StoryEditorOCM
ŽivotUKUSNO I...

Šparoge posjeduju brojne sastojke bitne za zdravlje i detoksikaciju organizma. Ipak, neke osobe ih ne smiju jesti u većim količinama. Provjerite na koga se to odnosi

Piše Javorka Luetić
7. lipnja 2022. - 14:41

Šparoge - riznica okusa i zdravlja. Ne zaobilazite ih.

Šparoge potječu iz Male Azije, gdje su je uzgajali i jeli prije 2000 godina. Grci i Rimljani također su ih smatrali delikatesom, ali su je koristili i kao lijek za zubobolju i kao zaštitna mjera od uboda pčela.U ostalim dijelovima Starog kontinenta šparoge su postale popularne tek krajem 16. stoljeća.

Danas su najveći proizvođači šparoga Španjolska, Francuska, Austrija, Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Peru i Južna Afrika.

Osim uobičajenih zelenih šparoga, kakvim ih nalazimo u prirodi, mogu biti i bijele boje..

Ove bijele boje su od davnina smatrale delikatesom posebno u Europi, gdje su se masovno počele uzgajati krajem 18. stoljeća. Boju dobijaju tako što se nasad prekrije folijom, pa uslijed nedostatka sunčeve sv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 09:40