stdClass Object ( [id] => 1140299 [title] => Od motora do brodske elektronike: evo što smo zabilježili na štandovima u Biogradu, ponuda je uistinu bila bogata i raznovrsna [alias] => od-motora-do-elektronike-evo-sto-smo-zabiljezili-na-standovima-u-biogradu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovo se ljeto što se čartera tiče doista puno plovilo, gotovo epidemijski kao kontra koroni, pa su se i nautički sajmovi na tom valu odlučili vratiti u dane slave. Krajem rujna skromnije u Rijeci, a krajem listopada u gotovo punoj raskoši u Biogradu.

Ponovno je je sve bilo kao nekada: brojni štandovi i izlagači, na sve strane noviteta željni posjetitelji, sveopća graja i žamor, zadovoljni ugostitelji. Jest da se za ulazak na sajam tražila COVID potvrda, ali i necijepljeni su za petnaestak minuta i 50 kuna na licu mjesta dobivali taj papir što vrata otvara, pa je 23. Biograd Boat Show doista odigrao sve kako treba i dobio puni vjetar u leđa.

Naravno, time su ga dobili i izlagači nautičke opreme, unutarnjih i izvanbrodskih motora, nautičke odjeće, brodske elektronike, ribolovne i ronilačke opreme, svih mogućih i nemogućih artikala koji mogu biti korisni onima što plove i vole more.

Osim u dva već tradicionalna velika šatora na bokovima ulaza u sajamski prostor, manji šatori i štandovi s izloženom opremom bili su posloženi duž cijele rute kretanja po zadanim sajamskim putima, tako da su posjetitelji imali prigodu svako malo zastajkivati i razgledati izložene adute vrlo različite namjene.

Motorni aduti

Kada je o izvanbrodskim motorima riječ, najviše pažnje privlačili su poznati brendovi.

Tako je na štandu šibenske tvrtke Motonautika VM posjetiteljima na uvid bilo posloženo više popularnih članova ugledne Yamahine game, od četverotaktnog mališana s oznakom F2,5 BMHS koji ima samo 2,5 konja i cijenu od 7779 kuna, preko modela od 6, 9,9, 20 i 30 KS, pa do moćne Yamahe od 250 KS sa šest cilindara složenih u V i cijenom od 245.200 kuna.

---

image
Novi dizajn i nova boja za Yamahu 250
Božidar Vukičević/Cropix
---

No, najviše su pažnje plijenili modeli Yamaha F9,9 JMHL snage 9,9 KS i F20 GWHL od 20 KS koji su prikladni za mnoge rekreativne i ribolovne brodice. Cijena im je 20.590 kuna, odnosno 29.500 kuna.

Riječka tvrtka Motonavis u Biograd je, pak, dovela i predstavila nekoliko penti Suzuki, koje također imaju sve više poklonika zbog svojih odličnih svojstava i umjerene cijene. I oni su za biogradsku feštu izabrali popularne modele manje i srednje snage, pa se tako Suzuki DF6 AL snage 6 konja nudio po sajamskoj cijeni od samo 8943 kune, sniženoj za više od tisuću kuna.

---

image
Suzukijeva crna gama na štandu Motonavisa
Božidar Vukičević/Cropix
---

A ponuditi ima dosta toga. Prva je penta u svojoj klasi s filterom ulja, ima izmaknutu radilicu za uglađeniji rad, može se položiti na tlo na tri načina (na oba boka i s ručkom gasa prema gore), a uz to je s 24,5 kg i najlakša u usporedbi s konkurentima iste snage s dugom osovinom. Društvo su joj pravili popularni modeli DF 20 i DF 30 za koje je također navedeno da su najlakši u svojoj klasi.

Tvrtka Fred Bobek iz Vodica koja zastupa i prodaje gamu Honde u fokus je, kao novitet u svojoj ponudi, stavila model Honda BF 40 E koji s PDV-om zapada 51.900 kuna, a glavni mu je adut prigušena snaga, što u praksi znači životnu dugotrajnost, pouzdanost i manju potrošnju goriva. Riječ je, naime, o motoru koji je identičan Hondinoj penti od 60 KS, s tim da joj je broj KS smanjen limitiranjem protoka goriva u karburatoru.

Na štandu riječkog Unimara posjetitelji su zastajkivali pokraj dviju malih četverotaktnih penti talijanske tvrtke Selva, Guppy 2,5 i Sea Bass 5, vrlo privlačnog i kompaktnog dizajna iako obje imaju ugrađene spremnike goriva. Manji model ima 2,5 KS i teži samo 13,5 kg, pa je vrlo zgodan za pogon malih gumenjaka, to više što ima i cijenu koja definitivno spada u dostupne – 5490 kuna. I izloženi jači brat, koji ima 5 konja i stoji 8990 kuna, u cjenovno je povoljnoj klasi, pa bi mogao biti zanimljiv izbor.

---

image
Male Selve izložio je Unimar
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kao što je zanimanje izazivala i ponuda električnih penti tvrtke ePropulsion, a posebno model Spirit 1.0 Evo s cijenom od 2060 eura, koji smo nedavno detaljno predstavili u Otvorenom moru.

Što se unutarnjih dizelskih motora tiče, jedina premijera na sajmu bio je 16-litreni motor FPT Cursor 16 snage 1000 KS, izložen na štandu splitske tvrtke Pabulum. Namijenjen je pogonu jahti od 20 do 25 metara, a karakteriziraju ga tihi rad, male vibracije, niska potrošnja goriva te servisni interval od 600 sati. Cijena mu je prikladna jahtama – 82.000 eura plus PDV.

