stdClass Object ( [id] => 1139937 [title] => Maštovitost brodograditelja pred kupce baca sve više izazova. Rokovi isporuke sve su dulji, a cijene sve više [alias] => reportaza-iz-biograda-rokovi-isporuke-sve-su-dulji-a-cijene-sve-vise [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Puno sreće imaju organizatori sajma u Biogradu. Sreće i pameti. Prošle su jeseni, u pandemijskoj rupi, među rijetkima na svijetu uopće uspjeli održati sajam, a ove godine su taman odradili vrhunsku priredbu uoči novoga vala širenja virusa.

I to ne jednu, već četiri manifestacije u paketu: Biograd Boat Show, Dane hrvatske nautike, Croatia Charter Expo za iznajmljivače i agente, te Biograd B2B za poslovne sastanke svih oblika. Netko je u šali spomenuo da im samo nedostaje Property Show i zaokružili bi cijelu paletu hrvatskih gospodarskih aktivnosti.

Nikad snažnija tvrtka Ilirija, s hotelima, restoranima, marinom i ljudstvom zahuktalim od uspješne turističke sezone, rutinerski je odradila 23. nautički sajam i potpuno ispunila očekivanja izlagača i posjetitelja. Vrijeme je bilo vrlo ugodno za šetnju i probne plovidbe, a hrabriji su mogli isprobati i razne adrenalinske baterijske igračke.

---

---

Čitateljima Otvorenog mora svakako su najzanimljiviji novi modeli plovila za iduću sezonu pa smo složili pregled predstavljenih izložaka.

Domaća roba

Posebnu važnost za ekonomiju imaju ona nastala u domaćim proizvodnim halama i garažama. U moru uvoznih brodica nekoliko je primjera hrvatskih poduzetničkih inicijativa koje svakako vrijedi istaknuti. Jedna od njih stiže iz Dubrovnika, perjanice turizma i kulture, ali i grada na zapećku svih oblika proizvodnih procesa.

Sin i otac, Maro i Mato Šagarjelo, inače kapetan lučke ispostave u Mokošici, posjetiteljima sajma ponudili su prototipove dvaju sedammetarskih glisera atraktivnog dizajna naziva Laus 695. Takvi tipovi brodova se u tisućama štancaju od Amerike do Australije, ali naši mali brodograditelji nisu ih često radili. Miliji su im bili poludeplasmanci za đite.

– I mi smo napravili desetak komada Dubrovnika 800 – kažu nam Dubrovčani – to je bila prava vikendica na moru. Sad smo odlučili napraviti nešto za iznajmljivanje, jednostavno za održavanje, da se čovjeku na dobroj lokaciji isplati već za godinu dana. Umjesto drugog sloja plastike, na trup smo stavili dvokomponentnu poliuretansku pjenu, tako da je brod otporan na udarce i praktički nepotopiv – navode brodograditelji.

---

---

Za dvadeset tisuća eura, odnosno 25 za model s kabinom, zaista je teško naći nešto povoljnije na tržištu. To su cijene brodova s porezom, a dodatne opreme može se nakupiti još toliko, pa napucani izložbeni primjerak srebrno lakiranog trupa s motorom od 200 konja dođe do 58 tisuća eura. To se već teško može isplatiti u jednoj sezoni, ali vlasnik ga je takvoga naručio za svoj gušt.

Brodograditelji ponosno ističu kako su na sklapanju broda angažirali lokalne obrtnike, pa je Laus pravi predstavnik juga Hrvatske.

Nekoć slavni otočni proizvođači odavno su pali u zaborav, pa nas je ugodno iznenadio nastup Ecija Bilana, malog brodograditelja iz Jezera na Murteru. Nije dovezao neku drvenu ljepoticu s latinskim idrom, već moderni gumenjak od osam metara imena Hunter Ray 800.

---

image
Ecio Bilan izgradio je Hunter Ray 800
HANZA MEDIA
---

Ime nije slučajno jer je u pitanju ozbiljan lovac s kojim vlasnik redovito ide u pohode do Jabuke i Palagruže. Zato i ima tri motora – glavnu Yamahu 300, pomoćnu Yamahu 25 High Thrust za panulavanje, te pramčanu Minn Kotu za održavanje pozicije na pučini.

Bilanu je ovo novi model, dosad je rukotvorio pedesetak komada brodica Zenit, produženih Galeba i polupodmornica. Kao modelaru mu nijedan materijal nije stran pa tako Hunter izgleda vrlo serijski iako je u pitanju prototip.

Dizajn je prilagođen namjeni pa vrijedi istaknuti prolaz s krme, proširene plastične plohe na pramcu i bokovima za lakše manipuliranje oštrim ribolovnim alatima, te masivno inoks nadgrađe za pustu opremu.

Kod nas se malo tko odlučuje loviti velike ribe s gumenjakom iako su prednosti brojne. Jedna od najvažnijih je brzina, a potom i cijena jer se teško može složiti sposobniji brod za 70 tisuća eura. Ako se nekome sviđa za kupanje, osnovna varijanta Huntera s Orca hypalonom 828 u boji po želji je 37 tisuća eura. Izvanbrodski motor može biti snage do 500 konja.

Solarna đita

Lani najavljeni projekt Agene marinSolar Ferry sada se konačno materijalizirao. Izgleda čak i bolje nego na slikama i dokazuje kako je biogradski pogon Mladena Peharde na pragu novog trenda koji će drugi pratiti i (opet) kopirati.

---

image
Solar Ferry je iznenađujuće hitar
HANZA MEDIA
---

Koliko nam je poznato, na europskom tržištu ne postoji ništa slično što bi ovako dobro kombiniralo suvremeni električni pogon i retro izgled parobroda s početka prošloga stoljeća. Čak ni solarne ploče na krovu ne kvare romantičnu priču serviranu za turističke obilaske.

Ovo je trup broj dva jer prvi od ljeta plovi po Vranskom jezeru, odnosno plovio je dok ga pod okriljem noći nisu brutalno orobili (krivo)lovci na solarne ploče.

Uglavnom, osammetarskom brodu morski ambijent nije mrzak i vrlo uski i ekonomični trup izvrsno brodi kroz valove. Na našemu testu je s metrom vala i jakim jugom bez problema održavao balans i brzinu od šest čvorova. Motor snage 6 kilovata, komplet AGM baterija od 1920 Ah i solarni paneli od 1800 vata jamstvo su prilične autonomije, pogotovo po sunčanom vremenu.

Izloženi brod je imao i puno umjetne tikovine pa je ponuđen po cijeni od 74 tisuće eura + PDV. S obzirom na sve veći broj zaštićenih zona i turistički bum na Jadranu, ovo bi moglo biti vrlo atraktivno rješenje za odskočiti od klasične ponude motornih brodica za dnevne izlete.

Sve veći pomorski promet traži i podizanje razine sigurnosti pa nailazimo na nova rješenja. Tvrtke i za to područje smišljaju rješenja. Nakon vatrogasnih brodica Navara i Damora, tvrtka Flammifer, inače specijalizirana za modifikacija cestovnih gasitelja, jednu je pumpu kapaciteta 1600 litara vode u minuti postavila na aluminijsku škatulu FFB 640 F-RPA, kakvu smo bez šmrka prošle godine predstavili na stranicama Otvorenog mora.

---

image
Flammiferov gasitelj FFB 640 F-RPA
HANZA MEDIA
---

Glavne karakteristike brodice su desantna rampa i izdržljivost na visoku toplinu, što je za vatrogasnu namjenu najvažniji podatak. S topom dometa pedesetak metara ne bi se trebalo puno približavati iako je za direktne kontakte ugrađen debeli štitnik za pramac. Zbog opreme je i cijena narasla pa brodograditelji iz Ozlja za plovećeg vatrogasca traže 625 tisuća kuna.

