StoryEditorOCM

ŠTO SE DOGAĐA?Broj oradi u Jadranu naglo raste: znanstvenici objasnili fenomen koji bi mogao ugroziti neke vrste

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
6. prosinca 2023. - 13:29

Orada je popularna kako među sportskim ribolovcima, tako i među gastronomima. Broj ovih riba u Hrvatskoj u posljednje vreme naglo raste, a sličan trend stručnjaci primjećuju i na slovenskom primorju, piše portal Boka news.

"Danas je mnogo lakše uloviti oradu", rekli su hrvatski ribari medijima.

Osjećaj da ima više ribe ove vrste u moru potvrđuju i hrvatski stručnjaci. Kako je za portal morski.hr rekao vođa laboratorija Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Leon Grubišić, primjetan je višegodišnji trend povećanja populacije orade kako na istočnom Jadranu, tako i u drugim djelovima Mediterana.

Porast broja orade u Hrvatskoj posredno potvrđuju i statistički podaci o godišnjem ulovu ove ribe. Hrvatski državni zavod za statistiku navodi da su ribari 2022. godine ulovili 229 tona, a 2019. 127 tona orade.

Stručnjaci ističu da postoji više razloga za povećanje populacije orade, među kojima i program zaštite priznatih mrijestilišta ove vrste i bijeg uzgojene orade u prirodni okolinu, a kao glavni razlog navode porast temperature mora.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prema riječima Domena Trkova, istraživaač Morske biološke stanice Piran koji je potvrdio da je porast broja oradi primjećen i u Sloveniji, mnoga skorašnja istraživanja su pokazala da je porast temperature morske vode razlog za promjene u ribljim zajednicama. Točnije, to znači da je u Jadranskom moru sve manje hladnoljubivih, a sve više toploljubivih ribljih vrsta.

- Ovaj fenomen je poznat kao tropska. Riječ je o fenomenu širenja južnih toploljubivih vrsta ka sjeveru Jadranskog mora uslijed zagrijavanja morske vode - ističe Trkov.

Prema njegovom mišljenju, rast pojedinih vrsta riba povećava i stupanj njihovog utjecaja na životnu sredinu. Kako je objasnio, u slučaju orade to se manifestira njihovom povećanom grabežljivošću dagnji, što prilično ljuti uzgajivače školjki u Piranskom zaljevu. Naime, ove proždrljive ribe mogu pojesti i do tri tone školjki u jednu noć.

27. travanj 2024 12:46