stdClass Object ( [id] => 1118999 [title] => Hanse 418 nudi komotne i dnevnim svjetlom bogate zatvorene prostore, karakteristične za plovila za sjeverna mora, no tu je i mediteranski komfor u kokpitu i na palubi [alias] => hanse-418-nudi-komotne-i-dnevnim-svjetlom-bogate-zatvorene-prostore-karakteristicne-za-plovila-za-sjeverna-mora-ali-i-mediteranski-komfor [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svi veliki proizvođači jahti i brodica svoje uspješne modele nakon nekoliko sezona samo donekle redizajniraju, prilagode modernijim linijama i poboljšavaju u međuvremenu prikupljenim iskustvima.

Hanse 418 nova je verzija ranijeg modela 415. Glavne dimenzije jedrilice ostale su iste i još uvijek je trup za centimetar kraći od dvanaest metara, granice koja brodice dijeli od jahti, a jarbol i površina jedara ostali su isti.

Više svjetla

Oblik i dimenzije izdignute kabine također su otprilike isti, a ono po čemu ih se lako može razlikovati su svjetlosni otvori na trupu i stijenkama kabine. Novi model također ima tri svjetlosna otvora na bokovima, ali ovdje su postavljeni nešto niže i površinom su veći.

Prednja dva otvora osvjetljavaju pramčanu kabinu, krmeni otvori kabine u krmi, a središnji su pomaknuti naprijed i više nisu u toaletnoj kabini i iznad radne površine kuhinje, već bolje osvjetljavaju prostor salona.

---

image
Portela iznad toaletne kabine od pleksiglasa
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pomicanje ovih otvora na bokovima prema naprijed omogućilo je u kuhinji i WC-u ugradnju dodatnih ormarića, a manjak dnevnoga svjetla kompenziran je većim staklima na izdignutim stijenkama kabine iznad palube. Osim toga, s vanjskih strana valobrana kokpita dodan je još jedan niski svjetlosni otvor, pa i krmene kabine imaju više dnevnog svjetla nego prije.

Nadalje, velika portela nad ulazom u kabinu i fineštrin prema kokpitu, osim još svjetla, osiguravaju i odličnu mogućnost prozračivanja krmenih kabina. Ove portele su odlično osmišljene jer natkrivene sprayhoodom mogu biti otvorene i po kiši.

---

image
Kokpit je prostran i dobro organiziran
Božidar Vukičević/Cropix
---

Na mjestu ranijih polica za odlaganje sitnica, uz ulaz u potpalublje, ugrađeno je zatamnjeno staklo koje pred ulaze u krmene kabine, odnosno salon, daje još više svjetla. Volumeni svih prostora u potpalublju realno su veliki, a kompletan interijer izveden je od drva svijetlih tonova i izuzetno jednostavnih linija. Sve zajedno u potpalublju ostavlja dojam da ste na znatno većem brodu.

---

image
Prostora je dovoljno i za veću obitelj
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pomoćni ležaj

Koncepcija interijera ostala je ista. Naprijed je velika kabina s duplom posteljom, a u ovoj verziji i s posebnom toaletnom kabinom.

---

image
Pramčana vlasnička kabina
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ovdje smo uočili jedan interesantan detalj. Naime, manja portela iznad toaletne kabine nije od zatamnjenog stakla, kako je to uobičajeno, već od bijelog pleksiglasa, dakle, diskretno zaštićena od pogleda s palube, čak i kada je napola otvorena.

---

image
Toaletna kabina
Božidar Vukičević/Cropix
---

Krmene kabine s duplim posteljama također su komotne, kao i toaletna kabina s ugrađenom tuš-kabinom, a kuhinja je malo modificirana, ali je i dalje ostala jednako velika i funkcionalna.

---

image
Krmena kabina ima portelu za prozračivanje
Božidar Vukičević/Cropix
---

Navigacijski stol, koji je ranije bio u sredini lijevog reda sjedala, sada je pomaknut uz stijenku toaletne kabine. Naravno, i ovaj se može spustiti u razinu sjedala i tako po potrebi formirati još jedan pomoćni ležaj.

---

image
Navigacijski stol
Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedina zamjerka u interijeru ponovno se odnosi na pajole. Izrađene su u velikim površinama i uvidane za nosače, sa samo par manjih otvora iznad ventila i pumpi.

Pod jednim takvim otvorom u santinama je i postolje za četiri boce, čini se, jedan od zaštitnih znakova jedrilica Hanse.

Pod skalama za ulaz u potpalublje je strojarnica, koja s ugrađenim Yanmarom od 39 konjskih snaga djeluje malo skučeno, ali po jedan veliki otvor na stijenkama krmenih kabina osigurava jednostavan pristup bilo kojem dijelu motora.

---

image
Motor je Yanmar od 39 KS
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sklopiva sjedala

S ovim motorom jedrilica na minimumu plovi brzinom manjom od dva čvora, podizanjem gasa brzina raste proporcionalno, a na maksimalnih 3250 okretaja doseže 7,5 čvorova. Dosta ujednačeno i ubrzava, a punu brzinu postigne za nekih 25 sekundi.

---

image
---

---

image
---

Kokpit je također ostao velik. Visoko krmeno zrcalo može se spustiti u viseću platformu, a kola timuna dovoljno su odmaknuta za široki prolaz. Za razliku od prethodnika, na ovom su modelu krmena sjedala kormilara sklopiva, pa je kod kupanja i prostor iza platforme također komotan.

Nešto se izgubilo na volumenu krmenoga gavuna, ali je zato sad njegov svaki dio lakše dostupan, a ovaj je volumen dovoljan za sve tende, bokobrane, privezne i rezervne konope. Drugi gavun u kokpitu je pod desnim sjedalom. Nije dubok, ali je dosta širok i pregledan. Druga verzija ovog modela nema desnu krmenu kabinu, a cijeli taj volumen je slobodan prostor dostupan iz kokpita.

Postolje stola ugrađeno u sredini kokpita je uže nego na ranijem modelu, što olakšava prohodnost kroz kokpit, ali su mu sklopiva krila veća pa je rasklopljen ostao istih dimenzija.

Horizontalno vitlo

Paluba je ostala ista, komotna, ravna i velikim dijelom slobodna. Sve su portele izrađene bez okvira i u ravnini su s palubom. Ispod portele lančanika je nosač horizontalnog sidrenog vitla, a ispred njega dovoljno dubok lančanik. Sve zajedno izrađeno je u kontraštampi, što ovdje znatno olakšava održavanje čistoće, a eventualna oštećenja gelcoata lako se saniraju.

Ispred jarbola poprečno je postavljena šina škote floka, tako da je kod mijenjanja uzdi dovoljno samo okrenuti kormilo.

Svi konopi za upravljanje i podešavanje jedara s pete jarbola su provedeni prema rubu kabine, prekriveni poklopcem i provedeni prema jednom od vinčeva ispred kola timuna. Dakle, svi su pri ruci kormilaru i on iz svoje pozicije može upravljati svime. Bočna sjedala kormilara također su sklopiva, a prostor ispod njih predviđen je za slaganje konopa podignutih jedara i viška škota.