S obzirom na sve veću potražnju za motorima pogodnim za pogon izletničkih i turističkih brodova, na štandu tvrtke Cummins Adriatic iz Dugopolja najviše zanimanja izazivao je motor Cummins QSB 6,7 koji ima 355 KS i zapreminu od 6,7 litara.

---

image
Prvi izbor radnih brodica - Cummins 6.7
Božidar Vukičević/Cropix
---

Riječ je o vrlo traženom i popularnom motoru za te svrhe, zahvaljujući njegovim odličnim svojstvima i umjerenoj cijeni od 22.000 eura s kopčom. Kompaktnih je dimenzija, iznimno tiho radi, ima visokotlačni commom-rail sustav napajanja za visoku efikasnost motora uz nisku emisiju plinova, a težak je 658 kilograma.

Što se tiče manjih dizelaša, koji su i najpopularniji, nije bilo posebnih noviteta, jer su svi proizvođači već jako razvili svoje game po snazi, ali se mogla razgledati ponuda i izabrati svoga favorita iz nekoliko poznatih brendova. Počevši od Yanmara, Volvo Pente, Nanni Diesela, VM-a, pa do Lombardinija, Sole Diesela i Craftsman Marinea, za svaki džep i gušt.

Prijenosni vodovod

Već smo spomenuli da su na ovogodišnji Biograd Boat Show došli i brojni izlagači nautičke i prateće opreme, pri čemu su neki od njih predstavili zanimljive inovativne proizvode.

Tako je slovenska tvrtka Vesselspa iz Radovljice izložila praktični desalinizator australske tvrtke Rainman u prijenosnom pakiranju. Simpatičnog je dizajna i sastoji se od dva plava plastična kovčega s ručkom za nošenje u kojima su dvije jedinice koje zajedno od morske stvaraju pitku vodu. Prva pumpa uzima vodu iz mora, obavlja osnovno filtriranje i pod pritiskom je dostavlja u drugu jedinicu, koja je procesom obrnute osmoze desalinizira i pretvara u pitku.

---

image
Voda na benzin, doslovno
Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim što je prijenosan i po gabaritima nije velik, ovaj je uređaj zanimljiv jer, osim na struju od 220 ili 12 volti, može raditi i na benzin uz pomoć malog motora koji je u tom slučaju ugrađen u jedan od dva kovčega. Na izmjeničnu struju ili na motor, stvara 100-140 litara pitke vode na sat, a verzija od 12 volti 26-34 litre na sat.

U oba slučaja više nego dovoljno da za vrijeme đite ili duljih plovidbi zaboravite na brodsku mantru štedite vodu, malo nam je ostalo u tanku. Cijena ove male tvornice vode nije mala, jer je riječ o skupoj tehnologiji, dakle model na 12 V stoji 5114 eura, na 220 volti 5614 eura, a na benzin 6630 eura, sve zajedno s PDV-om.

Nije mala ni cijena inovativne tehnološke igračke koju je predstavila tvrtka Aventur iz Trogira. Zove se Manta 5, a preziva Hydrofoiler XE-1, spada u rod bicikala i stoji deset tisuća eura. Bogme je skupa, pomislit će svatko na prvu, no sve postane razumljivije kada kažemo da je to prvi bicikl na svijetu na kojem se pedaliranjem po morskoj površini može postići brzina do 12 čvorova.

U tome će vam pomagati ugrađeni elektromotor od 460 vati čija se baterija na mreži napuni za četiri sata. Jednako dugo će vam motor pomagati na najnižoj razini asistencije u pedaliranju, jedan i pol sat kada je na maksimalnoj asistenciji.

---

image
Manta 5 Hydrofoiler E-bike na pedale pojačane strujom dosegne brzinu od 12 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve je to moguće zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, jer bicikl se popne na samu površinu uz pomoć hidrokrila vrlo sličnih onima što ih koriste suvremene leteće jedrilice. Uglavnom, kada je more mirno, sjednete na svoju Mantu 5 i otpedalirate do obližnjeg otoka na kupanje. Em je cool, em je gušt.

Ploteri i tende

Nas su sajamske staze vodile dalje po kopnu, po mulovima i uz štandove sa svime što nautičaru ili ribolovcu treba, od konopa, boja, raznih okova, sidara, akumulatora, raznih pumpi, do brodske elektronike. U tom su zadnjem segmentu na velikom štandu Garmina Hrvatska posjetiteljima predstavili svoja tri nova ploter/sonara koji idu još jedan korak naprijed u tehničkim svojstvima.

---

image
Novi ploteri na štandu Garmina
Božidar Vukičević/Cropix
---

Najmanji s oznakom GPSMAP 723xsv ima zaslon od 7 inča sa 60 posto više piksela, te gotovo dvostruku snagu obrade podataka u odnosu na prethodnu generaciju, te učitanu osnovnu kartu svijeta. Besprijekorno se integrira u Garmin nautički sustav s ostalim uređajima, a cijena mu je 9490 kuna.

Bratski uređaj GPSMAP 923xsv s ekranom od 9 inča ima 50 posto više piksela na zaslonu, te također dvostruko bržu obradu podataka od prethodnog modela i učitanu osnovnu kartu svijeta. Cijena mu je 13.490 kuna. Treći nosi oznaku GPSMAP 1223xsv i najnapredniji je po svojstvima.

Njegov 12-inčni zaslon visoke rezolucije dodatno je poboljšan, pa nudi nudi odličnu čitljivost na sunčevoj svjetlosti i vidljivost iz širokih kutova. Brzina obrade podataka mu je iznimno brza, a također ima učitanu osnovnu kartu svijeta. Cijena mu je 24.590 kuna. Svi spomenuti uređaji podržavaju SideVü, ClearVü i standardni CHIRP sonar, pa prikazuju besprijekornu sliku podmorja.