Tri trupa

Aluminij je očito sve popularniji, ne samo za radne brodove. Uz splitske aluminijske pionire iz tvrtke Pakleni otoci koji su izložili jahticu za ribolov i đite Colnago 42 Tuna, slovenska tvrtka Ningbo, inače poznata po trgovačkim vezama s Kinom, izložila je pontonski koncept vrlo popularan u SAD-u i Australiji.

Bilo je pokušaja da se slični brodovi prodaju u Jadranu, ali sada je situacija malo drukčija jer je trimaran Beloniformes 25 Tritoon oštrih pramaca više prilagođen morskim uvjetima.

---

image
Pontonski gliser Beloni Formes 25 TriToon
HANZA MEDIA
---

Na platformi dužine 7,5 i širine 2,5 metara složen je terasni interijer s ugodnim prostorom za dnevni boravak. U njega se lako ulazi preko prednje ili bočne rampe, tako da odgovara i gostima slabije pokretljivosti. Za pogon se mogu odabrati jedna ili dvije pente, ovisno o preferencijama korisnika, a obje su na sajmu bile izložene. Detaljnije dojmove s testa uskoro ćemo prenijeti.

Aluminij krasi i ukrajinske gumenjake Gala, predstavljene posredstvom mađarskih zastupnika aktivnih u hrvatskom čarteru. Predstavljeni model Trident T7 zapravo nije gumenjak, već je obložen poliuretanskim kvadratnim tubusima za lagodnije pristajanje drugim brodovima.

---

image
Gala T7, aluminij i poliuretan
HANZA MEDIA
---

Naime, s masivnim bitvama na pramcu i krmi izgleda poput maloga remorkera i s moćnim motorom brzo će i sigurno odraditi svaki zadatak. Unutrašnjost je spartanska, ali ugodno zaobljena gdje god je bilo moguće. Trident može nositi osam putnika, motor od 300 konja, a s ugrađenim Suzukijem 250 stigli smo do 42 čvora. Cijena od 60 tisuća eura nije mala, no ovo definitivno nije brod za svakoga.

Zaljubljenicima u pneumatske brodice za oko je sigurno zapeo model Top Line PX 27. Na prvi pogled klasičan gumenjak od osam metara prava je zvijer s dvije stepenice na trupu i potencijalom za grubo more. S ugrađenim Mercuryjem 250, koji se u verziji SeaPro lijepo uklopio s dizajnom, cijena je 100 tisuća eura. Tko se razumije u grčke premium gumenjake, zna zašto plaća taj novac. Ako ništa drugo, brzina od gotovo 50 čvorova je sigurno jedan od razloga.

---

image
Grčka guma TopLine PX 27
HANZA MEDIA
---

Među zanimljivije gumenjake spada slovenski Optimus 5.0, mlazni tender za jahte dužine svega pet metara, no smanjenog opsega tubusa, tako da unutra ostane što više mjesta za osam putnika. Svaki putnik je VIP i ima svoje udobno dizajnirano mjesto s naslonom. Nadgrađe je nisko kako bi igračka mogla lakše stati u garažu matičnoga broda i sve izgleda nekako neobično. Uz cijenu od 110 tisuća eura idu impresivna bakrena boja tubusa, kao i tikovina i ambijentalna LED rasvjeta.

Nautičari koji u jednom brodu imaju i jahtu i tender obično traže racionalno rješenje. Motor da ne troši previše i kabinicu tek tako za ubiti oko, a opet da lijepo izgleda. Ukus domaće publike u kategoriji od pet do sedam metara najviše pogađaju europski modeli, mahom sagrađeni u Poljskoj.

---

image
Gumenjak Optimus 5.0
HANZA MEDIA
---

Uz grupaciju Jeanneau, među najpopularnijima su gliseri Atlantis marine, već 15 godina u Biogradu prisutni preko zastupnika Vodice brodovi. Šest izloženih modela, od Opena 530 do Suncruisera 730, detaljno je ispeglano prema povratnim informacijama od jadranskih korisnika.

Kuće katamaranske

Iz iste zemlje je stigla i Galia G250 Sundeck, redizajnirani sedammetarski hit sa Suzukijem 300, vrijedan 82 tisuće eura. Svjetlosni otvori na bokovima su veći, tako da kabina visoka 142 centimetra izgleda još prozračnije. WC je pod poklopcem, a unutrašnje ljestve se sklapaju kako bi se za spavanje dobio koji centimetar više. Sve je bolje nego prije osim činjenice da će se zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta na isporuku morati dugo čekati.

---

image
Galia G 250 Sundeck ima širok kokpit
HANZA MEDIA
---

Tko ne može dočekati vlastiti brod, uvijek se može pokriti s bogatom ponudom u čarteru. Distributeri jedrilica sve su agilniji u ponudi katamarana, iako i monotrupci imaju svoju publiku. Tvrtka Croatia Yachting predstavila je katamarane Bali oznake 4.2 i 4.6, koji i dalje slijede uspješni koncept – uživanje u otvorenom prostoru zahvaljujući funkcionalnom objedinjavanju svih organizacijskih cjelina.

Bali 4.6 može se naručiti u više različitih verzija rasporeda kabina i pogodan je za sve nautičare koji cijene udobnost i prostor. Osnovna cijena bez poreza kreće od 526 tisuća eura. Manji novitet, oznake 4.2, krasi epitet prvog u klasi koji vratima izravno povezuje salon s prednjim kokpitom. To rješenje prisutno kod katamarana pune veće duljine još više je naglasilo koncept brodogradilišta. Cijena osnovnog modela počinje od 364 tisuće eura.

---

image
Bali 4.2 i 4.6
---

Tvrtka Euromarine predstavila je najnoviji model katamarana Excess 11, kojeg odlikuje jednostavno i brzo jedrenje uz maksimalnu udobnost, kako na palubi, tako i u potpalublju. Iskoristivši iskustvo stečeno kod prijašnjih modela, i ovaj slijedi isti moto – jednostavne i brze plovidbe bez žrtvovanja udobnosti potrebne za krstarenje. S obzirom na to da je među najmanjima na tržištu, i osnovna cijena od 250 tisuća eura mogla bi biti presudan argument kod odluke.

---

image
Katamaran Excess 11
---

Najmanji Fountaine Pajot je Isla 40, formalna zamjena za uspješnu Luciju 40. Sada kupci dobivaju još bolju organizaciju prostora i modernije linije trupa. U Biogradu je predstavljena posebna vlasnička izvedba – Maestro. S grijanjem i punom dodatnom opremom cijena prelazi 400 tisuća eura pa treba dobro odvagnuti što je doista bitno odabrati.

---

image
Fountaine Pajot Isla 40
---

Tvrtka Ultra je predstavila i Beneteau Oceanis 40.1, 12-metarsku jedrilicu sposobnu za moderno i brzo jedrenje. U lipanjskom broju Otvorenog mora detaljno smo je predstavili i zaključili da za svoju duljinu nudi obilje prostora u potpalublju. Cijena osnovnog modela bez poreza kreće od 180 tisuća eura, uz znatnu mogućnost personalizacije u odabiru opreme i rasporeda.

Slovenska tvrtka Comit predstavila je Solaris 44, kao i ostale modele toga talijanskoga škvera, prepoznatljiv po elegantnim i čistim linijama punokrvnog regatnog krstaša. Dizajniran je za brzo jedrenje s reduciranom posadom, iznimnog i atraktivnog dizajna kako na palubi, tako i potpalublju.

---

image
Talijanska elegancija Solaris 44
HANZA MEDIA
---

Kvalitetna oprema, korišteni vrhunski materijali i tehnologije uz visoki stupanj završne obrade prepoznatljivost su ovog talijanskog brodograditelja, te za ulaznicu u ovaj svijet jedrenja treba biti spreman izdvojiti više od 300 tisuća eura.

