StoryEditorOCM
Životstanje svijesti

Kako ojačati mentalnu snagu u ovom užurbanom i stresnom svijetu: evo bitnih savjeta za uravnotežen život

Piše MOZAIK SD
16. studenog 2023. - 10:17

Mindfulness, odnosno vježbanje svjesnosti je izvrstan način da se riješite tjeskobe i ostanete usredotočeni na sadašnjost.

Svjesnost možete zamisliti kao angažirano opuštanje. Srećom, za pozitivan učinak nije potrebno puno, piše slobodnabosna.ba.

‘Prisjetite se kako se osjećate bolje i okrepljeni nakon što ste jednostavno prošetali‘, kaže liječnica preventivne medicine i stručnjakinja za wellness Roxanne B. Sukol.

Osim što pomaže u oslobađanju od stresa, prakticiranje mindfulnessa može vam pomoći da se osjećate smirenije i opuštenije.

Studije su također pokazale da bolje i dublje disanje - obje prakse koje se nalaze u svjesnosti - može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje. Veći dotok kisika u vaš mozak može poboljšati vašu koncentraciju i sposobnost rješavanja problema.

Svi misle da se morate posvetiti meditaciji 10, 15 ili 20 minuta. Ali obično se preporučuje da počnete s jednominutnom meditacijom, kaže dr. Sukol.

Mjesto na kojem provodite ovu jednominutnu meditaciju je različito – i ne postoji ispravno ili pogrešno mjesto za vježbanje sve dok je relativno tiho i malo je vjerojatno da će vas netko ometati.

‘Predlažem da ljudi razmotre meditaciju kada dođu na posao ili kada stignu na svoje prvo odredište u danu. Kada parkirate, ako ste u svom automobilu, stavite ključeve u krilo i zatim zatvorite oči na minutu. Sljedeći koraci su jednostavni: udahnite pet sekundi, zatim izdišite pet sekundi. Zatim to učinite još pet puta. I to je to.‘ kaže stručnjakinja.

Jednominutna meditacija može imati dugoročan učinak. Minuta će se tada pretvoriti u dvije, pet, deset…

Možda se ne čini mnogo, ali se zbraja. Minuta meditacije svaki dan jednaka je 30 minuta mjesečno i šest sati godišnje. To je puno više od nule.

Osim meditacije, evo još 20 savjeta kako početi prakticirati svjesnost.

Odlazak na masažu.

Sadnja cvijeća.

Vježbanje joge.

Šetnja šumom.

Odlazak u ribolov.

Sjedenje kraj kamina.

Opuštanje uz dobru knjigu.

Izlazak na ručak.

Tečaj keramike.

Odlazak na pedikuru ili manikuru.

Šetnja sa psom.

Ples ili heklanje.

Pridružite se klubu s prijateljima.

Uživanje u šalici čaja.

Bavljenje praktičnim zanatom (obrada drveta ili slikanje).

Kampiranje pod zvijezdama.

Vođenje dnevnika.

Gledanje izlaska ili zalaska sunca.

Plivanje.

Slušati muziku.

Odabir nekih od gornjih savjeta može vam pomoći da počnete prakticirati mindfulness. Ako vam se neka aktivnost ne sviđa, nemojte je pokušavati. Cilj nije učiniti sve. Trik je pronaći nešto što vam odgovara.

Da biste došli do točke u kojoj možete ostati usredotočeni na sadašnjost, potrebna je praksa. Međutim, ne postoji ispravan (ili pogrešan) način prakticiranja svjesnosti. Trik je, barem u početku, postaviti realne ciljeve.

Važno je pronaći nešto što vam odgovara. Poduzmite vrlo male korake i učinite svoje ciljeve dostižnima da biste uspjeli, kaže dr. Sukol.

Obraćanje pozornosti na ritmove vašeg disanja također vam može pomoći da razvijete fokus i ostanete usredotočeni. Zapravo, ono što nam pomaže da ostanemo uzemljeni u sadašnjosti je "vraćanje dahu".

Dah je kao zamjena za sadašnjost. Svaki put kada razmišljate o drugim problemima, usredotočite se na svoje disanje.

Svrha meditacije je jednostavno meditirati. Ovo je sve. Svaki put kad vaš mozak stvori još jedan problem o kojem treba razmišljati, vaš je jedini zadatak primijetiti ga, pustiti da prođe bez osuđivanja, a zatim se vratiti disanju. To je cilj prakse meditacije.

Iznad svega, budite ljubazni prema sebi. Ako svjesnost trenutno ne funkcionira, sutra je uvijek novi dan. Sve je stvar vježbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:48