Škota glavnog jedra nema šinu, već čvrsta hvatišta ispred sprayhooda, tako da se u kokpitu za nikakve konope ne može zapinjati, a jedriti se može nesmetano i dok su bimini i sprayhood otvoreni. Vjerojatno je iz tog razloga i opruga u vangu nešto snažnija, pa kada se popusti lantina se podigne dosta visoko.

Oštro u vjetar

Za vrijeme testa puhao je dosta ujednačeni vjetar, snage tri bofora. Jedreći oštro u vjetar plovi brzinom između 6,5 i 7 čvorova. Blago se nagne na bok i čvrsto drži kurs. Osjećaj za timunom je odličan. Istina, kormilar u kokpitu nema nekakav oslonac, ali je ovaj prostor dosta komotan, pa se kombinirajući bočno i krmeno sjedalo može udobno namjestiti.

---

image
S tri bofora vjetra u provu dosegne 7 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
---

Šteta što za vrijeme testa nismo imali špinaker ili genaker jer jedreći popuštenim škotama brzina se nije značajnije mijenjala.

Praksa je pokazala kako plovila za sjeverna mora traže velike, komotne i dnevnim svjetlom bogato osvijetljene zatvorene prostore, a plovila na Mediteranu komfor i udobnost u kokpitu i na palubi.

Po svemu viđenom, izgleda kako je ovaj model uspio objediniti oba zahtjeva.

---

OSOBNA KARTA

Dužina.....................................................................................12,40 m
Dužina trupa........................................................................... 11,99 m
Širina........................................................................................ 4,17 m
Gaz..........................................................................................1,74/2,10 m
Težina...................................................................................... 9800 kg
Tank goriva..............................................................................160 l
Tank vode................................................................................475 l
Motor..................................................................................... Yanmar 39 KS
Površina jedara...................................................................... 87 m2
Broj kabina............................................................................. 2/3 + salon
Broj ležajeva.......................................................................... 4/6 + 3
Kategorija............................................................................... A10
Design................................................................................... Judel/Vrojilik&Co
Proizvođač........................................................................... Hanse Yachts AG
Distributer............................................................................. Croatia Yachting
Cijena..................................................................................... 151.900 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

PLUS
– svi plusovi ranijeg modela
– dnevna osvijetljenost potpalublja
– lančanik u kontraštampi