---

image
Novi Garmin GPSMAP 1223xsv ima vrhunski prikaz i mogućnosti
Božidar Vukičević/Cropix
---

Hodate tako od štanda do štanda i taman kad sunce neugodno počne peći, naiđete na štand splitske tvrtke Ancra, koja je nudila hlad i predah od njegovih zraka. U vidu svih vrsta tendi, biminija, pa čak i zatvorene upravljačke konzole stvorene šivanjem.

Mladi vlasnik tvrtke Ivan Nožina kaže nam da je prošao malo svijeta, vidio što se i kako radi, pa zasukao rukave i sada za brodove šije sve – od raznovrsnih tapeciranih jastuka za sjedenje do doista svih mogućih i nemogućih vrsta i krojeva brodskih tendi.

Dobro je da mladi dolaze, a još je bolje što Biogradski sajam – ostaje!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za svakog ponešto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => za svakog ponešto 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-25 11:16:30 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-04 14:14:17 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-11-04 13:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794130.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794070.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794072.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794074.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794076.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794078.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794132.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794134.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794136.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794140.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19794892.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19803586.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19804186.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19777132.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Me\u0111u pentama Yamahe <\/em>bio je i njihov trolling <\/em>motor","Manta 5 Hydrofoiler E-bike <\/em>na pedale poja\u010dane strujom dosegne brzinu od 12 \u010dvorova","Novi ploteri na \u0161tandu Garmina<\/em>","Sole <\/em>motori i generatori","Suzukijeva <\/em>crna gama na \u0161tandu Motonavisa<\/em>","Je l' ovo pi\u0161e 2000 eura?","Novi dizajn i nova boja za Yamahu 250<\/em>","Voda na benzin, doslovno","Male Selve <\/em>izlo\u017eio je Unimar<\/em>","Prvi izbor radnih brodica - Cummins 6.7<\/em>","Garminova <\/em>pametna mre\u017ea sve nadzire i svime upravlja","Novi Garmin GPSMAP 1223xsv <\/em>ima vrhunski prikaz i mogu\u0107nosti","Novi FPT Cursor 16 <\/em>gurat \u0107e jahte <\/em>s 1000 konja","Garminov <\/em>trolling motor"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19794130_1920.jpg":"1920x1080","k_19794130_1280.jpg":"1280x1280","k_19794130_1024.jpg":"1024x1024","k_19794130_640.jpg":"640x640","k_19794130_480.jpg":"480x480","k_19794130_340.jpg":"340x340","k_19794130_220.jpg":"220x220","o_19794130_1280.jpg":"1280x960","o_19794130_1024.jpg":"1024x768","o_19794130_640.jpg":"640x480","o_19794130_480.jpg":"480x360","o_19794130_340.jpg":"340x255","o_19794130_220.jpg":"220x165","h_19794130_1280.jpg":"1280x854","h_19794130_1024.jpg":"1024x683","h_19794130_640.jpg":"640x427","h_19794130_480.jpg":"480x320","h_19794130_340.jpg":"340x227","h_19794130_220.jpg":"220x147","pp_19794130_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794130_1024.jpg":"805x1024","pp_19794130_640.jpg":"503x640","pp_19794130_480.jpg":"377x480","pp_19794130_340.jpg":"267x340","pp_19794130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","hd_19794070_1920.jpg":"1920x1080","k_19794070_1280.jpg":"1280x1280","k_19794070_1024.jpg":"1024x1024","k_19794070_640.jpg":"640x640","k_19794070_480.jpg":"480x480","k_19794070_340.jpg":"340x340","k_19794070_220.jpg":"220x220","o_19794070_1280.jpg":"1280x787","o_19794070_1024.jpg":"1024x629","o_19794070_640.jpg":"640x393","o_19794070_480.jpg":"480x295","o_19794070_340.jpg":"340x209","o_19794070_220.jpg":"220x135","h_19794070_1280.jpg":"1280x854","h_19794070_1024.jpg":"1024x683","h_19794070_640.jpg":"640x427","h_19794070_480.jpg":"480x320","h_19794070_340.jpg":"340x227","h_19794070_220.jpg":"220x147","pp_19794070_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794070_1024.jpg":"805x1024","pp_19794070_640.jpg":"503x640","pp_19794070_480.jpg":"377x480","pp_19794070_340.jpg":"267x340","pp_19794070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1263","hd_19794072_1920.jpg":"1920x1080","k_19794072_1280.jpg":"1280x1280","k_19794072_1024.jpg":"1024x1024","k_19794072_640.jpg":"640x640","k_19794072_480.jpg":"480x480","k_19794072_340.jpg":"340x340","k_19794072_220.jpg":"220x220","o_19794072_1280.jpg":"1280x842","o_19794072_1024.jpg":"1024x673","o_19794072_640.jpg":"640x421","o_19794072_480.jpg":"480x315","o_19794072_340.jpg":"340x223","o_19794072_220.jpg":"220x144","h_19794072_1280.jpg":"1280x854","h_19794072_1024.jpg":"1024x683","h_19794072_640.jpg":"640x427","h_19794072_480.jpg":"480x320","h_19794072_340.jpg":"340x227","h_19794072_220.jpg":"220x147","pp_19794072_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794072_1024.jpg":"805x1024","pp_19794072_640.jpg":"503x640","pp_19794072_480.jpg":"377x480","pp_19794072_340.jpg":"267x340","pp_19794072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1127","hd_19794074_1920.jpg":"1920x1080","k_19794074_1280.jpg":"1280x1280","k_19794074_1024.jpg":"1024x1024","k_19794074_640.jpg":"640x640","k_19794074_480.jpg":"480x480","k_19794074_340.jpg":"340x340","k_19794074_220.jpg":"220x220","o_19794074_1280.jpg":"1280x751","o_19794074_1024.jpg":"1024x601","o_19794074_640.jpg":"640x375","o_19794074_480.jpg":"480x281","o_19794074_340.jpg":"340x199","o_19794074_220.jpg":"220x129","h_19794074_1280.jpg":"1280x854","h_19794074_1024.jpg":"1024x683","h_19794074_640.jpg":"640x427","h_19794074_480.jpg":"480x320","h_19794074_340.jpg":"340x227","h_19794074_220.jpg":"220x147","pp_19794074_