220.png":"173x220"},{"size0":"2346x1632","hd_3856451_1920.png":"1920x1080","k_3856451_1280.png":"1280x1280","k_3856451_1024.png":"1024x1024","k_3856451_640.png":"640x640","k_3856451_480.png":"480x480","k_3856451_340.png":"340x340","k_3856451_220.png":"220x220","o_3856451_1280.png":"1280x890","o_3856451_1024.png":"1024x712","o_3856451_640.png":"640x445","o_3856451_480.png":"480x333","o_3856451_340.png":"340x236","o_3856451_220.png":"220x153","h_3856451_1280.png":"1280x854","h_3856451_1024.png":"1024x683","h_3856451_640.png":"640x427","h_3856451_480.png":"480x320","h_3856451_340.png":"340x227","h_3856451_220.png":"220x147","pp_3856451_1280.png":"1006x1280","pp_3856451_1024.png":"805x1024","pp_3856451_640.png":"503x640","pp_3856451_480.png":"377x480","pp_3856451_340.png":"267x340","pp_3856451_220.png":"173x220"},{"size0":"1595x2036","hd_3856450_1920.png":"1920x1080","k_3856450_1280.png":"1280x1280","k_3856450_1024.png":"1024x1024","k_3856450_640.png":"640x640","k_3856450_480.png":"480x480","k_3856450_340.png":"340x340","k_3856450_220.png":"220x220","o_3856450_1280.png":"1280x1633","o_3856450_1024.png":"1024x1307","o_3856450_640.png":"640x816","o_3856450_480.png":"480x612","o_3856450_340.png":"340x434","o_3856450_220.png":"220x280","h_3856450_1280.png":"1280x854","h_3856450_1024.png":"1024x683","h_3856450_640.png":"640x427","h_3856450_480.png":"480x320","h_3856450_340.png":"340x227","h_3856450_220.png":"220x147","pp_3856450_1280.png":"1006x1280","pp_3856450_1024.png":"805x1024","pp_3856450_640.png":"503x640","pp_3856450_480.png":"377x480","pp_3856450_340.png":"267x340","pp_3856450_220.png":"173x220"},{"size0":"800x2637","hd_21051348_1920.jpg":"1920x1080","k_21051348_1280.jpg":"1280x1280","k_21051348_1024.jpg":"1024x1024","k_21051348_640.jpg":"640x640","k_21051348_480.jpg":"480x480","k_21051348_340.jpg":"340x340","k_21051348_220.jpg":"220x220","o_21051348_1280.jpg":"1280x4219","o_21051348_1024.jpg":"1024x3375","o_21051348_640.jpg":"640x2109","o_21051348_480.jpg":"480x1582","o_21051348_340.jpg":"340x1120","o_21051348_220.jpg":"220x725","h_21051348_1280.jpg":"1280x854","h_21051348_1024.jpg":"1024x683","h_21051348_640.jpg":"640x427","h_21051348_480.jpg":"480x320","h_21051348_340.jpg":"340x227","h_21051348_220.jpg":"220x147","pp_21051348_1280.jpg":"1006x1280","pp_21051348_1024.jpg":"805x1024","pp_21051348_640.jpg":"503x640","pp_21051348_480.jpg":"377x480","pp_21051348_340.jpg":"267x340","pp_21051348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1899","hd_21051350_1920.jpg":"1920x1080","k_21051350_1280.jpg":"1280x1280","k_21051350_1024.jpg":"1024x1024","k_21051350_640.jpg":"640x640","k_21051350_480.jpg":"480x480","k_21051350_340.jpg":"340x340","k_21051350_220.jpg":"220x220","o_21051350_1280.jpg":"1280x3038","o_21051350_1024.jpg":"1024x2430","o_21051350_640.jpg":"640x1519","o_21051350_480.jpg":"480x1139","o_21051350_340.jpg":"340x807","o_21051350_220.jpg":"220x522","h_21051350_1280.jpg":"1280x854","h_21051350_1024.jpg":"1024x683","h_21051350_640.jpg":"640x427","h_21051350_480.jpg":"480x320","h_21051350_340.jpg":"340x227","h_21051350_220.jpg":"220x147","pp_21051350_1280.jpg":"1006x1280","pp_21051350_1024.jpg":"805x1024","pp_21051350_640.jpg":"503x640","pp_21051350_480.jpg":"377x480","pp_21051350_340.jpg":"267x340","pp_21051350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1362","hd_21051352_1920.jpg":"1920x1080","k_21051352_1280.jpg":"1280x1280","k_21051352_1024.jpg":"1024x1024","k_21051352_640.jpg":"640x640","k_21051352_480.jpg":"480x480","k_21051352_340.jpg":"340x340","k_21051352_220.jpg":"220x220","o_21051352_1280.jpg":"1280x2179","o_21051352_1024.jpg":"1024x1743","o_21051352_640.jpg":"640x1089","o_21051352_480.jpg":"480x817","o_21051352_340.jpg":"340x578","o_21051352_220.jpg":"220x374","h_21051352_1280.jpg":"1280x854","h_21051352_1024.jpg":"1024x683","h_21051352_640.jpg":"640x427","h_21051352_480.jpg":"480x320","h_21051352_340.jpg":"340x227","h_21051352_220.jpg":"220x147","pp_21051352_1280.jpg":"1006x1280","pp_21051352_1024.jpg":"805x1024","pp_21051352_640.jpg":"503x640","pp_21051352_480.jpg":"377x480","pp_21051352_340.jpg":"267x340","pp_21051352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1556","hd_21051354_1920.jpg":"1920x1080","k_21051354_1280.jpg":"1280x1280","k_21051354_1024.jpg":"1024x1024","k_21051354_640.jpg":"640x640","k_21051354_480.jpg":"480x480","k_21051354_340.jpg":"340x340","k_21051354_220.jpg":"220x220","o_21051354_1280.jpg":"1280x2489","o_21051354_1024.jpg":"1024x1991","o_21051354_640.jpg":"640x1244","o_21051354_480.jpg":"480x933","o_21051354_340.jpg":"340x661","o_21051354_220.jpg":"220x427","h_21051354_1280.jpg":"1280x854","h_21051354_1024.jpg":"1024x683","h_21051354_640.jpg":"640x427","h_21051354_480.jpg":"480x320","h_21051354_340.jpg