MINUS
– uvidane pajole
– snažna opruga vanga
– oslonac za noge kormilara

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spoj sjevera i juga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => spoj sjevera i juga 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-03-01 10:58:45 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-10 09:19:08 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2019-03-01 10:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869748.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869740.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869741.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869742.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869743.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869744.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869745.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869746.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869747.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869749.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869750.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869751.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869752.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869753.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869754.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869755.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869756.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869757.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869758.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869759.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869760.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/01\/10869761.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix ","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U\u017eitak za timunom Hanse 418 je potpun","Portela iznad toaletne kabine od pleksiglasa","Kokpit je prostran i dobro organiziran","Interijer je funkcionalan i jednostavnih linija","Prostora je dovoljno i za ve\u0107u obitelj","Motor je Yanmar <\/em>od 39 KS","Navigacijski stol","Lijevo naprijed je ulaz u krmenu kabinu","S tri bofora vjetra u provu dosegne 7 \u010dvorova","Iznimno je lako upravljiva","Iako ima nepunih 12 metara, djeluje puno ve\u0107e","Objedinjuje sjevernja\u010dku i mediteransku \u0161kolu gradnje","Dva timuna i dvije skiperske klupe","Linija joj je besprijekorna","Toaletna kabina","Pram\u010dana vlasni\u010dka kabina","Krmena kabina ima portelu za prozra\u010divanje","Sidreni vin\u010d ispod portele u ravnini palube","Krmeno zrcalo u\u010das se pretvori u platformu","Gavun u kokpitu","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1245","hd_10869748_1920.jpg":"1920x1080","k_10869748_1280.jpg":"1280x1280","k_10869748_1024.jpg":"1024x1024","k_10869748_640.jpg":"640x640","k_10869748_480.jpg":"480x480","k_10869748_340.jpg":"340x340","k_10869748_220.jpg":"220x220","o_10869748_1280.jpg":"1280x830","o_10869748_1024.jpg":"1024x664","o_10869748_640.jpg":"640x415","o_10869748_480.jpg":"480x311","o_10869748_340.jpg":"340x220","o_10869748_220.jpg":"220x142","h_10869748_1280.jpg":"1280x854","h_10869748_1024.jpg":"1024x683","h_10869748_640.jpg":"640x427","h_10869748_480.jpg":"480x320","h_10869748_340.jpg":"340x227","h_10869748_220.jpg":"220x147","pp_10869748_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869748_1024.jpg":"805x1024","pp_10869748_640.jpg":"503x640","pp_10869748_480.jpg":"377x480","pp_10869748_340.jpg":"267x340","pp_10869748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_10869740_1920.jpg":"1920x1080","k_10869740_1280.jpg":"1280x1280","k_10869740_1024.jpg":"1024x1024","k_10869740_640.jpg":"640x640","k_10869740_480.jpg":"480x480","k_10869740_340.jpg":"340x340","k_10869740_220.jpg":"220x220","o_10869740_1280.jpg":"1280x844","o_10869740_1024.jpg":"1024x675","o_10869740_640.jpg":"640x422","o_10869740_480.jpg":"480x316","o_10869740_340.jpg":"340x224","o_10869740_220.jpg":"220x145","h_10869740_1280.jpg":"1280x854","h_10869740_1024.jpg":"1024x683","h_10869740_640.jpg":"640x427","h_10869740_480.jpg":"480x320","h_10869740_340.jpg":"340x227","h_10869740_220.jpg":"220x147","pp_10869740_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869740_1024.jpg":"805x1024","pp_10869740_640.jpg":"503x640","pp_10869740_480.jpg":"377x480","pp_10869740_340.jpg":"267x340","pp_10869740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2851","hd_10869741_1920.jpg":"1920x1080","k_10869741_1280.jpg":"1280x1280","k_10869741_1024.jpg":"1024x1024","k_10869741_640.jpg":"640x640","k_10869741_480.jpg":"480x480","k_10869741_340.jpg":"340x340","k_10869741_220.jpg":"220x220","o_10869741_1280.jpg":"1280x1900","o_10869741_1024.jpg":"1024x1520","o_10869741_640.jpg":"640x950","o_10869741_480.jpg":"480x712","o_10869741_340.jpg":"340x504","o_10869741_220.jpg":"220x326","h_10869741_1280.jpg":"1280x854","h_10869741_1024.jpg":"1024x683","h_10869741_640.jpg":"640x427","h_10869741_480.jpg":"480x320","h_10869741_340.jpg":"340x227","h_10869741_220.jpg":"220x147","pp_10869741_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869741_1024.jpg":"805x1024","pp_10869741_640.jpg":"503x640","pp_10869741_480.jpg":"377x480","pp_10869741_340.jpg":"267x340","pp_10869741_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1028","hd_10869742_1920.jpg":"1920x1080","k_10869742_1280.jpg":"1280x1280","k_10869742_1024.jpg":"1024x1024","k_10869742_640.jpg":"640x640","k_10869742_480.jpg":"480x480","k_10869742_340.jpg":"340x340","k_10869742_220.jpg":"220x220","o_10869742_1280.jpg":"1280x685","o_10869742_1024.jpg":"1024x548","o_10869742_640.jpg":"640x342","o_10869742_480.jpg":"480x257","o_10869742_340.jpg":"340x182","o_10869742_220.jpg":"220x117","h_10869742_1280.jpg":"1280x854","h_10869742_1024.jpg":"1024x683","h_10869742_640.jpg":"640x427","h_10869742_480.jpg":"480x320","h_10869742_340.jpg":"340x227","h_10869742_220.jpg":"220x147","pp_10869742_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869742_1024.jpg":"805x1024","pp_10869742_640.jpg":"503x640","pp_10869742_480.jpg":"377x480","pp_10869742_340.jpg":"267x340","pp_10869742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x998","hd_10869743_1920.jpg":"1920x1080","k_10869743_1280.jpg":"1280x1280","k_10869743_1024.jpg":"1024x1024","k_10869743_640.jpg":"640x640","k_10869743_480.jpg":"480x480","k_10869743_340.jpg":"340x340","k_10869743_220.jpg":"220x220","o_10869743_1280.jpg":"1280x665","o_10869743_1024.jpg":"1024x532","o_10869743_640.jpg":"640x332","o_10869743_480.jpg":"480x249","o_10869743_340.jpg":"340x176","o_10869743_220.jpg":"220x114","h_10869743_1280.jpg":"1280x854","h_10869743_1024.jpg":"1024x683","h_10869743_640.jpg":"640x427","h_10869743_480.jpg":"480x320","h_10869743_340.jpg":"340x227","h_10869743_220.jpg":"220x147","pp_10869743_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869743_1024.jpg":"805x1024","pp_10869743_640.jpg":"503x640","pp_10869743_480.jpg":"377x480","pp_10869743_340.jpg":"267x340","pp_10869743_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_10869744_1920.jpg":"1920x1080","k_10869744_1280.jpg":"1280x1280","k_10869744_1024.jpg":"1024x1024","k_10869744_640.jpg":"640x640","k_10869744_480.jpg":"480x480","k_10869744_340.jpg":"340x340","k_10869744_220.jpg":"220x220","o_10869744_1280.jpg":"1280x844","o_10869744_1024.jpg":"1024x675","o_10869744_640.jpg":"640x422","o_10869744_480.jpg":"480x316","o_10869744_340.jpg":"340x224","o_10869744_220.jpg":"220x145","h_10869744_1280.jpg":"1280x854","h_10869744_1024.jpg":"1024x683","h_10869744_640.jpg":"640x427","h_10869744_480.jpg":"480x320","h_10869744_340.jpg":"340x227","h_10869744_220.jpg":"220x147","pp_10869744_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869744_1024.jpg":"805x1024","pp_10869744_640.jpg":"503x640","pp_10869744_480.jpg":"377x480","pp_10869744_340.jpg":"267x340","pp_10869744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2826","hd_10869745_1920.jpg":"1920x1080","k_10869745_1280.jpg":"1280x1280","k_10869745_1024.jpg":"1024x1024","k_10869745_640.jpg":"640x640","k_10869745_480.jpg":"480x480","k_10869745_340.jpg":"340x340","k_10869745_220.jpg":"220x220","o_10869745_1280.jpg":"1280x1884","o_10869745_1024.jpg":"1024x1507","o_10869745_640.jpg":"640x942","o_10869745_480.jpg":"480x706","o_10869745_340.jpg":"340x500","o_10869745_220.jpg":"220x323","h_10869745_1280.jpg":"1280x854","h_10869745_1024.jpg":"1024x683","h_10869745_640.jpg":"640x427","h_10869745_480.jpg":"480x320","h_10869745_340.jpg":"340x227","h_10869745_220.jpg":"220x147","pp_10869745_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