StoryEditorOCM

PRIČA O USPJEHUSlavni Bénéteau, jedno od najstarijih svjetskih brodogradilišta, slavi 140. godišnjicu postojanja

Piše L. K.
14. srpnja 2024. - 13:17

Tvrtka Bénéteau, francuski gigant iz svijeta nautike i jedno od najstarijih svjetskih brodogradilišta, ove godine slavi 140. godišnjicu postojanja. Obilježavanje velikog jubileja potrajat će cijelu godinu, 

Priča o uspjehu počinje davne 1884. godine, kada je Benjamin Bénéteau osnovao mali škver koji je u početku proizvodio radne čamce, uključujući prvu motoriziranu seriju koja je, vjerovali ili ne, izazvala lavinu nezadovoljstva među ribarima. Međutim, iako su se u početku žestoko protivili ideji da brodovi dobiju motore, koncept ih je ubrzo osvojio i Bénéteau avantura mogla je krenuti...

image

Benjamin Bénéteau

Bénéteau

Benjamin Bénéteau umro je 1928., a njegov sin, u dobi od samo 21 godine, preuzeo je upravljanje brodogradilištem. Nadaren za dizajn André Bénéteau nastavio je očevim stopama, ali i s inovacijama, poboljšavajući korak po korak svoje brodove. Osluškujući bilo lokalnih ribara, stvorio je tako 1955. godine Antigonu, prvi brod za lov tune na živi mamac.

Šezdesete godine označile su odlučujuću prekretnicu za Bénéteau. Naime, ribarska industrija počela je gubiti na snazi i tvrtka se počinje polako okretati novim tržištima, u prvom redu rekreativcima i onima kojima je more prije svega hobi i gušt. U tome im je poprilično pomogla i odluka da uvedu poliester kao materijal u brodogradnji.

Uskoro stiže i potvrda briljantne poslovne odluke: na  Pariškom sajmu nautike 1965. novi proizvod je doživio značajan uspjeh, a naručeno je više od 50 čamaca od poliestera.

image
Bénéteau

Tvrtka je također iskoristila priliku za prelazak u sektor jahti, proizvodeći motorne brodove i jedrilice od poliestera pa 1973. godine grade svoju prvu tvornicu za početak poluindustrijske proizvodnje.

I ovdje im se isplatila odvažnost. Bénéteau je 1982. proglašen za vodećeg svjetskog proizvođača jedrilica, rušeći rekorde prodaje. U to doba nastaje i legendarni First 30.

Poduzetni Francuzi ni tu nisu prestali s daljnjim razvojem tvrtke. Za stotu obljetnicu brodogradilišta ulaze i na ogromnio tržište SAD-a, istovremeno šireći kapacitete i paletu brodova kupovinom drugih firmi poput CNB 1992., Jeanneaua, Microcara i Lagoona. Također, 2009. godine Bénéteau je ušao i u sektor luksuznih motornih jahti stvaranjem brenda Monte Carlo Yachts i brodogradilištem u talijanskom Monfalconeu.

image
Bénéteau

Danas je Bénéteau jedan od lidera u industriji jahti, broj 1 u svijetu u segmentu glisera od 40 do 60 stopa i broj 1 u svijetu u jedrenju (jednotrupci i višetrupci). Kompanija ima 8.130 zaposlenika diljem svijeta i 23 proizvodne lokacije. Također predstavlja 21 robnu marku koja proizvodi 135 modela plovila i udružuje mrežu od 1200 trgovaca diljem svijeta.

07. rujan 2024 15:49