":"340x227","h_21051354_220.jpg":"220x147","pp_21051354_1280.jpg":"1006x1280","pp_21051354_1024.jpg":"805x1024","pp_21051354_640.jpg":"503x640","pp_21051354_480.jpg":"377x480","pp_21051354_340.jpg":"267x340","pp_21051354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1782","hd_21051356_1920.jpg":"1920x1080","k_21051356_1280.jpg":"1280x1280","k_21051356_1024.jpg":"1024x1024","k_21051356_640.jpg":"640x640","k_21051356_480.jpg":"480x480","k_21051356_340.jpg":"340x340","k_21051356_220.jpg":"220x220","o_21051356_1280.jpg":"1280x2851","o_21051356_1024.jpg":"1024x2280","o_21051356_640.jpg":"640x1425","o_21051356_480.jpg":"480x1069","o_21051356_340.jpg":"340x757","o_21051356_220.jpg":"220x490","h_21051356_1280.jpg":"1280x854","h_21051356_1024.jpg":"1024x683","h_21051356_640.jpg":"640x427","h_21051356_480.jpg":"480x320","h_21051356_340.jpg":"340x227","h_21051356_220.jpg":"220x147","pp_21051356_1280.jpg":"1006x1280","pp_21051356_1024.jpg":"805x1024","pp_21051356_640.jpg":"503x640","pp_21051356_480.jpg":"377x480","pp_21051356_340.jpg":"267x340","pp_21051356_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7494104 Threads: 4 Questions: 1604820752 Slow queries: 4763900 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110633006 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribolovna-tehnika-deep-fluking-mali-plov-za-uspjesan-ribolov-1170454 [printLink] => /om/ribolov/ribolovna-tehnika-deep-fluking-mali-plov-za-uspjesan-ribolov-1170454?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650614 [name] => deep fluking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:40:07 [main_article_id] => 0 [alias] => deep-fluking [link] => /tag/deep-fluking ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668504 [name] => ribolov Deep fluking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 17:11:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-deep-fluking [link] => /tag/ribolov-deep-fluking ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668505 [name] => kako loviti deep flukingom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 17:11:30 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-deep-flukingom [link] => /tag/kako-loviti-deep-flukingom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668506 [name] => što je Deep fluking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 17:11:30 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-deep-fluking [link] => /tag/sto-je-deep-fluking ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => foto-vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mali plov za uspješan ribolov: deep fluking zahtijeva više varalica i najbolje ‘radi‘ završnjakom izrađenim na dva načina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-01-32-21-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856464.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Lubin je česta i poželjna meta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856464.jpg [title] => Lubin je česta i poželjna meta Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856465.jpg [title] => Arbun ulovljen deep fluking tehnikom ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856468.jpg [title] => Stand out twist udica ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856467.jpg [title] => Privez s plutačom ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856459.jpg [title] => Montaža na stand out udici ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856457.jpg [title] => Čvrsti spoj ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856454.png [title] => Izrada palomar čvora - faza d ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856453.png [title] => Izrada palomar čvora - faza c ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856452.png [title] => Izrada palomar čvora - faza b ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856451.png [title] => Izrada palomar čvora - faza a ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/3856450.png [title] => Izrada palomar čvora - faza e ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21051348.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21051350.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21051352.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21051354.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/24/21051356.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Riba je sve manje, posebice blizu obale, a i opreznije su nego prije, neki tvrde i pametnije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te pronalaziti nove, učinkovitije vrste mamaca, varalica i načina ribolova. Tako su posljednjih godina malo po malo osmislili novu tehniku ribolova na moru poznatu pod engleskim imenom deep fluking. O čemu je riječ?