869745_1024.jpg":"805x1024","pp_10869745_640.jpg":"503x640","pp_10869745_480.jpg":"377x480","pp_10869745_340.jpg":"267x340","pp_10869745_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2283","hd_10869746_1920.jpg":"1920x1080","k_10869746_1280.jpg":"1280x1280","k_10869746_1024.jpg":"1024x1024","k_10869746_640.jpg":"640x640","k_10869746_480.jpg":"480x480","k_10869746_340.jpg":"340x340","k_10869746_220.jpg":"220x220","o_10869746_1280.jpg":"1280x1522","o_10869746_1024.jpg":"1024x1217","o_10869746_640.jpg":"640x761","o_10869746_480.jpg":"480x570","o_10869746_340.jpg":"340x404","o_10869746_220.jpg":"220x261","h_10869746_1280.jpg":"1280x854","h_10869746_1024.jpg":"1024x683","h_10869746_640.jpg":"640x427","h_10869746_480.jpg":"480x320","h_10869746_340.jpg":"340x227","h_10869746_220.jpg":"220x147","pp_10869746_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869746_1024.jpg":"805x1024","pp_10869746_640.jpg":"503x640","pp_10869746_480.jpg":"377x480","pp_10869746_340.jpg":"267x340","pp_10869746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2565","hd_10869747_1920.jpg":"1920x1080","k_10869747_1280.jpg":"1280x1280","k_10869747_1024.jpg":"1024x1024","k_10869747_640.jpg":"640x640","k_10869747_480.jpg":"480x480","k_10869747_340.jpg":"340x340","k_10869747_220.jpg":"220x220","o_10869747_1280.jpg":"1280x1710","o_10869747_1024.jpg":"1024x1368","o_10869747_640.jpg":"640x855","o_10869747_480.jpg":"480x641","o_10869747_340.jpg":"340x454","o_10869747_220.jpg":"220x293","h_10869747_1280.jpg":"1280x854","h_10869747_1024.jpg":"1024x683","h_10869747_640.jpg":"640x427","h_10869747_480.jpg":"480x320","h_10869747_340.jpg":"340x227","h_10869747_220.jpg":"220x147","pp_10869747_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869747_1024.jpg":"805x1024","pp_10869747_640.jpg":"503x640","pp_10869747_480.jpg":"377x480","pp_10869747_340.jpg":"267x340","pp_10869747_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2461","hd_10869749_1920.jpg":"1920x1080","k_10869749_1280.jpg":"1280x1280","k_10869749_1024.jpg":"1024x1024","k_10869749_640.jpg":"640x640","k_10869749_480.jpg":"480x480","k_10869749_340.jpg":"340x340","k_10869749_220.jpg":"220x220","o_10869749_1280.jpg":"1280x1640","o_10869749_1024.jpg":"1024x1312","o_10869749_640.jpg":"640x820","o_10869749_480.jpg":"480x615","o_10869749_340.jpg":"340x435","o_10869749_220.jpg":"220x281","h_10869749_1280.jpg":"1280x854","h_10869749_1024.jpg":"1024x683","h_10869749_640.jpg":"640x427","h_10869749_480.jpg":"480x320","h_10869749_340.jpg":"340x227","h_10869749_220.jpg":"220x147","pp_10869749_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869749_1024.jpg":"805x1024","pp_10869749_640.jpg":"503x640","pp_10869749_480.jpg":"377x480","pp_10869749_340.jpg":"267x340","pp_10869749_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1183","hd_10869750_1920.jpg":"1920x1080","k_10869750_1280.jpg":"1280x1280","k_10869750_1024.jpg":"1024x1024","k_10869750_640.jpg":"640x640","k_10869750_480.jpg":"480x480","k_10869750_340.jpg":"340x340","k_10869750_220.jpg":"220x220","o_10869750_1280.jpg":"1280x788","o_10869750_1024.jpg":"1024x630","o_10869750_640.jpg":"640x394","o_10869750_480.jpg":"480x295","o_10869750_340.jpg":"340x209","o_10869750_220.jpg":"220x135","h_10869750_1280.jpg":"1280x854","h_10869750_1024.jpg":"1024x683","h_10869750_640.jpg":"640x427","h_10869750_480.jpg":"480x320","h_10869750_340.jpg":"340x227","h_10869750_220.jpg":"220x147","pp_10869750_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869750_1024.jpg":"805x1024","pp_10869750_640.jpg":"503x640","pp_10869750_480.jpg":"377x480","pp_10869750_340.jpg":"267x340","pp_10869750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_10869751_1920.jpg":"1920x1080","k_10869751_1280.jpg":"1280x1280","k_10869751_1024.jpg":"1024x1024","k_10869751_640.jpg":"640x640","k_10869751_480.jpg":"480x480","k_10869751_340.jpg":"340x340","k_10869751_220.jpg":"220x220","o_10869751_1280.jpg":"1280x1920","o_10869751_1024.jpg":"1024x1536","o_10869751_640.jpg":"640x960","o_10869751_480.jpg":"480x720","o_10869751_340.jpg":"340x510","o_10869751_220.jpg":"220x330","h_10869751_1280.jpg":"1280x854","h_10869751_1024.jpg":"1024x683","h_10869751_640.jpg":"640x427","h_10869751_480.jpg":"480x320","h_10869751_340.jpg":"340x227","h_10869751_220.jpg":"220x147","pp_10869751_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869751_1024.jpg":"805x1024","pp_10869751_640.jpg":"503x640","pp_10869751_480.jpg":"377x480","pp_10869751_340.jpg":"267x340","pp_10869751_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1198","hd_10869752_1920.jpg":"1920x1080","k_10869752_1280.jpg":"1280x1280","k_10869752_1024.jpg":"1024x1024","k_10869752_640.jpg":"640x640","k_10869752_480.jpg":"480x480","k_10869752_340.jpg":"340x340","k_10869752_220.jpg":"220x220","o_10869752_1280.jpg":"1280x798","o_10869752_1024.jpg":"1024x638","o_10869752_640.jpg":"640x399","o_10869752_480.jpg":"480x299","o_10869752_340.jpg":"340x212","o_10869752_220.jpg":"220x137","h_10869752_1280.jpg":"1280x854","h_10869752_1024.jpg":"1024x683","h_10869752_640.jpg":"640x427","h_10869752_480.jpg":"480x320","h_10869752_340.jpg":"340x227","h_10869752_220.jpg":"220x147","pp_10869752_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869752_1024.jpg":"805x1024","pp_10869752_640.jpg":"503x640","pp_10869752_480.jpg":"377x480","pp_10869752_340.jpg":"267x340","pp_10869752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_10869753_1920.jpg":"1920x1080","k_10869753_1280.jpg":"1280x1280","k_10869753_1024.jpg":"1024x1024","k_10869753_640.jpg":"640x640","k_10869753_480.jpg":"480x480","k_10869753_340.jpg":"340x340","k_10869753_220.jpg":"220x220","o_10869753_1280.jpg":"1280x1920","o_10869753_1024.jpg":"1024x1536","o_10869753_640.jpg":"640x960","o_10869753_480.jpg":"480x720","o_10869753_340.jpg":"340x510","o_10869753_220.jpg":"220x330","h_10869753_1280.jpg":"1280x854","h_10869753_1024.jpg":"1024x683","h_10869753_640.jpg":"640x427","h_10869753_480.jpg":"480x320","h_10869753_340.jpg":"340x227","h_10869753_220.jpg":"220x147","pp_10869753_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869753_1024.jpg":"805x1024","pp_10869753_640.jpg":"503x640","pp_10869753_480.jpg":"377x480","pp_10869753_340.jpg":"267x340","pp_10869753_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2968","hd_10869754_1920.jpg":"1920x1080","k_10869754_1280.jpg":"1280x1280","k_10869754_1024.jpg":"1024x1024","k_10869754_640.jpg":"640x640","k_10869754_480.jpg":"480x480","k_10869754_340.jpg":"340x340","k_10869754_220.jpg":"220x220","o_10869754_1280.jpg":"1280x1978","o_10869754_1024.jpg":"1024x1582","o_10869754_640.jpg":"640x989","o_10869754_480.jpg":"480x742","o_10869754_340.jpg":"340x525","o_10869754_220.jpg":"220x340","h_10869754_1280.jpg":"1280x854","h_10869754_1024.jpg":"1024x683","h_10869754_640.jpg":"640x427","h_10869754_480.jpg":"480x320","h_10869754_340.jpg":"340x227","h_10869754_220.jpg":"220x147","pp_10869754_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869754_1024.jpg":"805x1024","pp_10869754_640.jpg":"503x640","pp_10869754_480.jpg":"377x480","pp_10869754_340.jpg":"267x340","pp_10869754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1342","hd_10869755_1920.jpg":"1920x1080","k_10869755_1280.jpg":"1280x1280","k_10869755_1024.jpg":"1024x1024","k_10869755_640.jpg":"640x640","k_10869755_480.jpg":"480x480","k_10869755_340.jpg":"340x340","k_10869755_220.jpg":"220x220","o_10869755_1280.jpg":"1280x894","o_10869755_1024.jpg":"1024x715","o_10869755_640.jpg":"640x447","o_10869755_480.jpg":"480x335","o_10869755_340.jpg":"340x237","o_10869755_220.jpg":"220x153","h_10869755_1280.jpg":"1280x854","h_10869755_1024.jpg":"1024x683","h_10869755_640.jpg":"640x427","h_10869755_480.jpg":"480x320","h_10869755_340.jpg":"340x227","h_10869755_220.jpg":"220x147","pp_10869755_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869755_1024.jpg":"805x1024","pp_10869755_640.jpg":"503x640","pp_10869755_480.jpg":"377x480","pp_10869755_340.jpg":"267x340","pp_10869755_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3235","hd_10869756_1920.jpg":"1920x1080","k_10869756_1280.jpg":"1280x1280","k_10869756_1024.jpg":"1024x1024","k_10869756_640.jpg":"640x640","k_10869756_480.jpg":"480x480","k_10869756_340.jpg":"340x340","k_10869756_220.jpg":"220x220","o_10869756_1280.jpg":"1280x2156","o_10869756_1024.jpg":"1024x1725","o_10869756_640.jpg":"640x1078","o_10869756_480.jpg":"480x808","o_10869756_340.jpg":"340x572","o_10869756_220.jpg":"220x370","h_10869756_1280.jpg":"1280x854","h_10869756_1024.jpg":"1024x683","h_10869756_640.jpg":"640x427","h_10869756_480.jpg":"480x320","h_10869756_340.jpg":"340x227","h_10869756_220.jpg":"220x147","pp_10869756_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869756_1024.jpg":"805x1024","pp_10869756_640.jpg":"503x640","pp_10869756_480.jpg":"377x480","pp_10869756_340.jpg":"267x340","pp_10869756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2724","hd_10869757_1920.jpg":"1920x1080","k_10869757_1280.jpg":"1280x1280","k_10869757_1024.jpg":"1024x1024","k_10869757_640.jpg":"640x640","k_10869757_480.jpg":"480x480","k_10869757_340.jpg":"340x340","k_10869757_220.jpg":"220x220","o_10869757_1280.jpg":"1280x1816","o_10869757_1024.jpg":"1024x1452","o_10869757_640.jpg":"640x908","o_10869757_480.jpg":"480x681","o_10869757_340.jpg":"340x482","o_10869757_220.jpg":"220x312","h_10869757_1280.jpg":"1280x854","h_10869757_1024.jpg":"1024x683","h_10869757_640.jpg":"640x427","h_10869757_480.jpg":"480x320","h_10869757_340.jpg":"340x227","h_10869757_220.jpg":"220x147","pp_10869757_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869757_1024.jpg":"805x1024","pp_10869757_640.jpg":"503x640","pp_10869757_480.jpg":"377x480","pp_10869757_340.jpg":"267x340","pp_10869757_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1246","hd_10869758_1920.jpg":"1920x1080","k_10869758_1280.jpg":"1280x1280","k_10869758_1024.jpg":"1024x1024","k_10869758_640.jpg":"640x640","k_10869758_480.jpg":"480x480","k_10869758_340.jpg":"340x340","k_10869758_220.jpg":"220x220","o_10869758_1280.jpg":"1280x830","o_10869758_1024.jpg":"1024x664","o_10869758_640.jpg":"640x415","o_10869758_480.jpg":"480x311","o_10869758_340.jpg":"340x220","o_10869758_220.jpg":"220x142","h_10869758_1280.jpg":"1280x854","h_10869758_1024.jpg":"1024x683","h_10869758_640.jpg":"640x427","h_10869758_480.jpg":"480x320","h_10869758_340.jpg":"340x227","h_10869758_220.jpg":"220x147","pp_10869758_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869758_1024.jpg":"805x1024","pp_10869758_640.jpg":"503x640","pp_10869758_480.jpg":"377x480","pp_10869758_340.jpg":"267x340","pp_10869758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10869759_1920.jpg":"1920x1080","k_10869759_1280.jpg":"1280x1280","k_10869759_1024.jpg":"1024x1024","k_10869759_640.jpg":"640x640","k_10869759_480.jpg":"480x480","k_10869759_340.jpg":"340x340","k_10869759_220.jpg":"220x220","o_10869759_1280.jpg":"1280x853","o_10869759_1024.jpg":"1024x682","o_10869759_640.jpg":"640x426","o_10869759_480.jpg":"480x320","o_10869759_340.jpg":"340x226","o_10869759_220.jpg":"220x146","h_10869759_1280.jpg":"1280x854","h_10869759_1024.jpg":"1024x683","h_10869759_640.jpg":"640x427","h_10869759_480.jpg":"480x320","h_10869759_340.jpg":"340x227","h_10869759_220.jpg":"220x147","pp_10869759_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869759_1024.jpg":"805x1024","pp_10869759_640.jpg":"503x640","pp_10869759_480.jpg":"377x480","pp_10869759_340.jpg":"267x340","pp_10869759_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1374x1030","hd_10869760_1920.jpg":"1920x1080","k_10869760_1280.jpg":"1280x1280","k_10869760_1024.jpg":"1024x1024","k_10869760_640.jpg":"640x640","k_10869760_480.jpg":"480x480","k_10869760_340.jpg":"340x340","k_10869760_220.jpg":"220x220","o_10869760_1280.jpg":"1280x959","o_10869760_1024.jpg":"1024x767","o_10869760_640.jpg":"640x479","o_10869760_480.jpg":"480x359","o_10869760_340.jpg":"340x254","o_10869760_220.jpg":"220x164","h_10869760_1280.jpg":"1280x854","h_10869760_1024.jpg":"1024x683","h_10869760_640.jpg":"640x427","h_10869760_480.jpg":"480x320","h_10869760_340.jpg":"340x227","h_10869760_220.jpg":"220x147","pp_10869760_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869760_1024.jpg":"805x1024","pp_10869760_640.jpg":"503x640","pp_10869760_480.jpg":"377x480","pp_10869760_340.jpg":"267x340","pp_10869760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1458x1047","hd_10869761_1920.jpg":"1920x1080","k_10869761_1280.jpg":"1280x1280","k_10869761_1024.jpg":"1024x1024","k_10869761_640.jpg":"640x640","k_10869761_480.jpg":"480x480","k_10869761_340.jpg":"340x340","k_10869761_220.jpg":"220x220","o_10869761_1280.jpg":"1280x919","o_10869761_1024.jpg":"1024x735","o_10869761_640.jpg":"640x459","o_10869761_480.jpg":"480x344","o_10869761_340.jpg":"340x244","o_10869761_220.jpg":"220x157","h_10869761_1280.jpg":"1280x854","h_10869761_1024.jpg":"1024x683","h_10869761_640.jpg":"640x427","h_10869761_480.jpg":"480x320","h_10869761_340.jpg":"340x227","h_10869761_220.jpg":"220x147","pp_10869761_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869761_1024.jpg":"805x1024","pp_10869761_640.jpg":"503x640","pp_10869761_480.jpg":"377x480","pp_10869761_340.jpg":"267x340","pp_10869761_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15439963 Threads: 4 Questions: 3195499556 Slow queries: 7186139 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235888523 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /om/nautika/hanse-418-nudi-komotne-i-dnevnim-svjetlom-bogate-zatvorene-prostore-karakteristicne-za-plovila-za-sjeverna-mora-ali-i-mediteranski-komfor-1118999 [printLink] => /om/nautika/hanse-418-nudi-komotne-i-dnevnim-svjetlom-bogate-zatvorene-prostore-karakteristicne-za-plovila-za-sjeverna-mora-ali-i-mediteranski-komfor-1118999?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 646239 [name] => Hanse 418 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-10 11:17:10 [main_article_id] => 0 [alias] => hanse-418 [link] => /tag/hanse-418 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 646240 [name] => hanse [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-10 11:17:10 [main_article_id] => 0 [alias] => hanse [link] => /tag/hanse ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spoj sjevera i juga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hanse 418 nudi komotne i dnevnim svjetlom bogate zatvorene prostore, karakteristične za plovila za sjeverna mora, no tu je i mediteranski komfor u kokpitu i na palubi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869748.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Užitak za timunom Hanse 418 je potpun [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869748.jpg [title] => Užitak za timunom Hanse 418 je potpun Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869740.jpg [title] => Portela iznad toaletne kabine od pleksiglasa Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869741.jpg [title] => Kokpit je prostran i dobro organiziran Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869742.jpg [title] => Interijer je funkcionalan i jednostavnih linija Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869743.jpg [title] => Prostora je dovoljno i za veću obitelj Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869744.jpg [title] => Motor je Yanmar od 39 KS Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869745.jpg [title] => Navigacijski stol Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869746.jpg [title] => Lijevo naprijed je ulaz u krmenu kabinu Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869747.jpg [title] => S tri bofora vjetra u provu dosegne 7 čvorova Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869749.jpg [title] => Iznimno je lako upravljiva Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869750.jpg [title] => Iako ima nepunih 12 metara, djeluje puno veće Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869751.jpg [title] => Objedinjuje sjevernjačku i mediteransku školu gradnje Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869752.jpg [title] => Dva timuna i dvije skiperske klupe Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869753.jpg [title] => Linija joj je besprijekorna Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869754.jpg [title] => Toaletna kabina Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869755.jpg [title] => Pramčana vlasnička kabina Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869756.jpg [title] => Krmena kabina ima portelu za prozračivanje Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869757.jpg [title] => Sidreni vinč ispod portele u ravnini palube Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869758.jpg [title] => Krmeno zrcalo učas se pretvori u platformu Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869759.jpg [title] => Gavun u kokpitu Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869760.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/01/10869761.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svi veliki proizvođači jahti i brodica svoje uspješne modele nakon nekoliko sezona samo donekle redizajniraju, prilagode modernijim linijama i poboljšavaju u međuvremenu prikupljenim iskustvima.