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794074_1024.jpg":"805x1024","pp_19794074_640.jpg":"503x640","pp_19794074_480.jpg":"377x480","pp_19794074_340.jpg":"267x340","pp_19794074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2927","hd_19794076_1920.jpg":"1920x1080","k_19794076_1280.jpg":"1280x1280","k_19794076_1024.jpg":"1024x1024","k_19794076_640.jpg":"640x640","k_19794076_480.jpg":"480x480","k_19794076_340.jpg":"340x340","k_19794076_220.jpg":"220x220","o_19794076_1280.jpg":"1280x1951","o_19794076_1024.jpg":"1024x1561","o_19794076_640.jpg":"640x975","o_19794076_480.jpg":"480x731","o_19794076_340.jpg":"340x518","o_19794076_220.jpg":"220x335","h_19794076_1280.jpg":"1280x854","h_19794076_1024.jpg":"1024x683","h_19794076_640.jpg":"640x427","h_19794076_480.jpg":"480x320","h_19794076_340.jpg":"340x227","h_19794076_220.jpg":"220x147","pp_19794076_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794076_1024.jpg":"805x1024","pp_19794076_640.jpg":"503x640","pp_19794076_480.jpg":"377x480","pp_19794076_340.jpg":"267x340","pp_19794076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1246","hd_19794078_1920.jpg":"1920x1080","k_19794078_1280.jpg":"1280x1280","k_19794078_1024.jpg":"1024x1024","k_19794078_640.jpg":"640x640","k_19794078_480.jpg":"480x480","k_19794078_340.jpg":"340x340","k_19794078_220.jpg":"220x220","o_19794078_1280.jpg":"1280x830","o_19794078_1024.jpg":"1024x664","o_19794078_640.jpg":"640x415","o_19794078_480.jpg":"480x311","o_19794078_340.jpg":"340x220","o_19794078_220.jpg":"220x142","h_19794078_1280.jpg":"1280x854","h_19794078_1024.jpg":"1024x683","h_19794078_640.jpg":"640x427","h_19794078_480.jpg":"480x320","h_19794078_340.jpg":"340x227","h_19794078_220.jpg":"220x147","pp_19794078_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794078_1024.jpg":"805x1024","pp_19794078_640.jpg":"503x640","pp_19794078_480.jpg":"377x480","pp_19794078_340.jpg":"267x340","pp_19794078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19794132_1920.jpg":"1920x1080","k_19794132_1280.jpg":"1280x1280","k_19794132_1024.jpg":"1024x1024","k_19794132_640.jpg":"640x640","k_19794132_480.jpg":"480x480","k_19794132_340.jpg":"340x340","k_19794132_220.jpg":"220x220","o_19794132_1280.jpg":"1280x1706","o_19794132_1024.jpg":"1024x1365","o_19794132_640.jpg":"640x853","o_19794132_480.jpg":"480x640","o_19794132_340.jpg":"340x453","o_19794132_220.jpg":"220x293","h_19794132_1280.jpg":"1280x854","h_19794132_1024.jpg":"1024x683","h_19794132_640.jpg":"640x427","h_19794132_480.jpg":"480x320","h_19794132_340.jpg":"340x227","h_19794132_220.jpg":"220x147","pp_19794132_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794132_1024.jpg":"805x1024","pp_19794132_640.jpg":"503x640","pp_19794132_480.jpg":"377x480","pp_19794132_340.jpg":"267x340","pp_19794132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19794134_1920.jpg":"1920x1080","k_19794134_1280.jpg":"1280x1280","k_19794134_1024.jpg":"1024x1024","k_19794134_640.jpg":"640x640","k_19794134_480.jpg":"480x480","k_19794134_340.jpg":"340x340","k_19794134_220.jpg":"220x220","o_19794134_1280.jpg":"1280x1706","o_19794134_1024.jpg":"1024x1365","o_19794134_640.jpg":"640x853","o_19794134_480.jpg":"480x640","o_19794134_340.jpg":"340x453","o_19794134_220.jpg":"220x293","h_19794134_1280.jpg":"1280x854","h_19794134_1024.jpg":"1024x683","h_19794134_640.jpg":"640x427","h_19794134_480.jpg":"480x320","h_19794134_340.jpg":"340x227","h_19794134_220.jpg":"220x147","pp_19794134_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794134_1024.jpg":"805x1024","pp_19794134_640.jpg":"503x640","pp_19794134_480.jpg":"377x480","pp_19794134_340.jpg":"267x340","pp_19794134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19794136_1920.jpg":"1920x1080","k_19794136_1280.jpg":"1280x1280","k_19794136_1024.jpg":"1024x1024","k_19794136_640.jpg":"640x640","k_19794136_480.jpg":"480x480","k_19794136_340.jpg":"340x340","k_19794136_220.jpg":"220x220","o_19794136_1280.jpg":"1280x960","o_19794136_1024.jpg":"1024x768","o_19794136_640.jpg":"640x480","o_19794136_480.jpg":"480x360","o_19794136_340.jpg":"340x255","o_19794136_220.jpg":"220x165","h_19794136_1280.jpg":"1280x854","h_19794136_1024.jpg":"1024x683","h_19794136_640.jpg":"640x427","h_19794136_480.jpg":"480x320","h_19794136_340.jpg":"340x227","h_19794136_220.jpg":"220x147","pp_19794136_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794136_1024.jpg":"805x1024","pp_19794136_640.jpg":"503x640","pp_19794136_480.jpg":"377x480","pp_19794136_340.jpg":"267x340","pp_19794136_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2221","hd_19794140_1920.jpg":"1920x1080","k_19794140_1280.jpg":"1280x1280","k_19794140_1024.jpg":"1024x1024","k_19794140_640.jpg":"640x640","k_19794140_480.jpg":"480x480","k_19794140_340.jpg":"340x340","k_19794140_220.jpg":"220x220","o_19794140_1280.jpg":"1280x1480","o_19794140_1024.jpg":"1024x1184","o_19794140_640.jpg":"640x740","o_19794140_480.jpg":"480x555","o_19794140_340.jpg":"340x393","o_19794140_220.jpg":"220x254","h_19794140_1280.jpg":"1280x854","h_19794140_1024.jpg":"1024x683","h_19794140_640.jpg":"640x427","h_19794140_480.jpg":"480x320","h_19794140_340.jpg":"340x227","h_19794140_220.jpg":"220x147","pp_19794140_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794140_1024.jpg":"805x1024","pp_19794140_640.jpg":"503x640","pp_19794140_480.jpg":"377x480","pp_19794140_340.jpg":"267x340","pp_19794140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19794892_1920.jpg":"1920x1080","k_19794892_1280.jpg":"1280x1280","k_19794892_1024.jpg":"1024x1024","k_19794892_640.jpg":"640x640","k_19794892_480.jpg":"480x480","k_19794892_340.jpg":"340x340","k_19794892_220.jpg":"220x220","o_19794892_1280.jpg":"1280x1706","o_19794892_1024.jpg":"1024x1365","o_19794892_640.jpg":"640x853","o_19794892_480.jpg":"480x640","o_19794892_340.jpg":"340x453","o_19794892_220.jpg":"220x293","h_19794892_1280.jpg":"1280x854","h_19794892_1024.jpg":"1024x683","h_19794892_640.jpg":"640x427","h_19794892_480.jpg":"480x320","h_19794892_340