Iz prvog dijela imena jasno je da je riječ o dubinskom ribolovu. Praksa je pokazala da je nova tehnika primjerena lovu nad dnima koja su između 10 i 150 metara pod površinom.

Drugi dio imena dolazi od varalice kojom se ribolov obavlja, a koja se naziva fluke. Riječ je o jednoj od brojnih vrsta varalica od mekane plastike, koje više ili manje vjerno oponašaju oblik ribice. Od ostalih silikonaca razlikuju se po tome što su plivajuće (floating) ili barem sporotonuće (slow sinking).

Zbog toga, postavljene na pribor te varalice u vodi stoje barem približno horizontalno. Mamče se na odmaknute udice (off set, stand out), odnosno one koje u odnosu na strunu što ih drži stoje pod kutom od oko 90 stupnjeva. Prvobitno su varalice fluke bile namijenjene slatkovodnom ribolovu drop shot i carolina montažom.

Provociranje napada

Deep fluking i drop shot povezuje i to što se za oba načina ribolova pribor opterećuje olovnicom postavljenom na kraju završnjaka. Na završnjak za deep fluking ne postavlja se jedna, nego više varalica, kao na sabiki sistem, pa izgleda kao mali plov ribica.

Dvostruki je učinak takve montaže. Prvo, izgleda kao omiljena meta palamida, skuša, mola i ostalih riba koje se love deep fluking tehnikom, a drugo, jato privlači veću pozornost, pa ga sve grabljivce napadaju žešće nego jednu ribicu.

---

image
Arbun ulovljen deep fluking tehnikom
---

Za ribolov u našem dijelu Jadrana na završnjaku smiju biti najviše tri varalice, jer naš zakon ne dopušta istodobnu upotrebu više od tri udice. Zbog tolikog broja varalica, poput onog za sabiki, završnjak za deep fluking mora biti nešto duži nego za drop shot, što je dobro jer je duži i vodeni stup u kojem su varalice.

Kolika će biti dužina završnjaka, najviše ovisi o dužini štapa kojim se lovi. U pravilu, završnjak ne smije biti duži od štapa, a ako i jest, ne više od pedalj ili dva. Najveći dio dužine završnjaka otpada na privez koji drži uteg na njegovu kraju. Privez dug jedan metar pokazao se kao optimalno rješenje za većinu situacija.