Hanse 418 nova je verzija ranijeg modela 415. Glavne dimenzije jedrilice ostale su iste i još uvijek je trup za centimetar kraći od dvanaest metara, granice koja brodice dijeli od jahti, a jarbol i površina jedara ostali su isti.

Više svjetla

Oblik i dimenzije izdignute kabine također su otprilike isti, a ono po čemu ih se lako može razlikovati su svjetlosni otvori na trupu i stijenkama kabine. Novi model također ima tri svjetlosna otvora na bokovima, ali ovdje su postavljeni nešto niže i površinom su veći.

Prednja dva otvora osvjetljavaju pramčanu kabinu, krmeni otvori kabine u krmi, a središnji su pomaknuti naprijed i više nisu u toaletnoj kabini i iznad radne površine kuhinje, već bolje osvjetljavaju prostor salona.

---

image
Portela iznad toaletne kabine od pleksiglasa
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pomicanje ovih otvora na bokovima prema naprijed omogućilo je u kuhinji i WC-u ugradnju dodatnih ormarića, a manjak dnevnoga svjetla kompenziran je većim staklima na izdignutim stijenkama kabine iznad palube. Osim toga, s vanjskih strana valobrana kokpita dodan je još jedan niski svjetlosni otvor, pa i krmene kabine imaju više dnevnog svjetla nego prije.

Nadalje, velika portela nad ulazom u kabinu i fineštrin prema kokpitu, osim još svjetla, osiguravaju i odličnu mogućnost prozračivanja krmenih kabina. Ove portele su odlično osmišljene jer natkrivene sprayhoodom mogu biti otvorene i po kiši.

---

image
Kokpit je prostran i dobro organiziran
Božidar Vukičević/Cropix
---

Na mjestu ranijih polica za odlaganje sitnica, uz ulaz u potpalublje, ugrađeno je zatamnjeno staklo koje pred ulaze u krmene kabine, odnosno salon, daje još više svjetla. Volumeni svih prostora u potpalublju realno su veliki, a kompletan interijer izveden je od drva svijetlih tonova i izuzetno jednostavnih linija. Sve zajedno u potpalublju ostavlja dojam da ste na znatno većem brodu.

---

image
Prostora je dovoljno i za veću obitelj
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pomoćni ležaj

Koncepcija interijera ostala je ista. Naprijed je velika kabina s duplom posteljom, a u ovoj verziji i s posebnom toaletnom kabinom.

---

image
Pramčana vlasnička kabina
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ovdje smo uočili jedan interesantan detalj. Naime, manja portela iznad toaletne kabine nije od zatamnjenog stakla, kako je to uobičajeno, već od bijelog pleksiglasa, dakle, diskretno zaštićena od pogleda s palube, čak i kada je napola otvorena.

---

image
Toaletna kabina
Božidar Vukičević/Cropix
---

Krmene kabine s duplim posteljama također su komotne, kao i toaletna kabina s ugrađenom tuš-kabinom, a kuhinja je malo modificirana, ali je i dalje ostala jednako velika i funkcionalna.

---

image
Krmena kabina ima portelu za prozračivanje
Božidar Vukičević/Cropix
---

Navigacijski stol, koji je ranije bio u sredini lijevog reda sjedala, sada je pomaknut uz stijenku toaletne kabine. Naravno, i ovaj se može spustiti u razinu sjedala i tako po potrebi formirati još jedan pomoćni ležaj.

---

image
Navigacijski stol
Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedina zamjerka u interijeru ponovno se odnosi na pajole. Izrađene su u velikim površinama i uvidane za nosače, sa samo par manjih otvora iznad ventila i pumpi.

Pod jednim takvim otvorom u santinama je i postolje za četiri boce, čini se, jedan od zaštitnih znakova jedrilica Hanse.

Pod skalama za ulaz u potpalublje je strojarnica, koja s ugrađenim Yanmarom od 39 konjskih snaga djeluje malo skučeno, ali po jedan veliki otvor na stijenkama krmenih kabina osigurava jednostavan pristup bilo kojem dijelu motora.

---

image
Motor je Yanmar od 39 KS
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sklopiva sjedala

S ovim motorom jedrilica na minimumu plovi brzinom manjom od dva čvora, podizanjem gasa brzina raste proporcionalno, a na maksimalnih 3250 okretaja doseže 7,5 čvorova. Dosta ujednačeno i ubrzava, a punu brzinu postigne za nekih 25 sekundi.

---

---

---

---

Kokpit je također ostao velik. Visoko krmeno zrcalo može se spustiti u viseću platformu, a kola timuna dovoljno su odmaknuta za široki prolaz. Za razliku od prethodnika, na ovom su modelu krmena sjedala kormilara sklopiva, pa je kod kupanja i prostor iza platforme također komotan.

Nešto se izgubilo na volumenu krmenoga gavuna, ali je zato sad njegov svaki dio lakše dostupan, a ovaj je volumen dovoljan za sve tende, bokobrane, privezne i rezervne konope. Drugi gavun u kokpitu je pod desnim sjedalom. Nije dubok, ali je dosta širok i pregledan. Druga verzija ovog modela nema desnu krmenu kabinu, a cijeli taj volumen je slobodan prostor dostupan iz kokpita.

Postolje stola ugrađeno u sredini kokpita je uže nego na ranijem modelu, što olakšava prohodnost kroz kokpit, ali su mu sklopiva krila veća pa je rasklopljen ostao istih dimenzija.

Horizontalno vitlo

Paluba je ostala ista, komotna, ravna i velikim dijelom slobodna. Sve su portele izrađene bez okvira i u ravnini su s palubom. Ispod portele lančanika je nosač horizontalnog sidrenog vitla, a ispred njega dovoljno dubok lančanik. Sve zajedno izrađeno je u kontraštampi, što ovdje znatno olakšava održavanje čistoće, a eventualna oštećenja gelcoata lako se saniraju.

Ispred jarbola poprečno je postavljena šina škote floka, tako da je kod mijenjanja uzdi dovoljno samo okrenuti kormilo.

Svi konopi za upravljanje i podešavanje jedara s pete jarbola su provedeni prema rubu kabine, prekriveni poklopcem i provedeni prema jednom od vinčeva ispred kola timuna. Dakle, svi su pri ruci kormilaru i on iz svoje pozicije može upravljati svime. Bočna sjedala kormilara također su sklopiva, a prostor ispod njih predviđen je za slaganje konopa podignutih jedara i viška škota.