Za kraj ostavljamo slasticu tvrtke More ocean i njihov Hallberg-Rassy 50. I ovaj model ostaje vjeran klasičnim osnovama švedskoga škvera te je dizajniran za jedrenje bez napora i veliku udobnost s puno prostora. Zbog mogućnosti velike personalizacije u odabiru materijala i ugrađene opreme, za ovih dvadeset tona čistog luksuza ne postoji javni cjenik, no priča se da treba biti spreman na iznos od oko milijun i pol eura.

---

image
Halberg Rassy 50 za jedriličarske tajkune
HANZA MEDIA
---

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE VIDJETI U NAŠOJ GALERIJI

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reportaža iz biograda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => reportaža iz biograda 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-28 20:45:56 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => G. Jelavić i S. Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-04 07:56:03 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-11-03 10:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19856756.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818732.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818734.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818736.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818866.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818868.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818870.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818874.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818876.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818878.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818882.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818884.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818888.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818892.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818894.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818896.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818900.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818902.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818904.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818908.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818914.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19818916.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marina Kornati","Fountaine Pajot Isla 40","Bali 4.2 i 4.6","Katamaran Excess 11","Talijanska elegancija Solaris 44","Seamaster 45 Fortuna","Most se redovito otvarao za probne plovidbe","Pontonski gliser Beloni Formes 25 TriToon","Posjetitelji su mogli biti zadovoljni","Idealno vrijeme i termin za sajam","Ecio Bilan izgradio je Hunter Ray 800","Halberg Rassy 50 za jedrili\u010darske tajkune","Gala T7, aluminij i poliuretan","Flammiferov gasitelj FFB 640 F-RPA","Solar Ferry je iznena\u0111uju\u0107e hitar","Laus 695 ide i po ru\u017enom moru","Poljska flota glisera Atlantic marine","Galia G 250 Sundeck ima \u0161irok kokpit","Gumenjak Optimus 5.0","NorTech Supercat 3600 pla\u0161io je jedrilice u kanalu","Gr\u010dka guma TopLine PX 27","I mala barka nudi puno zadovoljstva"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_19856756_1920.jpg":"1920x1080","k_19856756_1280.jpg":"1280x1280","k_19856756_1024.jpg":"1024x1024","k_19856756_640.jpg":"640x640","k_19856756_480.jpg":"480x480","k_19856756_340.jpg":"340x340","k_19856756_220.jpg":"220x220","o_19856756_1280.jpg":"1280x852","o_19856756_1024.jpg":"1024x682","o_19856756_640.jpg":"640x426","o_19856756_480.jpg":"480x319","o_19856756_340.jpg":"340x226","o_19856756_220.jpg":"220x146","h_19856756_1280.jpg":"1280x854","h_19856756_1024.jpg":"1024x683","h_19856756_640.jpg":"640x427","h_19856756_480.jpg":"480x320","h_19856756_340.jpg":"340x227","h_19856756_220.jpg":"220x147","pp_19856756_1280.jpg":"1006x1280","pp_19856756_1024.jpg":"805x1024","pp_19856756_640.jpg":"503x640","pp_19856756_480.jpg":"377x480","pp_19856756_340.jpg":"267x340","pp_19856756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19818732_1920.jpg":"1920x1080","k_19818732_1280.jpg":"1280x1280","k_19818732_1024.jpg":"1024x1024","k_19818732_640.jpg":"640x640","k_19818732_480.jpg":"480x480","k_19818732_340.jpg":"340x340","k_19818732_220.jpg":"220x220","o_19818732_1280.jpg":"1280x960","o_19818732_1024.jpg":"1024x768","o_19818732_640.jpg":"640x480","o_19818732_480.jpg":"480x360","o_19818732_340.jpg":"340x255","o_19818732_220.jpg":"220x165","h_19818732_1280.jpg":"1280x854","h_19818732_1024.jpg":"1024x683","h_19818732_640.jpg":"640x427","h_19818732_480.jpg":"480x320","h_19818732_340.jpg":"340x227","h_19818732_220.jpg":"220x147","pp_19818732_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818732_1024.jpg":"805x1024","pp_19818732_640.jpg":"503x640","pp_19818732_480.jpg":"377x480","pp_19818732_340.jpg":"267x340","pp_19818732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19818734_1920.jpg":"1920x1080","k_19818734_1280.jpg":"1280x1280","k_19818734_1024.jpg":"1024x1024","k_19818734_640.jpg":"640x640","k_19818734_480.jpg":"480x480","k_19818734_340.jpg":"340x340","k_19818734_220.jpg":"220x220","o_19818734_1280.jpg":"1280x960","o_19818734_1024.jpg":"1024x768","o_19818734_640.jpg":"640x480","o_19818734_480.jpg":"480x360","o_19818734_340.jpg":"340x255","o_19818734_220.jpg":"220x165","h_19818734_1280.jpg":"1280x854","h_19818734_1024.jpg":"1024x683","h_19818734_640.jpg":"640x427","h_19818734_480.jpg":"480x320","h_19818734_340.jpg":"340x227","h_19818734_220.jpg":"220x147","pp_19818734_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818734_1024.jpg":"805x1024","pp_19818734_640.jpg":"503x640","pp_19818734_480.jpg":"377x480","pp_19818734_340.jpg":"267x340","pp_19818734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19818736_1920.jpg":"1920x1080","k_19818736_1280.jpg":"1280x1280","k_19818736_1024.jpg":"1024x1024","k_19818736_640.jpg":"640x640","k_19818736_480.jpg":"480x480","k_19818736_340.jpg":"340x340","k_19818736_220.jpg":"220x220","o_19818736_1280.jpg":"1280x960","o_19818736_1024.jpg":"1024x768","o_19818736_640.jpg":"640x480","o_19818736_480.jpg":"480x360","o_19818736_340.jpg":"340x255","o_19818736_220.jpg":"220x165","h_19818736_1280.jpg":"1280x854","h_19818736_1024.jpg":"1024x683","h_19818736_640.jpg":"640x427","h_19818736_480.jpg":"480x320","h_19818736_340.jpg":"340x227","h_19818736_220.jpg":"220x147","pp_19818736_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818736_1024.jpg":"805x1024","pp_19818736_640.jpg":"503x640","pp_19818736_480.jpg":"377x480","pp_19818736_340.jpg":"267x340","pp_19818736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_19818866_1920.jpg":"1920x1080","k_19818866_1280.jpg":"1280x1280","k_19818866_1024.jpg":"1024x1024","k_19818866_640.jpg":"640x640","k_19818866_480.jpg":"480x480","k_19818866_340.jpg":"340x340","k_19818866_220.jpg":"220x220","o_19818866_1280.jpg":"1280x854","o_19818866_1024.jpg":"1024x683","o_19818866_640.jpg":"640x427","o_19818866_480.jpg":"480x320","o_19818866_340.jpg":"340x227","o_19818866_220.jpg":"220x146","h_19818866_1280.jpg":"1280x854","h_19818866_1024.jpg":"1024x683","h_19818866_640.jpg":"640x427","h_19818866_480.jpg":"480x320","h_19818866_340.jpg":"340x227","h_19818866_220.jpg":"220x147","pp_19818866_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818866_1024.jpg":"805x1024","pp_19818866_640.jpg":"503x640","pp_19818866_480.jpg":"377x480","pp_19818866_340.jpg":"267x340","pp_19818866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19818868_1920.jpg":"1920x1080","k_19818868_1280.jpg":"1280x1280","k_19818868_1024.jpg":"1024x1024","k_19818868_640.jpg":"640x640","k_19818868_480.jpg":"480x480","k_19818868_340.jpg":"340x340","k_19818868_220.jpg":"220x220","o_19818868_1280.jpg":"1280x851","o_19818868_1024.jpg":"1024x681","o_19818868_640.jpg":"640x425","o_19818868_480.jpg":"480x319","o_19818868_340.jpg":"340x226","o_19818868_220.jpg":"220x146","h_19818868_1280.jpg":"1280x854","h_19818868_1024.jpg":"1024x683","h_19818868_640.jpg":"640x427","h_19818868_480.jpg":"480x320","h_19818868_340.jpg":"340x227","h_19818868_220.jpg":"220x147","pp_19818868_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818868_1024.jpg":"805x1024","pp_19818868_640.jpg":"503x640","pp_19818868_480.jpg":"377x480","pp_19818868_340.jpg":"267x340","pp_19818868_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1099","hd_19818870_1920.jpg":"1920x1080","k_19818870_1280.jpg":"1280x1280","k_19818870_1024.jpg":"1024x1024","k_19818870_640.jpg":"640x640","k_19818870_480.jpg":"480x480","k_19818870_340.jpg":"340x340","k_19818870_220.jpg":"220x220","o_19818870_1280.jpg":"1280x732","o_19818870_1024.jpg":"1024x586","o_19818870_640.jpg":"640x366","o_19818870_480.jpg":"480x274","o_19818870_340.jpg":"340x194","o_19818870_220.jpg":"220x125","h_19818870_1280.jpg":"1280x854","h_19818870_1024.jpg":"1024x683","h_19818870_640.jpg":"640x427","h_19818870_480.jpg":"480x320","