---

image
Privez s plutačom
---

Bez obzira na dubinu i vrstu dna na kojem se lovi te veličinu i vrstu ribe koja se očekuje, deep fluking ribolov je najbolje obavljati završnjakom izrađenim na dva načina. Zajedničko im je to da na oba udice u odnosu na predvez stoje pod kutom od oko 90 stupnjeva kako bi što lakše držale varalice u horizontalnom položaju. Na završnjaku jednostavnije konstrukcije (crtež br. 1) udice se direktno spajaju na predvez. Način spajanja ovisi o vrsti udice koja se koristi.

---

---

Poboljšani palomar

Poboljšani palomar čvor najbolje je rješenje za spajanje circle, beak, i ostalih udica za vertical jigging, ali i onih tipa worm (na crtežima), koje su također dobre za lov tehnikom deep fluking. Osim tih udica, obvezno s prstenastim vezištem, za kompletiranje jednostavnog završnjaka mogu se koristiti i specijalne drop shot udice.

Takvih je dvije vrste (crtež br. 2). Jednostavnija (stand out) izrađena je iz jednog komada žice. Ima prsten na kraju kroz koji prolazi struna koja se palomar čvorom (bez faze e) vezuje na ušicu.

---

---

Zato što smanjuju mogućnost upletanja i uvrtanja pribora, za lov krupnih i borbenih riba te na velikim dubinama prikladnije su pokretne udice koje se mogu okretati za puni krug oko žice koja ih drži. Takva udica naziva se stand out twist ili stand out swivel ako ima perlice ili vrtilice koje joj olakšavaju kretnje.

Završnjak s direktno vezanim, pa čak i pokretnim udicama, dosta sputava kretnje varalica i tako ih čini manje provlačnima. To se izbjegava izradom završnjaka tipa očenaš (paternoster) – s bočnim privezima, pjokima (crtež br. 3).

---

---

Optimalna dužina priveza je 10 do 20 cm, a najbolje ih je izraditi pomoću droper loopčvora (crtež br. 4).

---

---

Prvo, zato što ih drži pod pravim kutom u odnosu na predvez, a drugo, zato što se udice na njegovu omču lako montiraju (crtež br. 5).

---

---

Neželjeno savijanje priveza pod teretom udice i varalice može se spriječiti tako da se privez, također droper loop čvorom, izradi uplitanjem strune ili da se na njega postavi plutača.

---

image
Izrada palomar čvora - faza a
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza b
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza c
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza d
---

---

image
Izrada palomar čvora - faza e
---

Širi luk

Bez obzira koje vrste i oblika udica bila, važno je da joj vrh bude odmaknut od namamčene varalice kako bi se plijen lakše kačio, a teže spadao. Kako bi dobro držala mekanu varalicu, udica treba imati što širi luk. Ovisno o veličini varalice, ali i očekivanoj veličini plijena, koriste se udice širine luka 10-15, najviše do 20 mm.

Kraj osnovne strune pribora, te gornje krajeve predveza završnjaka i njegova priveza koji nosi uteg, najbolje je izraditi u obliku omče. Dok je na donje krajeve predveza i priveza utega najbolje vezati kopče s vrtilicom. Osnovnu strunu je najbolje izraditi od višenitke, a završnjak od fluorokarbona.

Kako bi se osigurala elastičnost cijeloga pribora, posebice za lov na većim dubinama, između njih je dobro postaviti 5 do 7 m dugi shock leader, ublaživač udara od najlona ili FC-a. Debljine, odnosno jačine tih struna, ovise o tome na kojoj se dubini lovi te koje ribe se očekuju. No, kao univerzalan pokazao se pribor jačine 10 do 20 libri.

---

image
Stand out twist udica
---

---

image
Montaža na stand out udici
---

Brzi vrh

U deep fluking ribolovu, osobito na većim dubinama, važno je da varalica lako i što brže dođe do dna, gdje se nalazi većina plijena. Za to je presudna težina utega. U pravilu, za svaki metar dubine na kojoj se lovi, uteg mora imati gram težine. Kada se lovi po vjetru te u struji mora, a tako je najčešće, nužna su dva grama za svaki metar, kao i za lov na velikim dubinama.

