StoryEditorOCM

brodovi godineIzbor europskih novinara: Hanse 460 je najbolji obiteljski kruzer, evo i dobitnika u ostalim kategorijama

Piše Željko Simunić
19. ožujka 2022. - 11:16

Krajem siječnja su predstavljeni dobitnici prestižnih nagrada European Yacht i Powerboat of the Year 2022. u nekoliko kategorija. Po već ustaljenom običaju, žiri sastavljen od predstavnika 12 europskih nautičkih magazina je davao bodove nominiranim kandidatima, a objava pobjednika održana je online u Hamburgu i Bielefeldu bez nazočnosti publike.

U kategoriji European Yacht of the year, odnosno jedrilica u klasi Family Cruiser prvo je mjesto pripalo modelu Hanse 460 radi, tvrde iz žirija, kvalitete i osjećaja plovidbe kao na većoj jedrilici.

U klasi Performance Cruiser trijumfirao je francuski JPK 39 Fast Cruiser, budući da su članovi žirija zaključili kako je moderan i udoban te odlično jedri u svim vremenskim uvjetima.

image

JPK 39

Pobjednikom u klasi Luxury Yacht proglašen je švedski Hallberg Rassy 50 koji nudi push button funkcionalnost, a jedri dobro i brzo. Pobjednik u klasi Special Yachts je postao Saffier SE 33 Life. Proizvodi ga obiteljski škver Hennevanger iz nizozemskog Ijmuidena, a lani je njihov laureat bio Saffier SE 27.

image

SAFFIER SE 33 LIFE

Francuski katamaran Outremer 55 dobio je glavnu nagradu u klasi Bluewater Cruisers. Za njega su članovi žirija kazali da je moćni svemirski brod s apartmanom iznutra.

Žiri je posebnu nagradu Begginer friendly special mention dodijelio Tricatu 6,90 radi jednostavnosti transporta i sklapanja, brzine i jednostavnosti jedrenja. Za Most environmentally friendly series boat na svijetu proglašen je katamaran Windello 50.

image

WINDELLO 50 CAT

Posebna nagrada za ekološki trend izgradnje dodijeljen je Elvstromu EXRP Ecco Sail. Naime, on je napravljen od 100 posto recikliranog poliestera.

Među motornim plovilima u klasi dužine do osam metara pobjednik je finski Axopar 22 T Top. U klasi do deset metara trijumfirao je poljski Galeon 325 GTO. Trofej u klasi do 14 metara pripao je Marexu 330 Scandinavia, dok je laureatom u klasi do 20 metara postao Absolute 48 Coupe.

image

Axopar 22 T Top

image

Galeon 325 GTO

image

MAREX 330 SCANDINAVIA

image

Absolute 48 Coupe

U klasi Displacement class pobjednikom je imenovan francuski Beneteau Grand Trawler 62, a izvanbrodski motor Mercury V12 Verado 600 dobio je Innovation award 2022.

Detaljno testiranje

Kod svih izbora za miss, pa tako i brodova, nemoguće je pobjeći od raznih lobiranja, no nautički novinari nastoje prilično objektivno donijeti svoj sud. Prvih pet mjeseci godine, članovi žirija naprave pregled potencijalnih kandidata za izbor. Prikupljaju specifikacije, tlocrte i planove jedara, te ih komentiraju u zatvorenim grupama na intranetu.

Nakon online rasprave, u lipnju odluče koji će modeli biti nominirani i obavijeste proizvođače da budu spremni sudjelovati u testiranjima, obično prije ili nakon nekog od velikih jesenskih sajmova.

Ovoga puta je sve provedeno u La Rochelleu i Barceloni. Konačna odluka nije poznata sve do otvaranja siječanjskog sajma u Düsseldorfu gdje se svečano predstavljaju pobjednici. Zbog otkazanog sajma ove je i prošle godine to objavljeno preko interneta.

02. svibanj 2024 08:52