h_19818870_340.jpg":"340x227","h_19818870_220.jpg":"220x147","pp_19818870_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818870_1024.jpg":"805x1024","pp_19818870_640.jpg":"503x640","pp_19818870_480.jpg":"377x480","pp_19818870_340.jpg":"267x340","pp_19818870_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1216","hd_19818874_1920.jpg":"1920x1080","k_19818874_1280.jpg":"1280x1280","k_19818874_1024.jpg":"1024x1024","k_19818874_640.jpg":"640x640","k_19818874_480.jpg":"480x480","k_19818874_340.jpg":"340x340","k_19818874_220.jpg":"220x220","o_19818874_1280.jpg":"1280x810","o_19818874_1024.jpg":"1024x648","o_19818874_640.jpg":"640x405","o_19818874_480.jpg":"480x304","o_19818874_340.jpg":"340x215","o_19818874_220.jpg":"220x139","h_19818874_1280.jpg":"1280x854","h_19818874_1024.jpg":"1024x683","h_19818874_640.jpg":"640x427","h_19818874_480.jpg":"480x320","h_19818874_340.jpg":"340x227","h_19818874_220.jpg":"220x147","pp_19818874_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818874_1024.jpg":"805x1024","pp_19818874_640.jpg":"503x640","pp_19818874_480.jpg":"377x480","pp_19818874_340.jpg":"267x340","pp_19818874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_19818876_1920.jpg":"1920x1080","k_19818876_1280.jpg":"1280x1280","k_19818876_1024.jpg":"1024x1024","k_19818876_640.jpg":"640x640","k_19818876_480.jpg":"480x480","k_19818876_340.jpg":"340x340","k_19818876_220.jpg":"220x220","o_19818876_1280.jpg":"1280x870","o_19818876_1024.jpg":"1024x696","o_19818876_640.jpg":"640x435","o_19818876_480.jpg":"480x326","o_19818876_340.jpg":"340x231","o_19818876_220.jpg":"220x149","h_19818876_1280.jpg":"1280x854","h_19818876_1024.jpg":"1024x683","h_19818876_640.jpg":"640x427","h_19818876_480.jpg":"480x320","h_19818876_340.jpg":"340x227","h_19818876_220.jpg":"220x147","pp_19818876_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818876_1024.jpg":"805x1024","pp_19818876_640.jpg":"503x640","pp_19818876_480.jpg":"377x480","pp_19818876_340.jpg":"267x340","pp_19818876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1128","hd_19818878_1920.jpg":"1920x1080","k_19818878_1280.jpg":"1280x1280","k_19818878_1024.jpg":"1024x1024","k_19818878_640.jpg":"640x640","k_19818878_480.jpg":"480x480","k_19818878_340.jpg":"340x340","k_19818878_220.jpg":"220x220","o_19818878_1280.jpg":"1280x752","o_19818878_1024.jpg":"1024x601","o_19818878_640.jpg":"640x376","o_19818878_480.jpg":"480x282","o_19818878_340.jpg":"340x199","o_19818878_220.jpg":"220x129","h_19818878_1280.jpg":"1280x854","h_19818878_1024.jpg":"1024x683","h_19818878_640.jpg":"640x427","h_19818878_480.jpg":"480x320","h_19818878_340.jpg":"340x227","h_19818878_220.jpg":"220x147","pp_19818878_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818878_1024.jpg":"805x1024","pp_19818878_640.jpg":"503x640","pp_19818878_480.jpg":"377x480","pp_19818878_340.jpg":"267x340","pp_19818878_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_19818882_1920.jpg":"1920x1080","k_19818882_1280.jpg":"1280x1280","k_19818882_1024.jpg":"1024x1024","k_19818882_640.jpg":"640x640","k_19818882_480.jpg":"480x480","k_19818882_340.jpg":"340x340","k_19818882_220.jpg":"220x220","o_19818882_1280.jpg":"1280x840","o_19818882_1024.jpg":"1024x672","o_19818882_640.jpg":"640x420","o_19818882_480.jpg":"480x315","o_19818882_340.jpg":"340x223","o_19818882_220.jpg":"220x144","h_19818882_1280.jpg":"1280x854","h_19818882_1024.jpg":"1024x683","h_19818882_640.jpg":"640x427","h_19818882_480.jpg":"480x320","h_19818882_340.jpg":"340x227","h_19818882_220.jpg":"220x147","pp_19818882_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818882_1024.jpg":"805x1024","pp_19818882_640.jpg":"503x640","pp_19818882_480.jpg":"377x480","pp_19818882_340.jpg":"267x340","pp_19818882_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1262","hd_19818884_1920.jpg":"1920x1080","k_19818884_1280.jpg":"1280x1280","k_19818884_1024.jpg":"1024x1024","k_19818884_640.jpg":"640x640","k_19818884_480.jpg":"480x480","k_19818884_340.jpg":"340x340","k_19818884_220.jpg":"220x220","o_19818884_1280.jpg":"1280x841","o_19818884_1024.jpg":"1024x673","o_19818884_640.jpg":"640x420","o_19818884_480.jpg":"480x315","o_19818884_340.jpg":"340x223","o_19818884_220.jpg":"220x144","h_19818884_1280.jpg":"1280x854","h_19818884_1024.jpg":"1024x683","h_19818884_640.jpg":"640x427","h_19818884_480.jpg":"480x320","h_19818884_340.jpg":"340x227","h_19818884_220.jpg":"220x147","pp_19818884_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818884_1024.jpg":"805x1024","pp_19818884_640.jpg":"503x640","pp_19818884_480.jpg":"377x480","pp_19818884_340.jpg":"267x340","pp_19818884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1014","hd_19818888_1920.jpg":"1920x1080","k_19818888_1280.jpg":"1280x1280","k_19818888_1024.jpg":"1024x1024","k_19818888_640.jpg":"640x640","k_19818888_480.jpg":"480x480","k_19818888_340.jpg":"340x340","k_19818888_220.jpg":"220x220","o_19818888_1280.jpg":"1280x676","o_19818888_1024.jpg":"1024x540","o_19818888_640.jpg":"640x338","o_19818888_480.jpg":"480x253","o_19818888_340.jpg":"340x179","o_19818888_220.jpg":"220x116","h_19818888_1280.jpg":"1280x854","h_19818888_1024.jpg":"1024x683","h_19818888_640.jpg":"640x427","h_19818888_480.jpg":"480x320","h_19818888_340.jpg":"340x227","h_19818888_220.jpg":"220x147","pp_19818888_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818888_1024.jpg":"805x1024","pp_19818888_640.jpg":"503x640","pp_19818888_480.jpg":"377x480","pp_19818888_340.jpg":"267x340","pp_19818888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1101","hd_19818892_1920.jpg":"1920x1080","k_19818892_1280.jpg":"1280x1280","k_19818892_1024.jpg":"1024x1024","k_19818892_640.jpg":"640x640","k_19818892_480.jpg":"480x480","k_19818892_340.jpg":"340x340","k_19818892_220.jpg":"220x220","o_19818892_1280.jpg":"1280x734","o_19818892_1024.jpg":"1024x587","o_19818892_640.jpg":"640x367","o_19818892_480.jpg":"480x275","o_19818892_340.jpg":"340x194","o_19818892_220.jpg":"220x126","h_19818892_1280.jpg":"1280x854","h_19818892_1024.jpg":"1024x683","h_19818892_640.jpg":"640x427","h_19818892_480.jpg":"480x320","h_19818892_340.jpg":"340x227","h_19818892_220.jpg":"220x147","pp_19818892_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818892_1024.jpg":"805x1024","pp_19818892_640.jpg":"503x640","pp_19818892_480.jpg":"377x480","pp_19818892_340.jpg":"267x340","pp_19818892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1127","hd_19818894_1920.jpg":"1920x1080","k_19818894_1280.jpg":"1280x1280","k_19818894_1024.jpg":"1024x1024","k_19818894_640.jpg":"640x640","k_19818894_480.jpg":"480x480","k_19818894_340.jpg":"340x340","k_19818894_220.jpg":"220x220","o_19818894_1280.jpg":"1280x751","o_19818894_1024.jpg":"1024x601","o_19818894_640.jpg":"640x375","o_19818894_480.jpg":"480x281","o_19818894_340.jpg":"340x199","o_19818894_220.jpg":"220x129","h_19818894_1280.jpg":"1280x854","h_19818894_1024.jpg":"1024x683","h_19818894_640.jpg":"640x427","h_19818894_480.jpg":"480x320","h_19818894_340.jpg":"340x227","h_19818894_220.jpg":"220x147","pp_19818894_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818894_1024.jpg":"805x1024","pp_19818894_640.jpg":"503x640","pp_19818894_480.jpg":"377x480","pp_19818894_340.jpg":"267x340","pp_19818894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x982","hd_19818896_1920.jpg":"1920x1080","k_19818896_1280.jpg":"1280x1280","k_19818896_1024.jpg":"1024x1024","k_19818896_640.jpg":"640x640","k_19818896_480.jpg":"480x480","k_19818896_340.jpg":"340x340","k_19818896_220.jpg":"220x220","o_19818896_1280.jpg":"1280x654","o_19818896_1024.jpg":"1024x523","o_19818896_640.jpg":"640x327","o_19818896_480.jpg":"480x245","o_19818896_340.jpg":"340x173","o_19818896_220.jpg":"220x112","h_19818896_1280.jpg":"1280x854","h_19818896_1024.jpg":"1024x683","h_19818896_640.jpg":"640x427","h_19818896_480.jpg":"480x320","h_19818896_340.jpg":"340x227","h_19818896_220.jpg":"220x147","pp_19818896_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818896_1024.jpg":"805x1024","pp_19818896_640.jpg":"503x640","pp_19818896_480.jpg":"377x480","pp_19818896_340.jpg":"267x340","pp_19818896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1064","hd_19818900_1920.jpg":"1920x1080","k_19818900_1280.jpg":"1280x1280","k_19818900_1024.jpg":"1024x1024","k_19818900_640.jpg":"640x640","k_19818900_480.jpg":"480x480","k_19818900_340.jpg":"340x340","k_19818900_220.jpg":"220x220","o_19818900_1280.jpg":"1280x709","o_19818900_1024.jpg":"1024x567","o_19818900_640.jpg":"640x354","o_19818900_480.jpg":"480x266","o_19818900_340.jpg":"340x188","o_19818900_220.jpg":"220x121","h_19818900_1280.jpg":"1280x854","h_19818900_1024.jpg":"1024x683","h_19818900_640.jpg":"640x427","h_19818900_480.jpg":"480x320","h_19818900_340.jpg":"340x227","h_19818900_220.jpg":"220x147","pp_19818900_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818900_1024.jpg":"805x1024","pp_19818900_640.jpg":"503x640","pp_19818900_480.jpg":"377x480