Međutim, ni to ponekad nije dovoljno, pa je dobro imati više utega raznih težina. Oblik im nije osobito važan, ali su najprimjereniji izduženi valjkasti i kapljasti utezi.

Štap prikladan za deep fluking ribolov mora imati brzi vrh kako bi lakše na mamce prenosio skosavanje. Treba imati i progresivnu akciju da se izbjegne kidanje tanke višenitke i gubitak ulova, posebice kad se zakače ribe s nježnim usnama, poput kirnje, lubina ili šaruna.

---

image
Čvrsti spoj
---

Snaga mu ovisi o dubini lova i očekivanoj težini i vrsti plijena, ali se onaj snage 20 do 25 libri pokazao najboljim rješenjem za većinu slučajeva. Vrsta štapa nije osobito bitna, pa se osim onih posebno pravljenih za vertical jigging mogu koristiti i spinning te casting štapovi.

Rola mora biti snažna koliko i štap, ali i u stanju brzo povući varalice, znači velikog prijenosnog odnosa. Može biti stacionarna ili multiplikator, svejedno. Također, može biti tipa spinning ili casting, kojoj mnogi daju prednost.

Rola ne mora biti vrhunske kvalitete, ali svi joj dijelovi moraju biti pouzdani, posebno za lov na većim dubinama. Za lov na dubinama do 50 metara stacionarna rola mora biti veličine barem 30, dok je za veće dubine neophodna ona veličina barem 40 ili 50.

Kao što je spomenuto, za deep fluking ribolov najprikladnije su varalice tipa fluke. Osim već navedenih, krasi ih još jedna osobina – izrađene su tehnikom laminiranja, iz više slojeva. Površina svakog sloja je obojena, sjajna i reflektira svjetlost. U praksi, kad se pod bilo kojim kutom gleda, takva varalica pri skosavanju izgleda i bljeska kao najučinkovitiji prirodni mamac – sitna plava riba.

Još jedna važna osobina ovih varalica je mala težina. To, ali i plovnost omogućuje im zračna komora ili, rjeđe, kakav lagani umetak u tijelu. Zato su sposobne plesati na mjestu, ali i otpuštati mjehuriće iz komore koji privlače pozornost znatiželjnih grabljivica, primjerice lubina.

Osim varalica ovog tipa, kao alternativno rješenje mogu se koristiti i mnoge druge od mekane plastike – crvolike s repom oblika vesla, srpolike (twister), čak i one oblika račića.

Boje i uvjeti

Veličina im treba biti od 2 do 4, odnosno od 5 do 10, najviše 15 cm, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Najčešće se mamče poprijeko i kroz prednji dio.

Što se tiče boje, općenito je pravilo da se prozirne, bijele i svjetlije varalice rabe za ribolov u plitkom i srednje dubokom moru, kada je ono bistro i po dobroj vidljivosti. Tamnije i fosforescentne varalice prikladnije su za ribolov na dubinama većim od 30 metara, uz malo vanjskoga svjetla i u slabo prozirnom moru.

U dubokom su učinkovite sjajne plave i zelene varalice, na dubinama od 100 do 150 m crne i ljubičaste, ali i crveno-prozirne koje podsjećaju na škampa i lignju. Kako bi se ribe brže i s veće daljine privukle, varalice se mogu premazati ekstraktom skuše, srdele ili neke druge ribe.

Ribolov deep fluking opremom obavlja se podizanjem i spuštanjem pribora, ali ta u osnovi jednostavna tehnika može se prakticirati na veliki broj načina. Zbog urođene pokretljivosti fluke varalica ne treba ih naglo i učestalo podizati i spuštati, trzati…

Nakon što varalica dospije na dno, najbolje je štapom tri-četiri puta zaskosati, pa nakon pauze nastaviti s namotavanjem dva-tri metra strune. Zatim treba stati i ponovno nekoliko puta lagano podignuti i spustiti vrh štapa.

Mogućnosti kombiniranja su neograničene. Koju tehniku i kada odabrati, svaki ribolovac treba sam otkriti, prema vlastitim afinitetima, vrsti ribe i konkretnoj situaciji.