.jpg":"340x227","h_19794892_220.jpg":"220x147","pp_19794892_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794892_1024.jpg":"805x1024","pp_19794892_640.jpg":"503x640","pp_19794892_480.jpg":"377x480","pp_19794892_340.jpg":"267x340","pp_19794892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19803586_1920.jpg":"1920x1080","k_19803586_1280.jpg":"1280x1280","k_19803586_1024.jpg":"1024x1024","k_19803586_640.jpg":"640x640","k_19803586_480.jpg":"480x480","k_19803586_340.jpg":"340x340","k_19803586_220.jpg":"220x220","o_19803586_1280.jpg":"1280x1706","o_19803586_1024.jpg":"1024x1365","o_19803586_640.jpg":"640x853","o_19803586_480.jpg":"480x640","o_19803586_340.jpg":"340x453","o_19803586_220.jpg":"220x293","h_19803586_1280.jpg":"1280x854","h_19803586_1024.jpg":"1024x683","h_19803586_640.jpg":"640x427","h_19803586_480.jpg":"480x320","h_19803586_340.jpg":"340x227","h_19803586_220.jpg":"220x147","pp_19803586_1280.jpg":"1006x1280","pp_19803586_1024.jpg":"805x1024","pp_19803586_640.jpg":"503x640","pp_19803586_480.jpg":"377x480","pp_19803586_340.jpg":"267x340","pp_19803586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19804186_1920.jpg":"1920x1080","k_19804186_1280.jpg":"1280x1280","k_19804186_1024.jpg":"1024x1024","k_19804186_640.jpg":"640x640","k_19804186_480.jpg":"480x480","k_19804186_340.jpg":"340x340","k_19804186_220.jpg":"220x220","o_19804186_1280.jpg":"1280x960","o_19804186_1024.jpg":"1024x768","o_19804186_640.jpg":"640x480","o_19804186_480.jpg":"480x360","o_19804186_340.jpg":"340x255","o_19804186_220.jpg":"220x165","h_19804186_1280.jpg":"1280x854","h_19804186_1024.jpg":"1024x683","h_19804186_640.jpg":"640x427","h_19804186_480.jpg":"480x320","h_19804186_340.jpg":"340x227","h_19804186_220.jpg":"220x147","pp_19804186_1280.jpg":"1006x1280","pp_19804186_1024.jpg":"805x1024","pp_19804186_640.jpg":"503x640","pp_19804186_480.jpg":"377x480","pp_19804186_340.jpg":"267x340","pp_19804186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2916","hd_19777132_1920.jpg":"1920x1080","k_19777132_1280.jpg":"1280x1280","k_19777132_1024.jpg":"1024x1024","k_19777132_640.jpg":"640x640","k_19777132_480.jpg":"480x480","k_19777132_340.jpg":"340x340","k_19777132_220.jpg":"220x220","o_19777132_1280.jpg":"1280x1944","o_19777132_1024.jpg":"1024x1555","o_19777132_640.jpg":"640x972","o_19777132_480.jpg":"480x729","o_19777132_340.jpg":"340x516","o_19777132_220.jpg":"220x334","h_19777132_1280.jpg":"1280x854","h_19777132_1024.jpg":"1024x683","h_19777132_640.jpg":"640x427","h_19777132_480.jpg":"480x320","h_19777132_340.jpg":"340x227","h_19777132_220.jpg":"220x147","pp_19777132_1280.jpg":"1006x1280","pp_19777132_1024.jpg":"805x1024","pp_19777132_640.jpg":"503x640","pp_19777132_480.jpg":"377x480","pp_19777132_340.jpg":"267x340","pp_19777132_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15141988 Threads: 6 Questions: 3164562990 Slow queries: 7081350 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235239174 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/od-motora-do-elektronike-evo-sto-smo-zabiljezili-na-standovima-u-biogradu-1140299 [printLink] => /om/nautika/od-motora-do-elektronike-evo-sto-smo-zabiljezili-na-standovima-u-biogradu-1140299?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349049 [name] => Biograd Boat Show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show [link] => /tag/biograd-boat-show ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650146 [name] => Biograd Boat Show 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-22 14:18:27 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show-2021 [link] => /tag/biograd-boat-show-2021 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za svakog ponešto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od motora do brodske elektronike: evo što smo zabilježili na štandovima u Biogradu, ponuda je uistinu bila bogata i raznovrsna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794130.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Među pentama Yamahe bio je i njihov trolling motor [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794130.jpg [title] => Među pentama Yamahe bio je i njihov trolling motor Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794070.jpg [title] => Manta 5 Hydrofoiler E-bike na pedale pojačane strujom dosegne brzinu od 12 čvorova Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794072.jpg [title] => Novi ploteri na štandu Garmina Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794074.jpg [title] => Sole motori i generatori Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794076.jpg [title] => Suzukijeva crna gama na štandu Motonavisa Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794078.jpg [title] => Je l' ovo piše 2000 eura? Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794132.jpg [title] => Novi dizajn i nova boja za Yamahu 250 Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794134.jpg [title] => Voda na benzin, doslovno Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794136.jpg [title] => Male Selve izložio je Unimar Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794140.jpg [title] => Prvi izbor radnih brodica - Cummins 6.7 Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19794892.jpg [title] => Garminova pametna mreža sve nadzire i svime upravlja Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19803586.jpg [title] => Novi Garmin GPSMAP 1223xsv ima vrhunski prikaz i mogućnosti Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19804186.jpg [title] => Novi FPT Cursor 16 gurat će jahte s 1000 konja Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19777132.jpg [title] => Garminov trolling motor Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovo se ljeto što se čartera tiče doista puno plovilo, gotovo epidemijski kao kontra koroni, pa su se i nautički sajmovi na tom valu odlučili vratiti u dane slave. Krajem rujna skromnije u Rijeci, a krajem listopada u gotovo punoj raskoši u Biogradu.