","pp_19818900_340.jpg":"267x340","pp_19818900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","hd_19818902_1920.jpg":"1920x1080","k_19818902_1280.jpg":"1280x1280","k_19818902_1024.jpg":"1024x1024","k_19818902_640.jpg":"640x640","k_19818902_480.jpg":"480x480","k_19818902_340.jpg":"340x340","k_19818902_220.jpg":"220x220","o_19818902_1280.jpg":"1280x804","o_19818902_1024.jpg":"1024x643","o_19818902_640.jpg":"640x402","o_19818902_480.jpg":"480x301","o_19818902_340.jpg":"340x213","o_19818902_220.jpg":"220x138","h_19818902_1280.jpg":"1280x854","h_19818902_1024.jpg":"1024x683","h_19818902_640.jpg":"640x427","h_19818902_480.jpg":"480x320","h_19818902_340.jpg":"340x227","h_19818902_220.jpg":"220x147","pp_19818902_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818902_1024.jpg":"805x1024","pp_19818902_640.jpg":"503x640","pp_19818902_480.jpg":"377x480","pp_19818902_340.jpg":"267x340","pp_19818902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1115","hd_19818904_1920.jpg":"1920x1080","k_19818904_1280.jpg":"1280x1280","k_19818904_1024.jpg":"1024x1024","k_19818904_640.jpg":"640x640","k_19818904_480.jpg":"480x480","k_19818904_340.jpg":"340x340","k_19818904_220.jpg":"220x220","o_19818904_1280.jpg":"1280x743","o_19818904_1024.jpg":"1024x594","o_19818904_640.jpg":"640x371","o_19818904_480.jpg":"480x278","o_19818904_340.jpg":"340x197","o_19818904_220.jpg":"220x127","h_19818904_1280.jpg":"1280x854","h_19818904_1024.jpg":"1024x683","h_19818904_640.jpg":"640x427","h_19818904_480.jpg":"480x320","h_19818904_340.jpg":"340x227","h_19818904_220.jpg":"220x147","pp_19818904_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818904_1024.jpg":"805x1024","pp_19818904_640.jpg":"503x640","pp_19818904_480.jpg":"377x480","pp_19818904_340.jpg":"267x340","pp_19818904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x841","hd_19818908_1920.jpg":"1920x1080","k_19818908_1280.jpg":"1280x1280","k_19818908_1024.jpg":"1024x1024","k_19818908_640.jpg":"640x640","k_19818908_480.jpg":"480x480","k_19818908_340.jpg":"340x340","k_19818908_220.jpg":"220x220","o_19818908_1280.jpg":"1280x560","o_19818908_1024.jpg":"1024x448","o_19818908_640.jpg":"640x280","o_19818908_480.jpg":"480x210","o_19818908_340.jpg":"340x148","o_19818908_220.jpg":"220x96","h_19818908_1280.jpg":"1280x854","h_19818908_1024.jpg":"1024x683","h_19818908_640.jpg":"640x427","h_19818908_480.jpg":"480x320","h_19818908_340.jpg":"340x227","h_19818908_220.jpg":"220x147","pp_19818908_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818908_1024.jpg":"805x1024","pp_19818908_640.jpg":"503x640","pp_19818908_480.jpg":"377x480","pp_19818908_340.jpg":"267x340","pp_19818908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1039","hd_19818914_1920.jpg":"1920x1080","k_19818914_1280.jpg":"1280x1280","k_19818914_1024.jpg":"1024x1024","k_19818914_640.jpg":"640x640","k_19818914_480.jpg":"480x480","k_19818914_340.jpg":"340x340","k_19818914_220.jpg":"220x220","o_19818914_1280.jpg":"1280x692","o_19818914_1024.jpg":"1024x554","o_19818914_640.jpg":"640x346","o_19818914_480.jpg":"480x259","o_19818914_340.jpg":"340x183","o_19818914_220.jpg":"220x119","h_19818914_1280.jpg":"1280x854","h_19818914_1024.jpg":"1024x683","h_19818914_640.jpg":"640x427","h_19818914_480.jpg":"480x320","h_19818914_340.jpg":"340x227","h_19818914_220.jpg":"220x147","pp_19818914_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818914_1024.jpg":"805x1024","pp_19818914_640.jpg":"503x640","pp_19818914_480.jpg":"377x480","pp_19818914_340.jpg":"267x340","pp_19818914_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_19818916_1920.jpg":"1920x1080","k_19818916_1280.jpg":"1280x1280","k_19818916_1024.jpg":"1024x1024","k_19818916_640.jpg":"640x640","k_19818916_480.jpg":"480x480","k_19818916_340.jpg":"340x340","k_19818916_220.jpg":"220x220","o_19818916_1280.jpg":"1280x852","o_19818916_1024.jpg":"1024x682","o_19818916_640.jpg":"640x426","o_19818916_480.jpg":"480x319","o_19818916_340.jpg":"340x226","o_19818916_220.jpg":"220x146","h_19818916_1280.jpg":"1280x854","h_19818916_1024.jpg":"1024x683","h_19818916_640.jpg":"640x427","h_19818916_480.jpg":"480x320","h_19818916_340.jpg":"340x227","h_19818916_220.jpg":"220x147","pp_19818916_1280.jpg":"1006x1280","pp_19818916_1024.jpg":"805x1024","pp_19818916_640.jpg":"503x640","pp_19818916_480.jpg":"377x480","pp_19818916_340.jpg":"267x340","pp_19818916_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15130933 Threads: 1 Questions: 3163462872 Slow queries: 7077357 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235215268 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/reportaza-iz-biograda-rokovi-isporuke-sve-su-dulji-a-cijene-sve-vise-1139937 [printLink] => /om/nautika/reportaza-iz-biograda-rokovi-isporuke-sve-su-dulji-a-cijene-sve-vise-1139937?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650146 [name] => Biograd Boat Show 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-22 14:18:27 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show-2021 [link] => /tag/biograd-boat-show-2021 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 349049 [name] => Biograd Boat Show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show [link] => /tag/biograd-boat-show ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655013 [name] => biograd boat show reportaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-03 11:33:13 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show-reportaza [link] => /tag/biograd-boat-show-reportaza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 655014 [name] => biograd boat show otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-03 11:33:13 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show-otvoreno-more [link] => /tag/biograd-boat-show-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reportaža iz biograda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maštovitost brodograditelja pred kupce baca sve više izazova. Rokovi isporuke sve su dulji, a cijene sve više [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19856756.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Marina Kornati [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19856756.jpg [title] => Marina Kornati Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818732.jpg [title] => Fountaine Pajot Isla 40 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818734.jpg [title] => Bali 4.2 i 4.6 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818736.jpg [title] => Katamaran Excess 11 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818866.jpg [title] => Talijanska elegancija Solaris 44 HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818868.jpg [title] => Seamaster 45 Fortuna HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818870.jpg [title] => Most se redovito otvarao za probne plovidbe HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818874.jpg [title] => Pontonski gliser Beloni Formes 25 TriToon HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818876.jpg [title] => Posjetitelji su mogli biti zadovoljni HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818878.jpg [title] => Idealno vrijeme i termin za sajam HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818882.jpg [title] => Ecio Bilan izgradio je Hunter Ray 800 HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818884.jpg [title] => Halberg Rassy 50 za jedriličarske tajkune HANZA MEDIA ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818888.jpg [title] => Gala T7, aluminij i poliuretan HANZA MEDIA ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818892.jpg [title] => Flammiferov gasitelj FFB 640 F-RPA HANZA MEDIA ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818894.jpg [title] => Solar Ferry je iznenađujuće hitar HANZA MEDIA ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818896.jpg [title] => Laus 695 ide i po ružnom moru HANZA MEDIA ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818900.jpg [title] => Poljska flota glisera Atlantic marine HANZA MEDIA ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818902.jpg [title] => Galia G 250 Sundeck ima širok kokpit HANZA MEDIA ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818904.jpg [title] => Gumenjak Optimus 5.0 HANZA MEDIA ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818908.jpg [title] => NorTech Supercat 3600 plašio je jedrilice u kanalu HANZA MEDIA ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818914.jpg [title] => Grčka guma TopLine PX 27 HANZA MEDIA ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19818916.jpg [title] => I mala barka nudi puno zadovoljstva HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Puno sreće imaju organizatori sajma u Biogradu. Sreće i pameti. Prošle su jeseni, u pandemijskoj rupi, među rijetkima na svijetu uopće uspjeli održati sajam, a ove godine su taman odradili vrhunsku priredbu uoči novoga vala širenja virusa.