Lov je najbolje započeti, barem dok se ne otkrije plov riba, prepuštanjem plovila struji mora. Kada se ostvari prvi ulov, može se sidriti. Loviti se može s dva pribora, čak i oba postavljena u držače štapova.

Izdašno dno

Povremeno ih treba naizmjenično uzimati i skosavati, što je nepotrebno ako se plovilo ljulja na valovima, odnosno kada olovnica nošena kurentom poskakuje po dnu.

Također, najbolje je ribolov početi nad dnom gdje je većina riba, a to je najčešće na prijelazu između mekanog i tvrdog dna. Ovisno o dubini, tu se mogu očekivati pauci, arbun, okan, šarag, škarpina, ugor, ali i zubatac te lubin…

Na blatnom dnu najčešći plijen će biti moli i kokotići. Po njemu i pjeskovitom dnu može se lupkati utegom da se stvori oblačić mulja i tako usmjeri pozornost okolnih riba na varalice poviše oblačića. Vrlo često će se dogoditi da pribor ne stigne do dna, a varalice napadnu ribe koje obitavaju u gornjim slojevima mora, poput šaruna, lokarde, palamide, strijelke...

Kada se očekuje i krupnija lovina, ali i u lovu na velikim dubinama, dobro je umjesto olovnice na kraj pribora postaviti neku težu varalicu, ne nužno onu specijalno pravljenu za vertical jigging. Ipak, takve su najbolje rješenje, posebno tipa tenya, kabura i yabai, jer su, kao i varalice fluke, pogodne za lov sporim skosavanjem.

---

Fluke s obale


Pribor za lov tehnikom deep fluke pogodan je i za lov s morske obale, kako u uzburkanom, tako i posve mirnom moru. Čekanjem kada je more valovito s jačim kurentom paralelnim s obalom, odnosno spinningom kada je mirno. Tada je najbolje štapom za spinning i olovnicom težine do 10 grama pretraživati priobalje, posebice oko grebena.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Lubin je česta i poželjna meta

Arbun ulovljen deep fluking tehnikom

Stand out twist udica

Privez s plutačom

Montaža na stand out udici

Čvrsti spoj

Izrada palomar čvora - faza d

Izrada palomar čvora - faza c

Izrada palomar čvora - faza b

Izrada palomar čvora - faza a

Izrada palomar čvora - faza e





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribolovna-tehnika-deep-fluking-mali-plov-za-uspjesan-ribolov-1170454 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3333b629481e5dff2115b8e1b3dd9ede47fe48e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mali+plov+za+uspje%C5%A1an+ribolov%3A+deep+fluking+zahtijeva+vi%C5%A1e+varalica+i+najbolje+%E2%80%98radi%E2%80%98+zavr%C5%A1njakom+izra%C4%91enim+na+dva+na%C4%8Dina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolovna-tehnika-deep-fluking-mali-plov-za-uspjesan-ribolov-1170454 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolovna-tehnika-deep-fluking-mali-plov-za-uspjesan-ribolov-1170454 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => foto-vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

foto-vodičMali plov za uspješan ribolov: deep fluking zahtijeva više varalica i najbolje ‘radi‘ završnjakom izrađenim na dva načina

Piše Šime Duvančić
25. veljače 2022. - 07:33

Riba je sve manje, posebice blizu obale, a i opreznije su nego prije, neki tvrde i pametnije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te pronalaziti nove, učinkovitije vrste mamaca, varalica i načina ribolova. Tako su posljednjih godina malo po malo osmislili novu tehniku ribolova na moru poznatu pod engleskim imenom deep fluking. O čemu je riječ?

Iz prvog dijela imena jasno je da je riječ o dubinskom ribolovu. Praksa je pokazala da je nova tehnika primjerena lovu nad dnima koja su između 10 i 150 metara pod površinom.

Drugi dio imena dolazi od varalice kojom se ribolov obavlja, a koja se naziva fluke. Riječ je o jednoj od brojnih vrsta varalica od mekane plastike, koje više ili manje vjerno oponašaju oblik ribice. Od ostalih silikonaca razlikuju se p...

12. svibanj 2024 03:32