StoryEditorOCM

Jadranski tunolov“Adriatic offshore tuna championship 2024.” započeo u Rogoznici

Piše Sandra Barčot/SD
Foto: PSD Giričić
7. kolovoza 2024. - 15:36

Trideset i tri posade, sa preko dvjesto natjecatelja iz 14 zemalja – brojčani su podaci prvog međunarodno nadmetanje u big game ribolovu, “Adriatic offshore tuna championship 2024.”

Prvog prvenstva Jadrana u tunolovu koje je u utorak navečer započelo u Rogoznici i to svečanim otvorenjem na rogozničkoj rivi. Službeno je ovu sportsko-turističku manifestaciju otvorio direktor Turističke zajednice Rogoznice Ivan Ramljak, pozdravljajući ribolovce iz Italije, Švicarske, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije, Senegala, Francuske, Monaca, Kazahstana, Češke, Slovačke, Njemačke, Poljske i naravno Hrvatske.

- S nama su i reprezentacije, najbolji timovi Monaca, Italije, Francuske, Crne Gore, Senegala i Hrvatske – pozdravio je sve prisutne, i natjecatelje ali goste, kao i broje domaće te turiste, i Nikša Jureškin, predsjednik Pomorskog-sportskog društva „Giričić” iz Kaštel Gomilice, domaćina nadmetanja.

Natjecanja gdje će posade u tri ribolovna dana na ribolovnoj zoni u rogozničkom akvatoriju, pokušati imati najviše tune na udici i štapu! Za bodove koje će im osigurati pobjedu po plasmanu, kao i vrijedne nagrade, ali i u borbi za najtežu ulovljenu tunu koja će timu donijeti i „slatki” epitet trofejnog ulova.

Startne brojeve i brodske zastavice sa imenima posada, ribolovcima je uručio Gordon Svalina, aktualni svjetski prvak u big game ribolovu, koji je titulu osvojio u studenom u Senegalu sa svojim timom „Corto”.

Ujedno je Svalina, kao glavna organizacijske „poluga” predao i plaketu sucu Tonći Luketi, potpredsjedniku Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

- Ovo je našem sucu i izborniku big game reprezentacije 150 suđenje na natjecanjima, te ovom malom gestom mu se želimo zahvaliti na svemu što je učinio, radi i radit će za promociju big game ribolova – istaknuo je svjetski prvak Svalina, dok je uručivao plaketu izborniku Luketi, što su svi kapetani i članovi posada popratili gromoglasnim pljeskom.

Što se pak ritma natjecanja tiče – ribolovce čekaju tri dana na moru, srijeda, četvrtak i petak u 8 sati start, te od 9 do 17 sati sa udicama u moru, dok će u 19 sati zadnjeg dana natjecanja na rogozničkoj rivi biti organizirano i vaganje ulova, bilo tuna, igluna, iglana, luca, lampugi...

A nakon obrade svih podataka u 22 sata je i planirana svečanost proglašenja pobjednika “Adriatic offshore tuna championship 2024.” uz nastup „Sans banda” iz Splita.

Dok su, nakon svečanog otvorenja u utorak, okupljene na rogozničkoj rivi rasplesao svojim nastupom „Zinga Lata Orchestar”, odnosno 14 mladih glazbenika iz Tisnoga.

15. rujan 2024 23:48