StoryEditorOCM
ZdravljeMeduze u Jadranu

Posvuda su, nisu bezopasne ni kada su mrtve: ‘Ovaj zagrljaj nikako ne želite. Evo što treba učiniti ako vas napadne‘

Piše Javorka Luetić
21. kolovoza 2024. - 10:17
‘Izlazeći iz mora uplela sam u zagrljaj meduze. Oplela mi se oko lakta, a bol koju sam osjetila činila mi se kao udarac vrelim bičem...‘Shutterstock

Meduze su se ovoga ljeta nevjerojatno razmnožile. Okupirale su i plićak i dubine. Ima ih posvuda. Na viškim plažama ih je krcato. To tvrde kupači na otocima i uz obalu, potvrđuju stručnjaci i liječnici.

A nažalost u to sam se prvi put u životu, iako sam strastvena plivačica, uvjerila i sama prije nekoliko dana poslije večernjeg kupanja, jer po danu na 35 plus ne izlažem kožu suncu. Nakon što sam nekih sat vremena plivala na prekrasnoj primoštenskoj plaži, i kad sam mislila da ću konačno slatko zaspati, što danima ne uspijevam, izlazeći iz mora uplela sam se u zagrljaj meduze. Oplela mi se oko lakta, a bol koju sam osjetila činila mi se kao udarac vrelim bičem.

U trenutku sam pomislila da je riječ o napadu neke krupnije beštije, dok na ruci nisam ugledala omotanu ljigavu meduzu s dugim lovkama oko moje ruke i ramena. Budući je bol bila prejaka, u panici sam drugom rukom počela skidati lovke, što je najgore što sam mogla učiniti jer sam tako opržila i dlan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 18:07