Ponovno je je sve bilo kao nekada: brojni štandovi i izlagači, na sve strane noviteta željni posjetitelji, sveopća graja i žamor, zadovoljni ugostitelji. Jest da se za ulazak na sajam tražila COVID potvrda, ali i necijepljeni su za petnaestak minuta i 50 kuna na licu mjesta dobivali taj papir što vrata otvara, pa je 23. Biograd Boat Show doista odigrao sve kako treba i dobio puni vjetar u leđa.

Naravno, time su ga dobili i izlagači nautičke opreme, unutarnjih i izvanbrodskih motora, nautičke odjeće, brodske elektronike, ribolovne i ronilačke opreme, svih mogućih i nemogućih artikala koji mogu biti korisni onima što plove i vole more.

Osim u dva već tradicionalna velika šatora na bokovima ulaza u sajamski prostor, manji šatori i štandovi s izloženom opremom bili su posloženi duž cijele rute kretanja po zadanim sajamskim putima, tako da su posjetitelji imali prigodu svako malo zastajkivati i razgledati izložene adute vrlo različite namjene.

Motorni aduti

Kada je o izvanbrodskim motorima riječ, najviše pažnje privlačili su poznati brendovi.

Tako je na štandu šibenske tvrtke Motonautika VM posjetiteljima na uvid bilo posloženo više popularnih članova ugledne Yamahine game, od četverotaktnog mališana s oznakom F2,5 BMHS koji ima samo 2,5 konja i cijenu od 7779 kuna, preko modela od 6, 9,9, 20 i 30 KS, pa do moćne Yamahe od 250 KS sa šest cilindara složenih u V i cijenom od 245.200 kuna.

---

image
Novi dizajn i nova boja za Yamahu 250
Božidar Vukičević/Cropix
---

No, najviše su pažnje plijenili modeli Yamaha F9,9 JMHL snage 9,9 KS i F20 GWHL od 20 KS koji su prikladni za mnoge rekreativne i ribolovne brodice. Cijena im je 20.590 kuna, odnosno 29.500 kuna.

Riječka tvrtka Motonavis u Biograd je, pak, dovela i predstavila nekoliko penti Suzuki, koje također imaju sve više poklonika zbog svojih odličnih svojstava i umjerene cijene. I oni su za biogradsku feštu izabrali popularne modele manje i srednje snage, pa se tako Suzuki DF6 AL snage 6 konja nudio po sajamskoj cijeni od samo 8943 kune, sniženoj za više od tisuću kuna.

---

image
Suzukijeva crna gama na štandu Motonavisa
Božidar Vukičević/Cropix
---

A ponuditi ima dosta toga. Prva je penta u svojoj klasi s filterom ulja, ima izmaknutu radilicu za uglađeniji rad, može se položiti na tlo na tri načina (na oba boka i s ručkom gasa prema gore), a uz to je s 24,5 kg i najlakša u usporedbi s konkurentima iste snage s dugom osovinom. Društvo su joj pravili popularni modeli DF 20 i DF 30 za koje je također navedeno da su najlakši u svojoj klasi.

Tvrtka Fred Bobek iz Vodica koja zastupa i prodaje gamu Honde u fokus je, kao novitet u svojoj ponudi, stavila model Honda BF 40 E koji s PDV-om zapada 51.900 kuna, a glavni mu je adut prigušena snaga, što u praksi znači životnu dugotrajnost, pouzdanost i manju potrošnju goriva. Riječ je, naime, o motoru koji je identičan Hondinoj penti od 60 KS, s tim da joj je broj KS smanjen limitiranjem protoka goriva u karburatoru.