Škota glavnog jedra nema šinu, već čvrsta hvatišta ispred sprayhooda, tako da se u kokpitu za nikakve konope ne može zapinjati, a jedriti se može nesmetano i dok su bimini i sprayhood otvoreni. Vjerojatno je iz tog razloga i opruga u vangu nešto snažnija, pa kada se popusti lantina se podigne dosta visoko.

Oštro u vjetar

Za vrijeme testa puhao je dosta ujednačeni vjetar, snage tri bofora. Jedreći oštro u vjetar plovi brzinom između 6,5 i 7 čvorova. Blago se nagne na bok i čvrsto drži kurs. Osjećaj za timunom je odličan. Istina, kormilar u kokpitu nema nekakav oslonac, ali je ovaj prostor dosta komotan, pa se kombinirajući bočno i krmeno sjedalo može udobno namjestiti.

---

image
S tri bofora vjetra u provu dosegne 7 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
---

Šteta što za vrijeme testa nismo imali špinaker ili genaker jer jedreći popuštenim škotama brzina se nije značajnije mijenjala.

Praksa je pokazala kako plovila za sjeverna mora traže velike, komotne i dnevnim svjetlom bogato osvijetljene zatvorene prostore, a plovila na Mediteranu komfor i udobnost u kokpitu i na palubi.

Po svemu viđenom, izgleda kako je ovaj model uspio objediniti oba zahtjeva.

---

OSOBNA KARTA

Dužina.....................................................................................12,40 m
Dužina trupa........................................................................... 11,99 m
Širina........................................................................................ 4,17 m
Gaz..........................................................................................1,74/2,10 m
Težina...................................................................................... 9800 kg
Tank goriva..............................................................................160 l
Tank vode................................................................................475 l
Motor..................................................................................... Yanmar 39 KS
Površina jedara...................................................................... 87 m2
Broj kabina............................................................................. 2/3 + salon
Broj ležajeva.......................................................................... 4/6 + 3
Kategorija............................................................................... A10
Design................................................................................... Judel/Vrojilik&Co
Proizvođač........................................................................... Hanse Yachts AG
Distributer............................................................................. Croatia Yachting
Cijena..................................................................................... 151.900 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

PLUS
– svi plusovi ranijeg modela
– dnevna osvijetljenost potpalublja
– lančanik u kontraštampi

MINUS
– uvidane pajole
– snažna opruga vanga
– oslonac za noge kormilara

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Užitak za timunom Hanse 418 je potpun
Božidar Vukičević/Cropix
Portela iznad toaletne kabine od pleksiglasa
Božidar Vukičević/Cropix
Kokpit je prostran i dobro organiziran
Božidar Vukičević/Cropix
Interijer je funkcionalan i jednostavnih linija
Božidar Vukičević/Cropix
Prostora je dovoljno i za veću obitelj
Božidar Vukičević/Cropix
Motor je Yanmar od 39 KS
Božidar Vukičević/Cropix
Navigacijski stol
Božidar Vukičević/Cropix
Lijevo naprijed je ulaz u krmenu kabinu
Božidar Vukičević/Cropix
S tri bofora vjetra u provu dosegne 7 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
Iznimno je lako upravljiva
Božidar Vukičević/Cropix
Iako ima nepunih 12 metara, djeluje puno veće
Božidar Vukičević/Cropix
Objedinjuje sjevernjačku i mediteransku školu gradnje
Božidar Vukičević/Cropix
Dva timuna i dvije skiperske klupe
Božidar Vukičević/Cropix
Linija joj je besprijekorna
Božidar Vukičević/Cropix
Toaletna kabina
Božidar Vukičević/Cropix
Pramčana vlasnička kabina
Božidar Vukičević/Cropix
Krmena kabina ima portelu za prozračivanje
Božidar Vukičević/Cropix
Sidreni vinč ispod portele u ravnini palube
Božidar Vukičević/Cropix
Krmeno zrcalo učas se pretvori u platformu
Božidar Vukičević/Cropix
Gavun u kokpitu


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/hanse-418-nudi-komotne-i-dnevnim-svjetlom-bogate-zatvorene-prostore-karakteristicne-za-plovila-za-sjeverna-mora-ali-i-mediteranski-komfor-1118999 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e616bd046dcf9d8f719c62a93f78bdd3707884e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hanse+418+nudi+komotne+i+dnevnim+svjetlom+bogate+zatvorene+prostore%2C+karakteristi%C4%8Dne+za+plovila+za+sjeverna+mora%2C+no+tu+je+i+mediteranski+komfor+u+kokpitu+i+na+palubi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fhanse-418-nudi-komotne-i-dnevnim-svjetlom-bogate-zatvorene-prostore-karakteristicne-za-plovila-za-sjeverna-mora-ali-i-mediteranski-komfor-1118999 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fhanse-418-nudi-komotne-i-dnevnim-svjetlom-bogate-zatvorene-prostore-karakteristicne-za-plovila-za-sjeverna-mora-ali-i-mediteranski-komfor-1118999 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spoj sjevera i juga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

spoj sjevera i jugaHanse 418 nudi komotne i dnevnim svjetlom bogate zatvorene prostore, karakteristične za plovila za sjeverna mora, no tu je i mediteranski komfor u kokpitu i na palubi

Piše Damir Višić
1. ožujka 2019. - 11:58

Svi veliki proizvođači jahti i brodica svoje uspješne modele nakon nekoliko sezona samo donekle redizajniraju, prilagode modernijim linijama i poboljšavaju u međuvremenu prikupljenim iskustvima.

Hanse 418 nova je verzija ranijeg modela 415. Glavne dimenzije jedrilice ostale su iste i još uvijek je trup za centimetar kraći od dvanaest metara, granice koja brodice dijeli od jahti, a jarbol i površina jedara ostali su isti.

Više svjetla

Oblik i dimenzije izdignute kabine također su otprilike isti, a ono po čemu ih se lako može razlikovati su svjetlosni otvori na trupu i stijenkama kabine. Novi model također ima tri svjetlosna otvora na bokovima, ali ovdje su postavljeni nešto niže i površinom su veći.

Prednja dva otvora osvjetljavaju pramčanu kabinu, krmeni otvori kabine u krmi, a središnji su pomaknuti naprijed i više nisu u toaletnoj kabini i iznad radne površine kuhinje, već bolje osvjetljavaju prostor salona.

image
Portela iznad toaletne kabine od pleksiglasa
Božidar Vukičević/Cropix

Pomicanje ovih otvora na bokovima prema naprijed omogućilo je u kuhinji i WC-u ugradnju dodatnih ormarića, a manjak dnevnoga svjetla kompenziran je većim staklima na izdignutim stijenkama kabine iznad palube. Osim toga, s vanjskih strana valobrana kokpita dodan je još jedan niski svjetlosni otvor, pa i krmene kabine imaju više dnevnog svjetla nego prije.

