StoryEditorOCM
Životsplitska slastica

Miriše božanstveno, tekstura mu je savršena, a u Bobisa su ga odlučili osuvremeniti kroz tri nova okusa, evo o čemu je riječ

Piše Milena Budimir
19. ožujka 2021. - 10:00

Nevjerojatno je kako se pojedini okusi vežu baš uz pojedine datume. Sirnica uz Uskrs, pašte uz Božić, a mandulat uz fjeru svetoga Duje.

Peti misec je misec od mandulata. U Splitu.

Da pitate Talijane, oni bi se odmah naljutili jer je njima mandulat pravi pravcati božićni kolačić.

Ako ne znate, a to je stvarno gotovo pa nevjerojatno ako ste odgojeni u Splitu, mandulat je slastica stvorena od meda, bjelanjaka i badema. Specifična je baš za Split, ali vjerojatno je stigla kod nas pod utjecajem Talijana. Oni, naime, potpuno istu slatkariju nazivaju "torrone". Imaju je, i vole, i u Španjolskoj, tamo se zove "turrón", a u Francuskoj nosi ime "nougat". No, gdje god bila i kako god se zvala – predivna je.

Ovaj naš splitski, "Bobisov" mandulat, tradicionalan je, kako nekada, tako i sad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 00:32