Na štandu riječkog Unimara posjetitelji su zastajkivali pokraj dviju malih četverotaktnih penti talijanske tvrtke Selva, Guppy 2,5 i Sea Bass 5, vrlo privlačnog i kompaktnog dizajna iako obje imaju ugrađene spremnike goriva. Manji model ima 2,5 KS i teži samo 13,5 kg, pa je vrlo zgodan za pogon malih gumenjaka, to više što ima i cijenu koja definitivno spada u dostupne – 5490 kuna. I izloženi jači brat, koji ima 5 konja i stoji 8990 kuna, u cjenovno je povoljnoj klasi, pa bi mogao biti zanimljiv izbor.

---

image
Male Selve izložio je Unimar
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kao što je zanimanje izazivala i ponuda električnih penti tvrtke ePropulsion, a posebno model Spirit 1.0 Evo s cijenom od 2060 eura, koji smo nedavno detaljno predstavili u Otvorenom moru.

Što se unutarnjih dizelskih motora tiče, jedina premijera na sajmu bio je 16-litreni motor FPT Cursor 16 snage 1000 KS, izložen na štandu splitske tvrtke Pabulum. Namijenjen je pogonu jahti od 20 do 25 metara, a karakteriziraju ga tihi rad, male vibracije, niska potrošnja goriva te servisni interval od 600 sati. Cijena mu je prikladna jahtama – 82.000 eura plus PDV.

S obzirom na sve veću potražnju za motorima pogodnim za pogon izletničkih i turističkih brodova, na štandu tvrtke Cummins Adriatic iz Dugopolja najviše zanimanja izazivao je motor Cummins QSB 6,7 koji ima 355 KS i zapreminu od 6,7 litara.

---

image
Prvi izbor radnih brodica - Cummins 6.7
Božidar Vukičević/Cropix
---

Riječ je o vrlo traženom i popularnom motoru za te svrhe, zahvaljujući njegovim odličnim svojstvima i umjerenoj cijeni od 22.000 eura s kopčom. Kompaktnih je dimenzija, iznimno tiho radi, ima visokotlačni commom-rail sustav napajanja za visoku efikasnost motora uz nisku emisiju plinova, a težak je 658 kilograma.

Što se tiče manjih dizelaša, koji su i najpopularniji, nije bilo posebnih noviteta, jer su svi proizvođači već jako razvili svoje game po snazi, ali se mogla razgledati ponuda i izabrati svoga favorita iz nekoliko poznatih brendova. Počevši od Yanmara, Volvo Pente, Nanni Diesela, VM-a, pa do Lombardinija, Sole Diesela i Craftsman Marinea, za svaki džep i gušt.

Prijenosni vodovod

Već smo spomenuli da su na ovogodišnji Biograd Boat Show došli i brojni izlagači nautičke i prateće opreme, pri čemu su neki od njih predstavili zanimljive inovativne proizvode.

Tako je slovenska tvrtka Vesselspa iz Radovljice izložila praktični desalinizator australske tvrtke Rainman u prijenosnom pakiranju. Simpatičnog je dizajna i sastoji se od dva plava plastična kovčega s ručkom za nošenje u kojima su dvije jedinice koje zajedno od morske stvaraju pitku vodu. Prva pumpa uzima vodu iz mora, obavlja osnovno filtriranje i pod pritiskom je dostavlja u drugu jedinicu, koja je procesom obrnute osmoze desalinizira i pretvara u pitku.

---

image
Voda na benzin, doslovno
Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim što je prijenosan i po gabaritima nije velik, ovaj je uređaj zanimljiv jer, osim na struju od 220 ili 12 volti, može raditi i na benzin uz pomoć malog motora koji je u tom slučaju ugrađen u jedan od dva kovčega. Na izmjeničnu struju ili na motor, stvara 100-140 litara pitke vode na sat, a verzija od 12 volti 26-34 litre na sat.

U oba slučaja više nego dovoljno da za vrijeme đite ili duljih plovidbi zaboravite na brodsku mantru štedite vodu, malo nam je ostalo u tanku. Cijena ove male tvornice vode nije mala, jer je riječ o skupoj tehnologiji, dakle model na 12 V stoji 5114 eura, na 220 volti 5614 eura, a na benzin 6630 eura, sve zajedno s PDV-om.

Nije mala ni cijena inovativne tehnološke igračke koju je predstavila tvrtka Aventur iz Trogira. Zove se Manta 5, a preziva Hydrofoiler XE-1, spada u rod bicikala i stoji deset tisuća eura. Bogme je skupa, pomislit će svatko na prvu, no sve postane razumljivije kada kažemo da je to prvi bicikl na svijetu na kojem se pedaliranjem po morskoj površini može postići brzina do 12 čvorova.

U tome će vam pomagati ugrađeni elektromotor od 460 vati čija se baterija na mreži napuni za četiri sata. Jednako dugo će vam motor pomagati na najnižoj razini asistencije u pedaliranju, jedan i pol sat kada je na maksimalnoj asistenciji.

---

image
Manta 5 Hydrofoiler E-bike na pedale pojačane strujom dosegne brzinu od 12 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve je to moguće zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, jer bicikl se popne na samu površinu uz pomoć hidrokrila vrlo sličnih onima što ih koriste suvremene leteće jedrilice. Uglavnom, kada je more mirno, sjednete na svoju Mantu 5 i otpedalirate do obližnjeg otoka na kupanje. Em je cool, em je gušt.

