StoryEditorOCM
Zdravljedanski znanstvenici

Plastične boce za višekratnu upotrebu oslobađaju stotine kemikalija, ako ovo radite s njima, još je gore! Ne zanemarujte njihovu toksičnost

Piše Mozaik SD
17. veljače 2022. - 15:16
Profesor Christensen i kolegica istraživačica Selina Tisler otkrili su više od 400 različitih tvari iz plastične boce i više od 3500 tvari dobivenih iz deterdženata za perilicu posuđaAFP

Nekoliko stotina različitih kemijskih tvari pronašli su istraživači u vodi iz slavine pohranjenoj u plastičnim bocama za višekratnu upotrebu. Neke od ovih tvari su potencijalno štetne za ljudsko zdravlje. Prema danskim kemičarima koji stoje iza studije, postoji potreba za boljom regulativom i standardima proizvodnje za proizvođače.

Ako ste ikada iskusili čudan okus vode nakon što je neko vrijeme bila u plastičnoj boci za višekratnu upotrebu, čini se da za to postoji čvrst, ali zabrinjavajući razlog.

Dvoje kemičara sa Sveučilišta u Kopenhagenu proučavali su koje se kemijske tvari oslobađaju u tekućine u popularnim tipovima mekanih plastičnih boca za višekratnu upotrebu. Rezultati su bili prilično iznenađujući.

“Bili smo zatečeni velikom količinom kemijskih tvari ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 04:36