I to ne jednu, već četiri manifestacije u paketu: Biograd Boat Show, Dane hrvatske nautike, Croatia Charter Expo za iznajmljivače i agente, te Biograd B2B za poslovne sastanke svih oblika. Netko je u šali spomenuo da im samo nedostaje Property Show i zaokružili bi cijelu paletu hrvatskih gospodarskih aktivnosti.

Nikad snažnija tvrtka Ilirija, s hotelima, restoranima, marinom i ljudstvom zahuktalim od uspješne turističke sezone, rutinerski je odradila 23. nautički sajam i potpuno ispunila očekivanja izlagača i posjetitelja. Vrijeme je bilo vrlo ugodno za šetnju i probne plovidbe, a hrabriji su mogli isprobati i razne adrenalinske baterijske igračke.

---

---

Čitateljima Otvorenog mora svakako su najzanimljiviji novi modeli plovila za iduću sezonu pa smo složili pregled predstavljenih izložaka.

Domaća roba

Posebnu važnost za ekonomiju imaju ona nastala u domaćim proizvodnim halama i garažama. U moru uvoznih brodica nekoliko je primjera hrvatskih poduzetničkih inicijativa koje svakako vrijedi istaknuti. Jedna od njih stiže iz Dubrovnika, perjanice turizma i kulture, ali i grada na zapećku svih oblika proizvodnih procesa.

Sin i otac, Maro i Mato Šagarjelo, inače kapetan lučke ispostave u Mokošici, posjetiteljima sajma ponudili su prototipove dvaju sedammetarskih glisera atraktivnog dizajna naziva Laus 695. Takvi tipovi brodova se u tisućama štancaju od Amerike do Australije, ali naši mali brodograditelji nisu ih često radili. Miliji su im bili poludeplasmanci za đite.

– I mi smo napravili desetak komada Dubrovnika 800 – kažu nam Dubrovčani – to je bila prava vikendica na moru. Sad smo odlučili napraviti nešto za iznajmljivanje, jednostavno za održavanje, da se čovjeku na dobroj lokaciji isplati već za godinu dana. Umjesto drugog sloja plastike, na trup smo stavili dvokomponentnu poliuretansku pjenu, tako da je brod otporan na udarce i praktički nepotopiv – navode brodograditelji.

---

---

Za dvadeset tisuća eura, odnosno 25 za model s kabinom, zaista je teško naći nešto povoljnije na tržištu. To su cijene brodova s porezom, a dodatne opreme može se nakupiti još toliko, pa napucani izložbeni primjerak srebrno lakiranog trupa s motorom od 200 konja dođe do 58 tisuća eura. To se već teško može isplatiti u jednoj sezoni, ali vlasnik ga je takvoga naručio za svoj gušt.

Brodograditelji ponosno ističu kako su na sklapanju broda angažirali lokalne obrtnike, pa je Laus pravi predstavnik juga Hrvatske.

Nekoć slavni otočni proizvođači odavno su pali u zaborav, pa nas je ugodno iznenadio nastup Ecija Bilana, malog brodograditelja iz Jezera na Murteru. Nije dovezao neku drvenu ljepoticu s latinskim idrom, već moderni gumenjak od osam metara imena Hunter Ray 800.