Ploteri i tende

Nas su sajamske staze vodile dalje po kopnu, po mulovima i uz štandove sa svime što nautičaru ili ribolovcu treba, od konopa, boja, raznih okova, sidara, akumulatora, raznih pumpi, do brodske elektronike. U tom su zadnjem segmentu na velikom štandu Garmina Hrvatska posjetiteljima predstavili svoja tri nova ploter/sonara koji idu još jedan korak naprijed u tehničkim svojstvima.

---

image
Novi ploteri na štandu Garmina
Božidar Vukičević/Cropix
---

Najmanji s oznakom GPSMAP 723xsv ima zaslon od 7 inča sa 60 posto više piksela, te gotovo dvostruku snagu obrade podataka u odnosu na prethodnu generaciju, te učitanu osnovnu kartu svijeta. Besprijekorno se integrira u Garmin nautički sustav s ostalim uređajima, a cijena mu je 9490 kuna.

Bratski uređaj GPSMAP 923xsv s ekranom od 9 inča ima 50 posto više piksela na zaslonu, te također dvostruko bržu obradu podataka od prethodnog modela i učitanu osnovnu kartu svijeta. Cijena mu je 13.490 kuna. Treći nosi oznaku GPSMAP 1223xsv i najnapredniji je po svojstvima.

Njegov 12-inčni zaslon visoke rezolucije dodatno je poboljšan, pa nudi nudi odličnu čitljivost na sunčevoj svjetlosti i vidljivost iz širokih kutova. Brzina obrade podataka mu je iznimno brza, a također ima učitanu osnovnu kartu svijeta. Cijena mu je 24.590 kuna. Svi spomenuti uređaji podržavaju SideVü, ClearVü i standardni CHIRP sonar, pa prikazuju besprijekornu sliku podmorja.

---

image
Novi Garmin GPSMAP 1223xsv ima vrhunski prikaz i mogućnosti
Božidar Vukičević/Cropix
---

Hodate tako od štanda do štanda i taman kad sunce neugodno počne peći, naiđete na štand splitske tvrtke Ancra, koja je nudila hlad i predah od njegovih zraka. U vidu svih vrsta tendi, biminija, pa čak i zatvorene upravljačke konzole stvorene šivanjem.

Mladi vlasnik tvrtke Ivan Nožina kaže nam da je prošao malo svijeta, vidio što se i kako radi, pa zasukao rukave i sada za brodove šije sve – od raznovrsnih tapeciranih jastuka za sjedenje do doista svih mogućih i nemogućih vrsta i krojeva brodskih tendi.

Dobro je da mladi dolaze, a još je bolje što Biogradski sajam – ostaje!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Među pentama Yamahe bio je i njihov trolling motor
Božidar Vukičević/Cropix
Manta 5 Hydrofoiler E-bike na pedale pojačane strujom dosegne brzinu od 12 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
Novi ploteri na štandu Garmina
Božidar Vukičević/Cropix
Sole motori i generatori
Božidar Vukičević/Cropix
Suzukijeva crna gama na štandu Motonavisa
Božidar Vukičević/Cropix
Je l' ovo piše 2000 eura?
Božidar Vukičević/Cropix
Novi dizajn i nova boja za Yamahu 250
Božidar Vukičević/Cropix
Voda na benzin, doslovno
Božidar Vukičević/Cropix
Male Selve izložio je Unimar
Božidar Vukičević/Cropix
Prvi izbor radnih brodica - Cummins 6.7
Božidar Vukičević/Cropix
Garminova pametna mreža sve nadzire i svime upravlja
Božidar Vukičević/Cropix
Novi Garmin GPSMAP 1223xsv ima vrhunski prikaz i mogućnosti
Božidar Vukičević/Cropix
Novi FPT Cursor 16 gurat će jahte s 1000 konja
Božidar Vukičević/Cropix
Garminov trolling motor
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/od-motora-do-elektronike-evo-sto-smo-zabiljezili-na-standovima-u-biogradu-1140299 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=62b53e4675bcfd84e900930cdf01d5b072cf7ec2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+motora+do+brodske+elektronike%3A+evo+%C5%A1to+smo+zabilje%C5%BEili+na+%C5%A1tandovima+u+Biogradu%2C+ponuda+je+uistinu+bila+bogata+i+raznovrsna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-motora-do-elektronike-evo-sto-smo-zabiljezili-na-standovima-u-biogradu-1140299 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-motora-do-elektronike-evo-sto-smo-zabiljezili-na-standovima-u-biogradu-1140299 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za svakog ponešto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

za svakog poneštoOd motora do brodske elektronike: evo što smo zabilježili na štandovima u Biogradu, ponuda je uistinu bila bogata i raznovrsna

Piše Miomir Štrbac
4. studenog 2021. - 14:59

Ovo se ljeto što se čartera tiče doista puno plovilo, gotovo epidemijski kao kontra koroni, pa su se i nautički sajmovi na tom valu odlučili vratiti u dane slave. Krajem rujna skromnije u Rijeci, a krajem listopada u gotovo punoj raskoši u Biogradu.

Ponovno je je sve bilo kao nekada: brojni štandovi i izlagači, na sve strane noviteta željni posjetitelji, sveopća graja i žamor, zadovoljni ugostitelji. Jest da se za ulazak na sajam tražila COVID potvrda, ali i necijepljeni su za petnaestak minuta i 50 kuna na licu mjesta dobivali taj papir što vrata otvara, pa je 23. Biograd Boat Show doista odigrao sve kako treba i dobio puni vjetar u leđa.

Naravno, time su ga dobili i izlagači nautičke opreme, unutarnjih i izvanbrodskih motora, nautičke odjeće, brodske elektronike, ribolovne...

14. svibanj 2024 17:17