Nadalje, velika portela nad ulazom u kabinu i fineštrin prema kokpitu, osim još svjetla, osiguravaju i odličnu mogućnost prozračivanja krmenih kabina. Ove portele su odlično osmišljene jer natkrivene sprayhoodom mogu biti otvorene i po kiši.

image
Kokpit je prostran i dobro organiziran
Božidar Vukičević/Cropix

Na mjestu ranijih polica za odlaganje sitnica, uz ulaz u potpalublje, ugrađeno je zatamnjeno staklo koje pred ulaze u krmene kabine, odnosno salon, daje još više svjetla. Volumeni svih prostora u potpalublju realno su veliki, a kompletan interijer izveden je od drva svijetlih tonova i izuzetno jednostavnih linija. Sve zajedno u potpalublju ostavlja dojam da ste na znatno većem brodu.

image
Prostora je dovoljno i za veću obitelj
Božidar Vukičević/Cropix

Pomoćni ležaj

Koncepcija interijera ostala je ista. Naprijed je velika kabina s duplom posteljom, a u ovoj verziji i s posebnom toaletnom kabinom.

image
Pramčana vlasnička kabina
Božidar Vukičević/Cropix

Ovdje smo uočili jedan interesantan detalj. Naime, manja portela iznad toaletne kabine nije od zatamnjenog stakla, kako je to uobičajeno, već od bijelog pleksiglasa, dakle, diskretno zaštićena od pogleda s palube, čak i kada je napola otvorena.

image
Toaletna kabina
Božidar Vukičević/Cropix

Krmene kabine s duplim posteljama također su komotne, kao i toaletna kabina s ugrađenom tuš-kabinom, a kuhinja je malo modificirana, ali je i dalje ostala jednako velika i funkcionalna.

image
Krmena kabina ima portelu za prozračivanje
Božidar Vukičević/Cropix

Navigacijski stol, koji je ranije bio u sredini lijevog reda sjedala, sada je pomaknut uz stijenku toaletne kabine. Naravno, i ovaj se može spustiti u razinu sjedala i tako po potrebi formirati još jedan pomoćni ležaj.

image
Navigacijski stol
Božidar Vukičević/Cropix

Jedina zamjerka u interijeru ponovno se odnosi na pajole. Izrađene su u velikim površinama i uvidane za nosače, sa samo par manjih otvora iznad ventila i pumpi.

Pod jednim takvim otvorom u santinama je i postolje za četiri boce, čini se, jedan od zaštitnih znakova jedrilica Hanse.

Pod skalama za ulaz u potpalublje je strojarnica, koja s ugrađenim Yanmarom od 39 konjskih snaga djeluje malo skučeno, ali po jedan veliki otvor na stijenkama krmenih kabina osigurava jednostavan pristup bilo kojem dijelu motora.

image
Motor je Yanmar od 39 KS
Božidar Vukičević/Cropix

Sklopiva sjedala

S ovim motorom jedrilica na minimumu plovi brzinom manjom od dva čvora, podizanjem gasa brzina raste proporcionalno, a na maksimalnih 3250 okretaja doseže 7,5 čvorova. Dosta ujednačeno i ubrzava, a punu brzinu postigne za nekih 25 sekundi.

Kokpit je također ostao velik. Visoko krmeno zrcalo može se spustiti u viseću platformu, a kola timuna dovoljno su odmaknuta za široki prolaz. Za razliku od prethodnika, na ovom su modelu krmena sjedala kormilara sklopiva, pa je kod kupanja i prostor iza platforme također komotan.

Nešto se izgubilo na volumenu krmenoga gavuna, ali je zato sad njegov svaki dio lakše dostupan, a ovaj je volumen dovoljan za sve tende, bokobrane, privezne i rezervne konope. Drugi gavun u kokpitu je pod desnim sjedalom. Nije dubok, ali je dosta širok i pregledan. Druga verzija ovog modela nema desnu krmenu kabinu, a cijeli taj volumen je slobodan prostor dostupan iz kokpita.

Postolje stola ugrađeno u sredini kokpita je uže nego na ranijem modelu, što olakšava prohodnost kroz kokpit, ali su mu sklopiva krila veća pa je rasklopljen ostao istih dimenzija.

Horizontalno vitlo

Paluba je ostala ista, komotna, ravna i velikim dijelom slobodna. Sve su portele izrađene bez okvira i u ravnini su s palubom. Ispod portele lančanika je nosač horizontalnog sidrenog vitla, a ispred njega dovoljno dubok lančanik. Sve zajedno izrađeno je u kontraštampi, što ovdje znatno olakšava održavanje čistoće, a eventualna oštećenja gelcoata lako se saniraju.

Ispred jarbola poprečno je postavljena šina škote floka, tako da je kod mijenjanja uzdi dovoljno samo okrenuti kormilo.

Svi konopi za upravljanje i podešavanje jedara s pete jarbola su provedeni prema rubu kabine, prekriveni poklopcem i provedeni prema jednom od vinčeva ispred kola timuna. Dakle, svi su pri ruci kormilaru i on iz svoje pozicije može upravljati svime. Bočna sjedala kormilara također su sklopiva, a prostor ispod njih predviđen je za slaganje konopa podignutih jedara i viška škota.

Škota glavnog jedra nema šinu, već čvrsta hvatišta ispred sprayhooda, tako da se u kokpitu za nikakve konope ne može zapinjati, a jedriti se može nesmetano i dok su bimini i sprayhood otvoreni. Vjerojatno je iz tog razloga i opruga u vangu nešto snažnija, pa kada se popusti lantina se podigne dosta visoko.

Oštro u vjetar

Za vrijeme testa puhao je dosta ujednačeni vjetar, snage tri bofora. Jedreći oštro u vjetar plovi brzinom između 6,5 i 7 čvorova. Blago se nagne na bok i čvrsto drži kurs. Osjećaj za timunom je odličan. Istina, kormilar u kokpitu nema nekakav oslonac, ali je ovaj prostor dosta komotan, pa se kombinirajući bočno i krmeno sjedalo može udobno namjestiti.

image
S tri bofora vjetra u provu dosegne 7 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix

Šteta što za vrijeme testa nismo imali špinaker ili genaker jer jedreći popuštenim škotama brzina se nije značajnije mijenjala.

Praksa je pokazala kako plovila za sjeverna mora traže velike, komotne i dnevnim svjetlom bogato osvijetljene zatvorene prostore, a plovila na Mediteranu komfor i udobnost u kokpitu i na palubi.

Po svemu viđenom, izgleda kako je ovaj model uspio objediniti oba zahtjeva.

OSOBNA KARTA

Dužina.....................................................................................12,40 m
Dužina trupa........................................................................... 11,99 m
Širina........................................................................................ 4,17 m
Gaz..........................................................................................1,74/2,10 m
Težina...................................................................................... 9800 kg
Tank goriva..............................................................................160 l
Tank vode................................................................................475 l
Motor..................................................................................... Yanmar 39 KS
Površina jedara...................................................................... 87 m2
Broj kabina............................................................................. 2/3 + salon
Broj ležajeva.......................................................................... 4/6 + 3
Kategorija............................................................................... A10
Design................................................................................... Judel/Vrojilik&Co
Proizvođač........................................................................... Hanse Yachts AG
Distributer............................................................................. Croatia Yachting
Cijena..................................................................................... 151.900 eura

KONAČNA OCJENA

PLUS
– svi plusovi ranijeg modela
– dnevna osvijetljenost potpalublja
– lančanik u kontraštampi

MINUS
– uvidane pajole
– snažna opruga vanga
– oslonac za noge kormilara

18. svibanj 2024 04:03