---

image
Ecio Bilan izgradio je Hunter Ray 800
HANZA MEDIA
---

Ime nije slučajno jer je u pitanju ozbiljan lovac s kojim vlasnik redovito ide u pohode do Jabuke i Palagruže. Zato i ima tri motora – glavnu Yamahu 300, pomoćnu Yamahu 25 High Thrust za panulavanje, te pramčanu Minn Kotu za održavanje pozicije na pučini.

Bilanu je ovo novi model, dosad je rukotvorio pedesetak komada brodica Zenit, produženih Galeba i polupodmornica. Kao modelaru mu nijedan materijal nije stran pa tako Hunter izgleda vrlo serijski iako je u pitanju prototip.

Dizajn je prilagođen namjeni pa vrijedi istaknuti prolaz s krme, proširene plastične plohe na pramcu i bokovima za lakše manipuliranje oštrim ribolovnim alatima, te masivno inoks nadgrađe za pustu opremu.

Kod nas se malo tko odlučuje loviti velike ribe s gumenjakom iako su prednosti brojne. Jedna od najvažnijih je brzina, a potom i cijena jer se teško može složiti sposobniji brod za 70 tisuća eura. Ako se nekome sviđa za kupanje, osnovna varijanta Huntera s Orca hypalonom 828 u boji po želji je 37 tisuća eura. Izvanbrodski motor može biti snage do 500 konja.

Solarna đita

Lani najavljeni projekt Agene marinSolar Ferry sada se konačno materijalizirao. Izgleda čak i bolje nego na slikama i dokazuje kako je biogradski pogon Mladena Peharde na pragu novog trenda koji će drugi pratiti i (opet) kopirati.

---

image
Solar Ferry je iznenađujuće hitar
HANZA MEDIA
---

Koliko nam je poznato, na europskom tržištu ne postoji ništa slično što bi ovako dobro kombiniralo suvremeni električni pogon i retro izgled parobroda s početka prošloga stoljeća. Čak ni solarne ploče na krovu ne kvare romantičnu priču serviranu za turističke obilaske.

Ovo je trup broj dva jer prvi od ljeta plovi po Vranskom jezeru, odnosno plovio je dok ga pod okriljem noći nisu brutalno orobili (krivo)lovci na solarne ploče.

Uglavnom, osammetarskom brodu morski ambijent nije mrzak i vrlo uski i ekonomični trup izvrsno brodi kroz valove. Na našemu testu je s metrom vala i jakim jugom bez problema održavao balans i brzinu od šest čvorova. Motor snage 6 kilovata, komplet AGM baterija od 1920 Ah i solarni paneli od 1800 vata jamstvo su prilične autonomije, pogotovo po sunčanom vremenu.

Izloženi brod je imao i puno umjetne tikovine pa je ponuđen po cijeni od 74 tisuće eura + PDV. S obzirom na sve veći broj zaštićenih zona i turistički bum na Jadranu, ovo bi moglo biti vrlo atraktivno rješenje za odskočiti od klasične ponude motornih brodica za dnevne izlete.

Sve veći pomorski promet traži i podizanje razine sigurnosti pa nailazimo na nova rješenja. Tvrtke i za to područje smišljaju rješenja. Nakon vatrogasnih brodica Navara i Damora, tvrtka Flammifer, inače specijalizirana za modifikacija cestovnih gasitelja, jednu je pumpu kapaciteta 1600 litara vode u minuti postavila na aluminijsku škatulu FFB 640 F-RPA, kakvu smo bez šmrka prošle godine predstavili na stranicama Otvorenog mora.

---

image
Flammiferov gasitelj FFB 640 F-RPA
HANZA MEDIA
---

Glavne karakteristike brodice su desantna rampa i izdržljivost na visoku toplinu, što je za vatrogasnu namjenu najvažniji podatak. S topom dometa pedesetak metara ne bi se trebalo puno približavati iako je za direktne kontakte ugrađen debeli štitnik za pramac. Zbog opreme je i cijena narasla pa brodograditelji iz Ozlja za plovećeg vatrogasca traže 625 tisuća kuna.

Tri trupa

Aluminij je očito sve popularniji, ne samo za radne brodove. Uz splitske aluminijske pionire iz tvrtke Pakleni otoci koji su izložili jahticu za ribolov i đite Colnago 42 Tuna, slovenska tvrtka Ningbo, inače poznata po trgovačkim vezama s Kinom, izložila je pontonski koncept vrlo popularan u SAD-u i Australiji.

Bilo je pokušaja da se slični brodovi prodaju u Jadranu, ali sada je situacija malo drukčija jer je trimaran Beloniformes 25 Tritoon oštrih pramaca više prilagođen morskim uvjetima.

---

image
Pontonski gliser Beloni Formes 25 TriToon
HANZA MEDIA
---

Na platformi dužine 7,5 i širine 2,5 metara složen je terasni interijer s ugodnim prostorom za dnevni boravak. U njega se lako ulazi preko prednje ili bočne rampe, tako da odgovara i gostima slabije pokretljivosti. Za pogon se mogu odabrati jedna ili dvije pente, ovisno o preferencijama korisnika, a obje su na sajmu bile izložene. Detaljnije dojmove s testa uskoro ćemo prenijeti.

Aluminij krasi i ukrajinske gumenjake Gala, predstavljene posredstvom mađarskih zastupnika aktivnih u hrvatskom čarteru. Predstavljeni model Trident T7 zapravo nije gumenjak, već je obložen poliuretanskim kvadratnim tubusima za lagodnije pristajanje drugim brodovima.

---

image
Gala T7, aluminij i poliuretan
HANZA MEDIA
---

Naime, s masivnim bitvama na pramcu i krmi izgleda poput maloga remorkera i s moćnim motorom brzo će i sigurno odraditi svaki zadatak. Unutrašnjost je spartanska, ali ugodno zaobljena gdje god je bilo moguće. Trident može nositi osam putnika, motor od 300 konja, a s ugrađenim Suzukijem 250 stigli smo do 42 čvora. Cijena od 60 tisuća eura nije mala, no ovo definitivno nije brod za svakoga.

Zaljubljenicima u pneumatske brodice za oko je sigurno zapeo model Top Line PX 27. Na prvi pogled klasičan gumenjak od osam metara prava je zvijer s dvije stepenice na trupu i potencijalom za grubo more. S ugrađenim Mercuryjem 250, koji se u verziji SeaPro lijepo uklopio s dizajnom, cijena je 100 tisuća eura. Tko se razumije u grčke premium gumenjake, zna zašto plaća taj novac. Ako ništa drugo, brzina od gotovo 50 čvorova je sigurno jedan od razloga.

---

image
Grčka guma TopLine PX 27
HANZA MEDIA
---

Među zanimljivije gumenjake spada slovenski Optimus 5.0, mlazni tender za jahte dužine svega pet metara, no smanjenog opsega tubusa, tako da unutra ostane što više mjesta za osam putnika. Svaki putnik je VIP i ima svoje udobno dizajnirano mjesto s naslonom. Nadgrađe je nisko kako bi igračka mogla lakše stati u garažu matičnoga broda i sve izgleda nekako neobično. Uz cijenu od 110 tisuća eura idu impresivna bakrena boja tubusa, kao i tikovina i ambijentalna LED rasvjeta.

Nautičari koji u jednom brodu imaju i jahtu i tender obično traže racionalno rješenje. Motor da ne troši previše i kabinicu tek tako za ubiti oko, a opet da lijepo izgleda. Ukus domaće publike u kategoriji od pet do sedam metara najviše pogađaju europski modeli, mahom sagrađeni u Poljskoj.

---

image
Gumenjak Optimus 5.0
HANZA MEDIA
---

Uz grupaciju Jeanneau, među najpopularnijima su gliseri Atlantis marine, već 15 godina u Biogradu prisutni preko zastupnika Vodice brodovi. Šest izloženih modela, od Opena 530 do Suncruisera 730, detaljno je ispeglano prema povratnim informacijama od jadranskih korisnika.

Kuće katamaranske

Iz iste zemlje je stigla i Galia G250 Sundeck, redizajnirani sedammetarski hit sa Suzukijem 300, vrijedan 82 tisuće eura. Svjetlosni otvori na bokovima su veći, tako da kabina visoka 142 centimetra izgleda još prozračnije. WC je pod poklopcem, a unutrašnje ljestve se sklapaju kako bi se za spavanje dobio koji centimetar više. Sve je bolje nego prije osim činjenice da će se zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta na isporuku morati dugo čekati.

---

image
Galia G 250 Sundeck ima širok kokpit
HANZA MEDIA
---

Tko ne može dočekati vlastiti brod, uvijek se može pokriti s bogatom ponudom u čarteru. Distributeri jedrilica sve su agilniji u ponudi katamarana, iako i monotrupci imaju svoju publiku. Tvrtka Croatia Yachting predstavila je katamarane Bali oznake 4.2 i 4.6, koji i dalje slijede uspješni koncept – uživanje u otvorenom prostoru zahvaljujući funkcionalnom objedinjavanju svih organizacijskih cjelina.

Bali 4.6 može se naručiti u više različitih verzija rasporeda kabina i pogodan je za sve nautičare koji cijene udobnost i prostor. Osnovna cijena bez poreza kreće od 526 tisuća eura. Manji novitet, oznake 4.2, krasi epitet prvog u klasi koji vratima izravno povezuje salon s prednjim kokpitom. To rješenje prisutno kod katamarana pune veće duljine još više je naglasilo koncept brodogradilišta. Cijena osnovnog modela počinje od 364 tisuće eura.

---

image
Bali 4.2 i 4.6
---

Tvrtka Euromarine predstavila je najnoviji model katamarana Excess 11, kojeg odlikuje jednostavno i brzo jedrenje uz maksimalnu udobnost, kako na palubi, tako i u potpalublju. Iskoristivši iskustvo stečeno kod prijašnjih modela, i ovaj slijedi isti moto – jednostavne i brze plovidbe bez žrtvovanja udobnosti potrebne za krstarenje. S obzirom na to da je među najmanjima na tržištu, i osnovna cijena od 250 tisuća eura mogla bi biti presudan argument kod odluke.

---

image
Katamaran Excess 11
---

Najmanji Fountaine Pajot je Isla 40, formalna zamjena za uspješnu Luciju 40. Sada kupci dobivaju još bolju organizaciju prostora i modernije linije trupa. U Biogradu je predstavljena posebna vlasnička izvedba – Maestro. S grijanjem i punom dodatnom opremom cijena prelazi 400 tisuća eura pa treba dobro odvagnuti što je doista bitno odabrati.

---

image
Fountaine Pajot Isla 40
---

Tvrtka Ultra je predstavila i Beneteau Oceanis 40.1, 12-metarsku jedrilicu sposobnu za moderno i brzo jedrenje. U lipanjskom broju Otvorenog mora detaljno smo je predstavili i zaključili da za svoju duljinu nudi obilje prostora u potpalublju. Cijena osnovnog modela bez poreza kreće od 180 tisuća eura, uz znatnu mogućnost personalizacije u odabiru opreme i rasporeda.

Slovenska tvrtka Comit predstavila je Solaris 44, kao i ostale modele toga talijanskoga škvera, prepoznatljiv po elegantnim i čistim linijama punokrvnog regatnog krstaša. Dizajniran je za brzo jedrenje s reduciranom posadom, iznimnog i atraktivnog dizajna kako na palubi, tako i potpalublju.

---

image
Talijanska elegancija Solaris 44
HANZA MEDIA
---

Kvalitetna oprema, korišteni vrhunski materijali i tehnologije uz visoki stupanj završne obrade prepoznatljivost su ovog talijanskog brodograditelja, te za ulaznicu u ovaj svijet jedrenja treba biti spreman izdvojiti više od 300 tisuća eura.

Za kraj ostavljamo slasticu tvrtke More ocean i njihov Hallberg-Rassy 50. I ovaj model ostaje vjeran klasičnim osnovama švedskoga škvera te je dizajniran za jedrenje bez napora i veliku udobnost s puno prostora. Zbog mogućnosti velike personalizacije u odabiru materijala i ugrađene opreme, za ovih dvadeset tona čistog luksuza ne postoji javni cjenik, no priča se da treba biti spreman na iznos od oko milijun i pol eura.

---

image
Halberg Rassy 50 za jedriličarske tajkune
HANZA MEDIA
---

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE VIDJETI U NAŠOJ GALERIJI

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA

Fountaine Pajot Isla 40

Bali 4.2 i 4.6

Katamaran Excess 11
HANZA MEDIA
Talijanska elegancija Solaris 44
HANZA MEDIA
Seamaster 45 Fortuna
HANZA MEDIA
Most se redovito otvarao za probne plovidbe
HANZA MEDIA
Pontonski gliser Beloni Formes 25 TriToon
HANZA MEDIA
Posjetitelji su mogli biti zadovoljni
HANZA MEDIA
Idealno vrijeme i termin za sajam
HANZA MEDIA
Ecio Bilan izgradio je Hunter Ray 800
HANZA MEDIA
Halberg Rassy 50 za jedriličarske tajkune
HANZA MEDIA
Gala T7, aluminij i poliuretan
HANZA MEDIA
Flammiferov gasitelj FFB 640 F-RPA
HANZA MEDIA
Solar Ferry je iznenađujuće hitar
HANZA MEDIA
Laus 695 ide i po ružnom moru
HANZA MEDIA
Poljska flota glisera Atlantic marine
HANZA MEDIA
Galia G 250 Sundeck ima širok kokpit
HANZA MEDIA
Gumenjak Optimus 5.0
HANZA MEDIA
NorTech Supercat 3600 plašio je jedrilice u kanalu
HANZA MEDIA
Grčka guma TopLine PX 27
HANZA MEDIA
I mala barka nudi puno zadovoljstva
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/reportaza-iz-biograda-rokovi-isporuke-sve-su-dulji-a-cijene-sve-vise-1139937 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bfac31be8e1fb5e4a894d14d4b1ec0e3d5c854d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ma%C5%A1tovitost+brodograditelja+pred+kupce+baca+sve+vi%C5%A1e+izazova.+Rokovi+isporuke+sve+su+dulji%2C+a+cijene+sve+vi%C5%A1e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Freportaza-iz-biograda-rokovi-isporuke-sve-su-dulji-a-cijene-sve-vise-1139937 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Freportaza-iz-biograda-rokovi-isporuke-sve-su-dulji-a-cijene-sve-vise-1139937 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reportaža iz biograda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

reportaža iz biogradaMaštovitost brodograditelja pred kupce baca sve više izazova. Rokovi isporuke sve su dulji, a cijene sve više

Piše G. Jelavić i S. Dvornik
3. studenog 2021. - 11:32

Puno sreće imaju organizatori sajma u Biogradu. Sreće i pameti. Prošle su jeseni, u pandemijskoj rupi, među rijetkima na svijetu uopće uspjeli održati sajam, a ove godine su taman odradili vrhunsku priredbu uoči novoga vala širenja virusa.

I to ne jednu, već četiri manifestacije u paketu: Biograd Boat Show, Dane hrvatske nautike, Croatia Charter Expo za iznajmljivače i agente, te Biograd B2B za poslovne sastanke svih oblika. Netko je u šali spomenuo da im samo nedostaje Property Show i zaokružili bi cijelu paletu hrvatskih gospodarskih aktivnosti.

Nikad snažnija tvrtka Ilirija, s hotelima, restoranima, marinom i ljudstvom zahuktalim od uspješne turističke sezone, rutinerski je odradila 23. nautički sajam i potpuno ispunila očekivanja izlagača i posjetitelja. Vrijeme je bilo ...

14. svibanj 2024 14:13